Читај ми!

Мала вредност, огромна штета

Скоро сваки дан у Србији се краду бакарни и гвоздени предмети. Лопови остварују врло малу материјалну корист, а иза њих остаје штета која се често мери милионима динара.

У Србији се готово свакодневно бележе крађе бакарних и гвоздених предмета. Лопови за килограм бакра на црном тржишту добијају око 500 динара, а иза њих остаје штета која се често мери милионима динара.

У близини Панчевачког моста у Београду, полиција је спречила крађу бакарних каблова. Крадљивци су ухваћени на делу, али су ипак стигли да их пресеку, због чега је готово 1.300 корисника остало без телефонских веза.

Многим фирмама због тога трпи посао. О томе сведочи директор једног предузећа, који је желео да остане анониман. Каже да не жели да направи лошу рекламу власнику пословног простора где је раније било седиште његове фирме.

"Када се појавимо ујутру на послу у осам сати и видимо да нам не функционишу ни компјутер ни телефон, ни интернет конекција, тог тренутка затварамо фирму и завршава се радни дан", каже директор фирме за међународни транспорт.

Крађе металних предмета могу бити опасне и по здравље. Многи грађани завршили су са озбиљним повредама, после упада у шахтове, са којих је неко украо поклопац.

Прошле године "Београдски водовод и канализација" крађом поклопаца и сливничких решетки, оштећени су за више од 15 милиона динара.

Владимир Јанковић из "Београдског водовода и канализације" наводи да је претпрошле године преко хиљаду сливничких решетки осигурано системом за закључавање.

"Већ прошле године набавили смо 50 поклопаца и око 80 решетки од мaтеријала који нису интересантни за крађу. У питању су материјали од пластичних полимера", истиче Јанковић.

У полицији кажу да је проблем и то што приликом откупа бакарних предмета купци често не узимају личне податке од продаваца, па је касније тешко утврдити порекло и робе и идентитет онога ко ју је донео на отпад.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи