Грозница суботње вечери у Београду, мајсторица и битка "вечитих" за финале АБА лиге

Србија је земља кошарке, а Београд њена престоница. Вечерас се у кошаркашком храму који носи име чувеног професора Александра Николића игра изузетно битан меч београдских „вечитих" ривала, Црвене звезде и Партизана, вероватно један од важнијих у овом веку. Црвено-бели и црно-бели ће у мајсторици полуфинала одлучивати ко ће у финале АБА лиге и борбу за повратак у Евролигу. Сусрет великог улога почиње у 18 часова.

Атмосфера у домаћој кошарци неодољиво подсећа на 2015. годину. Тада су два највећа српска кошаркашка клуба, такође у полуфиналу регионалног такмичења, директним дуелом одлучивала о финалисти, али и о учеснику елитног такмичења.

У односу на те дуеле, две су битне разлике. Прва, јадранска лига више нема два, него једног директног учесника, па победа у полуфиналу не значи повратак у друштво најбољих, већ је практично претпоследњи корак на том пут. Друга је та да се тада се серија играла на три добијене утакмице, а сада ће победник полуфинала бити онај ко први дође до другог тријумфа.

Поменути дуели од пре четири године били су, благо, речено интензивни. Две врхунске екипе, два сјајна тренера и пуно, пуно тензија. Звезда је и тада имала предност домаћег терена, али је после вођства од 1:0 уследио брејк Партизана, који је потом имао два меча пред својом публиком. Међутим, ту предност није валоризовао. Звезда је, предвођена Маркусом Вилијамсом, (спектакуларних 17 везаних поена у тренуцима када се "ломио" трећи меч) успела да савлада највећег ривала, који је у саставу тада имао доказаног НБА играча Сашу Павловића, али који је ту серију обележио не поенима већ нервозом и неспортским потезима.

И четири године касније, меч одлуке је, можемо рећи традиционално, имао предигру у размени саопштења између КК Црвена звезда и председника КК Партизан Остоје Мијаиловића, а у целу причу укључио се и тренер црно-белих Андреа Тринкијери, који је јавно критиковао суђење, конкретно оно што је "свирао" Илија Белошевић.

У редовном обраћању медијима два тренера пред дуел, тренер Партизана Андреа Тринкијери поново је упоредио ове окршаје са боксом.

"Видим да је пријала прича о боксу, сутра ћу дати све да нас у рингу не баце у конопце, да држимо гард, али и да задамо неки ударац. Шта год буде, нећемо бацити пешкир, борићемо се мушки јер бранимо част велике екипе у европској кошарци. Желим да у овом дуелу са фантастичним противником не буде удараца испод појаса. Желимо да будемо као Роки Марћано, јер је он једини боксер који је освојио титулу без пораза. Све може да буде, покушаће да нас нокаутирају одмах и морамо се припремити да издржимо. Како ће бити, не знам", рекао је Италијан.

Његов колега са друге стране, Милан Томић, није желео да даје запаљиве изјаве, већ је покушао да "спусти лопту" и концентрише се само на спортски аспект.

"Пред нама је најбитнији тренутак у сезони, играмо једно од финала. Сви смо свесни да је битан меч и да морамо да победимо. Желимо да се сконцентришемо само на терен, а са друге стране праве се игранке које могу да утичу и хоћу да изолујем тим из смешних ствари. Мој посао је да радим као тренер Црвене звезде, а не боксера. Мојим играчима не могу да кажем крв, ударци испод појаса, брутални ударци, већ само у вези спорта и кошарке. Са друге стране, говоре о српској кошарци, а онда спомињу такве речи покушавајући да направе притисак, али мислим да су се преварили и да је сада на њима. Ово није битка за живот и смрт, већ за спорт и да се победи утакмица. Волео бих да се прича само о терену", навео је Томић.

Први меч два ривала припао је Звезди са 106:101 после продужетка, док је други, такође незвесни дуел, Партизан решио у своју корист са 70:67.

Трећи, одлучујући меч игра се од 18 часова у дворани Александар Николић, уз текстуални коментар на нашем порталу. Судијску тројку чине Хрват Сретен Радовић и Словенци Сашо Петек и Марио Мајкић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи