Извор: РТС

Несрећан пораз рукометашица Србије од Црне Горе у Зрењанину

Женска рукометна селекција Србије поражена је од Црне Горе са 31:30 у Зрењанину у мечу трећег кола квалификација за Европско првенство.

Српске рукометашице су после велике борбе и преокрета доживеле први пораз у квалификацијама за Европско првенство од лидера групе Црне Горе са продуженим низом на три победе.

Црногорке су од самог почетка меча успоставиле чврсту одбрану и сигурно су користиле грешке наших рукометашица. То им је донело предност од чак пет голова, смањену на полувремену на 16:12. 

Селекција Уроша Брегара је много боље заиграла у другом полувремену, смањивши убојитост главних узданица ривалског састава. Погођеним седмерцом Анђеле Јањушевић Србија је стигла до предности 24:23 на 14 минута до краја.

У врло неизвесном финишу пресудила је уиграна и лукава акција Црне Горе за погодак Итане Грбић у последњем нападу те екипе на мечу. Србија је имала лопту у својим рукама и прилику за изједначење, али је Јовани Јововић лопта испала пред одлучујући шут.

Анђела Јањушевић са осам и Јелена Јововић са седам голова су биле главни носиоци Србије на утакмици. Код Црногорки је неумољива била Матеа Плетикосић са девет погодака. Пратиле су је Итана Грбић и Анастасија Марсенић са по пет голова.

Србија остаје на три бода после победе над Бугарском и ремија са Турском. Туркиње су се изједначиле са нашом селекцијом након очекиване победе над Бугарском од 30:24.

Следи реванш Црногоркама већ 3. марта на гостујућем терену.

Пласман на Европско првенство обезбедиће две првопласиране селекције из сваке од осам група, као и четири најбоље трећепласиране екипе. Црна Гора је у групи 6 доминантна са шест бодова, док је Бугарска без бодова.

Европско првенство биће одржано од 28. новембра до 15. децембра 2024. године у Аустрији, Мађарској и Швајцарској.

Крај - 30:31

Врхунска трик акција Црне Горе, којом је Грбић остављена потпуно сама за победнички погодак. Асистирала јој је Татјана Брновић.

Јововићевој је испала лопта у последњем нападу, те није било шута за реми.

58' Јањушевић! - 30:30

Феноменалан погодак Јањушевић која је преузела одговорност у своје руке!

57' Минус један за Црну Гору - 29:30

Величковић је изборила седмерац за нашу репрезентацију. Јањушевић смањује на минус један.

53' Наставља се неизвесна игра - 27:27

Црногорке су после комплетирања успеле за поврате предност. Српске рукометашице се не предају и по свему судећи чека нас неизвесна завршница.

48' Коначно вођство - 24:23

Због грешке у изменама и седам играчица на терену, Црнаој Гори је поништен гол за 24:23. После интервенције делегата и судија уследио је напад у ком су наше рукометашице избориле седмерац. Јањушевић доноси Србији прво вођство још од почетник 1:0.

46' Изједначење! - 22:22

Коначно Србија долази до егала! Нови одличан гол Јоловићеве! Годеч иде два минута ван терена, добра прилика за Србију.

Pedja Milosavljevic / STARSPORT

44' Наше рукометашице на гол заостатка - 20:21

Голом Сање Радосављевић се Србија спустила на минус један, па је потом Црна Гора остала са играчем мање. Наше рукометашице у доброј прилици да дођу до егала.

35' Србија се приближила - 16:18

Голом Јоловићеве са позиције левог бека Србија смањује на 17:15, савладана је натурализована Францускиња Антигре на голу Црне Горе.

Потом је продор Јањушевић донео њој трећи, а Србији 16. гол.

Крај првог полувремена - 12:16

Црногорке имају пристојну, али не и ненадокнадиву предност после првих 30 минута. Користе брзи центар, седмерце и индивидуалне креације својих главних узданица у нападу, док је одбрана на високом нивоу.

Србији је потребна већа концентрација и боље одлуке у нападу. Само је први гол на мечу постигнут са крила, а погоци са централних позиција постижу из тешким позиција. 

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

24' Судије пооштриле критеријум - 10:14

Треће искључење на два минута у редовима Црне Горе, Марија Петровић је прва искључена играчица у редовима наше репрезентације. Брегар је искористио играча више у нападу и кажњено је голом у празну мрежу на другој страни после брзог центра. 

19' Србија није искористила два минута Татјане Брновић - 7:11

Црној Гори није одмогла казна од два минута Татјани Брновић пошто су успеле да одрже дистанцу. Ризиковале су са играчем више у нападу, науштрб празног гола и ризик им се исплатио.

10' Гошће стичу осетнију предност - 3:7

Разиграле су Црногорке, долазе до лаких голова са седмерца и из контранапада, док се Србија мучи у офанзиви. Чини се да су ривалке увек корак испред српских рукометашица и на правој позицији у одбрани.

Урош Брегар је звао први тајм-аут,

Дуел на мечу Србија-Црна Гора
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

5' Црна Гора наметнула свој ритам - 2:4

Повратник Петровић промашује отворену позицију на позицију пивота за Србију за могућих 2:1. Први гол наше репрезентације дошао је са левог крила.

Црна Гора је наметнула јаку одбрану од самог старта и у нападу се уздају на индивидуални квалитет својих играчица.

Утакмица је почела

Први напад има селекција Црне Горе.

Загревање српских рукометашица

Женска рукометна репрезентација Србије
Starsport/Pedja Milosavljevic

Резултати Србије у прва два кола

Србија је убедљиво славила у првом колу над Бугарском (40:16), па је ремизирала  са Турском 29:29 пред сусрет са најквалитетнијом екипом у Групи 6.

Пласман на Европско првенство обезбедиће две првопласиране селекције из сваке од осам група, као и четири најбоље трећепласиране екипе.

Међусобни дуели

У седам дуела са Србијом имају пет победа, један реми и један пораз. Тај једини тријумф је Србија остварила у њиховом последњем сусрету. Било је то у првом колу групне фазе Светског првенства 2021, кад су наше рукометашице славиле у неизвесној завршници 27:25.

Очекивања селектора Србије Уроша Брегара

Селектор Србије Урош Брегар истакао је пред сусрет са Црном Гором да радује повратак Јоване Рисовић и Марије Петровић.

"Имали смо уочи ове утакмице четири тренинга до сада у Зрењанину. У тим су се вратиле капитен Јована Рисовић и Марија Петровић, које нису играле на СП, имали смо и мањих здравствених проблема. Што се сутрашње утакмице тиче, пред нама је добро организован и јак противник ког добро познајемо", рекао је Брегар на конференцији за медије, пренео је званични сајт РСС. 

"Направили су добар резултат на последњем светском и европском првенству и сигурно да ће нам пуно значити подршка публике, коју овим путем позивам да нас бодри. Обећавам да ћемо се борити и дати све од себе, како би се на крају заједно радовали", додао је Брегар.

Црногорке са Нишлијком на клупи доминантне у прва два кола

Црна Гора на леђима клупских успеха и високог европског реномеа подгоричке Будућности има статус константног члана нокаут фазе великих такмичења. Највећи успеси десили су се 2012. године, кад су постале првакиње Европе и сребрне на Олимпијским играма у Лондону. Тако имају и бронзу са претходног Европског првенства 2022. године.

На прошлогодишњем Светском првенству у Данској, Шведској и Норвешкој су завршиле као седме, након што их је у четвртфиналу елиминисала домаћин Данска са тесних 26:24.

Екипу води рођена Нишлијка Бојана Поповић, која је играчку каријеру кренула у том граду, па се у Будућности етаблирала на европској сцени и уједно завршила играчку каријеру. Поповић је била чланица сребрног састава из Лондона, а истовремено обавља и функцију тренера у Будућности.

Са две победе и гол-разликом од плус 40 су сигурне на првом месту Шесте групе. 

Састав Србије

Голмани: Тамара Костић, Јована Рисовић, Јована Васиљковић, Марија Симић, Моли Кубина.

Пивотмени: Јелена Кнежевић, Владана Митровић, Марија Петровић, Едита Нуковић, Јелена Агбаба, Катарина Бојичић.

Лева крила: Сања Радосављевић, Тамара Коцић, Александра Стаменић, Зое Петровић.

Десна крила: Тијана Симић, Ана Којић, Наташа Ловрић, Дуња Радевић, Срна Сукур.

Бекови: Јована Јововић, Емилија Лазић, Дуња Табак, Теодора Величковић, Тамара Мандић, Уна Обреновић, Александра Вукајловић, Александра Васић, Теодора Мајкић, Љубица Симић, Невена Тодоровски, Оливера Николић, Анђела Јањушевић, Милица Аћимовић, Николета Лазаревић.

Читај ми!