Извор: РТС

Србија половична у Лиону - "орлови" блистали, девојке убедљиво поражене

Кошаркаши Србије савладали су Француску 79:67 у припремном дуелу за Олимпијске игре одиграном у Лиону. Женска репрезентација је у мечу који је претходио поражена од домаће селекције са 85:63. Ова два сусрета организована су као претходнице церемонији повлачења дреса легендарног Тонија Паркера.

С обзиром да су пре Француске играли дуеле иза затворених врата са Холандијом, ривала далеко испод данашњег, српски кошаркаши су пружили одличну партију у Француској против селекције домаћина, једног од главних фаворита за медаљу.

И поред ротације петорки, контроле минутаже на обе стране, осетио се интензитет и такмичарски моменат у поејдиним деловима сусрета.

После нешто бољег почетка Француза, пре свега захваљујући расположеног Вембањаме, уследила је одлична друга деоница "Орлова". Серија од 16 поена донела је екипи Светислава Пешића предност од 12 поена, која се надоместила на 45:32 на полувремену.

Добра одбрана, борба за скок и врло високи проценти шута за два били су адути у тријумфу Србије. Француска је тек у последњих два минута успела да се спусти на минус четири. Уследиле су тројке Мицића, Петрушева и Богдановића за оверу победе.

Никола Јокић је бриљирао са 20 поена и 12 скокова за 29 минута у игри. Богдан Богдановић га је испратио са 15 поена. Алекса Аврамовић је допринео са девет поена и три асистенције, док је Вања Маринковић свих својих осам поена убацио у првом полувремену, од чега пет у последњим секундама обе деонице. 

Занимљиво, највећи плус-минус индекс у редовима Србије има Никола Милутинов, који је уписао тек два поена (оба са линије пенала), један скок и без погођеног шута из игре. Његов плус-минус индекс за скоро 20 минута на паркету је био чак 18, што говори о утицају на игру ван најпростијих бројки.

Виктор Вембањама је уписао дабл-дабл код Француза са 14 поена и 10 скокова. Гершон Јабуселе је стао на 12 поена.

Тимски проценат шута за два Србије био је неверватних 80 посто, убачене су девет тројки из 20 покушаја, док су слободна бацања "шкрипала"  - 12/23. Tек два скока мање од Француза (34-32) је заиста похвална бројка, а шта више је од 18 изгубљених лопти ривала, њих 11 било кроз крађе српских кошаркаша. Није ни Србија блистала у продатим лоптама - 16 грешака на 14 асистенција. Оно што је важно да се те грешке нису преточиле у лаке поене на другој страни.

Ваља навести да у саставу није било повређених Николе Јовића и Дејана Давидовца, који су остали у Београду и неће путовати на турнир у Абу Даби.

Наредни ривал Србији је Аустралија 16. јула, па следи дуел са "дрим-тимом".

Крај меча, победа Србије - 67:79

Тројке Петрушева из угла и Богдановића преко Вембањаме склониле су тензију у финишу. 

Србија у Абу Даби путује у победничком духу.

38' Врло важна тројка Мицића! - 65:72

Приближили су се Французи изненађујућим кошем Кулибалија после скока у нападу на минус четири, али је Мицић тројком са централне позиције, после излазне кретње и једног дриблинга припреме, вратио Србију на безбедно.

37' Приближавају се Французи - 63:69

Блокада Вембањаме над Мицићем и закуцавање Лесора на другој страни приморавају Пешића на тајм-аут.

31' Акција као пример идеалне игре Србије - 52:64

Пешићева идеја је транзициона игра утемељена на агрецивној одбрани. Бољег примера нема од потеза који су приморали Колеа да затражи рани тајм-аут. Јокић је притиснуо Вембањаму у самом углу, који панично враћа лопту напоље. То користи Петрушев за пресечену лошпу и моменталан пас ка Аврамовићу у јуришу.

Крај треће четвртине - 52:60

Алекса Аврамовић са линије пенала оставља Србији лепу предност пред финалну деоницу.

Богдан Богдановић се у овој деоници придружио двоцифреним играчима са 12 поена.

Упркос подршци са трибина, Французима као да фали воље и идеје како да дођу до преокрета.

 

28' Јокићева "секирица" по рукама Гобера, испраћен звиждуцима - 47:59

Ретко се виђа дуел два центра у контранападу. Јокић је по старом овдашњем принципу спречио поене Гобера ударцем по рукама. Руди је био половичан са пенала, а Никола је по одласку на клупу испраћен звиждуцима.

26' Судар доскорашњих саиграча - 40:54

Васа Мицић је постао мета за изазивање грешака у преносу, чему доприноси агресивна одбрана Нтикилине.

Иначе, ради се о садашњем и недавном играчу Хорнетса.

24' Богдановић зналачки - 36:51

Врло леп и искусан потез капитена Србије, издржавши дуел са Батумом на десном рамену, па полагање на други обруч поред Вембањаме. Затим се надовезао кошем у контри.

Тандем Милутинов-Јокић тренутно функционише тако да је "Џокер" споља, а ас Олимпијакоса у рекету. 

Њихови пандани су Вембањама и Јабуселе.

Крај првог полувремена - 32:45

Никола Милутинов је донео Србији двоцифрену предност и "орлови" су је одржали до самог краја првог полувремена. Тачку је ставио Маринковић тројком у последњем нападу.

Никола Јокић је са 17 поена и девет скокова прва фигура у прва два периода меча.

Добра рола Маринковића са клупе са осам поена, од чега две тројке и врло важан кош уз звук сирене на крају прве деонице.

Виктор Вембањама је први стрелац Француске са 12 поена уз шест скокова. Прати га Франк Нтлкилина са шест поена.

18' "Џокер" диже "радну температуру" - 27:34

Период боље игре Србије.

После тројке Јокића се надовезује Аврамовић флотером. "Џокер" затим у дуелу леђима извлачи кош-фаул против Вембањаме.

Ваља истаћи и врло добру борбу српских играча за скок у одбрани против француских горостаса.

16' "Сомбор шафл" у Лиону! - 27:30

Јокић погађа свој карактеристичан шут и то са тројке! Убацио је преко омаленог, али агресивног Албисија.

14' Поново прве петорке на терену - 27:25

Пешић и Коле равномерно деле минутажу резервама и главним носиоцима.

После фаула у нападу Јокића над Лесором приликом борбе за скок, Пешић тражи тајм-аут.

Крај прве четвртине - 23:18

У складу са маниром припремног меча, врло брзо су замењене петорке на терену на обе стране. Французи су се боље снашли и дошли до осетније предности после уводних 10 минута.

Сем стартера Вембањаме и Добрића са по седам поена, допринос са клупе по своје екипе дали су нови играчи Партизана - Ниликина је убацио шест, а Маринковић пет поена.

6' Одлична енергија Добрића на обе стране терена - 12:12

За шест минута на терену, играч Виртуса је убацио седам од 12 поена Србије, укључујући и једну тројку. Дефанзивно је приказао велики интензитет, чак је извукао и фаул у нападу Гобера.

4' Вембањама прави шоу од почетка - 9:7

Француски "ванземаљац" је постигао седам од девет поена свог тима. 

Што се тиче игре Србије, Аврамовић и Добрић су имали нову добру сарадњу, а и Јокић се уписује у стрелце.

1' Добрићев "постер"! - 2:2

Први поен Србије долази преко Огњена Добрића, који закуцава са две руке у контри, а у кадру се појавио и Кординије у безпотребном покушају да брани обруч. Одлична дефанзивна реакција и пас Аврамовића отворили су контру.

Меч је почео

Вембањама је постигао први кош на мечу шутем из окрета.

Не може се пред Паркера празних руку

У складу са церемонијом повлачења репрезентативног дреса, Тонију Паркеру је поклоњен урамљени дрес Србије са његовим именом.

Стартна петорка Србије

Аврамовић, Богдановић, Добрић, Милутинов, Јокић.

Стартна петорка Француске

Кординије, Стразел, Кулибали, Гобер и Вембањама.

Позната лица међу "галским петловима"

Загревање "орлова" у Лиону

Излазак кошаркаша Француске на загревање

Мало је фалило Малонги да закуца!

Францускиње решиле питање победника у другој деоници

Српске кошаркашице су биле у вођству тек до средине прве деонице.

Увод у дуел кошаркаша Француске и Србије и церемонију повлачења дреса Тонија Паркера није био неизвестан. Српске кошаркашице су захваљујући одличном старту Јоване Ногић и слабијем "узлетању" домаћина успеле да се домогну предности од 17:9 на четири минута до краја прве деонице. Марин Жоанес је са две тројке отворила серију од десет поена за свој тим, па је после првих 10 минута резултат био нерешен - 19:19.

Врло јака и интензивна одбрана Францускиња доноси превагу у наставку меча. Другу деоницу је екипа Жан-Емеа Тупана добила са 21:13 и та предност је само надограђивана до финиша.

Успеле су српске кошаркашице да се средином треће деонице спусте на минус шест (51:45), али без прилике за преокрет.

Марин Жоанес је најефикаснија на обе стране са 18 поена (4/11 за три), уз пет асистенција и три скока. Бадијан и Вилијамс су је испратиле са по 12 поена.

Ивон Андерсон је завршила као најефикаснија кошаркашица Србије са 16 поена, а једна асистенција јој је фалила за дабл-дабл. Јована Ногић је уписала 15, а Саша Чађо 14 поена.

Крај меча - 85:63

Марин Жоханес је најефикаснија на обе стране са 18 поена (4/11 за три), уз пет асистенција и три скока. Бадијан и Вилијамс су је испратиле са по 12 поена.

Ивон Андерсон је завршила као најефикаснија кошаркашица Србије са 16 поена, а једна асистенција јој је фалила за дабл-дабл. Јована Ногић је уписала 15, а Саша Чађо 14 поена.

36' Француска иде ка победи - 78:56

Српске кошаркашице су за шест минута последње деонице убациле тек седам поена.

Крај треће четвртине - 63:49

Српске кошаркашице нису успеле да озбиљније угрозе вођство ривалки. Француска је на двоцифреној предности.

Јована Ногић је после одличне прве имала и јако добру трећу деоницу, дошавши до 15 поена, те је тренутно најефикаснија играчица на обе стране.

Габи Вилијамс је следи са 12 поена.

24' Игра се у серијама на почетку треће деонице - 47:40

Седам узастопних поена домаћих играчица је довело предности од 15 поена. Српске кошаркашице су хитро узвратиле и закључно са тројком Андерсон, за њен 10. поен, су спустиле на минус седам.

Крај првог полувремена - 40:32

Србија тројкама Чађо и Андерсон успева да се врати на поен заостатка (30:29), што ипак није омело Францускиње. Брзо су се вратиле на сигурну дистанцу, изазивајући грешке наших кошаркашица кроз јаку одбрану.

Саша Чађо и Марин Жоанес су једине двоцифрене у својим екипама после 20 минута са по 11 поена, погодивши по три тројке.

У редовима Србије се разиграла Ивон Андерсон са седам поена и шест асистенција. Ногић је остала на седам поена из прве деонице.

15' Францускиње у бољем моментуму - 26:21

Фале поени и креација Ивон Андерсон на коју је одбрана Француске максимално концентрисана. Играчице домаћег састава играју дефанзиву на максимално високом нивоу. Ни капитенка Тина Крајишник од уласка у игру није успела да се наметне у рекету.

Eгал после првих 10 минута - 19:19

Ногић са седам, Чађо и Јанковић са по пет поена су најрапсоложеније у нашем саставу.

7' Распуцала се Марин Жоанес - 17:17

Две врхунске тројке кошаркашког мајстора Марин Жоанес враћају Француску у егал борбу.

5' Тајм-аут за Француску - 4:12

Прва тројка на мечу дело је Ногићеве! Леп старт српских кошаркашица наводи селектора Француске на тајм-аут.

4' Тврд старт утакмице - 4:7

Иако је пријатељски меч, интензитет и чврстина игре су на високом нивоу, што се види и по стању на семафору. На почетне кошеве Ногић су се надовезали Саша Чађо и Маша Јанковић.

Меч је почео

Јована Ногић са слободних бацања доноси предност Србији из првог напада.

Стартна петорка Србије

Андерсон, Чађо, Ногић, Дугалић и Јанковић.

Стартна петорка Француске

У току је интонирање химни

Ускоро следи почетак првог дуела у Лиону.

Загревање Францускиња

Француска у изузетно јаком саставу

Французи су за олимпијски турнир на домаћем терену окупили изузетно јак и талентован састав. Биће један од главних конкурената за освајање медаље, можда и најсјајније. Селектор Венсан Коле ће на распологању имати пет НБА кошаркаша, шест играча из евролигашких клубова и једног учесника Еврокупа.

За разлику од Светислава Пешића, Коле је већ објавио коначан списак играча који ће играти у Паризу, а на њему су: Руди Гобер (Минесота), Виктор Вембањама (Сан Антонио), Еван Фурније (Детроит), Никола Батум (Филаделфија), Билал Кулибали (Вашингтон), Франк Ниликина (Партизан), Гершон Јабуселе (Реал Мадрид), Матијас Лесор (Панатинаикос), Ајзеа Кординије (Виртус Болоња), Нандо де Коло (Асвел), Ендрују Албиси (Гран Канарија) и Метју Стразел (Монако).

На последњем списку селектора Француске остао је и нови играч Партизана Франк Ниликина, који је претходних седам година наступао у најјачој лиги света.

Деби на великим такмичењима, поред Виктора Вембањаме, имаће крило Вашингтон визардса Билал Кулибали, седми пик са прошлогодишњег НБА драфта.

Кошаркаши и кошаркашице Француске

Тренинг "орлова" дан пред утакмицу у Лиону

Пешић: Тренутно нисмо у добром физичком стању

Уочи дуела у Лиону селектор репрезентације Србије Светислав Пешић рекао је да су кошаркаши прошли уводне припреме, али да посао није готов јер нису у идеалном физичком стању и на нивоу који је прижељкивао.

"Сви долазе из различитих клубова, са различитим навикама које се стварају 11 месеци. Сада то све треба повезати. Прво да са се они повежу између себе, па са нама. То је процес који је увек изазован, пре свега за тренера и медицинско особље. Постоји огромна жеља са стране играча, да се што пре сви индивидуално припреме, да буду у добром физичком стању. Тренутно нисмо у добром физичком стању. Сигурно не на нивоу како сам желео да будемо. Надам се да ће се то поправити", истакао је Пешић.

Светислав Пешић
Фото: Танјуг

Прва провера пред Париз за кошаркаше Србије

За мушку селекцију Србије дуел са Французима биће прва званична провера пред Олимпијске игре, након два одиграна меча и две победе против Холандије иза затворених врата у Београду.

Пут Лиона нису кренули Дејан Давидовац и Никола Јовић, који се још увек опорављају од повреда.

Без Давидовца и Јовића, Светислав Пешић у Лиону може да рачуна на 14 кошаркаша. Уз њих двојицу, кандидати за екипу која ће представљати Србију у Паризу су: Василије Мицић, Алексеј Покушевски, Богдан Богдановић, Никола Јокић, Алекса Раданов, Марко Гудурић, Вања Маринковић, Огњен Добрић, Филип Петрушев, Никола Милутинов, Душан Ристић, Алекса Аврамовић, Огњен Јарамаз и Урош Плавшић.

Након прве званичне провере у Француској, кошаркашима Србије предстоји пут у Абу Даби, где ће се састати са Аустралијом 16. јула и са Американцима дан касније.

Потом је планиран повратак у Србију и дуел са Јапаном 21. јула у "Београдској арени". Пут Лила, где ће бити одигран први део олимпијског турнира, тим Србије креће 24. јула.

Марко Гудурић у дресу Србије
Фото: КСС

Утакмице у част легендарног Тонија Паркера

Целовечерњи спектакл у Лиону замишљен је и организован у част легендарног Тонија Паркера, једног од најбољих и најтрофејнијих француских кошаркаша свих времена.

Четвороструки шампион НБА лиге са Сан Антонио спарсима каријеру је завршио 2019. у Шарлот хорнетсима, али ће Кошаркашки савез Француске на вечерашњој свечаности повући из употребе дрес са бројем девет, који је Паркер дуго и са много успеха носио у француској репрезентацији.

Некада сјајни плејмејкер, а данас већински власник Асвела, одиграо је 181 меч за селекцију своје домовине и постигао 2.741 поен за национални тим. Са репрезентацијом Француске освојио је по једну златну и сребрну, као и две бронзане медаље на првенствима Европе.

Делегација Кошаркашког савеза Србије, на челу са председником Предрагом Даниловићем, генералним секретаром Златком Болићем и потпредседником Миленком Тепићем уручиће Паркеру пригодан поклон након вечерашњег сусрета.

Тони Паркер
Фото: EPA-EFE

Кошаркашки програм у Лиону почиње у 18.30, када ће на паркет изаћи женске репрезентације Србије и Француске, након чега од 21.00 час играју мушки национални тимови две земље.

Обе утакмице биће одигране у мултифункционалној и модерној "ЛДЛЦ арени", која је отворена у новембру прошле године и нови је дом кошаркаша Асвела, редовних учесника Евролиге.

Директан пренос из Лиона биће доступан на апликацији НБА лиге, сајту nba.com, као и на НБА Јутјуб каналу. Резултат и најважнија дешавања на терену можете пратити на нашем порталу.

Читај ми!