Читај ми!

Решење за дуговања у здравству

Влада Србије би следеће недеље требало да пронађе решење за огромна дуговања у здравству, рекао за РТС министар Зоран Станковић. Због недостатка пара, како је рекао, највероватније неће бити ни раније најављеног запошљавања здравствених радника.

За здравство у Србији издваја се 260 евра по глави становника, што је најниже у региону. Уз дуговања већа од 800 милиона евра, због неплаћања здравственог осигурања, лекова, дуговања болница тешко је обезбедити жељену здравствену заштиту. Међутим, Влада Србије би следеће недеље требало да пронађе решење за та дуговања, најавио је министар здравља Зоран Станковић за РТС.

Због тешке материјалне ситуације, највероватније неће бити ни раније најављеног запошљавања здравствених радника.

Станковић је рекао да урушавања здравственог система неће бити као и неких већих несташица лекова и других санитетских средстава, тако да грађани могу да буду спокојни.

"Што се тиче најава које подразумевају један обичан сензационализам демантоваћемо их као и до сада", истакао је Станковић гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим речима, Влада је у четвртак донела одлуку да се дефинитивно региструје износ дуговања како здравствених установа тако и Републичког фонда здравственог осигурања према набављачима, односно веледрогеријама. Министарство финансија дпредложиће како ће се решити проблем дуга.

"У преговорима смо већ четири месеца и мислим да постоји решење да ћемо на наредној седници Владе донети адекватно решење како за веледрогерију тако и за оне здравствене установе које су дужне", каже министар здравља.

Када су у питању мере штедње, Станковић каже да се по два основа не може штедети.

"То су материјалне принадлежности здравствених радника које су на 28. месту у нашој земљи по примањима и не можемо да штедимо више када је у питању здравље грађана, када су у питању мере дијагностике и лечење које предузимамо у здравственим установама", истакао је Станковић.

Према његовим речима, могу се рационализовати трошкови у здравству.

Говорећи о успесима свог ресора, Станковић каже да је када је у питању законодавна делатност која је прва функција Министарства здравља, деонето шест закона у Скупштини и неких педесетак и више правилника правилника који регулишу здравствену службу.

"Ту су неки резултати видљиви када су у питању проширење здравствених услуга или пакета здравствених услуга за милион и 750 хиљада људи. То се пре свега односи на збрињавање стоматолошких случајева", каже министар.

Када су у питању финансије, како каже Станковић, буџет је испуњен 92 одсто, исплаћене су јубиларне награде за 2009. и 2010. годину, а ових дана исплаћују се за 2011. годину.

"Проблем је да један број наших здравствених радника није обухваћен јубиларним наградама, па покушавамо да решимо стоматологе и људе који раде у заводима за јавно здравље", рекао је Станковић.

Када је у питању школовање, као трећа основна делатност, кренуло се са специјализацијама, прошле године је додељено 940 специјализација.

Говорећи о корупцији у здравству, Станковић каже да је Министарству потребна помоћ грађана, јер "неко мора да пријави некога да би надлежни органи решавали тај проблем да би оне који узимају новац склонили из здравственог система".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи