Читај ми!

Приватни извршитељи наплаћују дугове

Како би плаћање комуналних услуга било редовније, јавна предузећа све чешће се одлучују да потраже помоћ од приватних извршитеља. Закон предвиђа да на 25 хиљада становника ради по једна канцеларија приватног извршитеља.

Откако је усвојен закон о извршењу и обезбеђењу у Србији је почело да ради свега 59 приватних извршитеља, а предвиђено је да их буде 334. Први предмети већ су им подељени, највише од "Телекома" у Београду, а у Новом Саду од "Србијагаса". Њихов посао је да у што краћем року изврше судску пресуду.

У Краљеву су почела да раде четири извршитеља. Прва су им се обратила јавна предузећа Топлана, Водовод и Чистоћа. Предмете добијају подједнако, за сада их имају по стотинак и то су углавном дуговања више од 50.000 динара.

Раденко Ракоњац, извршитељ из Краљева, каже да је циљ да се на најбезболнији начин дође до наплате. "Покушавамо да избегнемо принудна средства наплате - пописе, пленидбе, заплене. То је донекле и наш циљ, да за првих петнаестак дана покушамо да на тај начин обезбедимо што већи прилив средстава за повериоца", наводи Ракоњац.

Примаран посао приватних извршитеља је наплата потраживања комуналних предузећа према грађанима који нису редовне платише. Извршења спроводе на покретној и непокретној имовини, могу да је пописују и плене.

Грађани не одобравају овај вид наплате и сматрају да неће донети ништа добро.

У Београдском водоводу кажу да немају проблема приликом наплате својих услуга која износи око 96 процената. Најредовније платише су им пензионери.

"Београдски водовод је у претходном периоду остварио добру комуникацију са извршитељима и за сада смо договорили да ће се предмети равномерно распоређивати на све извршитеље и очекујемо у наредном периоду добру и успешну сарадњу", истиче Зденка Анђелковић из Београдског водовода.

Закон предвиђа да на 25.000 становника ради по једна канцеларија приватног извршитеља. У земљама Европске уније судске пресуде се извршавају у року од 20 дана, док је просек извршења код нас дужи од две године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи