РТС :: Вимблдон 2015 https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/rss.html sr https://rts.rs/img/logo.png РТС :: Вимблдон 2015 https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/rss.html Ђоковић: Увек може боље https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1977722/djokovic-uvek-moze-bolje.html Најбољи тенисер света Новак Ђоковић одбраном титуле у Вимблдону наставио је серију сјајних резултата због којих се не стишава интересовање тениске и светске јавности за све детаље финала и свега око њега. Неке детаље који су овога пута највише заокупили пажњу гледалаца Новак је разјаснио у интервијуу телевизији ЦБС. После победе у финалу, којом је освојио трећи пехар на Вимблдону а девети укупно на Грен слем турнирима Новак Ђоковић је на свој карактеристичан начин просланио последњи поен, што је новинаре навело да га упитају шта би данас рекао свом првом тренеру Јелени Генчић којој је 2011. године после првог тријумфа на Вимблдону однео пехар, а која је нажалост преминула у јуну 2013.

"Рекао бих јој: ‘Успели смо поново' и поновио јој све оно што је она мени говорила. Чињеница је да је она уз моју породицу веровала да могу да освојим Вимблдон и будем први на свету, то се остварило и хвала јој за све што је урадила за мене", рекао је Новак.

Киша у Лондону је Новакове мечеве прекидала у полуфинау и финалу што је изазвало бројне коментаре и нагађања да ли му је то одмогло или не. У финалу je до прекида дошло у трећем сету пошто је Швајцарац изједначио на 1-1 у сетовима, а претходно је одбранио седам сет лопти српског тенисера. Новак Ђоковић је открио да му је пауза овог пута добро дошла да се посаветује са својим тренером Борисом Бекером.

"Ово финале је могло да оде и на његову (Федерерову) страну , али ми је пауза због кише помогла. Борис је сишао доле, мало смо поразговарали, рекао ми је да све поједноставим. Знао сам у којим сегментима морам да будем бољи и после тога сам и одиграо боље. Рекао ми је да поједноставим све, да се сетим зашто сам ту, важности меча и чињенице да се сваког јутра будите, тренирате, радите и понављате исте ствари да бисте дошли у позицију да се борите за титулу на највећем турниру на свету и играте са једним од својих највећих ривала. Покушао је да ме охрабри и из мене извуче моју менталну снагу, а и да му пренесе подршку свих у тиму", рекао јеЂоковић.

Управо на крају тог другог сета српски тенисер се "посвађао са самим собом" па је страдао рекет, а умало је страдала и мајица.

"Не желите да знате шта сам рекао себи, али сам имао налет емоција. Када играте на високом нивоу, то се дешава, пролазите кроз разне фазе, али је битно вратити се. Ако ме је тенис нешто научио, то је да оставим оно што се десило иза себе", истакао је српски тенисер.

Само годину дана раније, Ђоковић је до своје друге титуле на Вимблдону дошао такође против Федерера, а српски тенисер истиче да је и овогодишње финале личило на претходно.

"Знао сам да ће Роџер одиграти на високом нивоу, као и увек у завршним фазама Грен слем турнира, и да ми неће тек тако предати победу. Знао сам да морам да зарадим тријумф, а био је то као ‘дежа ви' прошлогодишњег финала. Тада сам водио са 2:1 у сетовима, покушао сам да завршим меч у четвртом сету, али се он вратио и показао свој такмичарски дух и борио се и у петом сету", анализирао је Новак.

Иако је ове сезуне по многима постигао најбоље резултате и игра одличан тенис, први рекет света истиче да увек тражи начин да се усаврши.

"Увек постоји простор за напредак, то ме тера да идем даље. Перфекциониста сам, самокритичан сам, као и сви тенисери и тенисерке. Сви желимо да доведемо своју игру до савршенства, што није могуће, али увек постоји нешто што вас тера даље", нагласио је Ђоковић.

]]>
Wed, 15 Jul 2015 10:11:09 +0200 Вести https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1977722/djokovic-uvek-moze-bolje.html
Новак на небу, Новак на земљи https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1976436/novak-na-nebu-novak-na-zemlji.html Падобранци из београдског клуба Феникс прославили су титулу Новака Ђоковића скоком са неколико хиљада метара. Момци из београдског Падобранског клуба Феникс били су у недељу на "специјалном задатку".

Тријумф Новака Ђоковића на Вимблдону прославили су скоком из авиона, уз поруку за најбољег тенисера на свету – "Ноле краљу".

]]>
Mon, 13 Jul 2015 18:54:11 +0200 Вести https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1976436/novak-na-nebu-novak-na-zemlji.html
Јелена допустила Новаку да плеше са Сереном https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1975919/jelena-dopustila-novaku-da-plese-sa-serenom.html Титула мора адекватно да се прослави. Новак Ђоковић је, непосредно након победе над Роџером Федерером и освајања трећег Вимблдона у својој већ ионако импресивној каријери, још једном показао због чега многи сматрају да је један од ретких спортиста који су бар подједнако занимљиви и када изађу са терена.

У чувеном лондонском Гилдхолу, у недељу увече одржана је свечаност којом је практично завршен овогодишњи Вимблдон. То је прилика за тенисере и њихову пратњу да се опусте након напорне две недеље тренирања, играња мечева и покушаја рекуперације.

Наравно, све очи су биле упрте у шампионе – у Серену Вилијамс и Новака Ђоковића, који су још једном добили прилику да се шепуре са пехарима за које су се изборили.

А онда, на опште одушевљење присутних, догодио се и шампионски плес два сјајна такмичара. Иако смо ово двоје већ имали прилику да видимо у сличним ситуацијама, Ђоковић је ипак осетио потребу да затражи дозволу од супруге пре него што ће Американку замолити за плес.

„Хеј, Серена, Новак ме је управо питао за дозволу да те пита да плешете шампионски плес вечерас. Спреми се", написала је Јелена Ђоковић у поруци на Твитеру.

]]>
Mon, 13 Jul 2015 14:47:50 +0200 Вести https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1975919/jelena-dopustila-novaku-da-plese-sa-serenom.html
Би-Би-Си: Новак заслужује више поштовања https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1975752/bi-bi-si-novak-zasluzuje-vise-postovanja.html Иако му британска публика на Вимблдону, сада већ традиционално, није била наклоњена, део британске јавности одао је признање Новаку Ђоковићу за све што ради и постиже у светском тенису. Издвајамо текст објављен на сајту Би-Би-Сија, који "шаље поруку" да Новак заслужује више признања и поштовања за своје резултате.

Британци су свим срцем желели да на месту победника престижног турнира виде свог љубимца Ендија Марија, али то задовољство им је ускратио Роџерер Федерер победом у полуфиналу. Ипак, то британској публици није сметало да се готово апсолутно приклони Федереру у јучерашњем финалу. На Новакову срећу, поново су погрешили страну.

Оно што је карактеристично за острвске медије јесте, могло би се слободно рећи, недостатак поштовања и неодавање признања Ђоковићу за све што ради и постиже у светском тенису.

Управо је то тема текста објављеноиг на сајту Би-Би-Сија, који потписује новинар Том Фордајс, који већ у наслову ставља до знања о чему је писао: "Зашто Новак Ђоковић заслужује више поштовања?"

На почетку текста британски новинар констатује "да је Новак у недељу био готово сам у југозападном Лондону" и да је био "хладнокрвни убица Федерерове бајке и снова његових навијача".

Фордајс лепо запажа "да је Новаку окачена етикета лошег момка, иако није урадио ништа лоше", критикујући тиме јавност у својој земљи да није указала довољно поштовања према таквом шампиону.

У тексту се даље констатује да је најбољи српски и светски тенисер успео да се избори за своје место у врху светског тениса у ери Роџера Федерера и Рафаела Надала и да је својим новим, трећим тријумфом на Вимблдону и освајањем укупно деветог гренд слем трофеја у каријери претекао на вечној листи многе светске тениске легенде, попут Лендла, Едбрега, Агасија, али и свог тренера Бориса Бекера.

У другом делу текста, анализира се јучерашње финале и Новакова партија описује као маестрална, а на крају овог прилично објективног, а истовремено афирмативног текста за Ђоковића пише:

"Ђоковић заслужује више. У наредним годинама, он би то требало и да добије".

]]>
Mon, 13 Jul 2015 12:13:54 +0200 Вести https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1975752/bi-bi-si-novak-zasluzuje-vise-postovanja.html
Ђоковић већ међу легендама https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1975619/djokovic-vec-medju-legendama.html Одбраном титуле и освајањем и трећег трофеја на Вимблдону Новак Ђоковић је уз одушевљење публике широм света остварио и читав низ рекорда којима је претекао многе тениске легенде. При томе је тек на почетку похода на рекорде и "биће један од најбољих играча у историји белог спорта", сматра и његов највећи ривал Роџер Федерер. Победом над Федерером у финалу Вимблдона Новак Ђоковић је дошао до девете гренд-слем титуле, чиме се попео на осмо место вечне листе освајача титула на највећим турнирима света.

Ђоковић се сврстао иза Роџера Федерера који има 17, Рафаела Надала и Пита Сампраса који су освојили по 14, Роја Емерсона са 12, Рода Лејвера и Бјерна Борга са по 11 и Била Тилдена са 10 трофеја на највећим турнирима на свету, а за собом је оставио и такве легенде као што су Фред Пери, Кен Роузвел, Џими Конорс, Иван Лендл, Андре Агаси.

"Напредује. Не знамо дефинитивно ко је, шта и све те ствари, али он дефинитивно поставља своје име високо. Освојио је толико титула на различитим ‘слемовима'. Такође, има дуг низ на првом, другом или трећем месту. И тада је много освајао. За њега је кључно што се не повређује. Биће један од најбољих у историји. Где тачно? Мораћемо да сачекамо да видимо јер сам сигуран да има још много година испред себе", рекао је Роџер Федерер, Новаков велики ривал и први тенисер на бројним листама рекорда.

Победа у финалу Вимблдона била је јубиларна 200. победа Новака Ђоковића на гренд-слем турнирима.

Српски тенисер после Вимблдона заузима шесто место и ове листе, пошто је престигао Рафаела Надала (196). На првом месту је неприкосновен Роџер Федерер са 291 гренд-слем тријумфом, а испред Ђоковића су још: Џими Конорс (233) , Андре Агаси (222), Иван Лендл (222) и Пит Сампрас (203).

Тешко је пробити се до врха али је још теже задржати на њему. Најбољи тенисер света на најбољи начин показује како се трасирају путеви који воде у легенду.

]]>
Mon, 13 Jul 2015 14:03:36 +0200 Вести https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1975619/djokovic-vec-medju-legendama.html
Ђоковић: Трава је била јако укусна ове године https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1975435/djokovic-trava-je-bila-jako-ukusna-ove-godine.html Нови-стари вимблдонски шампион Новак Ђоковић говорио је о привилегији играња против Роџера Федерера, открио је на који начин ће прославити своју девету гренд слем титулу, па чак је дао и свој суд о укусу траве ове године у Лондону... Први тенисер света Новак Ђоковић рекао је да је морао да се потруди за сваки поен у финалу и казао је да је увек привилегија играти против Роџера Федерера.

"Увек је велика привилегија играти са Роџером. Против њега, овде - то је највећи изазов. Он је много урадио за наш спорт и многи су се угледали на њега. Роџере, велика је част играти против тебе", рекао је Ђоковић.

Федерер је други сет добио у тај-брејку са 12:10, а Ђоковић је тада пропустио шест сет лопти.

"Био сам свестан да ће Роџер одиграти, као и увек, на свом највишем нивоу. Увек вас тера да идете до краја и зарадите сваки поен, пошто вам он неће ништа поклонити. Ово су мечеви за које се трудите и радите целог живота и маштате да будете на централном терену са овим трофејом", рекао је Ђоковић.

Њему је ово укупно трећи Вимблдон, колико их је освајао и његов тренер Борис Бекер.

"Попићемо вечерас чашу пива или чашу вина. Нисмо се увек разумевали. Он је Немац, ја Србин, па нам је требало времена мало да пронађемо хемију. Он је много допринео овом пехару, као и цео тим и ово је и њихов трофеј", рекао је Ђоковић.

Српски тенисер је поново, као и сваки пут када је овде побеђивао, појео мало траве са терена.

Роџер Федерер је достојанствено поднео пораз и честитао је Ђоковићу на трећем вимблдонском трофеју.

"Одиграо је одлично данас, као и целе године, као и прошле године...Био је бољи и честитам му на победи. Ја сам и даље жељан и мотивисан и гладан трофеја. Хоћу и даље да играм овакве мечеве, они ме испуњавају", рекао је Федерер после меча.

]]>
Sun, 12 Jul 2015 21:27:59 +0200 Вести https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1975435/djokovic-trava-je-bila-jako-ukusna-ove-godine.html
Ђоковић за РТС https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1975430/djokovic-za-rts.html Након великог тријумфа на Вимблдону, Новак Ђоковић је први разговор обавио са новинаром РТС-а. Одушевљење није могао да сакрије, али је, као и обично, био врло одмерен и благ у изјавама. Мечеви са Роџером Федерером никада нису лаки, посебно не на Вимблдону (па још и у финалу). Новак Ђоковић признаје да је кључни моменат овог дуела био начин на који се изборио са драматичним губитком другог сета.

„Могао сам да завршим посао раније. Шест сет лопти, ако се не варам, у тај-брејку другог сета... Али Федерер је опет показао зашто је шампион, зашто увек извлачи највише из вас. То је због тога што се никада не предаје. До последњег ударца верује да може да се врати. Наравно да је било изузетно фрустрирајуће изгубити тај други сет, али сам успео некако да се саберем и да одиграм врло добро у трећем и четвртом сету", рекао је Ђоковић за РТС.

Победе најбољег тенисера света у Србији се проживљавају јако емотивно. Како истиче, Ђоковићу је драго ако њима успева да развесели своје сународнике. Међутим, овога пута неће свраћати на чувени балкон...

„Био сам више пута на балкону, то не значи да не желим да идем. Мислим да су та искуства незаборавна. Десило ми се то једанпут, двапут у животу и на томе ћу бити вечно захвалан свом народу. Мислим да су ова два месеца можда најбоља у историји српског спорта - са младим фудбалерима, са кошаркашицама. Заиста невероватни успеси су се низали. Ја се надам да сам донео радост и весеље народу са овом титулом", закључио је Ђоковић.

]]>
Sun, 12 Jul 2015 21:54:26 +0200 Вести https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1975430/djokovic-za-rts.html
Пљуште честитке Новаку на Твитеру! https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1975409/pljuste-cestitke-novaku-na-tviteru.html Твитер је "експлодирао" након што је Новак Ђоковић, по трећи пут, освојио најпрестижнији светски тениски турнир! Непосредно по завршетку финала на најпрестижнијем тениском турниру, светске звезде честитале су Новаку Ђоковићу нову титулу.

Ево неких твитова:

]]>
Sun, 12 Jul 2015 21:23:40 +0200 Вести https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1975409/pljuste-cestitke-novaku-na-tviteru.html
Светске звезде испратиле Ђоковићев тријумф на Вимблдону https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1975296/svetske-zvezde-ispratile-djokovicev-trijumf-na-vimbldonu.html Финале најпрестижнијег тениског турнира на свету привукло је велику пажњу у светском џет-сету. Глумци, дизајнери и бивши спортски великани пратили су судар тениских џинова. Победу Новака Ђоковића над Роџером Федерером са трибина су помно пратиле многе звезде.

Као велики поштовалац белог спорта, амерички глумац Бредли Купер некако се већ подразумева на гренд слем финалима.

Тениске легенде пратили су Кејт Винслет и Џереми Пивен, као и Британци Хју Грант и Бенедикт Камбербач.

Италијанска фудбалска легенда Алесандро дел Пјеро такође је био на трибинама. Кад је о фудбалерима реч, ту је и Тијери Анри, бивши нападач Арсенала и француске репрезентације.

Дизајнерка Стела Макартни седела је у Ђоковићевој ложи и из све снаге, заједно са Јеленом, бодрила најбољег тенисера света.

На трибинама је била и икона модне индустрије и уредница Вога Ана Винтур.

]]>
Mon, 13 Jul 2015 19:06:13 +0200 Вести https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1975296/svetske-zvezde-ispratile-djokovicev-trijumf-na-vimbldonu.html
Ко ли је фаворит? https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1975241/ko-li-je-favorit.html Финални дуел Новака Ђоковића и Роџера Федерера у Вимблдону у центру је пажње медија, познатих и спортских личности. Сви се слажу да ће меч бити јединствено атрактивна борба, а ретки су они који су се осмелили да прогнозирају победника. Овогодишње финале на најпрестижнијем тениском турниру поново играју Ђоковић и Федерер и сви се слажу да ће меч бити изузезно атрактиван али мало ко се усуђује да прогнозира победника.

Најинтересантнија су, али и најподељенија мишљења некадашњих вишеструких Шампиона Вимблдона. Уколико Новак Ђоковић донас освоји трофеј изједначиће се са Џоном Мекинроом троструким освајачем Вимблдона, који то од њега и очекује.

"Очекујем феноменалан меч, сличан оном какав је био прошле године. Можда чак и мало бољи, јер мислим да Федерер игра на вишем нивоу него пре годину дана. И поред тога, мој глас иде Ђоковићу. Верујем да му је победа против Андерсона дала крила и да сада ни Федерер неће успети да га спречи да тријумфује", сматра Мекинро.

И Швеђанин Бјерн Борг, који је пет пута побеђивао на Вимблдону, слаже се да ће финале бити жестоко али веће шансе даје Федереру.

"Федерер је против Мареја одиграо један од својих најбољих мечева, можда и најбољи у претходних десет година. Заиста сам изненађен како Федерер игра, Мареј није играо лоше, али Роџер је био невероватан. Сматрам да је Федерер фаворит у финалу против Новака. Сјајно игра, одлично се креће, ради све што треба да би освојио Вимблдон. Игра са много самопоуздања, удара лопту чисто. У сваком случају, очекујем занимљив дуел", рекао је Борг.

Чувени тениски тренер Ник Болитијери није био изричит када је у питању фаворит у овом мечу, већ је анализирао и предвиђао игру финалиста.

"Биће то веома интересантан меч, као и већина њихових претходних. Публика ће, без сумње, бити на Роџеровој страни, али то може додатно да мотивише Ђоковића као што је то био случај на Ју-Ес опену 2011. године. Федерер је фантастично сервирао у досадашњем току турнира, али ако неко може да угрози његов сервис онда је то Новак",истакао је легендарни стручњак.

У својим предвиђањима "Форбс" је улогу фаворита у потпуности препустио Новаку Ђоковића против Роџера Федерера, уз навођење три разлога за веру у тријумф "броја 1".

"Ђоковић је играо изванредно током целе године. Новак уме да игра под притиском, четврти пут је у финалу Вимблдона у последњих пет година, шампион је 2011. и 2014. године. Федерер ће се сигурно сетити шта се догодило последњи пут кад се суочио са Новаком на Централном терену." наводи "Форбс".

Видећемо. Меч за титулу на трећем гренд слему сезоне између Ђоковића и Федерера игра се од 15 сати и можете га пратити у директном преносу на Првом програму РТС-а.

]]>
Sun, 12 Jul 2015 14:55:33 +0200 Вести https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1975241/ko-li-je-favorit.html
За кога навија Серена https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1975108/za-koga-navija-serena.html Серена Вилијамс је у суботу тријумфом над Гарбињом Мугуросом освојила титулу и поставила читав низ личних рекорда јер је то био њен шести трофеј у Лондону, 21. гренд слем титула и освајачица трофеја сва четири Грен слема. Уз коментаре о њеној игри новинари су се интересовали и за њено виђење предстојећег мушког финала. Прва тенисерка света Серена Вилијамс нестрпљиво чека почетак дуела два најбоља тенисера.

"Сигурно ће бити невероватан меч, не могу да дочекам да га гледам. Срећна сам што ја не морам да играм против неког од њих двојице", рекла је Вилијамс.

На инсистирање новинара ко је фаворит у мечу, дипломатски је остала неодређена не наговештавајући за кога ће навијати.

"Ако сам ја победила, исто тако може и Роџер. Али, такође, Новак је сјајан светски број један", дипломатски је одговорила Серена.

Велико финале и 40. међусобни дуел Новака Ђоковића и Роџера Федерера почиње у 15.00 и можете га пратити у директном преносу на Првом програму РТС-а.

]]>
Sun, 12 Jul 2015 11:49:39 +0200 Вести https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1975108/za-koga-navija-serena.html
Ђоковић: За Томоку, с љубављу... https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1974985/djokovic-za-tomoku-s-ljubavlju.html Без обзира на исход данашњег финала, Новак Ђоковић је већ остварио тријумф – људски. Репрезентативни дрес најбољег светског тенисера стигао је у Јапан као поклон за његову обожаватељку, деветнаестогодишњу Томоку Сумитањи која је изгубила родитеље и рођаке у налету цунамија марта 2011. године и сада се, услед тешке болести, налази на самртној постељи. "Стигао нам је Новаков дрес са заставом Србије и врло топлом, пажљиво написаном поруком за Томоку!", с радошћу прича њен старатељ, ујак Шигеки Сумитањи и показује нам густо исписани црвену мајицу коју Новак носи у мечевима наше Дејвис куп репрезентације.

"Када сам јој показао дрес, толико се узбудила да се укључио аларм који реагује на нагли раст пулса, па су медицинске сестре морале да дотрче", каже он с бригом и чуђењем, али и задовољством у гласу.

У маленом кафићу у центру Токија, изморен трудом око своје тешко болесне усвојене ћерке и непроспаваним ноћима, јер Новакови мечеви на Вимблдону по јапанском времену падају неколико сати пред свитање, Шигеки Сумитањи, са крупним грашкама зноја на челу, напрегнутог израза и зајапурен, полако испија хладни чај. 

"Томока је приметно живља и боље расположена него пре. Сада више једе," каже он потврдно климајући на наше питање о томе да ли је Томоки бар мало боље, док му се усне из благог, задовољнг осмеха враћају у чврсту, праву црту а у очима накупљају сузе стакластог сјаја.

Тиха радост и дубока туга измешани су у том осмеху јер Томока пати од панцитопеније, неизлечиве болести крви, и тренутно тежи свега 23 килограма, очекујући неминовни крај. Она је, као последњи велики животни сан, у болници изражила жељу да узме у руке неке од спортских реквизита које је користио Новак како би из њих црпла снагу потребну за сопствену борбу. Новакове игре почела је да прати још у време када он није био у самом врху, неколико година пре него што је велики цунами уништио њен родни град Кесеннуму.

Дан када је море кренуло у освајање копна

Тај рибарски градић од око 65.000 душа остао је упамћен по снимцима тешких, црних таласа који, продревши у пристаниште, купе десетине аутомобила и чамаца и носе их дубље у копно, успут рушећи складишта, радионице и куће, проузрукујући пожаре и слепо гутајући животе људи.

Велики цунами 11. марта 2011. године обавио је читаво насеље дебелим, смртоносним плаштом, као да жели да присвоји земљу и све на њој.
Нешто од тога што је прогутало, море је касније испљунуло на обалу. Не и тела Томокиних родитеља. Она никада нису пронађена.

"Томока каже да би волела да може да покаже родитељима Новаков дрес. Јако је узбуђена, па јој свашта пада на ум," каже ујак Шигеки сетно.

Нови циљ, нови дан

Ипак, хумани гест којим је Новак испунио њен сан на самртној постељи дао јој је велики подстицај да нађе нови циљ за који вреди живети и тако настави тешку, континуирану битку за свако ново свитање. Она сада пре свега жели да се угоји бар 12 килограма и тако себе доведе у стање да може да прима посете и лично се захвали представницима српске амбасаде и медија у Токију који су јој помогли да добије драгоцени дрес.

Дрес српске репрезентације који је Новак послао Томоки Сумитањи.

Порука, поред аутограма, гласи: "Томоки, са љубављу и поштовањем. Надам се да ћеш се насмешити сваки пут кад погледаш ову мајицу." 

„Добро је што је веровала у остварење тог сна и што је поживела да га дочека," каже ујак Шигеки и додаје да ће тражити од лекара да јој дозволе да погледа живи пренос финала, са обзиром да је до сада, због касних термина одигравања и опасности од стреса које проузрокују чести обрти и неизвесност у мечу, Новакове наступе на Вимблдону могла да посматра само на снимку.

Томока је успела да дочека дан одигравања великог финала на зеленим теренима далеког Вимблдона.

Захваљујући Новаковом поклону она сада има нови, животодавни сан: „Рекла је и да ће, упркос свему, дати све од себе да се опорави и једног дана обуче тај дрес, те у њему са Новаком одигра бар неколико лопти."

Тиха радост

Томока ових дана има и других разлога за радост. Поред жељеног Новаковог поклона, она сада има и пажњу мноштва људи какву до сада није имала. „У болници се прочуло да је Томоки стигао дрес најбољег играча света, па сада и лекари и особље који нису задужени за њено лечење долазе да га виде и да чују њену причу," сада озареног лица каже ујак Шигеки.

Изражавајући захвалност Новаку, његовом тиму и свима у Србији, он додаје и да су од обичних грађана из наше земље на адресу српске амбасаде у Токију стигли лековити напитак и лепе жеље за опоравак.

]]>
Sun, 12 Jul 2015 12:43:54 +0200 Вести https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1974985/djokovic-za-tomoku-s-ljubavlju.html
Новак одбранио трон на вимблдонској трави! https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1974968/novak-odbranio-tron-na-vimbldonskoj-travi.html Новак Ђоковић освојио је своју трећу, а другу узастопну вимблдонску титулу. Најбољи тенисер света савладао је на Централном терену Роџера Федерера са 3:1 (7:6, 6:7, 6:4, 6:3). Управо је швајцарски тенисер последњи успео да одбрани титулу на најпрестижнијем тениском турниру.

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић одбранио је титулу на Вимблдону, пошто је у великом финалу победио Швајцарца Роџера Федерера са 7:6 (7:1), 6:7 (10:12), 6:4, 6:3.

Ђоковић је после 2011. и 2014. освојио трећи гренд слем у Лондону и постао осми играч у историји тениса који је успео две године заредом да освоји шампионски пехар на престижном турниру.

Меч је трајао два сата и 55 минута, а српски тенисер је после велике, на тренутке рововске борбе савладао Федерера и изједначио на 20:20 у међусобним дуелима.

Кључни детаљ догодио се почетком трећег сета, када је Новак успео да се опорави од изгубљеног тај-брејка (12:10) и пропуштених седам сет лопти.

Неискоришћене прилике, међутим, нису омеле 28-годишњег Београђанина. Већина играча би психолишки пала у таквој ситуцији, али Ђоковић је показао менталну стабилност, због чега и јесте на врху АТП ранг-листе.

Пропустио је две брејк лопте, затим спасао једну на свој сервис, али не и трећу и одмах повео са 3:1. Узалуд је публика на Централном терену навијала за Федерера. Ђоковић је у наставку сусрета рутинском игром сламао отпор противника и дошао до девете гренд слем титуле, а 54. у каријери.

Меч је у трећем сету био прекинут због кише на 25 минута, али ни то није омело Србина да против можда и најбољег тенисера свих времена докаже да му тренутно нема равних.

Као и пре четири године, Ђоковић је освајање титуле прославио на себи својствен начин. Након што је освојио последњи поен, српски тенисер је клекнуо на траву, а затим пољубио и пробао бусен чувене вимблдонске траве.

Он је освојио своју девету гренд слем титулу и изједначио се са својим тренером Борисом Бекером по броју титула на вимблдонској трави – обојица су освојила по три. 

Ток финалног меча: 

18.27 - Готово је, Новак Ђоковић је трећи пут осваојио Вимблдон! У финалу је побеђен Роџер Федерер са 3:1 у сетовима! У четвртом сету било је 6:3.

18.24 - Иако је био у веома непријатној ситуацији и заостатку од 0:30, Новак успева да се извуче и освоји пети поен у четвртом сету – 5:3!  

18.13 - 4:2 за српског играчa! 

18.10 - Први до брејка у четвртом сету долази Новак, који има 3:2 и сервис! 

17.59 - Четврти сет почео је сигурним сервис гемом Федерера – 1:0. Истом мером узвраћа Новак за 1:1.

17.54 - Крај трећег сета – Ђоковић води са 2:1! Један брејк је првом играчу света био довољан да поново поведе у великом финалу – 6:4.

17.49 - 5:3 за Новака без већих проблема, Роџер сервира за останак у сету. 

17.45 - Након паузе, 4:2 за Новака, Федерер на сервису. 

17.42 - Меч је настављен.

17.37 - Након кратког загревања, меч ће бити настављен. 

17.28 - Изгледа да неће бити инсталирања крова. 

17.22 - Смањује Федерер на 3:2, а сада следи кратка пауза док се намести кров на Централном терену јер је у Лондону почела киша.

17.20 - Ево и потврде брејка – 3:1! 

17.18 - Ево раног брејка за Новака на почетку трећег сета – 2:1 и сервис за српског играча! 

17.12 - Оба играча су се суочавала са брејк лоптама на почетку трећег сета, али су успела да се некако извуку из те нелагодне позиције – 1:1. 

17.00 - Иако је имао три шансе да на свој сервис освоји други сет, Новак их није искористио, па је маратонски тај-брејк у другом сету припао Федереру са 12:10 за 1:1 у сетовима! 

16.44 - Поново тај-брејк одлучује победника сета!

16.40 - Најдужи гем другог сета и целог досадашњег меча је после девет минута игре припао Новаку, који води са 6:5. Федерер сервира за останак у сету.  

16.31 - Пропустио је Новак једну брејк, а истовремено и сет лопту – 5:5. 

16.23 - У финишу другог сета и даље нема брејка – 4:4. 

16.15 - Уз пуно муке и две спасене брејк лопте, Новак долази до трећег поена у другом сету – :2. 

16.05 - Сигуран почетак оба тенисера у другом сету – 2:2. 

15.58 - Почео је други сет, Новак на сервису. 

15.55 - Новак води са 1:0 у сетовима! Сјајном игром у одлучујућем гему, први рекет света је дошао у вођство у великом финалу Вимблдона! Било је 7:6 (7:1)! 

15.48 - Победника првог сета одлучиће тај-брејк! 

15.41 - Федерер је осигурао играње макар тај-брејка у првом сету. Новак сервира да уради исто – 6:5. 

15.35 - Уследила су два сигурна сервис гема, на обе стране по један, за тренутних 5:4. Ђоковић сервира за останак у првом сету. 

15.30 - Рибрејк! Већ у првом гему након што му је противник одузео сервис, Новак узвраћа истом мером за 3:4. 

15.27 - Први брејк на мечу прави Федерер, и то са "нулом" – 4:2 води Швајцарац и има сервис. 

15.23 - Следећа два гема била су нешто неизвеснија, два пута смо имали 30:30, али ипак нема брејка – 2:2. 

15.15 - Финале је почело сигурним сервисом оба играча и релативно лако освојеним првим поенима – 1:1. 

15.10 - Почело је велико вимблдонско финале!

15.05 - Уследило је обавезно сликање "на мрежи".

15.00 - Тенисери су изашли на Централни терен, где ће одиграти финале Вимблдона 2015.

]]>
Sun, 12 Jul 2015 21:27:12 +0200 Вести https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1974968/novak-odbranio-tron-na-vimbldonskoj-travi.html
Познати победници у конкуренцији дублова https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1974856/poznati-pobednici-u-konkurenciji-dublova.html Познати су победници Вимблдона у конкуренцији дублова. Ројер и Текау славили у мушком дублу, док су Мирза и Хингис освојиле трофеј у конкуренцији дама.

Румун Хорија Текау и Жан-Жилијен Ројер из Холандије освојили су трофеј у конкуренцији мушких дублова на Вимблдону савладавши у финалном мечу британско-аустралијски пар Џејми Мареј/Џон Пирс са 3:0 у сетовима - 7:6 (7:5), 6:4, 6:4.

У финалу женских дублова славиле су Швајцаркиња Мартина Хингис и Индијка Сања Мирза, које су после много узбуђења и преокрета победиле Рускиње Јекатерину Макарову и Јелену Веснину у три сета - 5:7, 7:6 (7:4), 7:5.

Тридесетчетворогодишња Хингис, својевремено прва тенисерка света, има шансу да освоји још једну титулу на овогодишњем Вимблдону пошто у недељу у тандему са Индијцем Леандером Паесом игра финале мешовитих дублова против аустријско-мађарске комбинације Александер Пеја/Тимеа Бабош.

]]>
Sat, 11 Jul 2015 22:46:00 +0200 Вести https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1974856/poznati-pobednici-u-konkurenciji-dublova.html
Новак: Од Роџера сам научио како да постанем шампион! https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1974845/novak-od-rodzera-sam-naucio-kako-da-postanem-sampion.html Новак Ђоковић је први рекет света, али и даље смaтра да је Федерер најбољи свих времена. Он је један од људи од којим сам научио како се постаје шампион, преноси британски Дејли мејл Новакове речи.

Новак Ђоковић у недељу игра вимблдонско финале против Роџера Федерера, а најбољи тенисер света каже да је управо од Швајцарца научио како да постане шампион.

"Роџер и ја смо играли много пута и он ми је један од највећих ривала. Он је, такође, један од људи који су ме учинили бољим играчем. У мечевима против њега прошао сам кроз различите емотивне фазе, које су ми омогућиле да научим како се постаје шампион", рекао је Новак за британски Дејли мејл.

Пред недељно финале, Ђоковић има само речи хвале о Федереру.

"Он је толико добар и константан, да не би требало да трошимо речи. Он је најбољи свих времена. Не постоји довољно епитета за оно што он ради", каже Ђоковић.

Новак је прошле године у великом финалу савладао управо Федерера, али то га не чини мање опрезним пред ново финале.

"Овде воли да игра, овде игра најбољи тенис. На Централном терену је освојио седам титула, то је његов терен. Увек је најбољи када је то најважније, зато је уосталом велики шампион", сматра најбољи тенисер света.

Финале Вимблдона игра се у недељу од 15 часова, уз директан пренос на Првом програму РТС-а.

]]>
Sun, 12 Jul 2015 09:06:29 +0200 Вести https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1974845/novak-od-rodzera-sam-naucio-kako-da-postanem-sampion.html
Ђоковић или Федерер, може бити само један! https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1974744/djokovic-ili-federer-moze-biti-samo-jedan.html Новак Ђоковић и Роџер Федерер у недељу играју финале трећег гренд слема у сезони. Новак брани титулу и жели трећи трофеј на Вимблдону, Роџер игра десето финале за осми трофеј на теренима "Ол Ингланд клуба". Директан пренос је од 15 часова на Првом програму РТС-а. Новак Ђоковић је бранилац титуле на Вимблдону и светски број један. Роџер Федерер је "изазивач", седам пута је већ освајао овај трофеј, а многи га сматрају најбољим у историји тениса. Недеља је резервисана за велику позорницу и одговор на питање – ко је бољи у овом тренутку!

Новак није у најбољој форми, иако у Лондону бележи сјајне резултате. Само два изгубљена сета, у осмини финала против Андерсона, показују да је Ђоковић велики шампион и да остварује победе и када не игра свој најбољи тенис.

Роџер је као вино, што старији – то бољи. Ове године на Вимблдону изгубио је само један сет, у мечу трећег кола против Сема Грота, а маестралном победом против Марија у полуфиналу показао је да је спреман за највише домете.

Прошле године је Новак у финалу изашао као победник, после пет сетова, па иако је Федерер изјавио да не размишља превише о том мечу, сигурно је да се по глави Швајцарца врзма једна мисао – освета.

Два великана светског тениса у каријери су одиграла 39 дуела, Федерер је забележио једну победу више (20:19), па Новаку, осим одбране титуле, победа доноси егал са најбољим у историји тениса, што уопште није мала ствар.

Велико финале игра се од 15 часова на Централном терену вимблдонског комплекса, уз директан пренос на Првом програму Радио-телевизије Србије.

]]>
Sun, 12 Jul 2015 09:28:25 +0200 Вести https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1974744/djokovic-ili-federer-moze-biti-samo-jedan.html
Серена пресрећна због победе https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1974708/serena-presrecna-zbog-pobede.html Прва тенисерка света Американка Серена Вилијамс рекла је након тријумфа у финалу турнира у Вимбдону да је пресрећна због још једног гренд слем трофеја и додала да је њена ривалка, Шпанкиња Гарбине Мугуруза, одиграла добар меч.

"Осећај је много добар. Не могу да верујем да стојим овде са још једним "Серена слемом". Страва је! Било је задовољство и привилегија да још једном играм на овом месту и да му толико дам", рекла је Вилијамсова после меча.

"Гарбине је одиграла веома добар меч. Ни у једном тренутку нисам знала када ће бити крај сусрета, јер се она борила до самог краја у сваком поену. Ускоро ће Мугуруза држати овај трофеј. Срећна сам јер је меч био добар", казала је Вилијамсова.

Мугуруза, којој је ово било прво гренд слем финале, рекла је да јој је већ само то остварење снова.

"Финале гренд слема, посебно Вимблдона, за мене је остварење снова. Честитам Серени, показала је да светски број један. Много сам уживала у овом финалу... Сада не могу да причам, тресем се... Немам речи да опишем своја осећања, срећна сам што сам овде", рекла је Мугуруза.

]]>
Sat, 11 Jul 2015 18:42:56 +0200 Вести https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1974708/serena-presrecna-zbog-pobede.html
Серена поново влада Вимблдоном https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1974210/serena-ponovo-vlada-vimbldonom.html Серена Вилијамс – Гарбине Мугуруза 2:0 (6:4, 6:4). Серена Вилијамс поново је освојила Вимблдон. Американка је у финалу сломила отпор Гарбине Мугурузе и освојила свој шести трофеј у Лондону, 21. гренд слем титулу. Прву титулу освојила још 1999. године.

Серена суверено влада женским тенисом. Мугуруза пружила снажан отпор фаворизованој противници. Како је меч одмицао Серена је преузимала контролу, и успела да преокрене први сет. Потом је у другом сету Американка доминирала, међутим, противница успева да се врати из "мртвих" и извуче после два Серенина сервиса за меч. Међутим, губи свој сервис и дозвољава Серени да меч реши у своју корист и освоји титулу.

Мугурузе је много боље ушла у меч. Искористила је неколико везаних грешака противнице, пре свега три двоструке сервис грешке, и стигла до брејка на самом почетку меча. Предност је чувала све до 4:3. Тада је Серена успела да врати брејк, потом и стигне до преокрета. Уз још један брејк Американка успева да први сет добије са 6:4.

У другом сету Серена је од самог старта у своје руке преузела контролу игре. Она прва успева да одузме сервис противници, а потом уз још један брејк поведе са 5:1. Шпанкиња се није предавала, успева да веже три гема уз два брејка и смањи на 5:4. Када се очекивала још већа борба, Серена успева да нападне сервис противнице, освоји три везане гем, сет и меч лопте, искористи прву и освоји трофеј – 6:4 и у другом сету.

Ток меча:

16.34 – Нови сервис Шпанкиње, овог пута Серена експресно долази до три везане меч-лопте, користи прву и решава гем, сет и меч у своју корист – 6:4 и у другом сету.

16.26 – Шпанкиња се потпуно враћа у меч, и, након освојеног свог сервиса, поново напада Серенин. Долази до три везане брејк шансе, Серена везује три одлична сервиса и долази до изједначење. Са новим сјајним сервисом Серена осваја прву меч-лопту. Мугурузе успева да спасе прву меч-лопту, ново изједначење. Потом Мугурузе осваја и четврту шансу у овом гему, па је пропушта. Пета брејк лопта за Шпанкињу, користи је успева да врати и други брејк. 

16.18 – Мугурузе се не предаје, напада сервис противнице и успева да врати један брејк – 5:2.

16.15 – Игра Мугурузе је све блеђа, поново губи свој сервис и Американка води са 5:1.

16.10 – Серена долази до брејка у раној фази другог сета. Серена је напала сервис Шпанкиње при резултату 2:1, освојила две везане брејк лопте и искористила прву – 3:1.

15.56 – Потом Серена осваја свој сервис, и поново напада противничин. Осваја прву сет лопту на сервис шпанске тенисерке, користи је и решава први сет у своју корист – 6:4.

15.46 – Нови севис Шпанкиње и нови напад Серене, Американка поново долази до 15:40, користи другу брејк шансу и противници одузима сервис – 4:4.

13.39 – Серени је дуго требало да уђе у меч, покушај да узврати брејк у шестом гему завршио се са две везане брејк лопте, Шпанкиња је успела да се одбрани и задржи брејк предности.

13.17 – Већ на старту меча Магуруза користи неколико везаних грешака Серене и осваја прву брејк шансу на мечу, након изједначења, нова шанса за Шпанкињу. Мугуруза ускоро осваја и трећу, а потом и четврту брејк лопту, коју користи и одузима сервис Серени.  

15.12 – Почео је меч између Серене Вилијамс и Гарбине Мугурузе.

]]>
Sat, 11 Jul 2015 18:00:26 +0200 Вести https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1974210/serena-ponovo-vlada-vimbldonom.html
Роџеров пут до легенде https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1974282/rodzerov-put-do-legende.html Роџер Федерер седам пута у каријери освајао је трофеј у Вимблдону, а меч против Новака Ђоковића биће му десето финале у Лондону. Швајцарац на турниру изгубио само један сет, од Сема Грота у трећем колу. Сигурно је један од најбољих, многи тврде и најбољи тенисер у историји, а већ у недељу Роџер Федерер имаће прилику да освоји осми трофеј на теренима "Ол Ингланд клуба".

Седам трофеја, уз још два изгубљена финал, учинак је Швајцарца на Вимблдону. Прошле године Ђоковић га је поразио у борби за титулу, али Роџер спрема освету.

Ове године, Федерер делује незаустављиво. Само један изгубљени сет на турниру довољно говори колико је Роџер спреман стигао у Лондон. А и тај сет изгубио је од мање познатог Аустралијанца Сема Грота у трећем колу.

Федерер је претходно "испрашио" Џумхура и Кверија, да би у осмини финала слично прошао и Шпанац Баутиста-Агут.

Ни Жил Симон није задао превише мука тренутно светском броју два, а круна је стигла у полуфиналу, када је са убедљивих 3:0 савладан миљеник домаће публике Енди Мари.

Свако финале је прича за себе, макар било и десето јубиларно. Ипак, ако жели до свог осмог трофеја на лондонској трави, Федерер ће морати да савлада најбољег - Новака Ђоковића.

]]>
Sat, 11 Jul 2015 03:02:08 +0200 Вести https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1974282/rodzerov-put-do-legende.html
Федерер: Увек је фантастично играти против Новака! https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1974308/federer-uvek-je-fantasticno-igrati-protiv-novaka.html Роџер Федерер нахвалио Новака Ђоковића пред вимблдонско финале у недељу. Он је један од најбољих, ако не и најбољи на свету, рекао Швајцарац после победе над Ендијем Маријем у полуфиналу Вимблдона.

Роџер Федерер је пред недељно финале похвално говорио о Новаку Ђоковићу.

"Фантастично је играти против Новака на било ком турниру. Он је одличан играч и постиже велике резултате. Можда је боље рећи невероватне успехе током своје каријере, поготово у последњих неколико година", рекао је Федерер и наставио.

Ђоковић и Федерер су у каријери одиграли 39 дуела, а Швајцарац има 20 победа.

"Доминира на тврдој подлози, а напредовао је и на трави и на шљаци. Он је један од најбољих, ако не и најбољи на свету. Увек је тешко савладати га. Физички је врло спреман, има каријеру буквално без повреда, што је добро за овај спорт", сматра Роџер.

Ђоковић је претходне године савладао Федерера у финалу Вимблдона, али Швајцарац тврди да не размишља превише о том сусрету.

"Не размишљам много о мечу који смо одиграли прошле године, сећам се само да је било изузетно узбудљиво и да је публика била потпуно у мечу. Лично сам срећан што ћу поново играти финале и, са ким год оно било, то је увек велики изазов. То што ћу и ове године играти против Новака, светског броја један, увек је нешто посебно", завршио је Роџер.

Меч између Ђоковића и Федерера игра се у недељу од 15 часова, уз директан пренос на Првом програму РТС-а.

 

 

]]>
Sat, 11 Jul 2015 14:19:39 +0200 Вести https://rts.rs/sport/vimbldon-2015/vesti/1974308/federer-uvek-je-fantasticno-igrati-protiv-novaka.html