РТС :: Турска 2010 https://rts.rs/sport/turska-2010/rss.html sr https://rts.rs/img/logo.png РТС :: Турска 2010 https://rts.rs/sport/turska-2010/rss.html Што пре исплатити Ивковића https://rts.rs/sport/turska-2010/orlovi/764978/sto-pre-isplatiti-ivkovica.html Недопустиво је да Кошаркашки савез дугује девет плата селектору Ивковићу, а да је притом само у овој години на рачун тог савеза министарство уплатило више од 70 милиона динара, рекла је Министарка Снежана Самарџић-Марковић и тражила да се Ивковићу што пре исплате заостала примања. По објављивању информације да се селектору кошаркашке репрезентције Душану Ивковићу дугују чак девет плата, огласила се Министарка омладине и спорта Снежана Самарџић-Марковић.

Оне је тражила да се та "срамна ситуација" реши и да се што пшре исплате дуговања селектору "орлова", која заједно са неисплаћеним бонусима износе чак 430.000 евра.

"Као министарка омладине и спорта, одувек сам сматрала да они који нашем народу доносе радост и истовремено граде добар имиџ Србије у свету, треба да буду адекватно награђени. Управо из тог разлога залагала сам се да се настави програм националних признања за спортисте и у томе сам успела", наводи се у писаној изјави Самарџић-Марковић достављеној агенцији Бета.

Она је додала да није желела да се уплиће у рад спортских савеза, те ни Кошаркашког савеза, пошто је сматрала да спортске савезе треба да воде спортисти.

"Недопустиво је да Кошаркашки савез дугује девет плата селектору Ивковићу, а да је притом само у овој години на рачун КШ министарство уплатило више од 70 милиона динара и то према плану који је сам КШ доставио. Исплаћени су и редовни програми, кампови за младе и награде за освојено сребро на прологодишњем Европском првенству", рекла је министарка.

Према њеним речима, Ивковић је, као други отац, кошаркашима "вратио веру у успех наше кошарке".

"Постављам отворено птање: одакле било коме право да се на овај начин поиграва нашим селектором, кошаркашима и у крајњој линији министарством? Током недеље желим да се сретнем са селектором и капитеном репрезентације и да им пренесем своју подршку и захвалност за све што чине за нашу државу и народ", рекла је Самарџић-Марковић.

Она је указала да су "овакве ситуације срамне" и да захтева да се у најкраћем року реше. "Наши кошаркаши и селектор треба да добију све што им припада. То су апсолутно заслужили и зарадили", рекла је министарка омладине и спорта.

]]>
Sun, 28 Dec 2014 12:54:35 +0100 "Орлови" https://rts.rs/sport/turska-2010/orlovi/764978/sto-pre-isplatiti-ivkovica.html
Дочекани кошаркаши https://rts.rs/sport/turska-2010/orlovi/764654/docekani-kosarkasi-.html Неколико стотина навијача дочекало је вечерас на београдском аеродрому Никола Тесла играче и стручни штаб кошаркашке репрезентације Србије, освајача четвртог места на Светском првенству у Турској. "Много смо рекли већ у Истанбулу, а овај дочек може само да нам изазове најдубље емоције. Мислим да је ова млада генерација заслужила да игра финале, али за нас тек има времена. Идемо даље" - рекао је селектор Душан Ивковић новинарима на аеродрому, не желећи да прецизира да ли то значи да ће остати на функцији.

Ивковић ће наредне две сезоне водити грчки Олимпијакос, клуб са којим је 1997. већ освојио титулу првака Европе.

Кошаркаш шпанске Кахе Лаборал Немања Бјелица признао је да је био изненађен дочеком.

"Заиста нисам то очекивао. Хвала људима у Србији који су веровали у нас. Вратили смо им то на најлепши могући начин, иако нисмо узели медаљу. Волео бих да наставимо рад са селектором Ивковићем јер још нисмо показали право лице. Позитивно је и то што смо овако млади научили да поднесемо тежак пораз као онај од Турске. То нам је велика школа", истакао је Бјелица.

]]>
Mon, 13 Sep 2010 20:11:19 +0200 "Орлови" https://rts.rs/sport/turska-2010/orlovi/764654/docekani-kosarkasi-.html
Не дирајте Дуду https://rts.rs/sport/turska-2010/orlovi/764394/ne-dirajte-dudu.html То је велика глупост и идиотизам. Дуда је ту и увек ће бити уз нас, овим речима је Теодосић прокоментарисао спекулације о евентуалној смени Душана Ивковића са кормила српске репрезентације. И поред неосвојене медаље, играчи, јавност и навијачи пружају подршку Ивковићу да и даље води национални тим. Иако су остали без медаље , својим играма и борбеношћу на Светском првенству у Турској српски кошаркаши одушевили су целу нацију.

Екипу је кроз турнир маестрално водио тренерски маг Душан Ивковић. На жалост ни Дуда није могао да утиче на судије које су у полуфиналу отеле победу Србији, нити је могао да подигне емоционално испражњене кошаркаше после тог пораза.

Није то била грешка Ивковића, јер не постоји тренер на свету који би успео да физички и психички освежи екипу за мање од 24 сата, после једне тешке утакмице какву су "орлови" играли против Турске.

Медаља није освојена, али напредак у игри младог српског тима у односу на прошлу годину је евидентан. Српски кошаркаши, јавност и навијачи сагласни су да највеће заслуге за препород посрнуле српске кошарке припада тренеру Душану Ивковићу.

Управо због тога они поручују да никоме не падне на памет да врши промене на клупи "орлова". Један од најбољих играча Србије, Милош Теодосић нагласио је да је веома битно да Ивковић и у наредном периоду остане на клупи репрезентације, и одбацио могућност било какве смене тренера.

"Ја сад први пут чујем да се поставља питање смене Ивковића. По мени је то једна велика глупост и идиотизам, тако да немам шта да коментаришем на ту тему. Ми осећамо да смо као једна породица, да дишемо један за другог. Дуда је ту и увек ће бити уз нас", рекао је Тео за интернет портал Мондо.

Са Теодосићем је сагласан Марко Кешељ који такође сматра да не би требало да се постави питање смене селектора. Он није имао нимало лепе речи за људе из Кошаркашког савеза Србије и њиховом односу према националном тиму.

"Када се Србија после напорног рада и припрема пласира у полуфинале, тј. дође надомак финала, онда је све лепо, онда су сви ту, онда су сви другари, онда сви хоће да поделе успех са тобом. А када се ради на планини, на 2.500 метара, када се екипа зноји и 'гине', онда нема никог око тебе. Сигурно да селектор има неко право", нагласио је Кешељ.

Подршка Ивковићу стигла је и од Председника Олимпијског комитета Србије, и легенде српске кошарке Владе Дивца, који је налгасио да је презадовољан постигнутим резултатом на Мундобаскету.

"Пре­за­до­во­љан сам резултатом и на­чи­ном на ко­ји су момци игра­ли. Ко­шар­ка ће, на­дам се, има­ти помоћ у Ср­би­ји да кре­не по­бед­нич­ким пу­тем. У том погледу оста­нак селектора Ив­ко­ви­ћа је мно­го зна­ча­јан. Тре­ба све да се ура­ди ка­ко би на ме­сту се­лек­то­ра остао чо­век ко­ји је ства­ри по­ста­вио на пра­во ме­сто. Ви­дим да се до­ста не­га­тив­них ства­ри де­сило у прет­ход­ном пе­ри­о­ду, ко­ји­ма га на не­ки на­чин те­ра­ју да оде. Би­ла би ка­та­стро­фа до­зво­ли­ти да се то и до­го­ди", рекао је Дивац за Спортски журнал.

Нема сумње да Дуда Ивковић има подршку свих, играча, јавности и медија, па тешко да би се нашао неко ко би се дрзнуо да предложи његову смену.

Са друге стране, услови за припреме, потенцијалне награде за успех и однос савеза према репрезентацији никако није на задовољавајућем нивоу, на шта је српски селектор одавно скренуо пажњу.

Уколико се неке ствари не промене, нико неће морати да смени селектора, Ивковић би у том случају сам отишао. Кошаркаши су дали максимум, сад је ред на неке друге да пруже исто.

]]>
Mon, 13 Sep 2010 15:08:09 +0200 "Орлови" https://rts.rs/sport/turska-2010/orlovi/764394/ne-dirajte-dudu.html
Тео у најбољој петорци https://rts.rs/sport/turska-2010/vesti/764178/teo-u-najboljoj-petorci.html Милош Теодосић изабран је у најбољу петорку Мундобаскета у Турској, заједно са Кевином Дурантом, Хидом Туркоглуом, Линасом Клеизом и Луисом Сколом. Репрезентативац Србије Милош Теодосић изабран је данас за члана првог тима Светског кошаркашког првенства у Турској, док је за најкориснијег играча (МВП) шампионата изабран Американац Кевин Дурант.

Најбољу петорку шампионата чине Теодосић, Дурант, Туркоглу из Турске, Клеиза из Литваније и Скола из Аргентине.

Дурант има 21 годину, а за најбољег играча Светског првенства изабран је четири месеца пошто је постао најбољи стрелац НБА лиге.

Златну медаљу освојиле су САД, победивши Турску са 81:64. Бронза је припала Литванији, која је савладала Србију 99:88.

]]>
Sun, 28 Dec 2014 12:51:41 +0100 Вести https://rts.rs/sport/turska-2010/vesti/764178/teo-u-najboljoj-petorci.html
Литванцима честитке судијама прекори https://rts.rs/sport/turska-2010/orlovi/764174/litvancima-cestitke-sudijama-prekori.html Нисам очекивао да ћемо бити четврти. Литванија је потпуно заслужено победила, рекао је селектор Србије Душан Ивковић после пораза "орлова" у мечу за треће место. Ивковић је прозвао ФИБА и судијску организацију због лошег суђења на мечу против Турске. Селектор кошаркашке репрезентације Србије Душан Ивковић рекао је да није очекивао да ће његов тим да изгуби од Литваније у мечу за треће место на Светском првенству, али да је противник играо у великој форми.

"Нисам очекивао да ћемо бити четврти. Литванија је потпуно заслужено победила, имала је свој дан и играла у великој форми", рекао је Ивковић новинарима у Истанбулу после пораза 99:88.

"Нисмо играли кошарку за коју смо се спремали. Многи играчи нису спавали. Тестирао сам ко је спреман, али много њих није издржало. Пробао сам два пута, а трећи пут нисам могао. Прихватам одговорност да нисам могао да спремим тим за ову утакмицу", рекао је Ивковић.

Србија је изгубила у полуфиналу од Турске 83:82 пошто је примила кош пола секунде пре краја.

Новинаре у Истанбулу је занимало да ли ће селектор остати на тој позицији, али Ивковић, као и пре шампионата, није имао јасан одговор.

"Био сам вероватно један од ретких тренера који је урадио све своје уговоре... У овој ситуацији нисам могао, јер је постојала виша сила. Имамо организацију која нема паре за професионалног тренера... У овој ситуацији не могу ништа да кажем. Желео бих ово да радим, наравно, ако су у Савезу, који не постоји, задовољни мојим радом. Не знам да ли ћу наставити", рекао је Ивковић.

Ивковић је имао и велике замерке на суђење на утакмици против Турске и није штедео челне људе ФИБА, које је позвао да се извину или да поднесу оставке.

"Ако не буде коментара и казни, ако се пређе преко свега овога, што би и слеп видео на експертизи, онда смо у великом проблему. Ако се не огласе, онда (Лубомир) Котлеба, који је делегирао судије, и (генерални секретар ФИБА, Патрик) Бауман, као шеф организације, морају да поднесу оставке из моралних разлога", рекао је селектор Србије и додао да ће бити уништено дело које је оставио Бора Станковић.

Ивковић је рекао да су двојица репрезентативаца Србије оправдано кажњена због учешћа у тучи у Атини, али да исту казну треба да сносе и судије. Њему је посебно сметало зашто утакмице европских екипа не воде званичници из Европе.

Један од спорних момената у утакмици против Турске био је када је фаулиран Омер Ашик, који је најгори изводјач слободних бацања у свом тиму, после чега је симулирао повреду, а судије дозволиле да тренер уместо њега убаци поузданог извођача пенала. Ивковић је и за то окривио судијску организацију. 

"Пред евролигашким судијама не би смео да се претвара... Није крива клупа која му је рекла 'лези', већ ФИБА што му није казала да ће добити техничку грешку ако се не подигне. Колико видим, исте судије и даље суде, а играчи се кажњавају. Дакле, велики спонзорски уговори морају бити задовољени. Нека казне мене, да им мало повећам буџет", рекао је Ивковић.

]]>
Sun, 12 Sep 2010 22:35:56 +0200 "Орлови" https://rts.rs/sport/turska-2010/orlovi/764174/litvancima-cestitke-sudijama-prekori.html
Американци покорили Истанбул https://rts.rs/sport/turska-2010/utakmice/764002/amerikanci-pokorili-istanbul.html Сједињене Америчке Државе су нови првак света у кошарци. У финалном мечу у Истанбулу, САД боље од Турске (81:64). Победа Американаца није долазила у питање ни у једном тренутку, а најбољи појединац финалног меча био је Кевин Дурант са 28 поена. Бронзану медаљу освојила је репрезентација Литваније, која је у борби за треће место савладала Србију. Репрезентација Сједињених Америчких Држава освојила је златну медаљу на Мундобаскету у Турској. У финалном мечу савладана је домаћа репрезентација, врло убедљиво (81:64). Американцима је то четврто злато у историји светских првенстава, на које су чекали од 1994. године и Светског првенства у Торонту.

"Последње одбројавање" одзвањало је "Синан Ердем" ареном пре почетка финала. Кевин Дурант је одмах показао да је у форми и да жели злато у Турској. Осам његових поена за кратко време, довољно да Американци држе предност од самог старта меча,

Туркоглу са линије слободних бацања смањује на 12:9, а онда постиже тројку и враћа егал (14:12). Још једна тројка "брата Хида" за прво вођство Турске. Одмах се диже температура, сукоб Туркоглуа и Чендлера завршава се после реакције судија. Дурант враћа тројку и не дозвољава Турцима да се одлепе.

Амери појачавају игру у одбрани, одлична рампа Дуранта на Онану, а у следећа два напада Турци не успевају да упуте шут ка кошу. Секунд пре краја прве четвртине, Вестбрук погађа два слободна бацања и поставља коначан резултат, 22:17.

Друга четвртина почиње улазом Вестбрука уз фаул. Турска нема решења у нападу, али Илјасова прекида серију Амера. Геј прави груб фаул над Тунчеријем, нема неспортске личне грешке, иако је цела турска клупа скочила на ноге.

Турци форсирају зонску одбрану, Американцима не иде шут за три поена. Дуго на семафору стоји 27:21, а онда Американци стају у зону, Турци поново немају решење. Нова тројка Дуранта за вођство Американаца од 10 поена разлике.

Поново Туркоглу новом тројком држи Турке у игри, али истом мером узвраћа и Кевин Дурант. Турци немају решење за крило Оклахома Ситија. Искусни Чонси Билапс погађа два слободна бацања и сада је 38:28.

Серија слободних бацања за Саваша, сада су Турци у серији, коју прекида Руди Геј после офанзивног скока. Двадесет четири секунде до полувремена, Илјасова погађа само једно бацање, Ерден прави фаул на четири секунде до краја.

Богдан Тањевић тражи тајм-аут како би спремио последњу акцију у првом полувремену. Вестбрук погађа оба слободна бацања, Тунчерију је избијена лопта, завршена је друга четвртина, резултат је 42:30.

Дурант је постигао 20 поена, док је са друге стране најефикаснији Хидо Туркоглу са 11 поена.

Друго полувреме креће серијом промашаја Американаца, коју прекида Кевин Дурант тројком, а онда још једном и предност Американаца подигнута је на 16 поена разлике. Турци су у расулу, нису постигли кош преко три минута. Ипак, Арслан постиже тројку, а онда је успео да изнуди фаул у нападу од Дерика Роуза.

Американци су поново стали у зону, а у нападу их одлично служи офанзивни скок. Турци делују разбијено, али Онан погађа са линије слободних бацања. Американци сада не могу да постигну кош, а Арслан, још једном тројком, подиже на ноге домаће навијаче.

Турска је смањила на 11 поена разлике, а навијачи у "Синан Ердему" врше велики притисак на Американце. Геј прекида мини серију Турске, на коју се надовезује тројка Роуза. После погодака Илјасове и Дуранта, резултат је 59:43. Ерден погађа уз фаул, а онда игра одлично одбрану на Дуранту. Трећа четвртина је завршена, резултат је 61:48.

Време је за последњу чевртину, коју отвара Дерик Роуз атрактивним закуцавањем. По кош на обе стране, а онда тројка Одома и Американци имају најубедљивију предност на мечу (68:50). Већ се види да су се Турци предали, Американци самоуверено држе све конце игре у својим рукама.

Распуцали су се Ламар Одом и Дерик Роуз, до краја финала 4:35, тајм-аут. Ерден промашује два слободна бацања, а онда на другој страни прави фаул на Игуадали. Уместо Ердена у игру улази Ашик и одмах завршава напад закуцавањем. Ипак, Вестбрук постиже тројку и поново је 20 поена разлике.

Тројка Туркогла на три минута до краја, али Игуадала и коначно закуцава домаћина. Ипак, публика у Истанбулу громогласним аплаузом пружа подршку својој екипи, иако је већ увелико јасно ко је нови првак света. Коначан резултат је 81:64, а САД су, после шеснаест дугих година, постали прваци света у кошарци.

Турска: Акјол, Гулер, Ермиш, Онан 7, Илјасова 7 (11ск), Ерден 9, Тунчери 7 (5ас), Савас 3, Гонлум 4 (6ск), Арслан 6, Ашик 5, Туркоглу 16 (7ск),

САД: Билапс 4, Дурант 28 (5ск), Роуз 8 (6ас), Вестбрук 13 (6ск), Геј 6, Игуадала 4 (5ск), Грејнџер, Кари 3, Гордон, Лав, Одом 15 (11ск), Чендлер.

Судије финалног меча били су: Марањо (Бразил), Ламоника (Италија) и Артеага (Шпанија).

]]>
Sun, 28 Dec 2014 12:53:43 +0100 Утакмице https://rts.rs/sport/turska-2010/utakmice/764002/amerikanci-pokorili-istanbul.html
"Орлови" без медаље https://rts.rs/sport/turska-2010/utakmice/763970/orlovi-bez-medalje.html Репрезентација Србије није успела да се домогне бронзане медаље на Светском првенству у Турској. У борби за треће место од "орлова" је била боља Литванија која је победила резултатом 99:88. Најбољи играч Линас Клеиза који је постигао 33 поена, док је у српској репрезентацији Величковић постигао 18 кошева. Репрезентација Србије остала је без медаље на Светском првенству у Турској. У борби за треће место од "орлова" била је боља репрезентација Литваније која је победила резултатом 99:88, по четвртинама 22:23, 16:25, 16:24, 34:27.

Изгледа да Дудини момци нису могли да се опораве од пораза дан раније у полуфуналу против Турске. "Орловима" је остало снаге да сјајним Литванцима парирају само једну четвртину.

"Зелени" су у својим редовима имали веома расположеног Линаса Клеизу који против Србије није знао за промашај. Овај играч је са 33 поена, од чега пет тројки, био убедљиво набољи играч на утакмици. Поред себе је имао и сјајног Јасаитиса који је поред 14 кошева укњижио и десет скокова.

Поред њих још су три играча имала двоцифрени учинак. Климавициус је постигао 15 поена, Калнеитис је постигао поен мање, док је Поциус меч завршио са 12 кошева.

За разлику од противника, у редовима "орлова" било је мало играча који су имали снаге да и против Литванаца играју на врхунском нивоу.

Новица Величковић био ј најбољи стрелац екипе са 18 кошева, Кешељ је постигао 12 а Савановић десет поена. Крстић је са осам ухваћених лопти био најбољи скакач тима, док је Рашић поделио чак десет асистенција.

Утакмица је само у првих десет минута била неизвесна, док је већ у наредном делу меча игра Србије пала, што су Литванци искористили да већ тада стекну сасвим солидну предност, коју су без проблема чували до краја меча.

Србија је одлично почела меч, кош Литванаца решетали су Рашић, Величковић и Кешељ, док је противника у игри држао сјајни Клеиза. У том делу игре Србија је у једном тренутку имала предност од девет поена разлике.

Ипак, после тога Литванци појачавају одбрану и играју много организованије у нападу, тако да се предност "орлова" брзо „топи". Најзаслужнији за то су Клеиза и Јанкунас који су са дистанце и из рекета пробили одбрану неше екипе. До краја четвртине Србија губи све конце игре и четвртину завршава са пола коша заостатка за противником.

У другој четвртини дошло је до великог пада у игри српских кошаркаша. Осим почетног коша Мачвана који је на кратко повратио предност Србији, Литванци су целу четвртину доминирали.

Незаустављив је био Клеиза који је сјајно улазио под кош, шутирао са дистанце и за три поена. У тим тренуцима одбрана над њим је била немогућа јер је овај кошаркаш погађао све што је упутио ка кошу.

Поред њега одлично је у нападу играо и Јаситис, који је користио сваку неопрезност српске одбране да поентира.

Одбрана "орлова" је подбацила у тим тренуцима, док је и у нападу виђена је веома лоша игра. Шут за три поена, који је био веома јако оружје на претходним мечевима, тотално је заказао.

Одбрана Литванаца само на тренурке се пробијала после индивидуалних акција српских кошаркаша, али то је било недовољно да се успешно парира противнику. Пред сам крај четвртине предност Литванаца достиже тада рекордних 13 поена, али Рашић успева да у последњој секунди тројком смањи предност на десет разлике.

"Потоп" Србије натавио се и у трећој четвртини. Опет је Клеиза немилосрдно "решетао" кош "орлова", а помоћ је опет имао од Јанкуниса. Одбрана српских кошаркаша никако није налазила начина да заустави ова два кошаркаша док напад и даље није функционисао.

Сјајни Клеиза, који је био непогрешив, у једном тренутку донео је предост од 22 поена својој екипи, што је била највећа разлика на мечу. Већ у тим тренуцима било је јасно да је за уморне "орлове" овај меч изгубљен.

Последњих десет минута игре Ивковић је покушао да убавцивањем Паунића, Мачвана и Тепића, који су најмање играли на мечу против Турака, освежи екипу. На тренутке то је давало неке резултате, јер је одбрана деловала боље док су и у нападу "орлови" успели да све чешће поентирају.

Ипак, Клеиза и Јасаитис никако нису давали Србији да направи неку већу серију. Све што су успели Дудини изабраници јесте да смање убедљиву предност Литванаца. На крају, успели су "орлови" да дођу на минус 11, а последњи кош на мечу постигао је Кешељ.

Србија је на овој утакмици примила невероватних 99 поена. Не памти се када је раније на неком званичном мечу наша репрезентација тако подбацила у одбрани.

Ипак, после свега виђеног на овом такмичењу, српски кошаркаши су заслужили само дивљење. Најмлађа репрезентација на турниру показала је да њено време тек долази.

Шампионат за Србију је завршен, медаља није освојена, али напредак у односу на прошлу годину је очигледан. Сви у Србији чекају тренутак када ће Дудини момци стасати у велику екипу, која ће доминирати европском и светском кошарком.

До тада, овим момцима, који су показали како се бори за своју земљу, на крају остаје само да се честита на свему.

]]>
Thu, 9 Mar 2023 11:27:04 +0100 Утакмице https://rts.rs/sport/turska-2010/utakmice/763970/orlovi-bez-medalje.html
Тунчери: Ја још сањам https://rts.rs/sport/turska-2010/vesti/763946/tunceri-ja-jos-sanjam.html Турска је у делиријуму после победе дванаест дивова над репрезантацијом Србије и уласка финале 16. Светског првенства у кошарци. Ја још сањам, изјавио је јунак синоћње победе Керем Тунчери, који је три секунде пре краја постигао одлучујће поене.

Успех зависи од тима, а не од појединца. Овог пута ја сам био тај који је одлучио меч, рекао је Тунчери.

Медији у Турској величају и искусног тренера репрезентације Богдана Тањевића који је већ постигао, како се истиче, историјски успех, независно од исхода вечерашње утакмице против Американаца.

Српски тим је играо боље. Ми смо имали проблема и понекад тактика много не помаже. Урадили смо све што смо могли и срећа је овог пута била на нашој страни, изјавио је Тањевић.

Према оцени искусног стручњака Србија, Литванија и Турска су приказали најбољу игру на турниру. Тањевић је нагласио да његов тим има шансе да вечерас победи Американце и да освоји златну медаљу.

Ми ћемо сигурнио играти боље против Американаца, јер ми смо већ шампиони, самоуверен је Тањевић.

Према речима председника кошаркашког савеза Турске Туркаја Демирела премијер Тајип Ердоган је обећао награду играчима од по милион и 500 хиљада лира ( један евро 1,9 лира). У случају освајања златне медеље награда ће бити увећана.

Ово је знак какав се значај даје кошарци. Али, наши играчи се нису борили за паре него за 70 милиона Турака, истакао је председник савеза Демирел.

]]>
Sun, 12 Sep 2010 11:22:03 +0200 Вести https://rts.rs/sport/turska-2010/vesti/763946/tunceri-ja-jos-sanjam.html
Турска у финалу https://rts.rs/sport/turska-2010/utakmice/763486/turska-u-finalu.html Турска у финалу Светског првенства после победе над Србијом. Драматичан меч у Синан Ерден арени. Утаскмицу одлучио Тунчери 4,3 секунди до краја после грешке Кешеља, који је постигао 18 поена. Туркоглу 16 поена. Дабл-дабл Теодосића. Сутра са Литванијом за бронзу. Турци иду на Амере. Свега 4,3 секунде делиле су изабранике Душана Ивковића од финала Светског првенства, али је Тунчери срећно побегао одбрани српске репрезентације и лаганим полагањем одвео Турску у финале где их чекају моћни Американци. 

Србија је већим делом утакмице контролисала игру, али је, чини се, меч одлучила чињеница да је Србија у последњој деоници рано ушла у бонус, што је Турцима омогућило да "покупе" серију лаких поена.

Ипак, Србија је пола секунде до краја имала шут за победу, када је лопта са аут-линије полетела према Величковићу, кога су поклопила два турска кошаркаша, па није успео да упути шут ка кошу. 

Претходно, Тањевић је 4,3 секунде до краја позвао тајм-аут, после кога се, неочекивано ослободио Тунчери, кога је Кешељ несмотрено испустио из вида и лаганим полагањем поставио коначан резултат утакмице.

Атмосфера у сали Синан Ерден, у којој је било више од 15.000 гледалаца била је узаврела, што је, чини су, имало утицаја и на судије, које су у неколико наврата донели прилично проблематичне одлуке, али је Турска показала изванредну игру и заслужено ушла у велико финале.

Још један моменат је био међу преломним на мечу. Минут и 18 секунди до креја меча, Теодосић је направио фаул над Ашиком, који је неспортски "одглумио" повреду, како би уместо њега ушао бек Арслан, који је, додуше, погодио само једно слободно бацање. Ипак, била је то ситуација која сликовито показује колико је Турцима стало до победе, макар и по цени неспортских потеза.

Најефикаснији у репрезентацији Србије био је Кешељ, који је са неколико тројки неутралисао енергију коју су турски навијачи давали свом тиму и, суштински, довео Србију у ситуацију да неколико секунди пре краја у рукама има победу.

Теодосић, који је пред крај утакмице у неколико наврата прерано шутирао, за 36 минута проведених у игри постигао је 13 поена, уз 11 асистенција и четири скока. Савановић и Крстић су постигли по 15 поена, а капитен је покупио и седам скокова.

Према очекивању, Хидо Туркоглу је са 16 поена био најефикаснији у редовима Турске, али су у одсудним тренуцима одговорност на себе преузели Арслан и Онан, који су, практично, и решили меч.

Најбољи турски кошаркаш, Ерсан Иљашова постигао је свега пет поена.  

Србија: Теодосић 13 (11ас, 6ск), Тепић 5, Рашић 2, Паунић, Бјелица 2, Марковић 2, Савановић 15, Кешељ 18 (7ск), Крстић 15 (7ск), Перовић 2, Величковић 8, Мачван.

Турска: Акјол, Гулер 3, Ермиш, Онан 14, Илјасова 6, Ерден 9, Тунчери 12, Саваш, Гонлум 6, Арслан 12, Ашик 5, Туркоглу 16.

Финале се игра у недељу од 20.30 часова, док је борба за треће место на програму од 18 часова.

]]>
Sat, 11 Sep 2010 23:18:16 +0200 Утакмице https://rts.rs/sport/turska-2010/utakmice/763486/turska-u-finalu.html
Русима седмо место https://rts.rs/sport/turska-2010/utakmice/763822/rusima-sedmo-mesto.html Слаба утеха за Русе. Кошаркашка репрезентација Русије победила је у Истанбулу селекцију Словеније са 83:78 (21:23, 9:14, 22:22, 31:19) у утакмици за седмо место на Светском првенству у Турској. У прве три четвртине екипе су, мање-више, биле изједначене, а утакмицу је одлучила серија Русије од 12:0 у последњој деоници.

Најефикаснији у Русији био је Тимофеј Мозгов са 19 поена, а један мање постигао је Виталиј Фридзон. Код Словеније најбољи је био Боштјан Нахбар са 20 поена.

]]>
Sat, 11 Sep 2010 17:08:43 +0200 Утакмице https://rts.rs/sport/turska-2010/utakmice/763822/rusima-sedmo-mesto.html
Амери у финалу https://rts.rs/sport/turska-2010/utakmice/763590/ameri-u-finalu.html Репрезентација Сједињених Америчјих Држава пласирала се у финале Мундобаскета у Турској, пошто је савладала Литванију (89:74). Доминирао је Кевин Дурант са 38 поена. Американци ће се за злато борити против бољег у дуелу између Србије и Турске. Американци су у финалу Светског првенства у Турској. У првом полуфиналном сусрету САД су савладале Литванију (89:74) и без пораза обезбедиле борбу за златну медаљу.

Најбољи у америчким редовима био је прва звезда Кевин Дурант, који је просто прегазио Литванију са 38 поена и 9 скокова. Велики учинак имао је и Андре Игуадала, али у одбрани, пошто је потпуно зауставио Линаса Клеизу, првог стрелца Литваније. Клеиза је постигао само 4 поена уз 5 скокова и катастрофалан шут из игре (1/11). За Литванију најбоље је одиграо центар Робертас Јавтокас са 15 поена и 9 скокова.

Литванија је велике наде полагала у шут за три поена, чак су имали сасвим солидан проценат шута (11/28), али то није било довољно да се победи феноменални амерички тим. Крајем треће четвртине, Литванци су спустили предност Амера на 10 поена, али је онда Дурант преузео ствари у своје руке и омогућио свом тиму да уђе у мирну завршницу.

Американци су се тако нашли у финалу Мундобаскета, а противник ће им бити бољи из дуела између домаћина Турске и Србије.

]]>
Sat, 11 Sep 2010 20:00:58 +0200 Утакмице https://rts.rs/sport/turska-2010/utakmice/763590/ameri-u-finalu.html
Шпанија победила Словенију https://rts.rs/sport/turska-2010/utakmice/763574/spanija-pobedila-sloveniju.html Кошаркашка репрезентација Шпаније победила је у Истанбулу селекцију Словеније са 97:80, у мечу за пласман од петог до осмог места на Светском првенству у Турској. Шпанац Хуан Карлос Наваро био је најефикаснији на мечу са 26 поена, док је у екипи Словеније Јака Лакович постигао 19.

Шпанија је бивши светски првак, али је изгубила од Србије у среду у четвртфиналу. Ако победи у наредном мечу, заузеће пето место.

Словенија ће играти за седмо место.

У другом мечу за пласман од петог до осмог места играју Русија и Аргентина.

]]>
Fri, 10 Sep 2010 20:31:58 +0200 Утакмице https://rts.rs/sport/turska-2010/utakmice/763574/spanija-pobedila-sloveniju.html
Бошиних 12 џинова https://rts.rs/sport/turska-2010/vesti/763014/bosinih-12-dzinova.html Или Оники Дев Адам, како кажу Турци, најпријатније су изненађење Светског првенства, мјер су вођени искусним Богданом Тањевићем, у маниру југосовенске школе кошарке, до полуфинала дошли без пораза. Надимак 12 џинова добили су после великог изненађења које су направили пре девет година, када су освојили сребрну медаљу на Европском првенству, означивши узлет турске кошарке, Уколико медаљу освоје и ове године, како пишу турски медији, добиће нови надимак - "12 невероватних џинова".

Такмичење по групама завршили су са пет победа, које су остварили уз помоћ фанатичне публике, а победом над Словенијом у четвртфиналу остварили су највећи успех у историји турске кошарке. Пре четири године били су шести.

Турску је до полуфинала довела чврста игра у одбрани, дисциплинован напад и добар проценат шута, што је посебно дошло до изражаја против Словенаца, када су из игре шутирали невероватних 67 одсто и просто прегазили немоће "зелене", који су у меч ушли превише млако и допустили да их Турци "прегазе".

Ипак, кључ њиховог великог надахнућа је публика, која играчима улива огромну енергију и чији се најгласнији наступ до сада очекује управо против репрезентације Србије.

На терену, главни утицај на игру има, наравно, Хидајет Туркоглу, који игра у лаганом ритму, али је у досадашњем току првенства имао прилично чисту ситуацију - чували су га углавном нижи играчи, против којих је лако излазио на крај окренут леђима кошу. Или, играчи његове висине против којих је брзином долазио до брзе предности.

Центарску линије чине релативно млади Омер Ашик, Семих Ерден и Огуз Саваш, који дају неопходну чврстину одбрани и Иљашову и Туркоглуа на крилима, чиме читава екипа добија неопходно самопоуздање.

Управо њих двојица и представљају главна решења у Тањевићевим нападима, при чему ће се екипа трудити да лопту прво стави у руке Туркоглуа, док је Иљашова преузео улогу реализатора или скакача из другог плана.

Тањевић се, у принципу, доста ослања на шутеве после повратних лопти, што му је у досадашњем току турнира прилично ишло од руке, пошто су противнички тимови, често и без икакве потребе, удвајали Туркоглуа и, тиме, сасмим себи стварали додатне тешкоће у одбрани.

Савашу, Ашику и Ердену помаже ветеран Керем Гонлум, а Озер представља будућност турске кошарке на позицији четири. Омер Онан, Ендер Арслан и Терем Тунчери су задужени за фанатичну одбрану и дистрибуцију лопте, али и шутеве из повратних лопти.

"Србија има страшан тим. Тренер Ивковић је прошле године скупио девет веома талентованих играча, дао им је шансу да играју, подржао их и ја сам велики обожавалац и њега и његовог тима", рекао је Тањевић, чији је тим током припрема за ово првенство у два наврата поражен од Србије.

"Ова утакмица ће бити другачија", рекао је некадашњи селектор репрезентације Југославије.

]]>
Thu, 9 Sep 2010 23:46:31 +0200 Вести https://rts.rs/sport/turska-2010/vesti/763014/bosinih-12-dzinova.html
Мирном игром против Турске https://rts.rs/sport/turska-2010/orlovi/762998/mirnom-igrom-protiv-turske-.html Селектор кошаркашке репрезентације Србије Душан Ивковић рекао је да његова екипа мора мирно да уђе у утакмицу против Турске, у полуфиналу Светског првенства и оценио да би прво полувреме тог меча могло да буде одлучујуће. Репрезентација Србије у суботу од 20.30 у Истанбулу игра полуфиналну утакмицу Светског првенства против домаћина Турске.

"У утакмицу морамо да уђемо смирено, да не улазимо у грешке и да не будемо брзоплети. Мислим да ће утакмица, вероватно, да се решава у првом полувремену. Ако издржимо велики притисак у првом делу меча, сигуран сам да су шансе у другом полувремену изједначене", рекао је Ивковић новинарима у Истанбулу.

Србија је до полуфинала стигла победом над светским шампионом Шпанијом 92:89, док је Турска победила Словенију са 95:68.

"Имали смо квалитетан тренинг на којем је требало да се уради опоравак од онако тешке утакмице против Шпаније и мање-више непроспаване ноћи из много разлога. Ту не мислим на славље, коjег је било", додао је он.

Ивковић је похвалио рад селектора Турске Богдана Тањевића.

"Када је у питању утакмица са Турском, иако увек прво говорим о играчима, сада ћу о тренеру. У питању је велики 'фајтер', мој велики пријатељ Тањевић, који је успео да снагом воље превазиђе све кризне ситуације и да у шестој години свог рада доведе тим до врхунца форме. Тако гледам последње две утакмице које су одиграли против Француза и Словенаца. То је врхунац форме", оценио је Ивковић.

Селектор Србије истакао је да Турска на турниру има велику помоћ публике.

"Направили су изврстан спој публике и играча, па су кошаркаши уз велику подршку самлели противнике. Њихове утакмице трају највише једно полувреме. Тако је било и са Словенцима који су изузетно искусан тим. Турци су успели да у првом полувремену имају реализацију 73 одсто за три поена и 71 за два", рекао је он.

"То ће бити велико искуство за нас, мислим да ћемо бити спремни. Сви су тренирали, наставићемо до краја да играмо нашим стилом", додао је селектор европског вицешампиона. 

Ивковић се осврнуо на одлуку организатора о терминима тренинга и рекао да његов тим мора да се снађе у свим условима. 

"Термин је већ најављен. Ништа не зависи од нас. Логичније би било да смо тренирали у време утакмице. Погледајте, добили смо термин у 15.30. Турци сигурно нису тренирали у ово време. Видите да нас нико ништа не пита. Морамо да се снађемо у овим условима", рекао је Ивковић.

"Испало је да ми тренирамо први, а они у термину утакмице. Морају и један и други тим да 'закаче' тај термин", додао је селектор Србије. 

]]>
Thu, 9 Sep 2010 19:52:13 +0200 "Орлови" https://rts.rs/sport/turska-2010/orlovi/762998/mirnom-igrom-protiv-turske-.html
Укић: Доста ми је с. https://rts.rs/sport/turska-2010/vesti/762970/ukic-dosta-mi-je-s.html Најбољи хрватски играч, непредвидиви Лени Роко Укић бацио се у стихоклепце, па је на свом профилу на Фејсбуку, на прилично неочекиван начин најавио повлачење из репрезентације те државе. "Сваке године исто, лупам главом кроз зид. Надам се и ништа. Не могу поднети да живим као лузер". Капитен хрватске репрезентације, Лени Року Укић можда више неће облачити репрезентативни дрес. То се може закључити из његовог најновијег "урадка" који је поставио на свој профил на Фејсбуку. Тренер Јосип Вранковић још рачуна на њега.

"Сваке године исто, лупам главом кроз зид. Надам се и ништа. Не могу поднети да живим као лузер", написао је сплитски кошаркаш.

"Нити за то имам воље, нити се тамо нешто ствара, Идем кући, не враћам се и пуца ми што ће бит, Рађе поштено се одморит, јер од срања сам већ сит," наводи "Јутарњу лист", наводећи да би Роково писаније могла представљати основу за песму у стању у хрватској кошарци данас.

]]>
Thu, 9 Sep 2010 17:32:03 +0200 Вести https://rts.rs/sport/turska-2010/vesti/762970/ukic-dosta-mi-je-s.html
Амери прејаки за Русе https://rts.rs/sport/turska-2010/utakmice/762490/ameri-prejaki-za-ruse.html Руси сјајно отворили утакмицу али убрзо ушли у серију грешака, које су Американцима дозволиле да се одлепе пристојну разлику. Меч одлучен зу трећој четвцртини. Пред крај Русија агресивна, али само за достојанствен пораз. Највећа звезда у редовима Американаца, Кевин Дурант постигао је 33 поена у утакмици која је у првом полувремену обећавала неизвеснију завршницу, али су се изабраници Мајка Крижевског са одмора вратили одлучни да резултатску дилему одмах оставе иза себе што су и успели. Русија - САД 79:89 (25:25, 14:19, 17:26, 23:19).

Американци су се, сјајном одбраном, пласирали у полуфинале Светског првенства у Турској, пошто су били за класу бољи противник од, на тренутке, одличних Руса, који су, међутим, изгубили превише лопти да би се могли надати чему више од часног пораза.

Као и током целог турнира, главни играч Американаца био је Кевин Дурант, једна од ретких великих звезда која се појавила на Босфору, који је са 33 поена разбио руску одбрану. Чонси Билапс је додао 15 поена, а Ламар Одом 12 скокова.

Мајк Крижевски са клупе није померио једино Денија Грејнџера, али није познато да ли је овај играч остао закуцан за клупу збпг недавне изјаве да Европљани смрде, или једноставно није потребан славно тренеру универзитета Дјук.

Ипак, Руси су се сасвим солидно држали у првом полувремену и без проблема су могли да изборе много бољи резултат да нису срљали у нападу и промашили велики број лоше селектираних шутева.

Кључ доброг старта Руса на овој утакмици био је одличан наступ новог играча Њујорк Никса Тимофеја Мозгова, који је у првих десет минута постигао девет поена, а Руси су од 10. до 15. минута направили серију од 10:5 и повели 35:30.

Ту је и био крај руске доминације, пошто су Американци преузели ствар у своје руке и после серије од 13:0 на полувреме отишли са 44:39.

У екипи Русије најефикаснији је био Сергеј Биков са 17 поена, три поена мање постигао је Андреј Ворошевич, док је Мозгов сусрет завршио са 13 поена.

Драматичне завршнице није било, па су се кошаркашки зналци у сали више забављали препричавањем чувене утакмице између Совјетског Савеза и САД одигране на Олимпијским играма 1972. године, коју су Совјети после силних перипетија и три пута изведеног последњег напада добили 51:50.

]]>
Fri, 10 Sep 2010 00:49:40 +0200 Утакмице https://rts.rs/sport/turska-2010/utakmice/762490/ameri-prejaki-za-ruse.html
Литванија прегазила "гаучосе" https://rts.rs/sport/turska-2010/utakmice/762570/litvanija-pregazila-gaucose.html Последњи полуфиналиста на Светском првенству у кошарци је репрезентација Литваније, која је убедљиво савладала Аргентину резултатом 104:85. Утакмицу је пресудила сјајна одбрана на Луису Сколи који је постигао само 13 поена. У полуфуналу Литванија се састаје са Американцима. Ова утакмица је требала да буде дуел два сјајна играча, Аргентинца Сколе и Литванца Клеизе. На крају овај меч је више личио на игру мачке и миша, где су сјајни Литванци разбили "гаучосе".

Коначни резултат 104:85 (28:18, 22:12, 35:12, 19:32), у корист Литваније представљао је прави однос снага на паркету.

Утакмица је била неизвесна само у првих неколико минута, док Литванци нису узели конце игре у своје руке. Чврстом одбраном у рекету "зелени" су затворили пут Сколи под кошем, а остали играчи нису били од помоћи аргентинском центру.

После првог полувремена вођство Литванаца већ је достигло 20 поена, а разбијени "гаучоси" су у прве две четвртине постигли укупно 30 кошева.

И наставак игре донео је исту слику као из прве две четвртине. Одбрана Литванаца је и даље била чврста, док су у нападу играли разноврсно, па су кош противника подједнако "решетали" и са спољних и са центарских позиција.

На крају треће четвртине вођство Литванаца износи чак 32 поена. Само су у последњих 12 минута, после благог опуштања противника, Аргентинци заиграли мало боље, али све што су успели је да спусте високо вођство Литваније испод 30 поена.

Кључ победе "зелених" лежи у сјајној одбрани над маестралним Сколом. Аргентинац, који је најбољи стрелац досадашњег тока Мундобаскета, меч је завршио само са 13 поена и био је тек други стрелац екипе, иза Делфина који је постигао 25 кошева.

Осим сјајне одбране, оно што је одлучило утакмицу је и сјајна подршка играча са клупе, који су постигли скоро трећину поена Литванаца.

Чак шест играча Литваније постигло је више од десет поена. Најбољи стрелац био је Јасаитис са 19 кошева, Клеиза је постигао 17, Делонинкаитис и Поцијус поен мање, док су Јанкунас и Калнеитис постигли 12 кошева. Овоме треба додати и податак да је сјајни Клеиза са девет ухваћених лопти био и најбољи скакач екипе.

У финалу Литванија ће у суботу играти против репрезентације САД, која је победила Русију.

]]>
Fri, 10 Sep 2010 00:16:06 +0200 Утакмице https://rts.rs/sport/turska-2010/utakmice/762570/litvanija-pregazila-gaucose.html
Нисмо могли ништа https://rts.rs/sport/turska-2010/vesti/762566/nismo-mogli-nista.html Србија поправила шут од прошле године, сматрају Шпанци. Наваро: Нисмо могли ништа. Гарбахоса: Морао сам боље да браним Теодосића. Скариоло: Болно је, поносан сам на свој тим. Крај владавине шпанских кошаркаша. Владајући светски и европски шампиони неутешни после тројке која је означила конац невероватних успеха сјајне генерације, али вероватно и последњи меч у коме је Шпанце водио Италијан Серђо Скариоло.

"Најтеже је изгубити утакмицу попут ове на самом њеном крају. У овом тренутку све то делује веома болно, али сам ја поносан на моје играче. Шут нас у појединим тренуцима није служио, а ривал је и из трка погађао. Ипак, имали смо веома лепе серије, вратили се у живот а на крају нисмо успели да потпуно преокренемо резултат у нашу корист. Шут Теодосића је стварно био из 'центра града', а и Србија је генерално много бољи шутерски тим када се ради о тројкама него случај прошле године", рекао је Скариоло.

Сјајно крило Реала, Хорхе Гарбахоса је био посебно потресен поразом, јер је управо преко њега Теодосић "забио" последње поене на утакмици.

"Болно је, болно изгубити на овај начин. Могао сам боље да нас одбраним, али шта да радим. Сада нема смисла да коментаришем Теодосићев шут. Ово је врло хладан, тужан тренутак за нас, свака екипа би се осећала исто да је на нашем месту", рекао је Гарбахоса.

Најбољи међу Шпанцима и један од најбољих европских играча последњих година, велики Хуан Карлос Наваро рекао је да је његов тим био немоћан против Србије.

"Тежак је ово тренутак за нашу екипу. Па опет, сами смо криви јер смо имали дуге периоде у којима готово да нисмо играли одбрану, а наш ривал је притом настављао да погађа тројке. Били су веома прецизни и у транзицији, једноставно нисмо могли да их зауставимо. Морамо сада да се издигнемо из овог тренутка, а лично - поносан сам на екипу јер је се борила до самог краја", рекао је Наваро.

]]>
Wed, 8 Sep 2010 20:37:39 +0200 Вести https://rts.rs/sport/turska-2010/vesti/762566/nismo-mogli-nista.html
Боша смлавио Словенију https://rts.rs/sport/turska-2010/utakmice/762058/bosa-smlavio-sloveniju.html Турска је прегазила и Словенију (95:68) и сада следи дуел старих познаника. Југословенска кошарка добила је још једну потврду квалитета, у полуфиналу Мундобаскета Боша против Дуде. Стари знанци, нова дворана, у суботу Србија против Турске. Тањевић против Ивковића, какав ће то само дуел бити. Турска је још једном показала да је поред Србије, најспремнија екипа на турниру. Домаћин је просто прегазио Словенце (95:68) и обезбедио пласман у полуфиналу Мундобаскета, где их чека Србија.

Већ на крају прве четвртине могло се наслутити ко ће на мегдан "орловима". Турци су одиграли феноменално и противнику нису оставили трачак наде да могу до преокрета. Туркоглу  и Илјасова предводили су своју репрезентацију, али оно што фасцинира је одбрана Боше Тањевића.

Турци су тукли са свих страна, Словенци нису знали шта их је снашло. Драгић потпуно заустављен, само су Нахбар и Бећировић успели колико-толико да пруже отпор страшном турском тиму.

Најефикаснији код Турака био је Ерсан Илјасова са 19 поена, чему је додао и 5 скокова. Гулер је постигао 12, а Туркоглу и Онан по 10 поена за победника. Код Словенаца, Нахбар и Бећировић постигли су по 16 поена, а Слокар и Брезец по 10.

Сада је на реду полуфинале. Србија или Турска, места у финалу има само за један тим. Историјски меч за обе екипе игра се у суботу од 17 часова, а директан пренос можете пратити на РТС-у.

]]>
Wed, 8 Sep 2010 22:08:26 +0200 Утакмице https://rts.rs/sport/turska-2010/utakmice/762058/bosa-smlavio-sloveniju.html
Слатка освета Шпанцима https://rts.rs/sport/turska-2010/orlovi/762538/slatka-osveta-spancima.html Побеђена је и Шпанија, а Теодосић сматра да момци нису ни свесни колики су успех постигли. Величковић: Тимска победа, сад идемо на финале. Капитен Крстић: Слатка освета Шпанцима, честитао бих Скариолу. После сјајног меча у Истамбула и победе против званичног светског и европског првака Шпаније, наши момци су, без еуфорије, дали изјаве за РТС.

"Вероватно нисмо ни свесни колики смо успех постигли. Био сам најгори играч, али мислим да сам се искупио 'тројком' на крају. Новица је одлично отворио меч, после Бјелица, ма сви су одлично одиграли...", у даху је изјавио Милош Теодосић, јунак меча.

"Ово је тимска победа. Као што смо причали пре меча, морали смо да се 'побијемо' за победу, то смо и урадили. Саван, Кеш, сви су сјајно одиграли, а онда оно чудо Теа на крају... Сад чекамо следећи меч и идемо на финале. Оно што могу да обећам да ћемо одиграти једнако борбено, није нам битан противник", речи су Новице Величковића, најефикаснијег уз Кешеља у екипи Србије.

"Било је веома тешко, пре све психички, а онда и физички. Ово је слатка освета за прошлогодишње финале, а и за 'игрице' њиховог тренера пре турнира. Овим путем бих хтео да му честитам...", са осмехом је рекао капитен Ненад Крстић.

Селектор Душан Ивковић оценио је да се током сусрета са Шпанцима најбоље могао видети напредак нашег државног тима у односу на шампионат Европе прошле године у Пољској.

"Тада су нас победили убедљиво, а вечерас смо се борили до краја и заслужено тријумфовали", рекао је Ивковић.

Искусни стручњак оценио је да је вечерашњи сусрет био најбољи до сада на Мондијалу у Турској.

"Обећао сам, када сам сео на клупу Србије, да ћемо играти модерну и савремену кошарку, а вечерас је све то могло лепо да се види", био је поносан на учинак својих изабраника Ивковић, који је додао да "честитке и тренуци славља припадају управо њима".

Селектор Србије је изненадио колегу Серђа Скриола добро постављеном зонском одбраном које се наш државни тим држао до полуврмена.

"Тиме смо желели да се заштитимо од много фаулова и да зауставимо убојите кретње Рудија Фенандеса, који до полувремена није постигао ниједан поен", рекао је Ивковић, напоменувши да у овом тренутку не размишља о могућем протвнику у полуфиналу, јер на то не може да утиче.

"Не допада ми се што потенцирате мој рад. Моје је само огромно задовољство што тренирам ове момке, али слава припада само њима", казао је селектор.

"Радим са овим младим момцима три године. На почетку припрема смо рекли да желимо да додјемо као најспремија екипа на СП. Не само да смо показали колико смо уложили у рад и напредовали, већ смо потпуно заслужено победили и званичног европског и светског првака".

]]>
Wed, 8 Sep 2010 21:28:37 +0200 "Орлови" https://rts.rs/sport/turska-2010/orlovi/762538/slatka-osveta-spancima.html