Читај ми!

Контролом до смањења корупције

Колико странке троше биће познато уз помоћ конроле финансирања изборне кампање, каже члан одбора Агенције за борбу против корупције Чедомир Чупић. То је шанса да се политичка корупција и трговина утицајем смањи, истиче Чупић.

Контролом финансирања изборне кампање знаће се колико странке троше, што је шанса да се политичка корупција и трговина утицајем смањи, рекао је члан одбора Агенције за борбу против корупције Чедомир Чупић.

"Ако неку партију финансирају поједини људи или групације, они сутра, ако та странка уђе у власт, очекују одређене уступке. То је врло опасно, јер је то извор такозване политичке или најопасније крупне корупције", рекао је Танјугу Чупић.

Указујући на то да ће се контролом финансирања кампање знати ко финансира партије, Чупић је навео да се тако може пратити и утицај људи и групација које их финансирају.

"Економисти процењују да се око 30 процената новца креће ван било каквог тока. То је новац који није контролисан и врло је опасан, а праћењем финансирања политичких партија то се разоткрива", истакао је Чупић.

Чупић је подсетио да је законска обавеза Агенције да прати предизборну кампању, као што прати и финансирање политичких партија, односно годишње извештаје које контролише и да се на основу контроле утврђује да ли се одређена партија придржавала онога што у закону пише.

Према Чупићевим речима, предизборна кампања је доста сложена и изазовна - актери хоће да се рекламирају и програме наметну грађанима, а наша је дужност да све то пратимо да не би дошло до учешћа нелегалног новца који није законски предвиђен за то.

Чупић је истакао да ће Агенција пратити све што је везано за финансирања предизборне кампање и додао да ће око 170 посматрача бележити уличне билборде, плакате, митинге и евентуално закупе простора како би се видело колико странке троше новца.

Према његовим речима, Агенција ће имати унутрашњи извештај који ће након избора упоредити са извештајем које странке морају да доставе том телу.

"Уколико се извештаји поклапају онда се може сматрати да странка није ништа злоупотребила и да се финансирала по закону. У случају да се разликују, следе пријаве од прекршајних до кривичних", каже Чупић.

Указујући да је од самог почетка формирања Агенције један од проблема и простор у коме ће бити смештено то тело, Чупић је истакао да се нада да ће се проблеми око зграде у којој се тренутно налазе просторије Агенције решити и да се неће наћи на улици.

Влада и Дирекција за имовину су направиле уговор са садашњим власницима зграде о закупу до 31. марта. После тога били би у ситуацији да власници могу да траже да се иселимо, рекао је Чупић и додао да су о том проблему обавештене све значајније институције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи