Србија уз Јапан

На пријему који је Амбасада Јапана организовала поводом годишњице земљотреса у тој земљи поручено да Србија стоји уз Јапан на путу његовог опоравка. Пријему присуствовао председник Борис Тадић, председница Скупштине Славица Ђукић Дејановић, представници дипломатског кора, личности из јавног живота.

Србија стоји уз Јапан на путу опоравка те земље, поручено је на пријему у Скупштини града који је Амбасада Јапана организовала поводом годишњице земљотреса и цунамија у тој земљи.

Обраћајујући се званицама, амбасадор Јапана у Србији Тошио Цунозаки је још једном захвалио на подршци коју су Србија и њени грађани показали после катастрофе.

Он је рекао да се Јапан уз искрену помоћ од целог света убрзано опоравља, да се инфраструктура и економија постепено обнављају а да су се многе компаније опоравиле невероватном брзином, али и да се Јапан после овог што је преживео неће окренути себи већ ће наставити да даје активни допринос безбедности и обезбеђивању одрживог развоја.

"Једна од наших најважнијих обавеза је да знање и искуства из ове катастрофе поделимо с међународном заједницом и допринесемо смањењу ризика и окретању зеленој економији", поручио је Цунозаки.

Амбасадор је подсетио да је председница скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић прошлог новембра посетила Јапан и посебно град Натори, чиме је дала и лични пример да је то подручје безбедно.

"Јапан је доживео велику катастрофу, али то му је пружило прилику да се изнова упозна издржљивост јапанског народа и друштва и чврсте везе пријатељства с међународном заједницом", рекао је амбасадор.

Председница скупштине Славица Ђукић Дејановић  истакла је на пријему да грађани Србије стоје уз јапански народ у његовим напорима за превазилажење последица прошлогодишњег земљотреса и цунамија и подржавају даљи развој традиционално добре сарадње две земље.

"Кажу да време лечи. Али нема тог протока времена које може да умањи бол и тугу за изгубљеним животима најмилијих. Материјална добра су обновљива, али људски животи су нешто најсветије и никада се не могу надокнадити," рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Јапан је земља са којом Србија има дугу традицију пријатељства и сарадње, о чему сведочи и чињеница да су први контакти остварени још 1882. године у виду преписке између српског Краља Милана и јапанског цара Меиђија, истакла је председница скупштине.

Она је подсетила да је са колегама народним посланицима имала прилику да се и лично увери у последице разорног земљотреса и цунамија приликом посете Јапану на позив председника Доњег дома тамношњег парламента.

Пријему у Скупштини града, поред председника Србије Бориса Тадића и председнице скупштине, присуствовали су други званичници Србије, представници дипломатског кора, личности из јавног живота.

Приређена је и изложба цртежа деце из погођених јапанских подручја

У двострукој природној катастрофи названој "Велики источни јапански земљотрес", 11. марта 2011, који је пратио цунами, погинуле су најмање 15.854 особе а након годину дана трага се за више од 3.200 несталих.

Потрес јачине девет степени по Рихтеру проузроковао је цунами - чији су таласи достизали и 40 метара висине, а убрзо је дошло и до нуклеарне катастрофе у електрани "Фукушима Даићи".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи