Незаборавни моменти на Вимблдону (први део)

Вимблдон је најстарији, а многи би се сагласили, и најпрестижнији тениски турнир на свету.У својој дугој историји на теренима „Ол Ингланд клаба“ (All England Club) виђени су незаборавни тениски мечеви. Најбоље светске тенисере и тенисерке са трибина је бодрио светси џет-сет, од краљевске породице, преко глумаца, музичара и спортиста до политичара. У свом серијалу „Golden Years Wimbledon Special“ британски „Дејли мејл“ приказао је ретке фотографије на којима су забележени неки легендарни моменти.

На фотографији из 1930. године види се гужва око терена на Вимблдону. Иако је фотографија настала пре више од 80 година оваква сцена и данас се може видети на теренима Ол Ингланд клаба (All England Club) време одигравања турнира.

На фотографији из 1935. године види се легендарни британски тенисер Фред Пери како се рукује са немачким тенисером Готфридом фон Крамом након победе у финалу. Занимљиво је да је Пери победио Фон Крама и у финалу годину дана касније што је последњи пут да је неки Британац освојио вимблдонску титулу.

Борис Бекер је најмлађи освајач Вимблдона. Немачки тенисер је као тинејџер, са само 17 година освојио престижни тениски грен слем турнир. На фотографији из 1985. године види се тренутак радости након последњег, победничког поена Бекера у финалу против Американца Кевина Курена. Бекер је вимблдонску титулу освајао још два пута, 1986. и 1989. године.

Две тениске иконе, Мартина Навратилова и Крис Еверет на фотографији из 1978. године виде се у близини мреже како се расправљају са судијом око спорне одлуке да ли је лоптица изашла у аут. Навратилова је добила овај меч и још четири финала колико је играла против Крис Еверет. Навратилова је укупно освојила девет вимблдонских титула у периоду од 1978. до 1990. године. Еверетова је два пута тријумфовала на Вимблдону, али је имала исти број грен слем титула као Навратилова - 18.

Бјерн Борг је један од вимлдонских легенди који је овај грен слем освојио пет пута за редом (од 1976.-1980. године). Један од миљеника енглеске публике усликан је 1974. године како скаче са прозора у покушају да избегне навијаче који су га стрпљиво чекали испред хотелске собе.

На фотографији са краја 19. века (из 1883. године) види се моменат са финалног меча између браће Реншоа, Вилијема и Ернеста. Вилијем је био једна од првих тениских звезда, освојивши шест узастопних вимблдонских титула у периоду од 1881. до 1886. године. и још једну 1889. године. Његов брат Ернест једном је тријумфовао на Вимблдону 1888. године.

Централни терен на Вимблдону се мало мењао током времена што се види и на фотографији из 1967. године. Највећа промена извршена је 2009. године када је постављен нови кров. Ово није занемарљива промена имајући у виду да киша често прекида мечеве на овом турниру.

Док Британци деценијама чекају титулу у мушком синглу, у женској конкуренцији имали су разлога за славље. На фотографији из 1977. године види се енглеска тенисерка Вирџинија Вејд како добија победнички трофеј из руку краљице. Занимљиво је да енглеска краљица дуго није присуствовала финалном вимблдонском мечу, све до 2010. године.

Једна од најбољих тенисерки свих времена, Штефи Граф освојила је седам пута Вимблдон. На фотографији из 1988. године види се моменат са њеног првог финала у којем је победила Мартину Навратилову и тако прекинула владавину Чешке тенисерке.. Исте године Графова је освојила сва четири грен слема и златну медаљу на Олимпијским играма у Сеулу.

Као што је раније поменуто Бјерн Борг је један од омиљених тенисера вимблдонске публике. На фотографији из 1980. године види се славље Борга након што је у финалном мечу савладао Џона Мекинроа у пет сетова. Шведски тенисер је у каријери освојио 11 грен слема, пет Вимблдона и шест Ролан Гароса пре него што се са 26 година повукао у пензију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи