Читај ми!

Србија спремна за жену премијера

Српско друштво је зрело да на челу будуће Владе Србије први пут буде жена, рекла председница Скупштине Славица Ђукић Дејановић. Учесници конференције "Жене у јавном животу" сложиле су се да жене у Србији у већој мери треба да учествују у политичком животу, односно у процесу одлучивања на највишим нивоима.

Жене у Србији у већој мери треба да учествују у политичком животу, односно у процесу одлучивања на највишим нивоима, сложили су се учесници конференције "Жене у јавном животу", на којој су се чула и мишљења да је Србија зрела да добије и прву жену премијера након предстојећих избора.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић сматра да је српско друштво зрело да на челу будуће Владе Србије први пут буде жена, али је нагласила да је то питање и самих жена и њиховог учешћа у конкурентским односима.

Ђукић Дејановић је уверена да жене на највишим функцијама неће служити само као декор, уколико свој посао буду радиле онолико квалитетно као што то раде у породици.

Председница Скупштине Србије, којој је директорка Управе за равноправност полова Наталија Мићуновић уручила захвалницу због ангажовања на већем учешћу жена у парламенту, рекла је и да од будућих законских одредби очекује да поправе "поражавајућу статистику", попут оне да жене за исти посао у Србији зарађују 16 одсто мање него мушкарци.

Мићуновићева такође верује да је време да Србија добије прву жену премијера, као и да њихово веће учешће у органима власти након предстојећих избора зависи и од њих самих.

Због тога је, према њеним речима, битно да се жене у странкама изборе да најкомпетентније међу њима буду у врху изборних листа, односно оне које ће моћи највише да учине.

Мићуновићева је рекла да је мало жена на "врхунским местима" одлучивања, односно да жена нема међу градоначелницима и председницима општина, да их нема међу председницима управних одбора, као и међу председницима парламентарних странака.

Потпредседница Скупштине Србије Јудита Поповић, која је посланик ЛДП-а, напоменула је да у републичком парламенту сада има 21,6 одсто жена, да их је у влади пре реконструкције било 18,5 одсто, али да су реконструкцијом од четири министра која су смењена две биле жене.

Алармантна ситуација на селу

Учешће жена у јавном и политичком животу на локалном нивоу још је горе, упозорила је Поповићева, наводећи да у локалним скупштинама има свега 21 одсто жена, да су од 147 председника општина само 10 жене, као и да је у Србији 23 градоначелника и само једна градоначелница.

Ситуација на селу, где живи скоро половина становништва Србије, још је алармантнија будући да, како је рекла Поповићева, 93 одсто припадница лепшег пола не уплаћује ПИО, а њих 17 одсто нема ни здравствено осигурање.

"Казне за забрану пушења су 10 пута веће него оне за кршење родне равноправности. Није довољно донети само законе из области људских права, већ је неопходна њихова дословна прмена", поручила је Поповићева.

Потпредседница СПС-а Дијана Вукомановић пожелела је да у наредној влади жене буду постављене за министре у ресорима који су типично мушки, попут одбране и полиције, као што је то случај у Македонији и Словенији, док је у Хрватској поменула пример бивше премијерке Јадранке Косор.

Уз напомену да је Србија на листи од 156 земаља по поштовању права жена на 146. месту, Вукомановићева је критику упутила и сопственој странци, која у актуелном мандату републичког парламента има само једну жену посланика - Ђукић Дејанових.

Да се однос према женама у српском друштву мора мењати како би Србија потпуно постала модерно и цивилизацијско друштво, сматра и посланик и функционер Демократске странке Драгољуб Мићуновић који је нагласио да они који врше насиље над женама или их на било који начин омаловажавју морају бити јавно презрени и осуђени.

Конференцију је, поводом Међународног дана жена, организовала Управа за родну равноправност Министарства рада и социјалне политике.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи