Читај ми!

Празне куће чекају власнике

Кућа у селу Локве може се купити преко оглашивача на локалној пијаци по цени од 8.000 до 13.000 евра. Разлог је што око 1.500 мештана села, углавном Румуна, живи и ради у иностранству. Многе куће зврје празне чекајући своје власнике да бар одмор проведу у њима.

Око хиљаду и по мештана села Локве у којем је већинско становништво румунско, живи и ради у иностранству. Чекају их вишеспратнице, које су зидали у нади да ће се једног дана вратити у родно село. Ипак, у селу је готово свака друга кућа - празна.

Румуни из Србије, у потрази за послом, седамдесетих година прошлог века почели су да одлазе пут Америке, Аустралије, земаља западне Европе.

"Срце и душа нас боле што су нам деца у иностранству. Али, боље живе тамо. Кад дођу радујемо се, кад одлазе, иду сузе-као и свима у селу. Село је велико, а толико је празних кућа. Вероватно ће и наша кућа једног дана да буде празна", каже Јулијана Василие.

Тодор Василие рекао је да су некада људи радили и зидали велике куће надајући се да ће у њих се вратити.

 "Међутим, један син дође да нас види једном у 10 година, а други на шест месеци" наводи Тодор.

"Народ иде у град, живи. Тамо је можда и горе него овде али иде у град. Овде у целој околини нема посао. Посла нема ни у Вршцу, ни у Алибунару", рекао је Пера Церуга.

О кућама оних који живе и раде у инопстранству брину угланвом родитељи некад и комшије. Ипак бројне су и куће где су се домаћинства потпуно угасила. Продају се оглашавањем на локланој пијаци по цени од 8.000 до 13.000 евра.

Ипак, има изузетака, па су неки, оставши без посла, решили да се окрену селу.

"Другу солуцију нисам имао.Тако да сам ја дипл.економиста а сад се бавим, с поносом кажем, паорством", каже један повратник.

Такмичарски дух вредних Локвањана не огледа се само у пољопривреди.

Васа Тодоран из Месне заједнице Локве рекла је да сви који су зидали кућу зидали су мало већу кућу, стављали бољу фасаду јер је то у Локвама велики такмичарски дух.

Према њеним речима, зидати велику кућу у којој нико не живи или евентуално живи нека баба, није баш оправдано, али то је менталитет људи, који желе да се види да су зарадили у иностарнству.

Број Локвањана у иностранству ближи се броју оних који су остали у селу. Ипак, лети и за време празника, село је живље, јер многи годишњи одмор желе да проведу управо у родном крају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи