Читај ми!

Шетња за Зорана

У знак сећања на убијеног премијера Србије Зорана Ђинђића, Либерално-демократска партија организовала "Шетњу за Зорана". Око 20.000 грађана учествовало у меморијалној шетњи.

Полагањем цвећа и паљењем свећа у Алеји великана на Новом гробљу, где је сахрањен премијер Србије Зоран Ђинђић, данас је завршена "Шетња за Зорана" коју је организовала Либерално демократска партија у знак сећања на годишњицу убиства премијера.

Неколико хиљада грађана се, око 12 сати, из Симине улице упутило ка Влади Србије, носећи црвене и беле руже, а на челу колоне биле су лидери Преокрета, председник ЛДП-а Чедомир Јовановић, лидер СПО-а Вук Драшковић, председник СДУ Жарко Кораћ и Драган Миловановић из Асоцијације самосталних и независних синдиката.

"Прошле су године, али то време није умањило значај идеја које је промивисао Зоран Ђинђић. Ова шетња је израз поштовања према Зорану, али и спремност да се уради посао за који је он дао свој живот", рекао је Чедомир Јовановић у дворишту испред Владе Србије.

Јовановић је рекао да је модернизација Србије, циљ који је поставио Зоран Ђинђић, обавеза према њему, свим грађанима, будућим генерацијама и држави Србији.

"Зоранове убице су у затвору, али то није разведрило небо над Србијом", истакао је Јовановић додајући да та чињеница грађане Србије није учинила срећијим.

Говорећи о откривању политичке позадине убиства Зорана Ђинђића, Јовановић је указао да је то истина са којом Србија мора да се суочи.

Лидер ЛДП-а је истакао да је обавеза државе да тај посао уради и расветли политичку позадину до краја, јер се од истине не може бежати. 

Лидер СПО-а Вук Драшковић оценио је да се политичка позадина убиства Ђинђића неће открити никада, као ни ко су убице новинара Славка Ћурувије, Даде Вујасиновић и десетина људи који су убијени а не зна се ко их је убио.

"Никада се то неће открити, док не дође до радикалне промене у уређењу Србије", рекао је Драшковић у дворишту Владе Србије.

Покретачка снага овог догађаја, у коме је према процени организатора и полиције, учествовало око 20.000 грађана, јесте Ђинђићев цитат "Србија ће бити боља него што јесте, ако сви будемо бољи него што јесмо".

Зоран Ђинђић је био први председник Владе Србије после пада режима Слободана Милошевића 2000. године и доласка ДОС-а на власт, а убијен је 12. марта 2003. године испред зграде Владе Србије.

Према оцени западних дипломата, Ђинђић је допринео изградњи добрих односа са свим западним земљама, посебно са САД, након периода вишегодишње нестабилности.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи