Читај ми!

Неопходна контрола силоватеља

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен каже да ће извршиоци кривичних дела силовања или педофилије убудуће након одслужења затворске казне бити под надзором полиције и Центра за социјални рад. То би требало да спречи да поново чине та кривична дела, истиче Хомен.

У Србији ће убудуће извршиоци кривичних дела силовања или педофилије након одслужења затворске казне бити под надзором полиције и Центра за социјални рад како би се спречило да поново чине та кривична рела, рекао је државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен.

"Радна група Министарства правде већ је почела рад на изменама Кривичног закона које би омогућиле вођење регистра силоватеља и педофила. Такве особе морају да буду евидентиране, јер је познато да су извршиоци кривичних дела силовања и педофилије најчешће повратници", рекао је Хомен.

Хомен је рекао да ће вођење регистра помоћи надлежним органима и средини у којој живе да воде рачуна о њиховом понашању.

План је да у активности кретања и понашања осуђених после изласка на слободу прати не само полиција, већ и Центар за социјални рад.

Тим стручњака различитих профила би, према Хоменовим речима, имао задатак да утврди потенцијалну опасност и предузме мере ради спречавања такве особе да поново изврши кривично дело.

Хомен је објаснио да силоватељи и педофили дужи низ година нису адекватно кажањавани, јер у Србији до 2010. године није постојала одговарајућа казнена политика.

Повећане казне

Изменама закона 2010. године за та кривична дела драстично су повећане казне. За силовање детета предвиђена је казна од минимум 10 година затвора, уз забрану ублажавања испод тог законског минимума.

Хомен је подсето да је један од првих примера нове казнене политике пресуда изречена Саши Меги, који је пред Вишим судом у Београду осуђен на 20 година затвора због више силовања.

Пре измена закона, чак 57 изречених казни било је испод или на граници законског минимума, а свега 53 одсто у оквиру законом запрећених казни.

Током 2011. године казнена политика је пооштрена, па је 98 одсто казни у складу са законским оквиром. Највећи број казни за силоватеље изречен је пред судовима у Београду, Панчеву, Сремској Митровици и Шапцу.

Казна за основни облик силовања је минимум три, уместо раније две године затвора, а максимум 12 година.

Ако је жртви нанета тешка повреда, ако је дело извршило више особа или ако силовање има за последицу трудноћу, предвиђена је казна од пет до 15 година затвора.

Уколико је обљубљена жртва преминула, силоватељу прети и до 40 година затвора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи