Читај ми!

Звезда срушила Кучу!

Црвена звезда - Лаборал 81:65 (крај). Црвено-бели кошаркаши још једном показали да су заслужили место међу 16 најбољих екипа у Европи. Звезда и други пут у сезони савладала Лаборал Кучу, захваљујућу фуриозном почетку меча. Јака Блажич са 24 поена најбољи у домаћој екипи.

Црвена звезда је други пут у сезони савладала шпанску Лаборал Кучу и забележила трећу победу у Евролиги. Црвено-бели сјајно отворили меч, издржали напад ривала у трећој четвртини и рутинском игром стигли до победе у Арени, на опроштају од домаћих навијача.

Почело је као у бајци. Комбинацијом сјајне одбране и разноврсног напада, Звезда већ на средини првог полувремена стиже до предности од 15:2, што ће, испоставиће се, бити кључно за победу.

Друга четвртина протекла је у изједначеној борби два тима, али и у настојањима Куче да стигне до преокрета. Ипак, Звезда је хладне главе успевала да задржи стечену предност из прве четвртине, па је на полувреме отишла са великом предношћу од 45:26.

А онда, као и неколико пута ове сезоне, долази до великог пада у игри на почетку другог полувремена. Куча прави серију од 10:2 и стиже до активног резултата.

Велика борба водила се у тим тренуцима на обе стране терена. Велики број фаулова, самим тим и слободних бацања, показали су да је и једној и другој екипи изузетно стало до победе у овом мечу.

Ипак, Звезда је успела да одбије страховит напад гостију и уведе меч у мирнију последњу деоницу. А онда је јунак меча Јака Блажич ступио на сцену. Прецизан из свих позиција, словеначки репрезентативац отклонио је сваку сумњу када је победник меча у питању.

У самој завршници, шпанска екипа покушала је тројкама да сустигне црвено-беле, али на срећу многобројних навијача у Београдској арени, у томе нису успели.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Ребић, Цветковић, Лазић 2, Блажич 22, Симоновић 2, Марјановић 9, Раденовић 11, Катић 8, Ристић, Нелсон 7, Џенкинс 11, Шилб 7.

ЛАБОРАЛ: Мајнолди 3, Ночиони 8, Ван Острум, Ханга, Хамилтон 13, Хоџ 15, Сан Емитерио 6, Плајс 2, Ертел 6, Келати 3, Јелинек 7, Бјелица 2.

Ово је велика победа

Тренер црвено-белих Дејан Радоњић захвалио се после меча свима који су дошли и помогли да се оствари нова победа у Евролиги.

"Задовољан сам због треће победе у Евролиги. Ово је значајан тријумф, пре свега на психолошком плану. Одиграли смо сјајан меч, држали конце игре у рукама од почетка до краја. Они су сјајна екипа, и ово је велика победа", рекао је Радоњић.

"Много се трошимо и осцилације су нормалне. Искуство које стичемо је значајно. Све ће бити боље како време буде одмицало. Недостаје нам Лука Митровић. Похвалио бих све играче, сви су били сјајни и допринели победи."

Овако је текао меч у Арени: 

20.27 - Блажич је сигуран са линије слободних бацања. Ночиони промашује за три, Нелсон погађа једно слободно бацање. Катастрофална игра Куче у финишу меча и борбеност црвено-белих доносе нову победу Звезди у Евролиги - 81:65.

20.20 - Блажич закуцава у контранападу и, чини се, решава питање победника. Ночиони погађа за два, Марјановић једном прецизан са линије слободних бацања. Играчи Куче непрецизни су у шуту за три поена, али захваљујући збуњеној игри црвено-белих долазе до слободних бацања, које такође промашују. Улазимо у последња два минута меча - 73:64.

20.15 - Хоџ постиже тројку и покушава да покрене нову серију гостију. Ипак, Катић то не дозвољава. Куча је стала у зону, последњи покушај да се стигне до преокрета. Хоџ је у серији, гости поново долазе до минус десет - 70:60.

20.12 - Јака Блажич увећава Звездину предност на почетку последње деонице. После тројке словеначког репрезентативца, Звезда поново долази до велике предности - 68:53.

20.05 - Прилично лоше црвено-бели изводе слободна бацања, али Марјановић, после офанзивног скока, има нову прилику. Тројку за госте постиже Келати, али Џенкинс је опет бржи од сирене - 61:51.

20.00 - Брзо се игра у трећој четвртини, кошеви се постижу на обе стране. Ипак, у таквој игри боље се сналазе гости, који се потпуно враћају у игру. Звезда покушава да сачува стечену предност, до поена долази углавном са линије слободних бацања - 56:48.

19.55 - Лоша игра Звезде у трећој деоници, гости праве серију од 10:2 и ту се не заустављају. Нелсон прекида фуриозну серију гостију, који ипак тројком Ночионија стижу на минус осам - 49:41.

19.47 - Почело друго полувреме у Арени, тројком Хоџа. Узвраћа Лазић за два, али сигуран је и Ночиони. Хамилтон наставља где је стао у првом полувремену, а онда и Јелинек постиже тројку. Тајм-аут за Радоњића - 47:36.

Полувреме - Раденовић и Блажич су најефикаснији у црвено-белом тиму са по 10 поена. Једини расположен у екипи Куче је Хамилтон са девет. Звезда води захваљујући доброј одбрани, али и фантастичном шуту за три поена (5/7). Звезда доминира у скоковима (21:13), али и асистенцијама (13:4).

19.30 - Ушли смо у последњи минут првог полувремена, Шилб слободним бацањем кажњава техничку грешку Куче, а онда и Блажич погађа "бомбу". Нова изгубљена лопта за госте, Шилб уз звук сирене постиже нови кош за црвено-беле - 45:26. 

19.22 - Блејк Шилб закуцавањем прекида серију гостију. Наступа серија слободних бацања са обе стране. Погађа Блажич, али Мајнолди узвраћа тројком. Катић закуцава, али и Сан Еметерио постиже поене - 39:26.

19.15 - Хамилтон је стрелац девет од 13 поена своје екипе, али Џенкинс поново постиже тројку уз звук сирене. Нешто слабији период Звездине игре, Радоњић је принуђен да затражи тајм-аут - 32:18.

19.10 - Хамилтон постиже прве поене у другој четвртини за госте, узвраћа Катић. Наставља се фантастична игра црвено-белих, Катић погађа иза леђа, с друге стране, Хамилтон је једини расположен у екипи Куче - 29:11. 

19.03 - Два брза коша Куче, која смањује Звездину високу предност. Ипак, Блажич погађа тројку, а онда и два слободна бацања. Чарлс Џенкинс погађа нову тројку за црвено-беле у последњој секунди прве четвртине - 25:6.

18.57 - Одлична одбрана Звезде, с друге стране црвено-бели користе Бобана Марјановића. Тројком Раденовића, Звезда стиже до фантастичне предности на средини првог полувремена - 15:2. Тајм-аут.

18.51 - У Београдској арени почео меч између Звезде и Лаборал Куче. Одлична одбрана црвено-белих, Нелсон закуцавањем постиже прве поене на мечу. Поени и Раденовића, Звезда има почетну предност - 4:0.