Читај ми!

Новак, емотивно пражњење после Ролан Гароса

Новак Ђоковић је имао релативно успешну сезону. Иако је изгубио прво место на АТП листи, ипак је освојио једини гренд слем који до ове сезоне није успео да освоји – Ролан Гарос. Међутим, у другом делу сезоне није бриљирао, није то био Новак кога смо навикли да гледамо. На тренутке је блистао, ипак недовољно да се спречи Енди Мари да заузме трон.

Први део сезоне је одиграо маестрално, освајао је турнире, а као круна дошао је дуго прижељкивани Ролан Гарос. После тога, уследио је пад у игри. Можда и засићење. Низали су се неуспеси, а после испадања у првом колу Олимпијских игара, знало се да нешто није у реду. Новак је имао прилику да врати трон, али у одлучујућем мечу, финалу завршног турнира у Лондону, Мари је био бољи и осигурао прво место на крају године.

Овако је изгледала Новакова година:

Новак Ђоковић је освојио прву титулу у 2016. години, а укупно 60. у каријери, пошто је у финалу турнира у Дохи убедљиво савладао Шпанца Рафаела Надала са 6:1, 6:2.

Меч је трајао 73 минута, а Ђоковић је после пете узастопне победе први пут повео у међусобним дуелима против Надала (24:23) и направио најбољу могућу увертиру за Аустралијан опен. Уједно, Ђоковићев тријумф је био најубедљивији у свим њиховим међусобним мечевима.

Уследило је Отворено првенство Аустралије и Новакова одбрана титуле. Најбољи српски и светски тенисер Новак Ђоковић освојио је своју шесту титулу на Аустралијан опену, пошто је, после нове сјајне партије у финалу, са убедљивих 3:0 (6:1, 7:5, 7:6) савладао Ендија Марија.

Ђоковић је тако постао најуспешнији тенисер на Отвореном првенству Аустралије у опен ери, а на вечној листи првог гренд слема у сезони изједначио се са легендарним Ројом Емерсоном.

Када су гренд слем трофеји у питању, Новак је освојеном 11. титулом стигао Рода Лејвера и Бјерна Борга.

Новак је, после тога, предао меч у четвртфиналу турнира у Дубаију. Морао је због проблема са очима да преда меч Фелисијану Лопезу, након што је шпански играч одиграо добар први сет и освојио га са 6:3, остваривши брејк у првом и последњем гему.

Уследио је Мастерс у Индијан Велсу. После нове победе над Рафаелом Надалом, овога пута у полуфиналу (7:6, 6:2), Новак је у финалу почистио са терена Милоша Раонића (6:2, 6:0). Нашем тенисеру је било потребно 77 минута да реши меч у своју корист.

Новак је освојио пету титулу, трећу заредом, на Мастерсу у Индијан Велсу и постао први играч у историји тениса коме је пошло за руком да пет пута тријумфује на том турниру.

Моћ тада првог тенисера света осетио је на својој кожи Канађанин Милош Раонић. Покушао је на све начине да парира Новаку, али ипак није имао снаге ни знања да озбиљније запрети. Довољан је податак да Раонић није имао нити једну брејк шансу на целом мечу. Одлична игра, прегршт "немогућих потеза" пре свега нашег аса. Публика је била ускраћена за неизвесно финале, али ипак је уживала у лепотама тениса које је демонстрирао Новак Ђоковић.

Нову страницу историје Ђоковић је исписао у Мајамију. Новак је у финалу савладао Јапанца Кеија Нишикорија (6:3, 6:3), а да то, практично, и није најважнија ствар у вези са турниром на Флориди. Наш тенисер је од тада и играч са највише освојених мастерс турнира у историји "белог спорта" (28), први који је на турнирима зарадио више од 98 милиона долара, играч са највећом предношћу у односу на другог на АТП листи (8.725 бодова предности над Ендијем Маријем)...

Новак Ђоковић није успео да савлада прву препреку у Монте Карлу. Чех Јиржи Весели је победио у три сета, после 128 минута игре (6:4, 2:6, 6:4).

Било је то једно од лошијих издања нашег тенисера у том делу сезоне. Велике осцилације у игри, велики број грешака, а с друге стране изузетно расположен противник. Чех је пружио одличну игру и стигао до заслуженог тријумфа. Весели је сјајним сервисима успео да парира нашем асу, што му је улило додатно самопоуздање и водило га до коначне победе.

После две године паузе у шпанској престоници, Новак Ђоковић се појавио у Мадриду и освојио турнир. У финалу, Ђоковић је савладао Ендија Марија са 2:1 (6:2, 3:6, 6:3). Почетак финала практично није личио на финале неког великог турнира и дуел првог и другог тенисера света, јер је на терену постојао само један играч. Ђоковић је први сет добио после само пола сата игре, два пута је одузео сервис Марију, коме је препустио само три поена на свој сервис. У наставку меча је, међутим, виђена потпуно другачија слика на терену.

Рекорди су постали Ђоковићева свакодневица, а у Мадриду се, освајањем 64. титуле у каријери, изједначио са легендама као што су Бјерн Борг и Пит Сампрас. Испред српског тенисера само су Рафаел Надал (69 титула), Џон Мекинро (77), Роџер Федерер (88), Иван Лендл (94) и Џими Конорс (109).

Новак Ђоковић није успео да одбрани титулу у Риму. Бољи од њега био је Британац Енди Мари (3:6, 3:6) и заслужено је освојио трофеј. Киша, натопљен терен, као и честе расправе са судијом омели су Новака да се потпуно усредсреди на меч. Мари се боље снашао, искористио грешке нашег аса и успео да, заслужено, стигне до титуле.

Коначно! Новак Ђоковић је после три пораза у финалима, у четвртом покушају успео да се домогнe "купа мускетара", то јест да освоји једини гренд слем трофеј који му је недостајао – Ролан Гарос! У финалу је после преокрета победио другог тенисера света Ендија Марија са 3:1 (3:6, 6:1, 6:2 и 6:4). Ђоковић је тако ушао у тениску историју и одабрано друштво тенисера који су освајали сва четири велика турнира.

Новак Ђоковић је, после освајања титуле на Ролан Гаросу, рекао да је то вероватно најважнији тренутак у његовој каријери.

Ђоковић је, после освајања Ролан Гароса, добио нових 800 бодова и са укупно 16.950 поставио нови рекорд.

Ђоковић није успео да одбрани титулу на Вимблдону. Поражен је у борби за осмину финала од Американца Сема Кверија са 3:1, по сетовима 7:6, 6:1, 3:6, 7:6. Новак није успео да преокрене меч, после губитка два сета првог дана меча у петак, у суботу је успео да освоји трећи сет, међутим, није успео да сачува брејк предности у четвртом, тако да је Квери изборио тај-брејк у коме је био сигурнији и стигао до неочекиваног тријумфа.

Нову титулу наш тенисер је освојио у Торонту на Роџерс купу. У финалу турнира победио је Кеија Нишикорија у два сета (6:4, 7:5). Ђоковићу је то четврта победа на Роџерс купу, на коме је био први носилац, и прва после четири године. Српски тенисер је освојио свој 30. мастерс турнир у каријери, по чему је рекордер. То му је била 66. титула у каријери.

Уследила је елиминација са Олимпијских игара. Новак Ђоковић је заустављен у првом колу олимпијског турнира у Рију. После велике борбе, бољи од њега био је Аргентинац Хуан Мартин дел Потро (7:6, 7:6). Меч је трајао два сата и двадесет шест минута.

Ђоковић није успео да одбрани титулу на Ју-Ес опену, пошто је у финалу поражен од Стена Вавринке са 3:1 (6:7, 6:4, 7:5, 6:3). Швајцарац је освојио своју прву титулу у Њујорку, укупно трећи гренд слем трофеј у каријери.

У изједначеном и веома узбудљивом мечу, Швајцарац је боље користио своје брејк-шансе, па наш тенисер није успео да одбрани титулу освојену претходне године.

Новак Ђоковић се због повреде лакта повукао са турнира у Пекингу.

Пауза је оставила траг на игри нашег тенисера. Заиграо је у Шангају, али није успео да одбрани титулу, заустављен је у полуфиналу. Роберто Баутиста Агут никада до турнира у Шангају 2016. није победио тенисера који се налази међу прва четири на АТП листи, а онда је победио најбољег – Новака Ђоковића (6:4, 6:4).

Ушло се у узбудљиву завршницу сезоне, остала су још два турнира: Мастерс у Паризу и завршни турнир у Лондону. Мари је све више напредовао и већ у Паризу је стигао до трона. Новак није успео да се пласира у полуфинале Париза, бољи од њега био је Марин Чилић (6:4, 7:6). Мари је освојио турнир и избио на прво место на АТП листи.

Прилику да се врати на трон Новак је имао на завршном мастерсу у Лондону. Успео је да се пласира у финале, где га је чекао Енди Мари. Британац је потврдио да је у бољој форми, савладао је Ђоковића са 2:0 (6:3, 6:4) и освојио завршни турнир у Лондону. Такође, овом победом је одбранио прво место на АТП листи.

Британац Енди Мари, сјајним играма у другом делу 2016, први пут у каријери преузима прву позицију и годину завршава као најбољи тенисер света.

На крају сезоне има 630 бодова више од Новака Ђоковића, а прилику да увећа предност имаће почетком 2017. Ђоковић у првој трећини следеће године брани великих 4.340 бодова (титуле у Дохи, Мелбурну, Индијан Велсу и Мајамију, као и четвртфинале Дубаија).

Управо ће у том периоду Мари имати шансу да направи залиху јер брани знатно мање поена на АТП листи од српског великана, само 1.290.

Међутим, у другом делу следеће сезоне на искушењима ће бити Британац. За разлику од Новака, браниће много поена.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи