РТС :: Кина 2019 https://rts.rs/sport/kina-2019/rss.html http://www.rts.rs/page/sport/ci/Kina2019.html sr https://rts.rs/img/logo.png РТС :: Кина 2019 https://rts.rs/sport/kina-2019/rss.html Песма "гаучоса" у Пекингу, Скола одвео Аргентину у финале https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3659321/pesma-gaucosa-u-pekingu-skola-odveo-argentinu-u-finale.html Кошаркаши Аргентине играће у финалу Мундобаскета, пошто су убедљиво савладали Француску са 80:66. Луис Скола са 39 година најзаслужнији за пласман "гаучоса" у ново финале Светског првенства, прво после Индијанаполиса 2002. године. Француска, после победе над САД, без енергије за разигране "гаучосе". Противник Аргентини у недељном финалу биће селекција Шпаније. Мало ко је веровао да Аргентина може до финала Мундобаскета, а још мање да их до тамо може довести 39-годишњи Луис Скола. Ипак, Аргентинци су у полуфиналу турнира у Кини савладали фаворизоване Французе са 80:66, а Луис Скола је постигао 28 поена.

Аргентина ће први пут од 2002. године бити у прилици да се бори за светско злато, друго у историји. Чак 69 година после освајања првог и јединог трофеја на Мундобаскетима, Аргентина ће у недељу играти против Шпаније за ореол најбољег на свету.

"Гаучоси" су водили током већег дела утакмице. Изабраници Сехија Ернандеза добили су све четири четвртине против Француске, која, после победе над САД у четвртфиналу, није имала снаге за јурњаву са Аргентинцима.

У неколико наврата Французи су покушавали да се врате у игру, али сваки пут су Скола, Кампацо и Лапровитола имали одговор, најчешће у шуту за три поена.

Французи су промашили и велики број слободних бацања, нарочито у тренуцима када су чврстом одбраном полушали да смање предност ривала, што им се на крају и обило о главу, па ће у недељу против Аустралије играти за бронзу.

Скола је меч завршио са 28 поена и 13 скокова, Габријел Дек је додао 13, а Факундо Кампацо 12, уз седам скокова и шест асистенција. У тиму Француске најбољи су били Франк Нтиликина и Еван Фурније са по 16 поена.

У финалу ће играти једине две непоражене екипе и, треба ли подсетити, две екипе које су савладала Србију на Мундобаскету у Кини. Утакмица између Шпаније и Аргентине игра се од 14 часова, док је од 10 састају Аустралија и Француска.

Овако је протекао меч у Пекингу:

15.53 – Крај меча, Аргентина је савладала Француску са 80:66 и пласирала се у финале Мундобаскета.

Нису успели Французи пристојније ни да смање предност "гаучоса". Феноменални Луис Скола одвео Аргентину у финале Светског првенства са 28 поена.

15.45 – Две тројке везује Луис Скола, Аргентина на три минута до краја бежи на 74:59.

15.40 – Средина игре у последњој четвртини, Аргентина води са 65:57.

Муче се Аргентинци у нападу, постигли су само пет поена за пет минута, али не дозвољавају Французима да их резултатски сустигну.

Обе екипе испуниле су бонус, што значи да ћемо до краја меча вероватно гледати велики број слободних бацања. С једне стране то одговара Аргентинцима, који воде и који ће лакше долазити до поена, а с друге, одговараће и Французима, који ће тако штедети време.

15.26 – После три четвртине, Аргентина води 60:48.

Одржавају "гаучоси" двоцифрену предност, Французи без решења за агресивну одбрану Аргентине. На сваки покушај "триколора" стиже експресан одговор, чини се да Кампацо и Скола контролишу овај меч.

Скола има 18 поена и 11 скокова, Кампацо је на 11, а Вилодза на десет поена. Еван Фурније и Франк Нтиликина постигли су по 11 поена за Француску.

15.09 – Вилдоза погађа два слободна бацања за најубедљивије вођство Аргентине од почетка меча – 50:38. "Гаучоси" имају одговор на сваки потез Француске, Венсан Коле мора да тражи нови тајм-аут.

15.02 – Настављен је меч.

14.47 – Тројком Факунда Кампаца, Аргентина на полувреме одлази са предношћу од 39:32.

Изузетно занимљив и динамичан меч у Пекингу. Аргентина води од самог почетка, Француска се непрестано труди да ухвати прикључак.

Мали број асистениција (4:4) и изгубљених лопти (6:4 на штету Аргентине), предност "гаучоса" у скоковима (21:17), по две тројке на обе стране.

Скола је одличан са 13 поена и десет скокова, Кампацо је постигао осам. Фурније је дошао до девет, Лабејри осам поена на другој страни.

14.34 – Аргентинци праве серију од 6:0, воде са 29:24, тајм-аут на другој страни тражи Венсан Коле.

14.29 – Први пут на мечу, после почетних 2:0, Француска води – 24:23. Тајм-аут за Ернандеза, селектора Аргентине.

14.23 – Завршена је прва четвртина, Аргентина води са 21:18.

Успели су Французи да ухвате прикључак, највише захваљујући ролама Лабејрија и Де Колоа (по шест поена), док се пробудио и Еван Фурније (четири). Скола и даље најефикаснији са десет поена, Кампацо је постигао пет, уз три асистенције.

14.16 – Стижу Французи на минус два, али поново Скола чува предност своје екипе – 17:12.

14.07 – Фантастичан почетак "гаучоса", који после три и по минута игре воде са 10:2.

Скола је већ постигао седам поена, Кампацо једну тројку. На другој страни, једини стрелац за "триколоре" је плеј Нтиликина.

14.02 – Почео је меч. Почетне петорке – Француска: Нтиликина, Фурније, Батум, Мбаје и Гобер; Аргентина: Кампацо, Гарино, Брусино, Делија и Скола.

13.58 – Интониране су химне Француске и Аустралије, ускоро ће почети меч.

]]>
Fri, 13 Sep 2019 19:17:19 +0200 Вести https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3659321/pesma-gaucosa-u-pekingu-skola-odveo-argentinu-u-finale.html
Коланђело: Добро памтим ко се све није појавио https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3661519/kolandjelo-dobro-pamtim-ko-se-sve-nije-pojavio.html Први човек америчке кошарке, Џери Коланђело, оценио је да је национални тим на Светском првенству у Кини учинио колико је могао и врло јасно рекао да је запамтио ко није желео да игра за репрезентацију овог лета. Национални тим САД, који је освојио седмо место на Светском првенству, пролази кроз најсрамотнији период у претходних десет година, пише Јаху спортс.

Након пораза од Француске и Србије, којим је прекинут низ од 58 утакмица без пораза, репрезентација САД није освојила медаљу први пут још од 2002. године.

Први човек америчке кошарке Џери Коланђело јасно је означио проблем ове године.

"Морате да запамтите са ким сте желели да идете у рат и ко се није појавио. Играте са картама које су вам запале. Једино што смо могли, а то смо и учинили, јесте да добијемо труд и жељу многих играча", рекао је Коланђело и додао да нико није очекивао да ће толико играча отказати наступ.

Светско првенство у кошарци није у фокусу љубитеља кошарке у САД, али је све више окупирало пажњу услед бројних отказа најбољих играча.

Ентони Дејвис је први отказао наступ, потом Џејмс Харден и Бредли Бил, а затим и многи други.

Американци су почели са 35 играча на списку, а у коначној екипи која је отпутовала у Кину било је само четири играча са листе - Кемба Вокер, Крис Мидлтон, Харисон Барнс и Мајлс Тарнер.

На крају, у најбољем тиму САД су били играчи који нису ни у првим петоркама својих тимова - попут Мејсона Пламлија и Дерика Вајта.

"Играчи су учинили све што је у њиховој моћи. Они су добра група добрих момака. Али, када погледате ростер, отишли смо на првенство са превеликим очекивањима и разочарани смо били што се ствари нису одвијале како смо очекивали и прижељкивали", рекао је Коланђело.

Он је открио да му је много жао због Грега Поповича, који је био асистент 2002. године на Светском првенству, као и две године касније на Олимпијским играма, када Америка није успела да се окити златом.

"Баш се осећам лоше због њега јер сам баш желео да добије прилику да се бори за злато. Није било суђено овог пута", рекао је Коланђело.

Једина добра ствар са Светског првенства у Кини за Американце је чињеница да су, као друга најбоље пласирана екипа из Америке, обезбедили пласман на Олимпијске игре.

Најбољи амерички кошаркаши ће свакако имати већу жељу да наступе на том турниру, али је питање какав ће бити Коланђелов став када је реч о играчима који су овог лета одбили да играју у дресу са националним грбом.

]]>
Sun, 15 Sep 2019 20:22:05 +0200 Вести https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3661519/kolandjelo-dobro-pamtim-ko-se-sve-nije-pojavio.html
Гасол: Живот иде даље, али ми смо шампиони https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3661438/gasol-zivot-ide-dalje-ali-mi-smo-sampioni.html После победе у финалу против Аргентине Марк Гасол је био срећан и узбуђен због златне медаље и најави да је ово највероватније последње СП за њега. Вођа екипе и МВП првенства Рубио је додао да иако нису били најталентованији тим стигли су до злата. Марк Гасол и Рики Рубио били су вође Шпанаца до титуле шампиона света. Обојица су изабрана у најбољу петорку првенства, а Рубију је пропало признање за најкориснијег играча првенства.

"Ово су невероватна три месеца за мене. Веома сам срећан и благословен због позиције у којој се налазим", казао је Гасол.

"Сунце ће и даље да излази, живот се наставља, али ми смо светски шампиони", додао је Гасол.

"Кад се налазите у овом периоду каријере, никад не знате унапред такве ствари. Желиш да играш, али једноставно не дајеш обећања. Вероватно је ово моје последње Светско првенство", одговорио је на питање везано за његово учешће на наредним ОИ.

Плеј Рики Рубио био је прави вођа на терену и водио је екипу до злата. Преузимао је одговорност у најважнијим моментима и заслужено је изабран за најкориснијег играча.

„Нисмо били најталентованији тим. Нисмо били велики тим. Али играли смо са срцем. Бићемо породица за живота," изјавио је Рубио.

]]>
Sun, 15 Sep 2019 19:31:01 +0200 Вести https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3661438/gasol-zivot-ide-dalje-ali-mi-smo-sampioni.html
Најбољи најомраженији тим на свету https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3661380/najbolji-najomrazeniji-tim-na-svetu.html Шпанија је шампион света у кошарци. У финалу је убедљиво савладала Аргентину (95:75) у дуелу једине две екипе које су савладале Србију у Кини. "Орлови" са петог места гледали како се Рубију, Гасолу, Љуљу, Фернандезу и екипи каче златне медаље око врата и још једном се запитали да ли је морало тако да буде. Шпанија је једина екипа на Мундобаскету у Кини која није осетила горчину пораза. Серђо Скариоло водио је искусну екипу до другог злата на Мундобаскетима у историји, али утисак је да би све било потпуно другачије да је Србија играла у финалу.

Аргентина је, у четвртфиналу и полуфиналу - против Србије и Француске, показала да је заслужено у борби за злато, Скола и Кампацо одиграли су фантастичан турнир, али нису успели да зауставе фурију у најважнијој утакмици на шампионату.

Шпанија је у Кину некако стигла далеко од радара. Сви знају да су Рубио и Гасол међу најбољим Европљанима у НБА лиги, да су Љуљ и Фернандез већ дуги низ година носиоци мадридског Реала, једне од најбољих екипа у Евролиги, као и да су бекап играчи феноменални Рибас, Клавер, браћа Ернангомез...

Али, Шпанија у очима кошаркашке Србије није виђена као један од кандидата за злато. Можда у томе и лежи најважнији узрок неуспеха у Кини. Као да су сви очекивали да ће се Србија и САД борити за злато, притом уважавајући понеку другу екипу, попут Грчке, Француске или Аустралије.

Све то је помогло Шпанцима да се прошетају до титуле шампиона света. Истовремено, све је то узроковало да трофеј у Кини освоји најбољи најомраженији тим на свету.

Можда нису срчани као Аргентинци, атрактивни као Аустралијанци, апсолутно не симпатични као Чеси, али Шпанци су још једном показали да се никако не смеју занемарити као кошаркашка велесила.

У Кину су стигли без Серхија Родригеза, НБА ведета Миротића, Ибаке, Абринеса... Нису размишљали ко недостаје, већ су тимском игром и ангажованом одбраном победили све екипе које су им се супротставиле на шампионату.

Аргентина као да се претплатила на сребра. Луис Скола са 39 година није физички издржао притисак шпанске одбране, Кампацо је јурцао колико су му ривали дозволили, док је Габријел Дек из другог плана стигао до 24 поена у финалу. Али, то није било довољно.

Скола је изабран у најбољу петорку шампионата, уз Шпанце Рубија и Гасола, Француза Евана Фурнијеа и нашег Богдана Богдановића, који је уједно и најбољи стрелац турнира.

Шпанци су, као и 2006. године у Јапану, искористили кикс екипе САД и тек други пут у историји постали најбоља кошаркашка нација на планети.

Већ наредне године на Олимпијским играма у Токију остатак света имаће прилику да сруши Шпанце са врха. Американци ће бити појачани главним НБА звездама, Аустралијанци и Французи желети да се попну степеник више, а "орлови" са новим селектором – да не понове грешке из Кине.

]]>
Tue, 25 Apr 2023 18:11:13 +0200 Вести https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3661380/najbolji-najomrazeniji-tim-na-svetu.html
Богдановић у најбољој петорци шампионата, Рубио МВП https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3661361/bogdanovic-u-najboljoj-petorci-sampionata-rubio-mvp.html Стручни жири одабрао је најбољу петоруку шампионата у којој је наш Богдан Богдановић. За најкориснијег играча шампионата проглашен је Шпанац Рики Рубио. Најбољи стрелац шампионата Богдан Богдановић изабран је у најбољу петорку Шампионата.

Поред њега ту су и Еван Фурније из Француске, два Шпанца Рики Рубио и Марк Гасол и Аргентинац Луис Скола.

За најкориснијег играча шампионата изабран је Шпанац Рики Рубио.

]]>
Sun, 15 Sep 2019 21:28:00 +0200 Вести https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3661361/bogdanovic-u-najboljoj-petorci-sampionata-rubio-mvp.html
Гранитна одбрана Шпаније, "фурија" поново на крову света https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3661249/granitna-odbrana-spanije-furija-ponovo-na-krovu-sveta.html Кошаркаши Шпаније други пут у историји постали су шампиони света, пошто су у финалу Мундобаскета у Кини савладали Аргентину са 95:75. Искуство и гранитна одбрана шпанског тима донели прву титулу од 2006. године, Аргентина, после 2002. и Индијанополиса, опет долази до сребрне медаље. Скола заустављен, Рубио предводио "фурију", уз свесрдну помоћ Гасола, Љуља, Фернандеза и Ернангомеза. Кошаркаши Шпаније убедљиво су савладали Аргентину 95:75 и постали шампиони света на Мундобаскету у Кини.

Изабраници Серђа Скариола оправдали су улогу фаворита и без изгубљеног меча попели се на кров света, други пут у историји после Јапана 2006. године.

У финалном мечу у Пекингу, Шпанија је потпуно зауставила најбоље играче Аргентине, Кампаца и Сколу, и доминантно стигла до титуле шампиона света,

Скола је прве поене на мечу из игре постигао средином последње четвртине, на крају завршио меч са осам поена и осам скокова.

На другој страни, Шпанци су играли разноврсно у нападу, успели да казне све пропусте у одбрани Аргентине, распоредили поене на добар број играча и контролисали меч од почетка до краја.

За најбољег играча финала проглашен је Рики Рубио, који је постигао 20 поена, уз седам скокова. Љуљ је додао 15, Марк Гасол 14, а Фернандез, Хуанчо и Вили Ернангомез по 11 поена.

Габријел Дек био је најефикаснији у тиму Аргентине са 24 поена.

Шпанија је тако стигла до друге титуле шампиона света у историји, док је Аргентина, други пут у 21. веку, поражена у финалима и мораће да се задовољи сребром.

Овако је протекао финални меч:

15.56 – Крај меча, Шпанија је савладала Аргентину са 95:75 и освојила злато у Кини.

15.50 – Три минута до краја, Гасол подиже предност Шпаније на 86:70. Изгледа да је све решено у Пекингу.

15.39 – Одбили су Шпанци напад Аргентине, Рубио на пет минута до краја доноси "фурији" предност од 78:61.

15.33 – Покушавају Аргентинци последњи пут на мечу да ухвате прикључак и стижу до 68:54. Тајм-аут тражи Серђо Скариоло.

15.25 – После три четвртине, Шпанија води 66:47.

Одлична игра Шпаније у одбрани, Аргентинци махом постижу поене са линије за слободна бацања, док Скариолови играчи играју много разноврсније у нападу.

Шпанци су убили темпу утакмице и полако приводе посао крају. Аргентини је само десет минута остало да покуша да направи епски преокрет, али делује да "гаучоси" за то нити имају времена нити снаге.

Рубио и Фернандез постигли су по 11 поена, колико на другој страни Лапровитола.

15.21 – Скола сада постиже шест везаних поена, са линије за слободна бацања, али предност Шпаније се не смањује 63:45.

15.11 – Аргентина везује две тројке, Дека и Кампаца, Скариоло ништа не препушта случају и тражи нови тајм-аут.

15.08 – Рубио погађа уз фаул, Шпанија одлази на максималних 55:33.

15.05 – Скола не може ништа да погоди, Шпанија бежи на 47:33.

14.59 – Настављен је меч.

14.44 – Полувреме, Шпанија води 43:31.

Игра се у серијама у првом полувремену, али Шпанија од почетка држи предност на својој страни. Више расположених играча у нападу и агресивнија игра у одбрани донели су предност "фурији".

Скола је без поена у првих 20 минута, што је главни разлог вођства Шпаније. "Фурија" има предност у скоковима (26:15) и асистенцијама (12:6), док су проценти шута врло изједначени.

Лапровитола је постигао девет поена, Брусино осам, на другој страни Фернандез је постигао осам, а Вили Ернангомез, Ориола и Рубио по шест поена. 

14.32 – Имали су Шпанци 17 поена предности (31:14), али Аргентина не одустаје и смањује на 33:21.

14.22 – Још једном Шпанија додаје гас и после првог периода игре води 23:14.

Одлична одбрана "фуриј" у првих десет минута потпуно је зауставила Луиса Сколу. Само три играча Аргентине уписали су се у листу стрелаца, Брусино најефикаснији са осам.

На другој страни, Шпанија игра разноврсније у нападу, чак седам играча постизали су поене – Рибас 5, Ориола и Рубио по четири.

Проценти шута две екипе су слични, али Шпанци имају готово дупло више скокова (15:9).

14.15 – Прави Аргентина серију 8:0, прилази на 14:10, тајм-аут за Скариола.

Брусино је постигао осам поена за Аргентину (две тројке), Ориола и Рубио по четири поена на другој страни.

14.07 – Много бољи почетак утакмице за Шпанију, која води 11:2. Тајм-аут тражи Серхио Ернандез.

Рубио је постигао четири поена, Гасол три, на другој страни једина два поена за "гаучосе" је постигао Брусино.

14.03 – Почео је меч. Старне поставе – Аргентина: Кампацо, Гарино, Брусино, Делија и Скола; Шпанија: Рубио, Фернандез, Ориола, Х. Ернангомез и Гасол.

13.55 – Представљене су две екипе, уследиће интонирање националних химни.

]]>
Sun, 15 Sep 2019 16:12:43 +0200 Вести https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3661249/granitna-odbrana-spanije-furija-ponovo-na-krovu-sveta.html
Богдановић најбољи стрелац Светског првенства https://rts.rs/sport/kina-2019/orlovi/3661213/bogdanovic-najbolji-strelac-svetskog-prvenstva.html Репрезентативац Србије Богдан Богдановић најбољи је стрелац Светског првенства у Кини. Српски бек просечно је бележио 22.9 поена, уз 4.1 скок и 4.4 асистенције по утакмици. Бек Сакрамента у осам утакмица постигао је 183 поена, што је поен више од Аустралијанца Патија Милса, који је у мечу за треће место против Француске убацио 15 поена, док је Еван Фурније трећи са 158 постигнутих поена.

Јеидни који може да промени овај редослед је легенда Аргентине Луис Скола, који је у досадашњем делу шампионата постигао 135 поена, али је мало вероватно да после данашњег финала са Шпанијом може да достигне нашег бека.

Богдановић је просечно бележио 22.9 поена, уз 4.1 скок и 4.4 асистенције по утакмици, а два пута је постигао по 31 поен.

Србија је у Кини освојила пето место, а после победе против Чешке.

]]>
Sun, 15 Sep 2019 13:02:17 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/kina-2019/orlovi/3661213/bogdanovic-najbolji-strelac-svetskog-prvenstva.html
Француска славила над Аустралијом и освојила бронзу https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3661093/francuska-slavila-nad-australijom-i-osvojila-bronzu.html Кошаркашка репрезентација Француске освоијла је бронзану медаљу на Светском првенству у Кини, пошто је у мечу за треће место победила Аустралију 67:59 (11:16, 10:14, 21:16, 25:13). Аустралија је водила скоро цео меч, али су Французи искористили искуство на великим такмичењима, вратили се у игру и и успели да дођу до друге бронзе на Мундобаскету.

Играч одлуке био је Ендрију Албиси са три постигнуте тројке у четвртој четрвртини.

"Бумерси" су били у вођству током три четвртине, у једном тренутку имали и 15 поена предности, а Француска је први пут повела почетком последње деонице, 47:46.

Екипе су се у последњој четвртини смењивале у вођству, када је на сцену ступио сјани Албиси који је постигао одлучујуће "тројке" после чега су "триколори" рутински сачували предност и привели меч крају.

До бронзаног одличја Француску је предводио Нандо Де Коло са 19 поена, док је Еван Фурније додао три поена мање. На срећу "триколора", бледа партија Рудија Гобера (два поена и четири скока) није утицалана освајање трећег места.

У тиму Аустралије најефикаснији је био Џо Инглес са 17 кошева, а Пати Милс је убацио 15.

У утакмици за златну медаљу данас од 14 сати састају се Шпанија и Аргентина. Директан пренос меча пратите на нашем Првом програму.

Ток меча:

11.43 - Крај меча, Францсука је савладала Аустралију 67:59 и освојила бронзану медаљу у Кини. Јунак преокрета био је омалени плеј "триколаора" Албиси који је у финишу меча постигао три тројке...

11.32 - Гобер постиже своје прве поене на мечу. Француска води 60:56. Нешто више од два минута до краја.

11.27 - Драма у завршници, тимови се смењују у вођству - "Бумерси" воде 54:53 на пет минута пре краја.

11.21 - Нандо Де Коло поенима са слободних бацања доноси прво вођство свом тиму - 47:46.

11.17 - Завршена је и трећа четвртина, Аустралија и даље води 46:42. Много боље су заиграли Французи и преко расположеног Батума и Де Колоа успели да смање предност "Бумерса". Очекује нас узбудљива последња четвртина.

11.05 - Бржа игра на обе стране, Аустралија и даље има лепу предност после првих пет минута треће деонице - 42:28.

10.56 - Ник Кеј двојком уз додатно слободно бацање отвара трећу четвртину - 33:21.

10.40 - Аустралија води против Француске 30:21 после друге четвртине. Боља игра "Бумерса" који после две деонице контролишу игру. Џо Инглс постигао је 12 поена а Пети Милс осам. Делаведова одличан у одбрани.  Еван Фурније предводи Французе са осам поена али уз врло лош проценат шута. Гобер и даље без поена...

15.28 - Аустралија и даље чува предност после првих пет минута друге четвртине - 22:15. Врло чврста игра оба тима, увек на граници фаула.

10.19 - Завршена је прва четвртина, Француска - Аустралија 11:16. Мали број кошева на обе стране. Французе на старту меча не служи шут, Гобер без поена... Са друге стране осам поена Петија Милса.

10.11 - "Бумерси" су боље отворили дуел и после првих пет минута воде са 10:4.

10.02 - Почео је меч за треће место на Светском првенству у Кини. Стартне петорке оба тима:

Аустралија: Пети Милс, Метју Делаведова, Џо Инглс, Ендру Богут, Ник Кеј

Француска: Френк Нилкина, Еван Фурније, Николас Батум, Амат Мбаје, Руди Гобер.

]]>
Sun, 15 Sep 2019 12:31:35 +0200 Вести https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3661093/francuska-slavila-nad-australijom-i-osvojila-bronzu.html
Сале Ђорђевић, одлазак локомотиве https://rts.rs/sport/kina-2019/rts-na-zmajevom-putu/3661064/sale-djordjevic-odlazak-lokomotive.html Губитак унапред освојене медаље у Кини српској кошарци донео је још један губитак. Човек који је Србију вратио у врх светске кошарке и који ју је скоро шест година вукао напред као локомотива, Александар Саша Ђорђевић, повукао се после победе у мечу за пето место на свету. Децембар, 2013. Уздрману кошаркашку селекцију, која је пропустила Олимпијске игре у Лондону а онда на ЕП у Словенији заузела седмо место, преузима играчка легенда, али и несикусни тренер Саша Ђорђевић. 

Септембар, 2019. И поред великих очекивања, са можда и најјачим саставом који је имао у свом селекторском мандату, Ђорђевић са Србијом завршава Светско првенство у Кини на петом месту и објављује да олази са тог места.

А шта је урађено за тих (скоро) шест година и шта је остало иза Салета? Пуно тога!

Оно што се прво броји су медаље и наступи на великим такмичењима, а ту је биланс благо речено добар - три медаље, четири полуфинала и једно пето место:

СП 2014 - друго место

ЕП 2015 - четврто место

ОИ 2016 -  друго место

ЕП 2017 - друго место

СП 2019 - пето место

Али, можда битније од свега је то што је Ђорђевић својим еланом, харизмом и марљивим радом успео да уради је то што је нацији вратио веру у кошаркашку репрезентацију. 

Иако мрзим кованицу ”култ репрезентације”, он га је (за разлику од многих који су о њему причали у различитим спортовима) вратио и унапредио. 

И натерао је целу земљу да се опет ”ложи” на злато и да верује да је оно достижно. Као некад.

Можда и најбољи пример какав је напредак српска репрезентација доживела под руководством Ђорђевића је тај да је тим на СП 2014. у Шпанију испратило око три хиљаде људи у Пиониру и поред бесплатног улаза, уз пораз од Новог Зеланда. Августа ове године репрезентацију је у Београду пред пут на исток у победи против Литваније у Арени гледало 20.000 људи. Са плаћеним картама. 

Нажалост, дешавања у Кини нису ишла по плану, а на то је утицало много фактора, што познатих (повреде играча, касно окупљање тима, систем такмичења и путовања кроз Кину), што јавности непознатих, а којих има што је сада већ бивши селектор и спомињао.

Лични утисак ми је да Сале на овом првенству није био свој. 

Није било жара у његовим очима и енергије из меча против Шпаније 2014. године, када је показао зубе целој хали, а ни тактичко-концепцијски то није била ни бледа сенка меча полуфинала ОИ 2016 против Аустралије, без дилеме његовог најбољег у селекторском мандату. 

Очигледно је много тога радио и морао да ради против својих принципа, и то га је на крају коштало успеха у Кини.

Заоставштина која остаје иза њега је велика и важна, а с обзиром на његову опсесију златом верујем да ово збогом није крај, већ да ћемо га поново једног дана гледати поред клупе у мајци са српским грбом.

До тада, браво Сале и велико хвала!

]]>
Mon, 4 Nov 2019 14:11:03 +0100 РТС на змајевом путу https://rts.rs/sport/kina-2019/rts-na-zmajevom-putu/3661064/sale-djordjevic-odlazak-lokomotive.html
Аргентина и Шпанија за титулу новог шампиона света https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3661021/argentina-i-spanija-za-titulu-novog-sampiona-sveta.html У финалу Светског првенства у кошарци у Пекингу од 14 часова играју једине две непоражене екипе на турниру, репрезентације Шпаније и Аргентине. Директан пренос меча је нашем Првом програму, стрим на РТС Планети (само за кориснике из Србије), ток меча пратите на нашем порталу. Шпанци после победе над Аустралијом и Аргентинци након победе над Француском нашли су се у великом финалу у Пекингу. Ко год да победи биће други пут светски првак.

Шпанија је до финала дошла без пораза. Аргентина игра сјајно, али су Гасол, Фернандез, Рубио и Љуљ у својим каријерама одиграли много више великих утакмица у дресу репрезентације од противничка.

"Фурију" предводи Марк Гасол који би могао да уђе у историју кошарке, као тек други играч, који је у истој години освојио НБА прстен и светску круну.

Сјајни центар је у полуфиналу против Аустралије, у мечу са два продужетка, имао 33 поена, шест скокова и четири асистенције.

Шпанија ће се борити за своје друго злато на светским првенствима, прво од 2006. године и титуле у Јапану, коју је, повређен, "фурији" донео Марков старији брат Пау. 

Са друге стране, "Гаучоси" су на најтежи начин и из другог, па и трећег плана, дошли до финала. Победили су Србију у четвртфиналу, па Француску у полуфиналу, која је претходно елиминисала Американце.

Аргентинци играју сјајну кошарку, предвоћени Факундом Кампацом и ветераном Луиском Сколом.

Скола на прагу пете деценије игра као младић. У фантастичном полуфиналу против Аустралије постигао је 28 поена уз 13 скокова.

Аргентинци ће тако први пут од 2002. године бити у прилици да се боре за светско злато, друго у историји. Чак 69 година после освајања првог и јединог трофеја на Мундобаскетима.

У мечу за треће место од 10.00 часова играће Француска и Аустралија. 

Финале Шпанија - Аргентина на програму је у недељу од 14 часова уз директан пренос на Првом програму РТС-а.

]]>
Sun, 15 Sep 2019 08:39:19 +0200 Вести https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3661021/argentina-i-spanija-za-titulu-novog-sampiona-sveta.html
Богдан погодио више тројки од седам репрезентација https://rts.rs/sport/kina-2019/orlovi/3661017/bogdan-pogodio-vise-trojki-od-sedam-reprezentacija.html Репрезентативац Србије Богдан Богдановић одиграо је сјајно СП у Кини, тренутно је најбољи стрелац такмичења, а занимљиво је да је погодио више тројки од седам репрезентација на турниру. Лидер репрезентације Србије убацио је седам тројки у мечу за пето место турнира против Чешке.

Бек Сакрамента је тако погодио 35 тројки из 66 покушаја на турниру, а занимљиво је да су мање тројки од њега постигле чак седам репрезентација.

Доминикана је постигла 33, Јордан 32, Сенегал 30, Јапан 27, Кина 27, Порторико 25 и Литванија 23.

Богдановић је у просеку бележио 22.9 поена по мечу, 4.4 асистенције и 4.1 скок.

Србија је турнир завршила на петој позицији. 

]]>
Sun, 15 Sep 2019 00:21:46 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/kina-2019/orlovi/3661017/bogdan-pogodio-vise-trojki-od-sedam-reprezentacija.html
"Орлови": Идемо кући подигнуте главе https://rts.rs/sport/kina-2019/orlovi/3660831/orlovi-idemo-kuci-podignute-glave.html Кошаркаши Србије, после победе над Чешком, истакли су да није лако играти утакмице за пласман, али да је екипа желела да такмичење заврши победом. Идемо кући подигнуте главе, рекао је капитен Радуљица. Немања Бјелица рекао је да је тешко играти утакмице за пласман, али да је екипа желела победу.

"Тешко је играти стварно ове утакмице. У другом полувремену хтели смо по сваку цену да добијемо. Победа је битна", рекао је Бјелица.

Мирослав Радуљица је поновио да је битно да се турнир заврпи победом, али и да играчи могу подигнуте глав да се врате кућама.

"Добро је првенство завршити победом. Можемо да изађемо, бар ја могу, а и цео тим, подигнуте главе. Имали мсмо два дана која нисмо смели да имамо. Али, то је спорт, то је кошарка. Не бих се сложио да је трагедија, постоје много горе ствари у животу. Разноразне трагедије су се и дешавале. Да се зна ко ће бити први пре турнира, нико не би био овде. Добро је да смо завршили победом, поносан сам на момке. Није било лако после пораза. Надам се да смо се, не искупили, али да можемо да идемо кући подугнуте главе", рекао је капитен "орлова".

Слично мисли и Богдан Богдановић додавши да је кеипа против Чешке показала карактер. 

"Тешко је наћи мотивацију за овакве утакмице. Немаш никакву сатисфакцију после победе у виду медаља, али значило нам је да завршимо тунрир победом. Показали смо карактер, да нисмо пали после пораза. Тежак је био турнир, прво искуство за ову екипу да испадне у четвртфиналу. Десило се и то, идемо даље", рекао је наш најбољи играч у Кини.

]]>
Sat, 14 Sep 2019 17:35:48 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/kina-2019/orlovi/3660831/orlovi-idemo-kuci-podignute-glave.html
Богдановић: Више среће у Токију https://rts.rs/sport/kina-2019/orlovi/3660800/bogdanovic-vise-srece-u-tokiju.html Најбољи играч Србије на Мундобаскету у Кини Богдан Богдановић рекао је да ће "орлови" бити мотивисани да се пласирају на Олимпијске игре у Токију. Богдановић је и против Чешке, у утакмици за пето место на Мундобаскету у Кини, био наш најефикаснији играч.

"Желео бих да честитам Чесима на одличном турниру. Играли су и против нас добро, нарочито у првом полувремену. Честитао бих и својим играчима. Нисмо направили оно што смо желели, али надам се да ћемо већ на следећем турниру бити они прави", рекао је Богановић.

Србија ће до Токија морати преко квалификационог турнира, а Богдан каже да су његови саиграчи мотивисани да играју на ОИ.

"Имамо искуства са таквим турнирима, пошто смо један организовали. Биће тешко, има много добрих екипа. Али, бићемо мотивисани да се пласирамо на Олимпијске игре. Ипак, има много времена до тада, размишљаћемо о томе кад за то дође време", рекао је Богдановић.

]]>
Sat, 14 Sep 2019 16:39:41 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/kina-2019/orlovi/3660800/bogdanovic-vise-srece-u-tokiju.html
Ђорђевић после Чешке: Истина је, одлазим https://rts.rs/sport/kina-2019/orlovi/3660796/djordjevic-posle-ceske-istina-je-odlazim.html Селектор Александар Ђорђевић рекао је на конференцији за новинаре после меча са Чешком да је истина да ће напустити кормило националног тима. Крај конференције за новинаре селектора Алексанра Ђорђевића открио је да ће "орлови" остати без вође. "Истина је, одлазим", рекао је Ђорђевић коментаришући писање појединих медија да ће Србија после Мундобаскета остати без селектора.

"Рекао сам већ играчима, мислим да је ред и време. То је то. Није било разговора о наставку. На мени је да се повучем и да не очекујем никакав разговор, јер нема потребе. Ја знам када човек, или тренер треба да направи први корак. Осећам обавезу да то урадим. Нажалост, одлазим у тренутку када нисмо успели да дођемо до зацртаног циља", рекао је Ђорђевић српским новинарима у Пекингу.

Ђорђевић је рекао да је одлуку донео и пре Светског првенства у Кини.

"Иде живот у једном другом правцу. Пре свега лето које желим да посветим фамилији којој дугујем пуно. Све ово што смо прошли сви заједно није било лако. Нису биле лаке квалификације, није било лако ни такмичење. Све што смо прошли, и повреде и систем такмичења, све је било јако захтевно."

Селектор се захвалио људима из Савеза, као и играчима на невероватној сарадњи у претходном периоду.

"Моја велика захвалност свим људима из Савеза, пре свих Предрагу Даниловићу, некадашњем председнику Драгану Ђиласу, који ме и поставио на ово место, као и Дејану Бодироги, који је у то време био директор мушких селекција. Желим да се захвалим свим мојим сарадницима током претходних година. Мислим да смо одрадили један сјајан посао. Имали смо добру радну средину, искрену и професионалну причу. Желим да се захвалим свим играчима који су били овде, заједно смо се дигли, заједно су ме дигли. Дугујем много њима. Неизмерно ћу бити захвалан свима за ову прилику. Захваљујем се и на подршци коју смо имали свих ових година. Мислим да је било екстра", завршио је своје обраћање Ђорђевић.

Претходно, Ђорђевић је прокоментарисао утакмицу против Чешке и као и целокупни турнир.

"Честитао бих Богдану на сјајном турниру. Био је прави вођа на терену. Нешто нам је недостајало на овом турниру, то се видело и у првом полувремену ове утакмице. Нисмо одиграли до коске. Вероватно је на утицало што се нисмо сви окупили у исто време. Други део смо одиграли како треба. Имали смо тешких момената, али смо се у другом делу навикли на њихову игру. Игра у транзицији нам је била одлична, нисмо им дозволили лаке поене", рекао је Ђорђевић и похвалио игру Чешке.

"Честитао бих Чесима, одиграли су одличан турнир. Имају сјајног тренера и види се напредак. Саторански чини друге играче бољим и то је најважније у кошарци."

Ђорђевић се дотакао и организације самог турнира.

"Имали смо 11 изгубљних лопти у првом и само две у другом полувремену. Знамо да смо могли много боље, али смо остали кратких рукава. Организација турнира је невероватна, све је било одлично. Али, такмичење је било врло захтевно, о томе би организација требало да размисли. Прешли смо далек пут, немају све екипе исте услове за игру. Играчима је потребан одмор како би играли најбољу кошарку."

На питање како је играти "неважне" мечеве, селектор је рекао:

"Данас је био најважнији меч за мене и за моје играче. И следећа ће бити најважнија. То ја учим своје играче. То је мој карактер, желео сам да пробудим змаја после пораза од Аргентине, нисам успео после пораза од Шпаније. Није важно шта је било, већ шта вас чека. Ми смо јаки, имамо карактер, али остали смо кратких рукава. Изгубили смо два меча, обе екипе су у финалу. Желим и њима да честитам."

]]>
Sat, 14 Sep 2019 17:14:43 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/kina-2019/orlovi/3660796/djordjevic-posle-ceske-istina-je-odlazim.html
Од сјаја до очаја и назад https://rts.rs/sport/kina-2019/orlovi/3660725/od-sjaja-do-ocaja-i-nazad.html Победа над селекцијом Чешке резултатом 90:81 била је последња утакмица репрезентације Србије на Светском првенству у Кини. "Орлови" су на крају заузели пето место, што је далеко од постављених циљева и очекивања пред сам турнир, али Кина може да служи за наук за будућа првенства. Припремни период одигран је за чисту десетку. Десет победа из исто толико утакмица наговештавали су да ће Србија у Кину ићи веома мотивисана, наоштрена, али и као добро подмазана машинерија.

Еуфорија се наставила и у групној фази, пошто су жртве "орлова" бивале самлевене са просечно 40.7 поена разлике.

Ангола и Филипини били су доручак, незгодна Италија ужина, а Порторико дезерт репрезентацији Србије. Ипак, главно јело представљало је проблем. Србија као да пре свега ментално, а потом и физички није била спремна на мечеве са Шпанијом и Аргентином.

Далеко од тога да било који меч треба намерно изгубити, али би можда пораз у поменутом припремном периоду активирао будилник у главама кошаркаша и стручног штаба.

Удео у целом ролеркостеру овог турнира имала су знатно напорнија путовања наше селекције у односу на противнике, а као што је то рекао и селектор Ђорђевић, некада спавање на истом месту и заједнички доручак могу бити веома важни. 

Оно што упада у очи јесте то да пројекат Србије са два центра није заживео, а разлог може бити и то што се Србија сама није придржавала тог пројекта и замисли. Често је морала да се прилагођава ривалу, уместо ривал њој, па смо тако видели репрезентацију са четири центра на клупи, а четворком у улози центра на паркету.

Две ствари које су такође неизбежне, а тичу се наше селекције јесу одбрана и недостатак Милоша Теодосића.

Невероватно је колико је лако у свим утакмицама, а поготово у поразима пуцала прва линија одбране, што је онда повлачило низ грешака, што у дефанзивној ротацији, што у затварању, преузимању... 

Не постоји статистика, аналитика, справа или машина која може измерити утицај Милоша Теодосића на организацију игре у нападу, али можда и важније мотивисаност и концентрацију на терену. Теодосић је већ годинама продужена рука тренера на терену, а сјајане партије, као и однос са селектором Ђорђевићем донео је Милошу овлашћење да држи момке буднима током меча.

Пречесто смо видели емотивну одсутност и испражењност, која је одражавала лоше и у одбрани, али и у нападу. Управо је у тим ситуацијама недостајао Теодосић да понови чувене реченице "Шта ми хоћемо" и "Ајмо кући, ако нећемо да играмо" и тако уз понеку псовку, тргне сваког саиграча, али и члана стручног штаба.

Игра наше репрезентације у финишу турнира доста је зависила од датог моментума на терену и од жеље играча за игром, што се не сме дозволити. Незамисливо је и чути изјаве након пораза од Аргентине да је противник желео победу више од наше репрезентације и ту се осетио недостатак лидера, не толико на терену, колико у свлачионици.

"Орлови" су у "утакмици лузера" како су тај меч окарактерисали Ђорђевић и Попович успели да доживе дуго снивани сан, да савладају мислима одлутале Американце. 

Турнир је завршен мечом са Чешком. Противник је играо за најбољи пласман у историји земље, а ми за најгори још од 2006. године. Било како било, требало је пронаћи мотивације и жеље за још један резултатски неважан меч. Поново је то био проблем, срећом само до полувремена.

Чеси су на велики одмор отишли са 50 постигнутих поена и девет разлике, али је потпуно другачија Србија изашла на паркет у другом полувремену. Заиграла се знатно боља одбрана, летели су "орлови" по терену, били активни на скоку, у нападу је лопта ишла знатно течније, што је стварало отвореније позиције и лакше поене сваком појединцу.

Не би била велика разлика да ли турнир завршили пети или шести, али била би велика срамота дозволити једној Чешкој да помисли да је на нивоу или изнад нивоа српске кошарке.

На крају, Србија је успела максимално да ублажи горак укус у устима због пораза од Аргентине. Историјски тријумф над Америком и дизање из пепела против Чешке поправили су утисак репрезентације Србије на Светском првенству, а вероватно и атмосферу међу самим играчима. 

Критика, али и утеха има на прегршт, ко жели да их нађе. Ово друго је свакако то да две селекције које су савладале Србију играју финале Светског првенства, што говори о њиховим квалитетима и томе да су били далеко од мачјег кашља и да се радило само о кривици Србије. 

Такође, без борбе за медаљу остале су репрезентације Грчке, Италије, Литваније и Француске или Аустралије. Да не помињемо Америку, која се налази у великом проблему: Шампион НБА лиге је тим из Канаде, МВП је Грк, најбољи центар Србин, а најбољи дефанзивац Француз.

Србија Кину напушта са знатно лошијим резултатом од прижељкиваног, али сваки меч и турнир увек треба искористити да се нешто научи. "Орлови" су на тежи начин научили да, да не треба потценити ниједног ривала и да се битке добијају на паркету, а не на папиру. 

Такође, Србија је увидела да подршку навијача има широм планете, а да та публика је упркос нервирању, уживала у тројкама Богдановића, закуцавањима Милутинова и Лучића, или додавањима Јовића или Јокића.

Србија има 12 момака који су у Кини доживели тешке тренутке, али који ће из Кине изаћи као већи играчи и људи, који ће водити ову репрезентацију до успеха које заслужује.

]]>
Sat, 14 Sep 2019 16:03:52 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/kina-2019/orlovi/3660725/od-sjaja-do-ocaja-i-nazad.html
Једно добро полувреме Србији довољно за победу над Чешком https://rts.rs/sport/kina-2019/orlovi/3660707/jedno-dobro-poluvreme-srbiji-dovoljno-za-pobedu-nad-ceskom.html Кошаркаши Србије савладали су селекцију Чешке Републике са 90:81 и освојили пето место на Светском првенству у Кини. У првом полувремену "орлови" апатични, у другом као да је на терен изашла нека друга екипа. Богдановић још једном најефикаснији са 31 поеном, одличне роле Милутинова, Јовића и Јокића. Србија је победила Чешку Републику у борби за пето место на Мундобаскету у Кини и још једном показала да спада међу најбоље селекције на тунриру. "Орлови" су доказали да им је довољно да одиграју десетак квалитетних минута и да победе већину репрезентација на свету.

Чеси су одлично играли у првом полувремену. Одлично су шутирали и за два и за три поена и користили све пропусте у одбрани српског тима, а њих није било мало.

"Орлови" су деловали апатично, незаинтересовано и тромо, што је у великој мери подсетило на утакмице против Шпаније и Аргентине, које су нас скренуле са шампионског пута.

А унда, у другом полувремену све се преокренуло. Као да је потпуно друга екипа изашла на терен велелепне дворане у Пекингу.

Богдан је наставио да решета са свих позиција, док су одговорност преузели Стефан Јовић и Никола Јокић, који су, уз расположене Лучића и Милутинова, водили српски тим до преокрета, на крају и победе.

Чесима је стао шут за три поена, што се негативно одразило на њихову игру. Саторански је потпуно избачен из игре, док су Хрубан и Балвин спорадично погађали, свакао недовољно да се ухвати ритам који су наметнули "орлови".

Србија је у једном тренутку стигла до 18 поена предности, али у завршници тежила атракцијама, што су Чеси искористили и смањили коначан заостатак на једноцифрену разлику – 90:81.

Богдановић је постигао 31 поен, Милутинов 14 уз седам скокова, Јовић 12 уз седам скокова и шес асистенција, Јокић седам поена, 14 скокова и седам асистенција.

У тиму Чешке Ауда је постигао 16 поена, Петерка 14, а Саторански 13.

Овако је протекао меч у Пекингу:

15.39 – Крај меча, Србија је савладала Чешку са 90:81 и освојила пето место на Мундобаскету.

15.30 – Средина игре у последњој деоници, Србија води 84:68.

Фантастични Богдан Богдановић већ је постигао 31 поен (седам тројки), разиграо Милутинов са 10 поена, Јовић има 12, уз седам скокова и шест асистенција. Јокић је уз шест поена забележио 12 скокова и пет асистенција.

15.23 – Две тројке везао је Богдан Богдановић, Србија бежи на 77:64.

15.18 – После три четвртине, Србија води 69:62.

Много боља игра српског тима у наставку, ову деоницу решили су у своју корист 28:12 и потпуно преокренули резултат. Богдановић је одличан са 22 поена, Јовић има 12, Милутинов осам. На другој страни нема промена – Петерка 14, Саторански 13, Ауда 12.

15.12 – Нова серија Србије, која стиже до вођства од 64:58. Тајм-аут за чешког селектора.

15.06 – Добра игра српског тима на почетку другог полувремена, па "орлови" тројком Јовића стижу до изједначења – 58:58.

Богдановић је накупио 22 поена (један промашај из игре), Радуљица и Јовић постигли су по седам. Петерка има 14, Саторански 13, Ауда 12 поена.

14.59 – Настављен је меч.

14.44 – Полувреме, Србија – Чешка 41:50.

Очајна одбрана српског тима у првом полувремену резултирало је са 50 примљених поена. У нападу је ситуација нешто боља, али само је Богдановић расположен шутерски (17 поена, три тројке). На другој страни Петерка има 14, Саторански 10.

Чеси одлични у путу за три поена (8/15), Србија далеко лошија (3/10). Забележили смо више скокова (19:14), али и далеко више изгубљених лопти (11:4).

14.39 – Серија Србије од 8:0, предност Чешке смањена на пет поена.

14.35 – Тројком Бохачика, Чешка одлази на 13 поена предности – 43:30.

14.31 – Сада Чеси праве серију од 5:0, воде 37:28, минут одмора за српског селектора. Петерка је постигао 12 поена, тројке путира 4/4.

14.28 – Стижу Чеси до седам поена предности, али се Србија враћа и смањује на 32:28. Тајм-аут за Гинзбурга.

14.19 – После прве четвртине, нерешено је 20:20.

Србија је боље ушла у меч, Чешка има више расположених играча. Богдановић је постигао десет поена, Радуљица и Милутинов по четири. Код Чеха истиче се Петерка са шест поена.

14.08 – Средина прве четвртине, Србија води 11:10.

Богдановић је већ постигао седам поена, Милутинов четири. На другој страни Саторански и Бохачик по три.

14.01 – Почео је меч. Стартне петорке – Чешка: Саторански, Бохачик, Хрубан, Балвин, Криж. Србија: Јовић, Богдановић, Лучић, Јокић и Милутинов.

13.56 – Интониране су химне Чешке Републике и Србије, меч ускоро почиње.

]]>
Sat, 14 Sep 2019 16:05:50 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/kina-2019/orlovi/3660707/jedno-dobro-poluvreme-srbiji-dovoljno-za-pobedu-nad-ceskom.html
Пољаци задовољни: Четвртфинале је сензационалан успех https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3660701/poljaci-zadovoljni-cetvrtfinale-je-senzacionalan-uspeh.html Пољска је у утакмици за седмо место на Светском првенству у Кини поражена од Американаца 87:74, али су пољски медији више него задовољни партијама које је пружила њихова репрезентација. "Немамо за чим да жалимо", пише Газета виборча. Сама чињеница да се Пољска, по други пут у историји, квалификовала на Светско првенство је велики успех. Срећа приликом жреба, уз жељу и храброст донели су сензационални успех - пласман у четвртфинале, пише Газета виборча.

Пољаци су утакмицу против Американаца назвали "шлагом на торти" и прилику да се пољски кошаркаши покажу у најбољем светслу против тима састављеног од НБА играча.

Дневник Жечпосполита наводи да је селектор Мајк Тејлор у утакмици са Американцима пружио прилику свим играчима.

На концу, Пољаци су добили велики аплауз за све што су приказали на овом турниру.

]]>
Sat, 14 Sep 2019 13:41:12 +0200 Вести https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3660701/poljaci-zadovoljni-cetvrtfinale-je-senzacionalan-uspeh.html
Американци надиграли Пољску за седмо место у свету https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3660648/amerikanci-nadigrali-poljsku-za-sedmo-mesto-u-svetu.html Кошаркаши САД су убедљиво надиграли селекцију Пољске са 87:74 и победом се опростили са Светским првенством у Кини. У коначном пласману изабраници Грега Поповића заузели су тек седмо место међу најбољим тимовима света. Већ од самог старта утакмице Американци су преузели иницијативу а на крају прве четвртине су имали предност од 14 поена.

 

У наставку игре Пољаци нису успели ни да наговесте могућност резултатског повратка у меч, па су амерички кошаркаши без већих проблема дошли до победе.

После серије победа и два пораза, од Француске и Србије, који су их оставили без шанси за пласман међу најбоље, Американци су се победом опростили од Светског првенства на коме су освојили седмо место. 

Најефикаснији у тиму победника био је Донован Мичел са 16 поена и 10 асистенција, Крис Мидлтон имао је 13 поена и по 6 скокова и асистенција, Џо Херис дао је 14, Дерик Вајт 12 (7аст), а Херисон Барнс 10 поена.

У тиму Пољске најефикаснији је био Матеуш Понитка са 18 поена, Адам Вачински је убацио је 17, а Еј-Џеј Слотер додао 15 поена.

]]>
Sat, 14 Sep 2019 13:06:31 +0200 Вести https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3660648/amerikanci-nadigrali-poljsku-za-sedmo-mesto-u-svetu.html
Ернандес: Свет би требало да прихвати да Аргентина има врхунске играче https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3660627/ernandes-svet-bi-trebalo-da-prihvati-da-argentina-ima-vrhunske-igrace.html Селектор репрезентације Аргентине Серхио Ернандес истакао је да ће свет гледати сјајну кошарку у финалу Светског првенства, а један од разлога за тако нешто су и „врхунски играчи нашег тима". „Много пута смо играли са Шпанијом, они много поштују аргентинску кошарку. То је обострано, наравно. Обе екипе играју чврсто и воле да побеђују", истакао је Ернандес и нагласио да је његов тим против Француске играо „најбољу одбрану коју сам икада видео".

„Време је да људи прихвате да имамо врхунске играче. Кампацо је тренутно на највишем нивоу. Дек је један од најбољих, такође. Скола је и даље невероватан, а Вилдоса, Гарино и Лапровитола су кошаркаши прве класе".

Финале Аргентина - Шпанија на програму је у недељу од 14 часова, уз директан пренос на РТС-у.

]]>
Sat, 14 Sep 2019 12:13:44 +0200 Вести https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3660627/ernandes-svet-bi-trebalo-da-prihvati-da-argentina-ima-vrhunske-igrace.html
Брајант: Свет нам се примакао, прошло је време "Дрим тима" https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3660589/brajant-svet-nam-se-primakao-proslo-je-vreme-drim-tima.html Легендарни Коби Брајант сматра да кошаркашка репрезентација Сједињених Америчких Држава (било као „Дрим тим" или у ма ком другом саставу) неће моћи да доминира као некада. „Када смо играли као Redeem Team ("Тим искупљења" на Олимпијским играма 2008. године, састављен после неколико неуспеха на великим такмичењима) морали смо да одиграмо фанстастичну последњу четвртину против Шпаније како бисмо победили. Чак и са нашим најбољим играчима на паркету, неће бити лако или рутински. Прошло је оно време из 1992. године", истакао је Брајант.

„Остатак света се приближио. Већ неко време је тако. Дошло је време да ћемо неке мечеве побеђивати, неке ћемо мечеве губити. Кошарка се игра свугде. Ко год да оде у Токио, неће бити лако", закључио је Брајант, двоструки олимпијски шампион.

]]>
Sat, 14 Sep 2019 11:17:57 +0200 Вести https://rts.rs/sport/kina-2019/vesti/3660589/brajant-svet-nam-se-primakao-proslo-je-vreme-drim-tima.html