Читај ми!

Штрајк у градским управама

Запослени у градској управи у Новом Саду ступили у генерални штрајк због смањења плата радника са средњом и нижом стручном спремом. И запослени у Управама и службама града Ниша у целодневном генералном штрајку.

У градској управи у Новом Саду запослени су потпуно обуставили рад због смањења плата радника с нижим квалификацијама, који траже да им се зараде врате на претходни ниво.

Основни захтев синдиката је да децембарска плата буде увећана за 15 одсто, што значи повећање за 3.000 до 4.000 динара.

И запослени у Управама и службама града Ниша и градских општина су у целодневном генералном штрајку, тако да шалтери и службе не раде од 7 часова и 30 минута до 18 часова.

У међувремену, градоначелник Новог Сада Игор Павличић изјавио је да већи део запослених у градској управи не штрајкује и напоменуо да је недопустиво то што штрајкачи физички онемогућују грађанима да уђу у просторије где би требало да обаве неки посао.

Он је рекао да ће плате онима који штрајкују бити умањене за све време обуставе рада, јер је тако законом прописано.

Павличић је подсетио да се зараде запосленима у градској управи, и на градском нивоу уопште, одређују одговарајућим републичким прописом, односно Уредбом Владе Србије чију измену траже представници синдикалних организација, које организују штрајк запослених у градској управи.

Градоначелник је навео да је Град Нови Сад, посредством Сталне конференције градова, затражио од републичке владе да донесе одговарајуће решење за утврђивање тих зарада и додао да новосадске власти, по том питању, не могу поступити супротно законским прописима.

Павличић је напоменуо да је већ "два пута био на суду" због одобравања већих зарада запосленима него што закон прописује, па не би желео да и овог пута добије судски позив због тога.

Неком повећање, неком смањење зараде

Службеници су незадвољни Уредбом Владе од 30. децембра прошле године, која се односи на корекцију зарада. Применом те уредбе оштећено је две трећине запослених којима је смањена плата, док је начелницима и руководиоцима повећана 30 одсто.

Синдикат је Влади Србије дао рок од десет дана да врати плате на пређашњи ниво, али се то није догодило, па ће се од на шалтерима решавати само хитни случајеви, као што су пријава смрти или новорођене деце код матичара.

Претходних десет дана чланови градског синдиката запослених у управи одржавали су штрајк упозорења, због чега шалтер сала у Градској кући, матичар и друге градске службе нису радиле по сат времена дневно.

Влада Србије донела је Уредбу о утврђивању нових коефицијената, по којој се смањује коефицијент за обрачун и исплату плате особама са средњом и нижом стручном спремом.

Према синдикалном тумачењу те уредбе, плате радника са средњом и нижом стручном спремом су смањене и до 5.000 динара па неквалификовани радници, попут курира или спремачица, имају месечну плату од свега 17.000 динара.

Председник градског синдиката запослених у управи Лазар Шкорић рекао је раније да уредба "одговара онима који имају јер им даје још, а онима који немају узима и то мало што имају".

Шкорић тврди да се та Уредба у 80 одсто општина у Србији не поштује и навео да плате нису смањене у покрајинској администрацији и запосленима у градској управи у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи