Блиставе каријере уништене повредама (први део)

Дерик Роуз није ни први, на жалост ни последњи играч, чију су каријеру „осакатиле" повреде. Јао Минг је могао да остане упамћен као један од најбољих пет центара у историји НБА лиге, тако бар мисли Шекил О'Нил, да је избегао серију тешких повреда. Слично важи и за Трејсија Мекгрејдија који је измучен повредама, од велике наде НБА лиге полако пао у заборав.

Каријеру Дерика Роуза већ сада су обележиле тешке повреде. Кошаркаш Чикаго Булса на жалост није једини коме се тако нешто десило. У свакој генерацији постојало је неколико изузетних кошаркаша који због честих повреда никада нису испунили потенцијал који су имали.

И даље је у свежем сећању НБА фанова Јао Минг, кинески џин са стакленим ногама, који је био вођа нове генерације Хјустон Рокитса. Играч кога је, када се 2002. године појавио у НБА лиги легендарни Чарлс Баркли исмевао, натерао је кошаркашке стручњаке да га прогласе за једним од најбољих центара лиге. Минг је осам пута биран у ол-стар екипу Запада, док је два пута биран у други тим НБА лиге и три пута у трећи тим. У НБА лиги дебитовао је 2002. године, и у прве четири сезоне пропустио је само два меча од укупно 246 колико су играли Рокитси. Невоље су почеле у четвртој сезони након што је установљено да има инфекцију палца на левој нози због чега је у децембру 2005. године морао на операцију. Те сезоне Минг је пропустио 21 утакмицу.

Након операције Минг се вратио у пуну форму са учинком од 25,7 поена и 11,6 скока по мечу. Само четири утакмице пре краја те сезоне, на мечу против Јуте, Минг доживљава другу тешку повреду, када је сломио кост у левом стопалу. Овога пута ван паркета Минг је провео шест месеци.

На паркет Минг се вратио почетком наредне сезоне 2006/07., али на листу повређених је отишао већ крајем децембра 2006. године када је повредио колено десне ноге. До повреде Минг је постизао 26,8 поена, имао је 9,7 скока и 2,3 блокаде по мечу и сматран је главним кандидатом за награду за најкориснијег играча. Кинески центар се на паркет вратио тек марта 2007. године пропустивши 32 меча.

У сезони 2007/08. Минг је предводио Рокитсе у сјајној сезони у којој је екипа из Тексаса подсећала на генерацију из деведесетих година прошлог века коју је предводио Хаким Олејџуон. Ипак, нови шок уследио пред плеј-оф када је у априлу 2008. године објављено да Минг, због фрактуре левог стопала неће завршити сезону. Занимљиво је да је победнички низ, који је почео док је кинески кошаркаш био на паркету, настављен и након његове повреде и протегао се на 22 узастопна тријумфа, што је тада био други, сада трећи, најдужи победнички низ у историји НБА лиге. Почетком марта исте године Минг је отишао на операцију током које су му уграђени шрафови у стопало да би му ојачали кост. Минг се на паркет вратио четири месеца касније.

Након мучног периода Минг је у сезони 2008/09. прошао без повреда у регуларном делу сезони одигравши 77 утакмица на којима је у просеку постизао 19,7 поена и имао 9,9 скока. Те сезони Рокитси су први пут након 1997. године прошли прву рунду плеј-офа елиминисавши Портланд. Срећа навијача Рокитса и Јао Минга није дуго трајала. У другом колу Хјустон је играо против Лејкерса када је у трећој утакмици Минг обновио фрактуру левог стопала што је значило да је и ова сезона за њега превремено завршена. У сјајној серији Лејкерси су елиминисали Хјустон са 4:3. У првом мечу у којем је Хјустон добио Лејкерсе Минг је постигао 28 поена.

Иако се у први мах чинило да је повреда Минга лакша, у летњој паузи између две сезоне кинески горостас поново је морао „под нож" да би хируршким путем залечио поломљену кост на стопалу. Минг је пропустио читаву сезону 2009/10.

И поред намере Хјустона да ограничи Мингову минутажу на 24 минута по мечу и одлуци да га не убацују да игра на узастопним мечевима, центар Хјустона поново није могао да избегне повреду, овога пута последњу у каријери. Кинеском кошаркашу је средином децембра 2010. године установљена фрактура зглоба леве ноге која је повезана са ранијом повредом што је значило да ће пропустити остатак сезоне. Јао Минг је 20. јула 2010. године на конференцији за новинаре у Шангају објавио да се у 30. години повлачи из кошарке. Као разлог навео је честе повреде.  

За осам сезона у НБА лиги Минг је одиграо 486 утакмица на којима је у просеку постизао 19 поена, хватао је 9,2 лопте и ударао 1,9 блокаду по мечу. Шекил О'Нил рекао је након повлачења кинеског кошаркаша да је Минг могао да буде један од пет најбољих центара у историји НБА лиге.

Са овим мишљењем сагласни су многи кошаркашки стручњаци. На жалост, због каријере оковане повредама никада нећемо сазнати какве је кошаркашке величине Минг могао да достигне.

Мингов саиграч у Хјустону, Трејси Мекгрејди, такође није имао среће са повредама, али није имао баш такву злу срећу као кинески центар. Популарни Ти-Мек у НБА лигу је дошао из средње школе са сировим талентом. Током каријере знао је да све засени невероватним потезима, али му је често радна етика (лењост) спречавала да потпуно испуни потенцијал.

Мекгрејди није имао среће ни са повредама. Овај играч никада у каријери није одиграо све 82 утакмице у сезони. Што је још страшније, Ти-Мек је био као покретно проклетство, имајући у виду да су, у већини екипа у којима је играо, главни играчи муку мучили са повредама.

Када је из Торонта 2000. године прешао у Орландо, у пару са Грентом Хилом требало је да предводи екипу са Флориде до плеј-офа. Те сезоне међутим Хил је због тешке повреде зглоба одиграо само четири утакмице. Све време у Орланду Хил се мучио са повредама и екипа никада није искористила сјајне играче које је имала на папиру.

У сезони 2005/06, када се Минг већ увелико борио са повредама, Мекгрејди је имао проблема са леђима. У више наврата пропуштао је по неколико узастопних утакмица те сезоне, да би на крају пропустио и плеј-оф. Без њега Хјустон није могао да побеђује.

Наредне сезоне 2006/07. због проблема са леђима Мекгрејди је пропустио првих седам мечева. Ова повреда била је можда и пресудна у његовој каријери имајући у виду да је Мекгрејди по повратку рекао да више није онај стари играч. Ти-Мек је изјавио да га болови у леђима спречавају да буде експлозиван као некада. И поред тога, када се по ко зна који пут Минг повредио, Мекгрејди је предводио екипу са 24,6 поена по утакмици, 6,5 асистенција и 1,3 украдене лопте. Сезону је завршио као пети најбољи играч лиге, док је Хјустон у плеј-офу испао од Јуте.

У сезони 2007/08. Мекгрејди је прву повреду зарадио у новембру 2007. године када је ударио лакат. У децембру исте године Ти-Мек је први лакше повредио зглоб и лево колено. Неколико дана касније када се вратио на паркет, Мекгрејди је погоршао повреду колена тако да је пропустио наредних 11 утакмица. И у наредној години Мекгрејди је преседео неколико утакмица због повреда рамена. На крају сезоне испоставило се да је овај кошаркаш укупно пропустио 16 утакмица, што није страшно, колико чињеница да га је чекала серија операција колена и рамена након чега му је следовао опоравак од најмање три месеца. Са просеком од 21,6 поена по мечу Мекгрејди је и даље имао висок кошгетерски учинак, али повреде су полако спутавале играча да игра на врхунском нивоу.

Најозбиљнију повреду Мекгрејди је доживео почетком наредне сезона 2008/09. након 11 утакмица, када је поново повредио колено и пропустио је 18 мечева. Након ол-стар меча 2009. године играч је обавестио јавност да ће поново морати на опрацију колена због чега се неће враћати на паркет до краја сезоне. На 35 мечева које је одиграо те сезоне Мекгрејди је имао просек од 15,1 поен што је драстичан пад у односу на претходну сезону.

Након тога следи велики пад у каријери овог кошаркаша. Наредне сезоне 2009/10. Мекгрејди је због повреда одиграо укупно 30 утакмица. Само осам утакмица Ти-Мек је провео у редовима Хјустона пре него што је трејдован у Њујорк. У осам мечева у просеку је постизао само 3,2 поена. За Њујорк Мекгрејди је одиграо 24 утакмице где је у просеку постизао 9,2 поена по мечу. Измучен повредама Ти-Мек је већ тада је био бледа сенка некадашњег играча.

Након непотпуне сезоне у Никсима Мекгрејди је провео и једну сезону у Детроиту. Овога пута одиграо је чак 72 меча али са просеком од осам поена по утакмици. После Детроита уследила је и сезона и Атланта Хоксима за које је на 52 утакмице у просеку постизао само 5,3 поена.

Последњу шансу да „оживи" каријеру Ти-Мек је имао у Кини где је за време локаута у НБА лиги потписао за Квинжао Иглсе. И поред 25 поена по мечу, екипа је у забележила само осам победа у сезони.

Опроштај од НБА каријере Мекгрејди је имао у редовима Сан Антонио Спарса за које је потписао непосредно пред почетак плеј-офа у сезони 2012/13. На шест утакмица Мекгрејди је на паркету проводио у просеку пет минута и није се уписивао у листу стрелаца. Трејси Мекгрејди је у августу ове године објавио да завршава НБА каријеру, али оставио је могућност да одигра још неку сезону ван Америке.

Многи кошаркашки стручњаци су сагласни да је комбинацијом повреда и лоше среће Мекгрејди пропустио прилику да остави дубљу траг у НБА лиги. Овако се памти да је Ти-Мек играо на седам ол-стар мечева, да је 2003. и 2004, године био најбољи стралац НБА лиге са 32, односно 28 поена по утакмици и да је два пута биран у први тим НБА лиге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи