Читај ми!

Србија одлучује о чланству у НАТО

Одлуку о чланству у НАТО треба да донесе "вођство Србије и народ имајући у виду да ЕУ и НАТО блиско сарађују и у области безбедносне политике", каже представница одељања НАТО-а а јавну дипломатију Деспина Афентули.

НАТО би волео да види Србију у свом чланству, али одлуку од томе треба да донесе руководство Србије, изјавила је представница НАТО одељења за јавну дипломатију Деспина Афентоули.

Афентоули је на семинару у Ечкој, посвећеном војно-безбедносним аспектима међународне сарадње, истакла да је Србија донела избор који се тиче Европске уније, а да о будућем односу са НАТО одлуку треба да донесе руководство Србије и народ.

Она је, подсетивши да је Србија чланица НАТО програма Партнерство за мир (ПЗМ), истакла да одлуку о даљим односима са Алијансом треба да донесе "вођство Србије и народ имајући у виду да ЕУ и НАТО блиско сарађују и у области безбедносне политике".

Према њеним речима, Србија треба да одлучи да ли жели да постане још ближи партнер Алијанси.

"Не видим никакав проблем у потенцијалном напретку Србије у структури НАТО", рекла је Афентоули, подсетивши да представници Србије при амбасади у Бриселу добро и стручно раде.

Афентоули је представила основне начине и политичког и војног функционисања Алијансе, објаснивши да се кроз деловање у политичком делу Алијансе где 50 других држава чује ваш глас, остварују и национални интререси сваке од држава засебно.

Представник амбасаде Чешке у Београду Петар Корбел представио је искуства те државе на путу до чланства у НАТО.

Подсетивши да је чешка амбасада контакт Србије са НАТО, он је навео да је њен главни циљ да прошири сарадњу Србије и Алијансе у разним областима.

Корбел је на семинару Атлантског савета Србије указао на значај проширења сарадње Србије и Алијансе.

Државна секретарка у Министарству одбране Тања Мишчевић и помоћик министра спољних послова Зоран Вујић представили су основне правце сарадње Србије у оквиру програма ПЗМ-а.

Вујић је рекао да се не може говорити о Евро-атлантским интеграцијама, јер Србија нема суштински политички дијалог са НАТО, али да може да се говори о сарадњи, која се одвија у оквиру ПЗМ.

Он је подсетио да Србија има пуно оперативно присуство у седишту НАТО у Бриселу и да наша амбасада има и политички и војни део који је постављен пре две године.

Мишчевићева је указала да ће сарадња у оквиру ПЗМ допринети да се реформа у систему одбране настави и продуби.

Семинар, посвећен војно-безбедносним аспектима међународне сарадње, са аспекта извештавања новинара организовао је Атланстски савет Србије уз подршку Норвешке и одељења НАТО за јавну дипломатију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи