Крах фаворита на Вимблдону, умор или лоша карма

Ове године на Вимблдону, а игра се тек непуна четири дана, више се говори о клизању и падању него о тенису. Како и не би, када је већ осморо тенисера напустило Лондон због проблема са најразноврснијим повредама. Двоструко више тенисера јавно говори о "опасној трави". Нешто, очигледно, мора да се промени...

Осморо тенисера је већ одустало од трећег Грен слема у сезони због неке врсте повреде. И мушки и женски жреб је прописно десеткован већ сада, а тренд повређивања на зеленом терену се никако не смањује.

Светска тениска федерација оценила је овакав, благо речено немили низ повреда као најгори од када је тенис постао професионалан.

Наравно, одмах се повела расправа о трави, односно њеној подобности да уопште буде једна од теинских подлога.

„Терен је опасан", само је промрљала Марија Шарапова након пораза од Португалке Ларчер Де Брито. „Много је траве која је покошена али није почишћена што терен чини јако клизавим. Никада, до сада, нисам пала три пута на једном мечу".

Викторија Азаренка, иначе други носилац, придружила се критикама након што је напустила турнир због повреде коју је задобила приликом пада у првом колу.

„Осећам се лоше, па моја противница је пала два пута. Неко ко је одговоран за све би морао би детаљно да преконтролише услове за игру. Ја сам се оклизнула, али не својом кривицом", рекла је резигнирана Белорускиња.

На „Ол Ингланд Клабу" више нећемо гледати ни Јарославу Шведову, а код мушкараца та листа је још дужа - Жо Вилфрид Тсонга, Стив Дарсис, Џон Изнер, Радек Штепанек, Марин Чилић и Микаел Лодра.

Легендарни тренер Ник Болитијери је био врло критичан по питању стања терена. „Био сам на много Грен слем турнира, и никада нисам видео да се оволико тенисера повлачи. И у питању су тенисери из смаог врха, да ствар буде гора. Невероватно. О трави као подлози мора да се дискутује. Једноставно не смете да дозволите оволики број повреда".

На другој страни, директор „Ол Ингланд клаб" комплекса Ричард Луис остаје неумољив када је у питау квалитет вимблдонске траве.

 

„Било је доста повлачења са Вимблдона и ми саосећамо са свим тим играчима. Та повлачење су се догодила из неколико разлога, а неки чак тврде да је трава као таква једна од криваца. Многи играчи су нас заправо похвалили због квалитета подлоге за играње. Припрема терена је била педантна и систематска баш као и претходних година, а сви знамо да је трава бујнија на самом старту турнира. Трава је сува и чврста баш као и претходних година".

Једини који је завршио Вимблдон на поменути начин, а који је стао у одбрану организатора и подлоге, јесте Жо Вилфрид Тсонга.

„Време је лоше за игру. Хладно је и влажно. Лоше је за зглобове. А ту је и увек присутна чињеница да играмо заиста много", рекао је Француз.

Управо је легендарна Мартина Навратилова недавно говорила о „нељудској захтевности" мушког тениса. Некадашња шампионка Вимблдона је позвала на реформу по којој би и мушкарци играли на два добијена сета, као сада жене. Она се притом позвала на велики број повреда у самом врху мушког тениса, наводећи имена Надала, Марија, чак и Ђоковића.

„Мушкарци играју много дуже и ударају лоптицу много јаче од жена. Много, много више трче. Терени су спорији тако да размене трају дуже. Све је то јак онапорно за тело", рекла је Навратилова.

„То је као да трчите маратон у спринту, а онда већ сутра морате да играте нови меч".
Из овог разлога, АТП календар за 2015. годину је модифкован, тако да ћепауза између другог и трећег Грен слема, односно Ролан Гароса и Вимблдона, бити повећана. Многи су скептични да је то решење, и позивају на драстичније мере.

„Не знам шта три или пет седмица могу да промене. Надал је освојио Фвимблдон 2008. и 2010. године, када је пауза била две недеље. Није то у питању", рекао је Тони Надал.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи