Читај ми!

Почаст Зорану Ђинђићу

Поводом годишњице убиства премијера Зорана Ђинђића, делегације Владе Србије, Демократске странке и грађани положили венце и цвеће на гроб у Алеји заслужних грађана и у дворишту Владе Србије. Урош Павлов из Српске Црње победник такмичења "Беседе у Зоранову част".

Полагањем венаца и финалом такмичења "Беседе у Зоранову част" данас је обележено девет година од убиства премијера Зорана Ђинђића, на кога је 12. марта 2003. године извршен атентат испред зграде Владе Србије.

Чланови Председништва Демократске странке, предвођени председником Србије Борисом Тадићем и супругом убијеног премијера Зорана Ђинђића, Ружицом Ђинђић, положили су цвеће и одали пошту на Ђинђићевом гробу у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Пошту убијеном премијеру одали су заменик председника ДС-а Драган Ђилас, потпредседници ДС-а Бојан Пајтић, Душан Петровић и Јелена Триван, као и министри у Влади Србије и неколико стотина чланова ДС-а и грађана.

Нешто раније, у Алеји заслужних грађана пошту првом демократском председнику владе Србије убијеном у атентату 12. марта 2003. одали су и министри у Ђинђићевој Влади Александар Влаховић, Слободан Милосављевић, Гашо Кнежевић и бивши премијер Зоран Живковић.

Мајка Зорана Ђинђића, Мила Ђинђић, положила је јутрос цвеће на гроб убијеног премијера.

У 12 часова, премијер Мирко Цветковић и министри положили су венац на спомен-плочу код зграде Владе посвећену Ђинђићу.

Некадашњи премијер Србије Зоран Живковић и чланови кабинета Зорана Ђинђића положили су венац у дворишту Владе Србије на месту где је пре девет година убијен први демократски премијер Србије.

Мајка убијеног премијера Зорана Ђинђића, Мила, положила је цвеће и на спомен-плочу у центру Панчева и присуствовала откривању табле са новим именом трга који од данас носи Ђинђићево име.

Венце на спомен-плочу положиле су и градоначелница Панчева Весна Мартиновић и председница невладине организације "Грађанска акција" Љиљана Спасић.

"Беседе у Зоранову част" 

Урош Павлов из Српске Црње победник је овогодишњег такмичења "Беседе у Зоранову част", одлуком жирија којим је председавао лидер Демократске странке и председник Србије Борис Тадић.

Уручујући награду, Тадић је рекао да су сви говорници имали великог успеха у "кристализацији Зоранових речи и промишљању онога што је он сматрао битним за Србију, наш народ и нацију".

"Помогли сте у обликовају Зоранове визије и на томе вам честитиам", поручио је Тадић беседницима.

Председник Србије рекао је да се друштво не може реформисати уколико се и грађани сами не "реформишу", пре свега у свом односу према раду и према својим неистомишљеницима.

"Да ли је могуће реформисати друштво а да ми останемо исти? Зоран је у јавну дебату, у говор јавности уградио закон логике. Није могуће, говорио је Зоран, огољавајући разне наше предрасуде и самообмане", рекао је Тадић, подсетивши да је, на пример, у прошлости у Србији уобичајена жеља била да "радимо као Срби, а да имамо стандард као Немци".

Тадић је истакао да се тај друштвени и ментални код мора променити, онако како је то препоручивао и Ђинђић, јер ће Србија само на тај начин у материјалном смислу просперирати као неке економски напредније државе.

"Реформа се прво дешава у човеку, у појединцу. Зоранова идеја је била и да они који се баве јавним пословима треба да промене понашање, пре свега у опхођењу према политичким противницима", рекао је Тадић, подсетивши да је управо захваљујући Зорану Ђинђићу у Србији окончана ера у којој се због јавно изреченог мишљења могло и погинути.

Према његовим речима, и Зоран Ђинђић је пречесто био усамњен и није имао подршку друштва за реформе које је прижељкивао, али је, без обзира на то, преузимао на себе ризик. Због тога, Тадић је учесницима такмичења честита на храбрости са којом су јавно изнели своје мишљење о неким од горућих друштвених проблема.

"Вера у прави пут"

Овогодишњи говори финалиста били су прожети духом знаменитог цитата премијера Зорана Ђинђића: "Реформе у Србији могу да успеју само ако осећање наде и воље победи над осећањем празног мудровања и цинизма", а Урош Павлов је победио беседом на тему "Вера у прави пут".

Павлов је критиковао дискриминацију која постоји међу младим људима у Србији.

"Шта потхрањује мржњу младих људи према другачијима од њих? Гледам клевете у медијима и ријалити програме на телевизијама... Демолирају се аутомобили са хрватским таблицама у Србији, а са српским у Хрватској. Ми говоримо о његовом путу, а какви смо ми путници? Само они који се не буду плашили пентрања по стрмим литицама, могу да дођу до успеха", поручио је победник.

Друго место освојила је Тијана Грумић из Старе Пазове, а треће Милутин Матић из Свилајнца. Специјалну награду добила је Јована Бешевић из Београда која је током презентовања беседе пала у несвест.

Њој су одмах у помоћ притрчали остали такмичари, као и председник Србије Борис Тадић и министар одбране Драган Шутановац, који су је изнели са сцене. Јована се брзо опоравила, али ипак није покушала да заврши своју беседу.

На годишњицу убиства, Фондација "Др Зоран Ђинђић" саопштила је да је Виртуелни музеј Зорана Ђинђића реконструисан, тако да ће посетиоци од сада моћи онлајн да наручују књиге које је он написао.

Онлајн продавница је резултат настојања да се писана реч Зорана Ђинђића афирмише и да буде доступна већем броју читалаца, а од сада говори, цитати, видео-архива представљају посебну секцију у виртуелном музеју, наводи се у саопштењу.

Садржај музеја може се на брз и лак начин делити са корисницима друштвених мрежа.