Читај ми!

Слијепчевић: Права мањина нису угрожена

Укинуте одредбе Закона о Војводини, о језику и писму мањина не умањују њихова права, већ се то питање враћа локалним самоуправама, рекао председник Уставног суда Србије Драгиша Слијепчевић.

Председник Уставног суда Србије Драгиша Слијепчевић изјавио је да одлука о неуставности одредаба Закона о надлежности Војводине о употреби језика и писма мањина не умањује ниво достигнутих права, већ се право уређења тог питања враћа локалним самоуправама - онима којима по Уставу и припада.

У разговору са амбасадором Мађарске у Београду, Оскаром Никовицем, Слијепчевић је нагласио да се Суд није опредељивао по питању садржаја права мањина у Покрајини, већ само о уставним одредбама које гарантују остваривање тих права.

Амбасадор Никовиц је рекао да га интересују последице које ће одлука Суда имати на права мађарске мањине у Војводини, пре свега у погледу права на службену употребу језика и писма, нагласивши да интернационализација тог питања није пожељна, "јер разуме да је то унутрашња ствар Републике Србије".

Када је реч о употреби језика и писма мањина у Војводини, Слијепчевић је нагласио да је Уставни суд те одредбе огласио неуставним, зато што право одређивања службене употребе језика и писма припада локалној самоуправи, а не Аутономној покрајини или Републици.

"Општине и градови су ти који једини могу и треба да утврде који језик и које писмо ће бити у службеној употреби на њиховој територији, уважавајући потребе припадника мањинских народа и већ достигнити ниво у остварењу тог права", нагласио је Слијепчевић.

Председник Уставног суда је додао да се одлуком Суда не умањује ниво достигнутих права националних мањина, већ се право уређења тог питања враћа онима којима по Уставу и припада, а то су локалне самоуправе.

"Право локалних самоуправа да уређују службену употребу језика и писма конституисано је и Законом о заштитити права и слобода националних мањина и Законом о службеној употреби језика и писма", рекао је Слијепчевић.

Према његовим речма, достигнути ниво права националних мањина, одређен тим законима, не доводи се у питање одлуком Уставног суда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи