РТС :: Шпанија 2014 https://rts.rs/sport/spanija-2014/rss.html sr https://rts.rs/img/logo.png РТС :: Шпанија 2014 https://rts.rs/sport/spanija-2014/rss.html Тони Паркер: Поносан сам на репрезентацију https://rts.rs/sport/spanija-2014/vesti/1699587/toni-parker-ponosan-sam-na-reprezentaciju.html Француски кошаркаш Тони Паркер рекао је да је поносан због тога што је његова репрезентација освојила бронзану медаљу на Светском првенству. Најбољи француски кошаркаш Тони Паркер рекао је да је поносан на успех репрезентације на Мундобаскету у Шпанији.

"Био сам у контакту са играчима, са селектором после сваког меча. Разговарао сам са њима о тактици, осећао сам се као да сам био тамо... Осећао сам се чудно кад сам видео да тим игра без мене", рекао је Паркер за француске медије.

Паркер је пропустио недавно завршено Светско првенство у Шпанији, на којем је Француска освојила бронзану медаљу победивши Литванију у борби за треће место.

"Био сам веома поносан на њих. Многи су мислили да неће ништа постићи, али направили су велики подвиг победивши Шпанију у четвртфиналу, што је једна од највећих победа у историји кошарке. То им је дало самопоуздања да освоје бронзану медаљу, прву за Француску на светским првенствима", рекао је кошаркаш Сан Антонија.

Француска ће бити једна од земља домаћина Европског првенства 2015. године, а Паркер верује да екипа искуство из Шпаније може да искористи на том такмичењу.

Он је у више наврата изјављивао да жели да игра пред француским навијачима на Европском првенству, а шампионат света у Шпанији га је убедио да ће на првенству наредне године морати да наступе са најјачим тимом.

"Играти на домаћем терену није лако. Мораћемо да изведемо најбољи тим", додао је Паркер.

]]>
Wed, 17 Sep 2014 18:42:35 +0200 Вести https://rts.rs/sport/spanija-2014/vesti/1699587/toni-parker-ponosan-sam-na-reprezentaciju.html
Како је Сале постао Кајзер https://rts.rs/sport/spanija-2014/spanske-stepenice/1698849/kako-je-sale-postao-kajzer.html Највећа нада је што смо добили нешто много више од неколико играча. И од селектора Владара. И да ово што смо гледали овог лета неће бити: "Само у Мадриду". "Само у Мадриду", слоган је овог четворомилионског града. И пуни су бедекери прича о десет ствари које морате доживети у шпанској престоници. Неки на прво место стављају раскошну краљеву палату, неки фасцинантни музеј Прадо, за неке је "Плаца Мајор", тај огромни трг који је некада био и пијаца и губилиште, број један у Мадриду.

Ипак, за Србина који је имао срећу да протеклу недељу проведе у главном граду Шпаније нема дилеме. Три велике победе кошаркашке репрезентације Србије, које су ову малу земљу вратиле тамо где одувек и припада: у краљевску палату светске кошарке, нешто су са чим се не може поредити ништа у Мадриду.

Из тог града, из "краљевског клуба" тог града, Реала из Мадрида, Дејан Бодирога је дошао 1998. у Атину да Србији донесе њено прво светско злато, односно званично четврто (било је још једно незванично) ако рачунамо и успехе друге државе које су Срби створили у 20. веку.

И сада је све почело од Дејана Бодироге. Било је и другачијих мишљења и аргумената који су на папиру деловали убедљиво. Али, Дејанова је била последња.

Место селектора репрезентације и сву слободу у раду добио је тренер почетник, са тек неколико месеци стажирања у Милану, али европска играчка громада: Александар Ђорђевић.

Нема превише примера да је спортиста који је доминирао Европом као играч, то успео и као тренер. Најпознатији је онај коме у документима пише Франц Бекенбауер а кога Немци зову једноставно: Кајзер (у преводу: Владар).

Први блог на овом месту носио је наслов: Може ли Сале да постане Кајзер? Двадесет дана касније, након што је од 12 играча од којих се само један може похвалити изузетно добром сезоном, направио је најбољи тим у Европи и други на планети, па питање више не гласи може ли него – Како је то успео?

Прва тачка, дакле, била је "чишћење терена" од стране бившег саиграча Бодироге и остављање да игра "један на један" са играчима. Затим је Ђорђевић, уверен у своје знање, за сараднике изабрао "људе који знају са људима". Зна какав је култ репрезентације постојао у време док је он био њен плејмејкер и знао је како да га врати. Отуд, Јовица Антонић, Мирослав Николић и Небојша Илић.

Баш зато што је хтео репрезентацију према чијем дресу ће се играчи односити као према светињи, Ђорђевића је толико изнервирао гест Новице Величковића, који је, након што је потписао уговор са неким клубом из турске провинције, схватио да је повређен и одбио да игра за репрезентацију.

Та Ђорђевићева игра "један на један" са играчима трајала је два месеца.

И било је ту свега; и вишесатних разговора Ђорђевићевог помоћника са једним од играча који ће постати звезда шампионата, и несрећних повреда, и стварних и симулараних сукоба, и гледања "Малог Буде" али и највећег мадридског дербија: Реал–Атлетико.

Било је и судијске бруталности у мечу са Француском у групи, и очајних првих 15 минута против Ирана и бразилског шутерског тренинга преко наших бекова у борби за друго место у Гранади.

Али, све је било у циљу одлучујућих утакмица у Мадриду. А велики тимови су велики зато што најбоље играју кад је најбитније.

Против Грчке у осмини финала ова репрезентација Србије показала је да је велика. Заправо, да желе и могу далеко – селектор и његови играчи су показали у мечу пре тога, против Шпаније, али одлична репрезентација Грчке је била прва вододелница: губитници или шампиони!

Бразил је већ био демонстрација моћи, а Француска вероватно најбоља утакмица ове генерације, коју напослетку није покварило ни невероватно шутерско вече најбоље европске "двојке" Николаса Батума.

У свим овим мечевима видела се та "невидљива рука тренера", видело се да је Александар Ђорђевић нацртао својим играчима "како се побеђује".

Како другачије објаснити оно спектакуларно куцање Николе Калинића преко Бурусиса или мирноћа овог Суботичанина у последњим секундама меча са Француском? Како другачије објаснити да Стефан Јовић, који је у Радничком улазио у игру кад први бек промаши пет тројки, одигра првенство са таквом зрелошћу и памећу као да је он уместо Мариновића играо Мундобаскет у Јапану, а уместо Рашића погађао пенале у Турској.

Међутим, видели смо у финалу и шта значи кад се преко пута Србије нађе екипа, не само са 12 супериорних кошаркаша него и са супериорним тренером; Мајк Кшижевски показао је зашто има култни статус у америчкој кошарци и како се финале завршава у петом минуту.

Али, то је већ нека друга кошарка и други систем.

На Србији је да задржи обновљени култ репрезентације, селектора има, језгро репрезентације је створено; остала је само надоградња.

Али, иако материјала има, ситуација није тако оптимистична. У случају дефинитивног опроштаја Крстића проблем је пронаћи играча који би уз Радуљицу могао да игра на позицији пет. У случају да селектор ни убудуће игру не буде желео да прави око горостасног Марјановића, једина нада је да Душко Вујошевић од Николе Милутинова направи респектабилног центра.

Ни на позицији четири, на којој је на овом првенству "изгинуо" сјајни Немања Бјелица, ситација не делује веселије. С тим што на тој позицији ипак имамо три млада играча, три велика талента, од којих су Митровић и Јокић комотно и у Шпанији, пре Бирчевића могли да буду део најбољих српских 12. Као и неколико из "средње генерације" којима ни овог лета није недостајао квалитет, али јесте воља да играју за репрезентацију.

На спољним позицијама стање је на срећу боље, поготово што после Шпаније можемо да кажемо да смо добили још два играча: Јовића и Калинића.

Али, највећа нада је да смо добили нешто много више од неколико играча. И од селектора Владара.

И да ово што смо гледали овог лета неће бити: "Само у Мадриду".

]]>
Tue, 16 Sep 2014 22:20:00 +0200 Шпанске степенице https://rts.rs/sport/spanija-2014/spanske-stepenice/1698849/kako-je-sale-postao-kajzer.html
Сребрни кошаркаши на РТС-у https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697877/srebrni-kosarkasi-na-rts-u.html Кошаркашка репрезентација Србије, након дочека испред Скупштине града, гостовала на РТС-у у специјалној емисији посвећеној великом успеху на СП. Сребрни момци, видно уморни и исцрпљени, још једном се обратили навијачима и поновили да је победио тимски дух. Играчи и стручни штаб захвалили на величанственом дочеку. Новинар РТС-а Слободан Шаренац подсетио је кроз шта су прошли сви чланови српског тима током Светског првенства у Шпанији. Испричано је неколико анегдота са првенства и наглашено да је атмосфера у нашем тиму била сјајна.

Капитен Ненад Крстић поново није одговорио на питање зашто је одлучио да заврши репрезентативну каријеру – оставио је ово питање за време када се страсти смире, а сада је решен да се посвети само овом тренутку и великом слављу. Крстић је рекао да су постали тим преко ноћи и доказали да се побеђује само тимском игром.

"Одиграли смо у групи онако... Кликнуло нам је нешто после и преко ноћи смо постали тим. Не знам шта се десило, али сви смо дисали као један, ово у финалу се не рачуна. Показало се још једном да тим игра и побеђује, не индивидуалци. У року од пар дана смо постали тим", рекао је Крстић.  

Милош Теодосић није желео да себе истиче у први план, већ је нагласио да је све било подређено тиму и тимској игри. Вођа на терену је остао скроман и све заслуге приписао екипи.

Сви репрезентативци, поготово дебитанти, изразили су велико задовољство што су део тима и што им се све ово десило. Захвалили су саиграчима за предивних месец и по дана.

Мирослав Радуљица је додао да му је веома драго што су поставили јаке темеље за будућност. Поново је враћен тимски дух, кошаркашка репрезентација је постала, једном речју, – породица.

Селектор Александар Ђорђевић захвалио је целом тиму који је препознао задатак, и играчима који су тај задатак спровели у дело. Поново је објаснио како је све текло од првог дана припрема, које све проблеме су успели да превазиђу. "Није било лако... али стигли смо до циља."

"Веровали су у почетку да сам ја луд, сматрали су и из стручног штаба да нисам баш најнормалнији. Нешто сам видео, веровао сам у њих, и циљ ми је био да их уловим да покажу квалитет који имају, знање, срце... И ето, ту су момци са златном медаљом... овај: сребрном", рекао је Ђорђевић на РТС-у.

Ђорђевићев помоћник Мирослав Николић казао је да је селектор "тежак за рад".

"Саша је тежак за рад, захтеван, перфекциониста. Када смо припремали неку утакмицу рекао сам му: 'Саша, па не можемо да добијемо са 100:0, морају и они неки кош да дају'", нашалио се Николић.

"Покушавамо да кошарку вратимо у Србију. За сада иде добро. Све честитке играчима, а уз њих Ђорђевић је најзаслужнији за огроман успех", закључио је Николић.  

]]>
Tue, 16 Sep 2014 10:46:30 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697877/srebrni-kosarkasi-na-rts-u.html
Сале: Свесни успеха тек за деценију https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697844/sale-svesni-uspeha-tek-za-deceniju.html Селектор кошаркашке репрезентације Србије Александар Ђорђевић рекао је како верује да ће тим бити свестан фантастичног успеха на првенству света тек за 10 до 20 година. Играчи наизглед свесни великог успеха, видно узбуђени и спремни за велико славље. "Последњих дана свима захваљујем. Пре свега хвала играчима и стручном штабу, они су творци овог успеха. Верујем да ће га бити свесни тек за 10 до 20 година", казао је Ђорђевић на конференцији за медије на Аеродрому "Никола Тесла".

Потпредседник Кошаркашког савеза Србије Дејан Бодирога истакао је да су сви поносни на кошаркаше.

"Ово је фантастичан успех, не само резултат већ начин на који смо стигли до њега. Момци су показали патриотизам, квалитет и карактер. Имали су прави однос према дресу репрезентације, сви смо поносни на њих", рекао је Бодирога.

Капитен Ненад Крстић, чије излагање су прекидали саиграчи песмом "Крле, остани" после најаве повлачења из репрезентације, истакао је да је поносан што је део сјајне екипе. "Захваљујем тиму на подршци. Ово је велики успех српске кошарке", поручио је Крстић.

Милош Теодосић, члан идеалне петорке овогодишњег Мундобаскета, нагласио је да је за њега и саиграче "ово невероватан осећај".

"Остварили смо сјајан успех, вратили кошарку тамо где јој је место. Доказали смо да је Србија земља кошарке", рекао је Теодосић.

Председник КСС Драган Ђилас захвалио је кошаркашима на труду који су уложили, али и на томе што сваке године "поклоне на припремама два месеца свог живота Србији".

"Показали смо да је Србија кошаркашка земља, остварујемо сјајне резултате у свим категоријама. Хвала Влади Србије што је послала овај чартер по нас. Када смо ишли у Шпанију морали смо сами да платимо лет из Београда", рекао је Ђилас.

Испред аеродромске зграде, поред чланова породице и пријатеља, кошаркаше је дочекала група нивијача с националним обележјима тражећи аутограме и фотографисање с њима.

]]>
Mon, 15 Sep 2014 21:36:11 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697844/sale-svesni-uspeha-tek-za-deceniju.html
Јадранска лига: Успех Србије вредан дивљења https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697815/jadranska-liga-uspeh-srbije-vredan-divljenja.html Руководство регионалне Јадранске лиге честитало је кошаркашима Србије освајање сребрне медаље на првенству света, истакавши да су остварили успех вредан пажње и дивљења. На званичном сајту лиге наводи се да је репрезентација Србије изузетним резултатом, играма и тимским духом на Мундобаскету у Шпанији дала пример другима у региону.

"Јадранска лига неизмерно је поносна што су сви играчи селекције Србије, изузев Ненада Крстића, стасали под њеним окриљем, док су чак шесторица – Марко Симоновић, Стефан Јовић, Богдан Богдановић, Никола Калинић, Стефан Бирчевић и Рашко Катић – партијама у Јадранској лиги прошле сезоне дошли до дреса са државним грбом и уткали себе у импресиван резултат", наводи се у честитки.

Репрезентација Србије освојила је на протеклом шампионату света сребрну медаљу, док је селекција САД одбранила титулу.

]]>
Mon, 15 Sep 2014 22:40:03 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697815/jadranska-liga-uspeh-srbije-vredan-divljenja.html
Топ пет: Срби, велемајстори кошарке https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697705/top-pet-srbi-velemajstori-kosarke.html Обрадовали су нацију, вратили српску кошарку на место које јој припада – сам светски врх. Подсетили су нас да је игра под обручима национални спорт број један. У мору прелепих потеза изабрали смо пет са последња три меча. Погледајте их... Тројка Богдана Богдановића на мечу против Бразила.

Закуцавање Радуљице преко два играча на мечу против Француске.

Невероватан кош Радуљице, такође на мечу против Француза.

Фантастична асистенција Теодосића ка "летећем" Калинићу на мечу против САД.

Такође на мечу са Америком, асистенција Јовића ка Штимцу.

]]>
Mon, 15 Sep 2014 18:25:30 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697705/top-pet-srbi-velemajstori-kosarke.html
Србија дочекује асове! https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697462/srbija-docekuje-asove.html Србија ће вечерас дочекати сребрне кошаркаше, женску репрезентацију у стрељаштву и рвача Давора Штефанека, који су остварили велике успехе на првенствима света. Очекује се да свечаност почне у 20 часова.

18.00 - Авион који превози кошаркашку репрезентацију Србије из Шпаније, касниће око сат и по времена, па би вечерас око 19 часова требало да слети на београдски аеродром. Кошаркаши Србије ће по слетању на Aеродром "Никола Тесла" одржати конференцији за новинаре, а дочек на платоу испред Градске скупштине планиран је за 20 часова.

На аеродрому су поред новинарских екипа, почели да се окупљају и навијачи.

Свечани дочек кошаркаша, женскe националнe репрезентацијe у стрељаштву и рвачa Даворa Штефанекa, који су остварили велике успехе на првенствима света, предвиђено је да буде приређен испред Скупштине Београда.

Кошаркашка репрезентација освојила је сребрну медаљу на Мундобаскету у Шпанији, Јасна Шекарић, Бобана Величковић и Зорана Аруновић окитиле су се екипним златом у гађању ваздушним пиштољем на првенству у Гранади, такође у Шпанији, док је Штефанек у Узбекистану постао светски шампион у категорији до 66 килограма.

У случају временских неприлика, свечани дочек биће организован у Београдској арени.

]]>
Mon, 15 Sep 2014 18:34:02 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697462/srbija-docekuje-asove.html
Стручњаци: Сребро невероватан успех! https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697381/strucnjaci-srebro-neverovatan-uspeh.html Дражен Далипагић каже да је освајање сребра огроман успех за српску кошарку, док сматра да Американцима нико не може да парира. Милан Гуровић очекује још бољу Србију. Лучић: Опет смо земља кошарке, ту она и припада. Амбасада САД честитала Србији. Легенда југословенске кошарке Дражен Далипагић рекао је да је освајањем сребра на првенству света репрезентација Србије направила одличан темељ за будућност, али је додао да је селекција САД и даље много изнад осталих ривала.

"Сребро је свакако велики успех. Ту заиста нема много филозофије. Ми смо праву игру показали тек од осмине финала против Грчке, иако смо и у првој фази у мечевима које смо изгубили били веома солидни. Све оно што се десило у финалу је за мене нормално. Знао сам шта ће се десити. Наши момци су играли колико су могли. Американци су показали да су, иако то није била прва гарнитура играча, најбољи на свету", рекао је Далипагић.

Србија је синоћ у финалу Мундобаскета у Мадриду изгубила од селекције САД са 129:92.

"На овом успеху може да се гради будућност. То је подстрек за наредна такмичења. Ипак, следеће године на Европском првенству крећемо од нуле као и сви остали. Ми можемо да добијемо све, али и да изгубимо од сваког. Добро је што сада имамо костур екипе који би могао да игра заједно наредне три, четири године", навео је легендарни кошаркаш.

Далипагић је оценио да су Американци физички доминантни, што су демонстрирали и на овом Мундобаскету.

"Откако су за Американце почели да играју професионалци причамо да ћемо им се приближити. Међутим, то се никада неће десити. Они играју 150 на сат, а ми 60. Једноставно ниједна европска селекција не може да им парира. Американцима једино може да се деси да имају неки лош дан, као што је то било 2002. године у Индијанополису", закључио је Далипагић.

Прослављени српски кошаркаш Милан Гуровић сматра да сребро на првенству света представља огроман успех и додао за две године на Играма у Рио де Жанеиру очекује још бољу Србију.

"Свака част момцима на сребру, показали су карактер у завршним мечевима. Били су најбољи кад је најпотребније. Можда су мало у групној фази били стегнути, али то је нормално јер се од нас увек очекују најсјајнија одличја. Временом су проиграли и мислим да је Ђорђевић урадио праву ствар. Не знам шта им је рекао, али су одиграли за сваку похвалу", рекао је Гуровић.

"Американци су показали да су најбољи. Морамо да будемо поносни што смо играли са њима и показали свету да је бити други велика ствар за овако малу земљу. Ово је огроман успех репрезентације. Сада ће терени поново бити пуни деце. Видели су нове идоле у Теодосићу, Богдановићу, Бјелици, Јовићу и осталима", казао је Гуровић.

Он је као члан селекције Србије освојио титулу светског првака 2002. године, а још се памти његова одлична партија против Американаца у четвртфиналу.

"Физички су Американци доминантнији од било кога. Чак ни Шпанија не би могла да им парира. То се видело по трчању, контранападима, скоку, а јуче их је хтео и шут. За две године у Рију може да буде другачије. Сада смо 'добили' Радуљицу, Бјелица ће бити две године старији, а Теодосић у најбољим годинама. Калинићу су тек 22 године. Очекујем доста од Богдановића, а сигуран сам да ће испливати још неки таленат до тада", закључио је Гуровић.

Кошаркашки тренер Владислав Лучић оценио је да је освајање сребрне медаље тек почетак успеха које ће кошаркашка репрезентација Србије правити у будућности.

"Невероватан подвиг је освајање сребрне медаље, сан свих нас који пратимо кошарку. Ово је нови почетак младог тима, који ће играти наредних пет година и биће фантастично гледати их. Имају велики потенцијал, огроман су подвиг направили. Све честитке играчима и стручном штабу, селектор Ђорђевић је много тога урадио", рекао је Лучић.

Лучић је додао да није очекивао овакав успех, али и да се потајно надао освајању једне од медаља.

"Желео сам медаљу, али је нисам очекивао. Хвала играчима што су ми испунили жељу и што се кошарка вратила кући. Огроман су успех направили, сваки од њих је одиграо одлично. Шта да кажем, осим: 'Капа доле'. Опет смо земља кошарке и драго ми је, пошто ту припада'", навео је Лучић.

Прослављени тренер каже да је пораз у финалу очекиван, јер су репрезентативци Америке изгледали нестварно. 

"Знали смо какав ће резултат бити, играли смо против прејаког тима. Делују нестварно, а још су имали сјајно шутерско вече. Ирвинг је шутирао тројке шест од шест, погађао је из свих позиција и преко руке. Они су најбољи тим на свету, ту нема дилеме", закључио је Лучић.

Амерички коментатор: Србија игра са много поноса

Коментатори америчке телевизије И-Ес-Пи-Ен похвално су извештавали о игри кошаркашке репрезентације Србије. Амерички кошаркаши су у финалу оправдали улогу фаворита, док су изабраници Александра Ђорђевића пружили максимум и доказали да заслужују велики наклон љубитеља кошарке широм планете.

"Срби су поносни. То је тим који игра са много поноса. Сигурно је да им се уопште није свидео дебакл у првом полувремену", изјавио је током преноса коментатор.

Амбасада САД: Срби су импресионирали свет!

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду честитала је кошаркашкој репрезентацији Србије освајање сребрне медаље.

"Можда ово финале није испунило сва очекивања, али морамо да честитамо тиму који је импресионирао свет – националном тиму Србије! Свака част!", наводи се у честитки објављеној на Фејсбук профилу америчке амбасаде у Србији.

]]>
Mon, 15 Sep 2014 14:58:30 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697381/strucnjaci-srebro-neverovatan-uspeh.html
Изгубили смо, али моја брада је боља од Харденове! https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697337/izgubili-smo-ali-moja-brada-je-bolja-od-hardenove.html Репрезентативци Србије потпуно задовољни напуштају велику сцену у Мадриду. Мирослав Радуљица добио понуду из Кине. Мирослав Радуљица је на најбољи начин прокоментарисао пораз од страшних Американаца.

"Истина, изгубили смо, али моја брада је боља од Харденове", рекао је Радуљица, који, како преноси сајт Јурохупс, има понуду једног кинеског клуба у износу од два милиона долара.

Радуљица је тренутно без клуба, пошто су га Лос Анђелес Клиперси отпустили крајем прошлог месеца.

Понуда кинеског клуба могла би да буде добра прилика за Радуљицу да заради новац и да се на зиму врати у НБА или неки европски тим, пошто сезона у Кини траје краће.

]]>
Mon, 15 Sep 2014 13:53:35 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697337/izgubili-smo-ali-moja-brada-je-bolja-od-hardenove.html
Николић честитао кошаркашима https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697312/nikolic-cestitao-kosarkasima.html Председник Србије Томислав Николић после финалног меча у Мадриду, сишао је у свлачионицу "орлова" и честитао кошаркашима на освојеној сребрној медаљи. -->]]> Mon, 15 Sep 2014 13:22:19 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697312/nikolic-cestitao-kosarkasima.html Кшишевски: Србија је одиграла сјајан турнир https://rts.rs/sport/spanija-2014/vesti/1697142/ksisevski-srbija-je-odigrala-sjajan-turnir.html Селектор кошаркаша САД Мајк Кшишевски рекао је да је Србија одиграла одлично на Светском првенству у Шпанији и да је првих пет минута финалне утакмице "бацила његову екипу на колена". Американци су у финалу Светског првенства у Шпанији победили Србију са 129:92 и тако дошли до укупно петог трофеја на том такмичењу. Одајући признање репрезентативцима Србије, Кшишевски је истакао значај максималне концентрације у игри како не би дошло до непријатних изненађења, што се његовој селекцији могло догодити у једном тренутку.

"Србија је одиграла сјајан турнир, била је невероватна. Првих пет минута финала бацила нас је на колена. Били смо спремни да играмо максимално са њима. Потребна је само једна грешка и да испаднете, као Шпанија", рекао је Кшишевски новинарима после финалне утакмице.

Кшишевски је од српских играча посебно истакао Богдана Богдановића, за кога је рекао да је велики таленат.

Он је додао да је свака медаља посебна и да није морао да убеђује америчке кошаркаше да наступе за национални тим.

"Свака медаља је била посебна. Нисмо морали да их убеђујемо, сви су хтели да играју. Чули смо се и са (повређеним) Полом Џорџом. Он је био уз нас", навео је Кшишевски.

Најкориснији играч турнира Кајри Ирвинг рекао је да је освајање златне медаље са репрезентацијом САД његов највећи успех у каријери.

"Ово је највећи успех у мојој каријери. Успели смо као тим то да урадимо. Ово је невероватно. Још можда нисам свестан, али ово смо урадили као прави тим и ово су моја браћа. Радио сам шта год је било потребно. Сви смо тако размишљали", рекао је Ирвинг.

Репрезентативац САД Клеј Томсон рекао је да је одличан осећај постати светски шампион и да се његова екипа лепо забавила на такмичењу у Шпанији.

"Одличан је осећај освојити златну светску медаљу, посебно са овако великим играчима које имамо. Лепо смо се забавили на Светском првенству", рекао је Томсон.

Члан најбоље поставе такмичења Кенет Фарид истакао је да се нада да ће се наћи у својој репрезентацији и на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру 2016. године.

"Волим кошарку, навијаче, то што сам на паркету међу аут-линијама, то је дивна ствар. Надам се да ћу играти за репрезентацију и на Олимпијским играма", рекао је Фарид.

]]>
Mon, 15 Sep 2014 17:20:30 +0200 Вести https://rts.rs/sport/spanija-2014/vesti/1697142/ksisevski-srbija-je-odigrala-sjajan-turnir.html
Теодосић: Показали смо како се игра за своју земљу https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697117/teodosic-pokazali-smo-kako-se-igra-za-svoju-zemlju.html Кошаркашки репрезентативац Србије Милош Теодосић рекао је да је његова екипа показала како се игра за своју земљу на завршеном Светском првенству у Шпанији. Србија је у Мадриду изгубила од САД са 129:92 у финалу Светског првенства у Шпанији и тако остала без трофеја. Милош Теодосић је предводио Србију до финала после којеч је изабран у идеалну петорку Светског првенства у Шпанији.

"Ово је велико такмичење које смо одиграли на сјајан начин. Не бих претерано причао о утакмици јер нисмо показали игру која нас је красила. Мислим да је наш тим показао како се игра за једну државу и да смо током првенства дисали као један", рекао је Теодосић новинарима после финалне утакмице у Мадриду.

Србија је у Мадриду изгубила од САД са 129:92 у финалу Светског првенства у Шпанији и тако остала без трофеја.

"Веровали смо у себе, играли смо фантастичну кошарку после групне фазе, а доказ за то је и медаља коју смо освојили", казао је Никола Калинић.

Српски центар Владимир Штимац медаљу је посветио свом брату и породици.

"Сребрна медаља је фантастичан успех, учинили смо земљу поносном, то је сјајан осећај. Кошарка је важна ствар у Србији, тако да нам ова медаља много значи", рекао је Штимац.

]]>
Mon, 15 Sep 2014 13:08:45 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697117/teodosic-pokazali-smo-kako-se-igra-za-svoju-zemlju.html
Опште славље и у штампи https://rts.rs/sport/spanija-2014/vesti/1697104/opste-slavlje-i-u-stampi.html Београдски дневни листови посветили су велику пажњу кошаркашкој репрезентацији Србије, која је на Светском првенству освојила сребрну медаљу, а та вест се у мањој или већој мери нашла на насловним странама свих листова. Дневник Блиц објавио је слику загрљене репрезентације са постоља, уз наслов "Момци заслужили злато, а Сале – споменик". Лист је посветио пет страна причи о наступу Србије у Шпанији.

Србија је у финалу Светског првенства изгубила од САД са 129:92 и тако освојила прву медаљу на светским шампионатима од осамостаљења. Селектору Александру Ђорђевићу ово је био деби на тој функцији и његова прва тренерска медаља.

Политика је одмах испод назива листа објавила фотографију селектора Александра Ђорђевића и свих играча, док је Данас на више од пола стране објавио фотографију тима уз наслов "Сребро златног сјаја".

Фотографија кошаркаша са постоља нашла се и на насловним странама Вечерњих новости, Курира, листа Ало и Наших новина. Информер је на насловној страни написао: "Ми смо шампиони" и "Давид против Голијата", поредећи вредност две репрезентације и њихове зараде.

Кошаркаши су највише простора добили у спортским медијима.

Најтиражнији лист, Спортски журнал, скоро преко целе стране доноси наслов "Сребрна медаља златним Србима". Овај лист је због успеха кошаркаша причу о финалу донео на странама од друге до шесте, које су обично посвећене фудбалу.

Журнал је укупно шест страна посветио финалу Светског првенства. Најстарији, Спорт, на више од пола стране пише "Јунацима сребро".

Сви листови позвали су своје читаоце да вечерас у 20.00 дочекају кошаркаше испред Скупштине града, односно у Арени, ако буде падала киша.

]]>
Mon, 15 Sep 2014 11:48:58 +0200 Вести https://rts.rs/sport/spanija-2014/vesti/1697104/opste-slavlje-i-u-stampi.html
Сале: Поносан сам на играче! https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697030/sale-ponosan-sam-na-igrace.html Светско сребро на дебију на клупи репрезентације. Ђорђевић задовољан. "Пoнoсaн сaм штo сaм им трeнeр, штo сaм рaдиo сa њимa", рекао је Ђорђевић. Американци су нас "испрашили". "Пoнoсaн сaм штo сaм им трeнeр, штo сaм рaдиo сa њимa. Oни су свaкe вeчeри игрaли свим срцeм зa oву зeмљу и зaслужуjу свe пoхвaлe. Oни су крeирaли oву дивну причу, a ja сaм сaмo срeћaн штo сaм им биo трeнeр", рeкao je Ђoрђeвић.

"Никo ниje ни oчeкивao дa ћeмo стићи дo oвдe. Били смo кoмпeтитивни сa oстaлим eкипaмa, aли су нaм Aмeрикaнци испрaшили зaдњицу".

"Зoнскa oдбрaнa ниje у мojoj прирoди. Oвa eкипa je изгрaдилa свoj идeнтитeт нa индивидуaлнoj oдбрaни и хтeли смo дa сe измeримo сa Aмeрикaнцимa у тaквoj игри", рекао је Ђорђевић.

 

]]>
Mon, 15 Sep 2014 13:18:39 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697030/sale-ponosan-sam-na-igrace.html
Крлетово "збогом" репрезентацији! https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697024/krletovo-zbogom-reprezentaciji.html Капитен Ненад Крстић је против Американаца одиграо последњи меч за репрезентацију Србије. "To je тo. Oвo ми je дeфинитивнo пoслeдњe тaкмичeњe у дрeсу рeпрeзeнтaциje", рекао је Крле. "Доста је", рекао је Крстић после финала против Американаца.

"Видeли стe, тeшкo je пaрирaти oвaквим игрaчимa. Aмeрикaнци имajу дoстa млaду eкипу, бaзирajу игру нa трaнзициjи, a дaнaс су и пoгaђaли трojкe. Mислим 11/16 у првoм пoлуврeмeну, рeкao je Крстић.

"Други смo у свeту, пoслe тoликo гoдинa, врaћaмo сe нa стaрe стaзe успeхa. Oвo мнoгo знaчи и зa нaшу кoшaрку и зa нaшe људe".

Крстић је дебитовао за репрезентацију, тада Србије и Црне Горе, пре десет година на Олимпијским играма у Атини.

]]>
Mon, 15 Sep 2014 10:49:18 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697024/krletovo-zbogom-reprezentaciji.html
Честитке кошаркашима https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697002/cestitke-kosarkasima.html Кошаркашима Србије, као и стручном штабу "орлова" стигле честитке од премијера Александра Вучића, председнице Скупштине Маје Гојковића и од принца Александра Карађорђевића. Премијер Србије Александар Вучић честитао је играчима и стручном тиму кошаркашке репрезентације Србије освајање сребрне медаље на Светском првенству у Шпанији, истичући да је то изузетан успех српске кошарке.

"Честитам вам освајање сребрне медаље на Светском првенству у кошарци. Ово је изузетан успех српске кошарке на који смо дуго чекали. Поносни смо на вас, вашу игру и тимски дух који сте показали на овом првенству", навео је Вучић у честитки, саопштила је Влада Републике Србије.

Вучић је нагласио да искрено верује да је ово "тек први у низу изузетних резултата и успеха које ћете ви, као изванредна генерација младих играча, постићи у својој репрезентативној каријери".

Председница Народне скупштине Маја Гојковић честитала је кошаркашкој репрезентацији Србије на освајању сребрне медаље.

"Ваше сребро сија као злато. Без обзира на пораз у финалу показали сте изузетан таленат и квалитет. Оставили сте иза себе многе добре селекције и донели свима нама велику радост", истакла је Гојковић, саопштено је из кабинета председника Народне скупштине.

"Уживали смо у вашим потезима и кошевима, којима сте показали да је Србија земља кошарке и вратили нас на заслужено место - у светски врх. Тиме сте послали најлепшу слику Србије у свет, а све нас учинили поносним", поручила је Гојковић

Честиткама се придружио и принц Александар Карађорђевић.

"Овакви догађаји остају дуго у сећању и постају део историје и то онај који би мо волели да нам се што чешће понавља. Наша кошарка дефинитивно има сјајну будућност", навео је принц Александар Карађорђевић у писму.

]]>
Mon, 15 Sep 2014 00:01:00 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1697002/cestitke-kosarkasima.html
Шпанци стопирали лет из Београда! https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1696886/spanci-stopirali-let-iz-beograda.html Чартер лет из Београда за Мадрид отказан, јер дозвола није на време стигла из Шпаније. Више од 150 навијача Србије у неверици остало на аеродрому "Никола Тесла". Авион са више од 150 навијача Србије требало је данас да полети за Мадрид, како би стигао на време за финалну утакмицу Светског првенства између Србије и САД.

Ипак, чартер лет није добио дозволу од шпанских власти, па је авион остао на београдском аеродрому, а српски навијачи остали су у неверици.

"Испоштовали смо све законске процедуре, добили смо потребан слот и кренули смо у продају. Међутим, шпанске власти у последњем тренутку нису дале дозволу за слетање на њихов аеродром. Путници су чекали све до 17.15, када нам је усмено обећано да ће дозвола бити издата, али званично није послата", објаснила је Ивана Ђурић, из комерцијалне агенције Big Blue, која је организовала лет.

Влада Србије, министарство спорта, али и спољних послова, ургирали су код шпанских власти. "AirSerbia" је такође урадила све у својој моћи, али дозвола из Шпаније није стигла на време.

Шпанци су на крају дали дозволу за лет, али би авион у шпанску престоницу слетео после 21 часа, за када је заказан почетак утакмице, па се одустало од таквог исхода.

]]>
Sun, 14 Sep 2014 20:07:07 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1696886/spanci-stopirali-let-iz-beograda.html
Марчуљонис: Сале, играј зону! https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1696877/marculjonis-sale-igraj-zonu.html Некада један од најбољих европских кошаркаша Шарунас Марчуљонис похвалио игру Србије на Светском првенству у Шпанији и саветовао Сашу Ђорђевића да против Американаца у финалу постави зонску одбрану. Литванац посебно истакао игру Бјелице и Теодосића. Давне 1995. године Шарунас Марчуљонис и Александар Ђорђевић били су велики ривали на терену, али и велики пријатељи ван њега. Литванац је те године блистао на Европском првенству, али је Сале "Национале" у финалу постигао 41 поен и одлучио европског шампиона.

"Од Ђорђевића можете све да очекујете. Добар генерал познаје војнике, шта друго да кажем. Доказао је да је научио посао, за кратко време донео је енергију и помогао играчима да напредују", пун је хвале Марчуљонис.

Његова Литванија поражена је убедљиво у полуфиналу од Американаца, а Марчуљонис сматра да је то Србија има веће шансе да направи изненађење.

"Не знам зашто нисмо играли зону. Знам да Саша познаје игру, знаће бар да успори њихов напад. Ако погађаш у нападу, неће имати прилику да трче контру. Има добрих младих играча у српском тиму, види се да су добро тренирани, не праве глупе грешке".

Од свих играча Србије, Марчуљонис је посебно истакао Бјелицу и Теодосића.

"Свиђа ми се Бјелица, има огромне руке и сјајн покрете, увек је на правом месту у право време. Теодосић је у полуфиналу играо као у трансу, ово је најбоља партија коју сам гледао после много времена. Драго ми је, јер је имао доста тешких година. Важно је за играча да буде самоуверен", рекао је Марчуљонис.

]]>
Sun, 14 Sep 2014 18:48:01 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1696877/marculjonis-sale-igraj-zonu.html
Индијанаполис 2002: Овако је било некада! https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1696839/indijanapolis-2002-ovako-je-bilo-nekada.html Кошаркашке репрезентације Југославије и САД одиграле су меч четвртфинала Светског првенства у Индијанаполису, пре дугих 12 година. И тада су америчку екипу чиниле НБА звезде, али победу је однела чета Светислава Пешића, која је касније освојила златну медаљу. Србија и САД играју финални меч Светског првенства у Шпанији. Американци су фаворити, "орлови" су одушевили својом игром – очекује се велика борба у великом финалу.

Ипак, вечерашњи дуел свакако буди сећања на Индијанаполис 2002. године, када су се две репрезентације (наша држава тада се звала Савезна Република Југославија) сусреле у четвртфиналу такмичења.

И тада су Американци били фаворити, предвођени НБА звездама и тренерским тандемом Џорџ Карл – Грег Попович, али чета Светислава Пешића смогла је снаге да преокрене предност Амера и у неизвесној завршници стигне до победе – 81:78.

Сигурно сви још памте сјајну игру Влада Дивца и Предрага Стојаковића, генијалне потезе Дејана Бодироге, "бомбе" Милана Гуровића, сналажљивост Дејана Томашевића, смиреност Марка Јарића...

Кажу да се историја понавља. Па, нека се понови још једном – ове ноћи у Мадриду!

]]>
Sun, 14 Sep 2014 18:04:42 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1696839/indijanapolis-2002-ovako-je-bilo-nekada.html
Топ 5 потеза "орлова" у Шпанији https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1696794/top-5-poteza-orlova-u-spaniji.html Док сви заједно чекамо велико финале и окршај са Американцима, погледајте пет најбољих потеза српских кошаркаша на Светском првенству у Шпанији по нашем избору... -->]]> Sun, 14 Sep 2014 16:42:44 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/spanija-2014/orlovi/1696794/top-5-poteza-orlova-u-spaniji.html