Читај ми!

Дан борбе портив цензуре на интернету

Широм света данас се обележава Дан борбе против цензуре на интернету. Прошла година "остаће година насиља без преседана" према активистима на интернету, са пет мртвих и више од 200 ухапшених, поручују "Репортери без граница".

Данас се у свету обележава Дан борбе против цензуре на интернету, чији је циљ борба за доступност интернета без ограничења.

Борци за слободан приступ интернету сматрају да не смеју да постоје забране и онлајн надзори, блокирање сајтова и онлајн цензура, као и да репресивни закони, који регулишу интернет, не смеју бити усвојени.

Овај датум је установљен 2008. године као Светски дан против интернет цензуре. Захтев су покренуле организације "Репортери без граница" и "Амнести интернешенел".

Прошла година "остаће година насиља без преседана" према активистима на интернету, са пет мртвих и више од 200 ухапшених, поричују "Репортери без граница" (РСФ) у извештају о непријатељима интернета.

Грађани који су активни на интернету, били су "2011. године у средишту политичких промена које су погодиле арапски свет. Они су заједно са новинарима покушали да цензуру држе под контролом, али су заузврат платили високу цену", саопштили су "Репортери без граница".

"Пет је убијено док су учествовали у мисији обавештавања. Више од 200 блогера је ухапшено у 2011. години, што је више за три одсто у односу на претходну годину", наводи се у саопштењу.

РСФ напомиње да је само у Сирији до сада притворено више од 120 блогера. Поводом Међународног дан борбе против цензуре на интернету који су РСФ установили 2008. у знак подршке слободном интернету доступном свима, та организација и Гугл доделиће награду за нет-грађанина.

Награда се додељује блогерима, онлајн новинарима или интернет дисидентима, који су допринели ширењу слободе говора на интернету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи