Извор: РТС

Пешић превише мешао, агресивна Аустралија предвођена Милсом савладала Србију у Абу Дабију

Кошаркаши Србије изгубили су од Аустралије на егзибицији у Абу Дабију са 84:73.

Србија је играла без великог броја кошаркаша, а Пешић је доста мешао и испробавао различите петорке. 

Меч је почео изузетно динамично, екипе су показале велику ангажованост на обе стране терена, па је дуел личио на такмичарски а не егзибициони.

После неких три до четири минута по уводу, квалитет игре почео је да стагнира експериментисањем обојице селектора са различитим варијацијама петорки на паркету.

Прву четвртина због бољег шута са дистанце припала је "кенгурима" 20:15. У другој, Аустралија је одржавала минималну предност до пред крај, када је Србија је успела да преокрене и поведе после контри резултатом 40:39 са којим се отишло и на полувреме.

Поново је Аустралија повратила предност у трећој четвртини коју је већим делом контролисала. На крају треће четвртине било је 62:59 за Аустралију. Србија је на почетку четврте четвртине дошла до предности 67:66, али је после тога Аустралија направила серију 11:0, што је било довољно да меч приведе крају и заврши резултатом 84:73.

Аустралију је до победе предводио Пети Милс са 28 поена, док је Данте Егзум постигао 15.

У редовима Србије истакао се Филип Петрушев са 17 поена. Никола Јокић забележио је 14 поена и 14 скокова. Никола Милутинов и Алекса Аврамовић постигли су по 12 поена.

У протоколу за ову утакмицу у репрезентацији Србије нису се нашли капитен Србије Богдан Богдановић и Огњен Добрић. Кошаркаши Србије ће следећу утакмицу на турниру у Абу Дабију одиграти сутра против САД. 

Танјуг/AP Photo/Altaf Qadri

Крај меча, победа Аустралије над Србијом 84:73

39' Светла тачка у игри Србије - Јокић и Петрушев

Србија изгледа добро када су на паркету Петрушев и Јокић. Високи кошаркаши Србије имали су велики број добрих акција које су заједно искреирали.

Јокић је неретко био удвајан, а то је најбоље користио Филип Петрушев који је умео да се отвара, па не чуди што је најбољи стрелац Србије данас са 17 поена.

Аустралија води 80:69.

38' Аустралија први пут на двоцифреној предности - 78:67

Пети Милс са 25 поена предводи селекцију Аустралије која је близу победе. Селекција шутева репрезенрације Србије у последњих неколико напада била је јако лоша. 

"Кенгури" играју изузетно чврсто у одбрани.

35' Денијелс реализовао одлично додавање Милса

Денијелс је остао сам у дворани, погодио је тројку после које су "кенгури" поново дошли до предности - 69:67.

34' Србија води 65:64

Добра акција Србије коју Милутинов решава после алеј-упа Алексе Аврамовића.

Крај треће четвртине, Аустралија води 62:59

Србија се доста мучи против популарних "бумера". Аустралија не одустаје од стила игре који форсира од старта меча.

26' Србија преокренула против Аустралије - 56:54

Најбољи играч света Никола Јокић прави разлику на паркету и дабл-даблом од 12 поена и 12 скокова доноси предност репрезентацији Србије. Аустралија не одустаје од пресинг игре.

Маринковић са болном гримасом ван терена

Лекар репрезентације Србије, Драган Гага Радовановић указује помоћ беку селекције. Вероватно је претрпео јачи ударац у ногу.

24' Аустралија повратила предност - 51:48

Џош Гиди најефикаснији кошаркаш од почетка полувремена. Његовим поенима, Аустралија долази до предности.

Полувреме, Србија контрама до предности 40:39

Лепе секвенце за крај првог полувремена. Србија је са две украдене лопте у последњих десетак минута и поенима у транзицији успела да дође до предности пред сам крај првог полувремена.

Василије Мицић се искупио за неке изгубљене лопте са почетка меча.

Добрић и Богдановић се одмарају

Капитен репрезентације Богдан Богдановић одмара се за дуел са Сједињеним Државама. Из сличног разлога је одсутан и бек Виртуса.

17' Милс фокусиран, Аустралија води 35:32

Омалени Пети Милс од почетка утакмице убацио је 13 поена, ван линије 6,75 шутира три од четири.

Tanjug/AP Photo/Altaf Qadri

14' "Орлови" после дуго времена у предности -28:27

Аустралија је ушла у негативан ритам. По повратку Мицића на паркет, Србија је повратила сигурност у нападу упркос пресингу преко читавог паркета који Аустралија користи доста дуго.

После неколико реализованих дужих напада у којима је Србија успела да успори ритам игре, екипа Светислава Пешића надокнадила је заостатак.

12' Покушевски превише оклева, Аустралија води 23:19

Стиче се утисак да је крилни кошаркаш Србије стегнут од старта меча. Не креће се довољно, не тражи лопту и често доноси лоша решења у нападу. 

Од појављивања на паркету узео је три шута и сва три је промашио чини се због оклевања.

Крај прве четвртине, Аустралија води 20:15

Занимљива прва деоница. Меч је почео изузетно динамично, екипе су показале велику ангажованост на обе стране терена, па је меч личио на такмичарски а не егзибициони.

После неких три до четири минута по уводу, квалитет игре почео је да стагнира експериментисањем обојице селектора са различитим варијацијама петорки на паркету.

Аустралија је инсистирала на транзицији и шуту за три поена, док је Србија имала проблема да пронађе лака решења у нападу, па се лопта слала Милутинову под обруч.

Tanjug/AP Photo/Altaf Qadri

9' Аустралија повећава предност - 17:11

Аустралијанци брзим додавањима после дефанзивних скокова лако крећу у транзиционе нападе које често завршавају у раној фази екстра додавањем на играча ван линије 6,75 услед чега следи шут без много размишљања.

6' Аустралија у предности 14:9

Пети Милс је постигао осам поена. Србија се мучи да уђе у ритам, дозволила је и три скока у нападу Аустралији. 

5' Егзибициони меч, али Мицић претерује

Плејмејкер Србије продао је две лопте у низу. Два беспотребна додавања која би да су прошла завршила у компилацији најбољих потеза на мечу.

4' Србија - Аустралија 4:8

Висок интензитет игре на почетку утакмице. Стиче се утисак да екипе играју такмичарски меч. У одбрани се игра са доста преузимања и физичког контакта, а екипе се труде да нападе решавају у ранијим фазама.

Пати Милс је најефикаснији играч од старта утакмице са шест поена.

Почео меч у Абу Дабију

Први напад има Аустралија.

Стартних пет Аустралије

Аустралија утакмицу почиње: Денијелс, Милс, Гиди, Лендејл и Ник Кеј.

Стартна петорка Србије

Кошаркаши Србије меч почињу са петорком: Мицић, Гудурић, Маринковић, Петрушев и Јокић.

Шутерско загревање наших кошаркаша

Кратка историја дуела Србије и Аустралије

Две селекције су се до сада састајале четири пута, на три званична меча и једном пријатељском. Први дуел одигран је у склопу групне фазе на шампионату света у Турској 2021. године, а Србија је тријумфовала 94:79.

Наредни пријатељски годину дана касније завршен је поразом Србије 78:69. 

Последња два су одиграна на истом турниру, на Олимпијским играма у Рију када је Аустралија у групи славила са 95:80, док је у полуфиналу Србија била убедљива 87:61.

Припремни мечеви Аустралије

Аустралија је до сада одиграла пет припремних дуела. Уписала је по победу и реми, али и три тријумфа. У првом је надиграла Јапан са 90:89, док је дан касније играла нерешено 95:95.

После тога је уписала две победе против Кине, и обе су биле убедљиве. У првом мечу је била боља – 107:87, 2. јула, док је два дана касније била више него убедљива 91:58.

На првом егзибиционом мечу у Абу Дабију поражена је од Сједињених Држава 98:92.

AP Photo/Altaf Qadri

Србија показала карактер на мечу против Француске

После утакмица иза затворених врата са селекцијом Холандије изабраници Светислава Пешића против Француске имали су први озбиљнији тест.

"Орлови" су у Паризу надиграли селекцију Венсана Колеа са 79:67 у првом званичном мечу припрема за игре у Паризу.

Србија је поред добре реализације у нападу показала завидан ниво квалитета у дефанзиви, што у појединачном залагању у одбрани један на један, што у тимским кретњама које укључују ротације и преузимања.

Пар играча ван састава, али ће играчи бити спремни за Игре

Постојала је бојазан да ће Србија моћи да остане без једине две класичне четворке Николе Јовића и Дејана Давидовца, који са селекцијом нису у Абу Дабију. Ипак, вести последњих дана изгледају добро.

"Давидовац се повредио у утакмици са Холандијом, мора и он да се лечи седам дана, мораће да ради специјалну врсту терапије у Београду. Он је био фантастичан, никада бољи", рекао је Пешић пред пут на припремне мечеве.

Никола Јовић је скинуо ортопедску чизму и тренира пуним интензитетом. Крилни центар је изјавио да је оптимистичан и да су велике шансе да ће бити 100 одсто спреман за почетак турнира.

Огњен Добрић је на мечу са Француском претрпео јак ударац у квадрицепс и није могао да настави дуел, али повреда није озбиљније природе.

Пешић мечеве гледа као вид припрема, али играчи и на њима желе да дају максимум

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић рекао је да на турнир у Абу Дабију и мечеве против Аустралије и САД гледа као део припрема за Олимпијске игре. 

"Обе утакмице гледамо као део припрема. Наравно, играчи увек желе да дају свој максимум на званичним утакмицама, а наш је задатак да се поред тога потрудимо да побољшамо индивидуалну форму код сваког играча и видимо на кога то можемо да рачунамо за Олимпијски турнир", закључио је Пешић.

Егзибициони турнир у Уједињеним Арапским Емиратима

Кошаркаши Србије на егзибиционом турниру у Абу Дабију играју против репрезентација Аустралије и Сједињених Држава. Ова два меча прилика су за Светислава Пешића да види какве су могућности екипе и лакше одреди састав који ће представљати државу на Олимпијским играма.

Сви дуели се играју у "Етихад арени", чије су трибине формиране у облику сузе. У овој хали одиграно је неколико ММА догађаја, а 2021. године у овом делу света одржана је и прва НБА предсезонска утакмица у којој су снаге одмерили Атланта хокси и Милвоки бакси.

Карте за утакмице у овој занимљивој арени крећу се од 13 до 230 долара.

Читај ми!