Читај ми!

Српски војници у мировним мисијама

За учешће у мировним мисијама пријавило се 4.500 припадника Министарства одбране и Војске Србије. Тренутно је 65 припадника Војске Србије у Конгу, Либерији, Обали Слоноваче, Кипру и Либану, где су ангажовани као лекари, медицински техничари, војни посматрачи, штабни официри и подофицири.

Ове године биће повећан број српских војника у мисијама Уједињених нација и Европске уније на више од 500. За учешће у мировним мисијама пријавило се готово десет пута више припадника Министарства одбране и Војске Србије – 4.500.

Скупштина је недавно усвојила Закон о потврђивању споразума између Србије и Европске уније, којим се успоставља оквир за учешће Србије у операцијама Уније за управљање кризама.

Сада је 65 припадника Војске Србије у мировним мисијама у Конгу, Либерији, Обали Слоноваче, Кипру и Либану, где су ангажовани као лекари, медицински техничари, војни посматрачи, штабни официри и подофицири.

Потпуковник Зоран Николић провео је прошле године седам месеци у Либану, у оквиру шпанског контингента.

"Био сам старији национални представник уједно на дужности официра за планирање логистике. Утисци су веома позитивни, стекли смо ненадокнадиво искуство које користимо у свакодневном раду", каже Николић.

Мајор Владан Станић од априла ће бити ангажован у операцији поморских снага Европске уније у борби против пирата у Сомалији где је, припремајући се, већ провео пет недеља на француском броду.

"Током боравка на француској фрегати "Флореал" упознали смо се са ситуацијом у зони операције "Аталанта", распоредом бродова поморских снага ЕУ и деловању пирата у зони операције, пружали смо подршку и заштиту трговачким бродовима светског програма за храну и афричкој мисији у Сомалији у случају напада пирата", каже мајор Станић.

Слање припадника Војске Србије у мировне мисије у 2011. коштало је државу 92 милиона динара, а за ову годину потребно је обезбедити знатно више средстава.

"У 2012. години, уколико Скупштина усвоји и предлог годишњег плана употребе, биће ангажовано око 400 милиона динара за све активности које су планиране 2012. године, од припреме, људи, средстава, технике, обуке и свих других активности", каже начелник Центра за мировне мисије ВС Јелесије Радивојевић.

Ове године, српски мировњаци биће упућени у мисије УН у Либерији, Обали Слоноваче, Конгу, на Кипру и у Либану. У плану су и мисије ЕУ у Сомалији и Уганди.

"Прва конкретна спољнополитичка корист јесте могућност да се оружане снаге увежбају у окружењу које је радикално другачије. Дакле, припремате се за суочавање са неким новим безбедносним изазовима", каже Марко Савковић из Београдског центра за безбедносну политику.

Према његовим речима, на тај начин показује се спремност да као држава преузмете одговорност за глобалну безбедност.

У Центру за мировне операције Војске Србије, осим српских мировњака, обуку је прошло и око 200 официра и војника из 40 земаља.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи