Извор: РТС

Динамо декласирао екипу Партизана у Лублину

Фудбалери Партизана изгубили су од Динамо Кијева 6:2 у пољском Лублину у првом мечу другог кола квалификација за Лигу шампиона.

Партизан је одиграо одличних 30 уводних минута меча са Динамом, а онда се приметила стагнација у игри. Само је на тренутак спустио гард у финишу полувремена, чиме је дозволило ривалу да га баци у нокдаун.

Црно-бели су водили голом Салдање са беле тачке све до 40. минута, а онда је украјински представник са три гола у пет минута преокренуо и ставио београдски тим у неповољну позицију пред друго полувреме.

У 45. минуту Салдања је шутирао искоса са пет метара, али је голман Динама Георгиј Бушчан био одлично постављен. Већ у следећем нападу, минут касније, Каравајев је искоса са 15 метара шутирао, Никола Антић је у жељи за изблокира ударац променио смер лопти, а она је преварила голмана Јовановића и завршила у мрежи.

На полувремену је тренер Партизана Александар Станојевић покушао да појача дефанзиву увођењем Александра Шћекића уместо Јунгџун Гоха, али ни то није помогло, па је Владислав Кабајев у 55. минуту повећао на 4:1.

Партизан је смањио на 2:4 другим голом на мечу Салдање. Асистент је био резервиста Ибрахим Зубаиру. Штопер Денис Попов је у 83. минуту повећаи на 5:2 кад је из непосредне близине послао лопту у мрежу после асистенције резервиста Назара Волошина.

Управо је Волошин био асистент и за шести гол, у 90+2. минуту резервиста Александар Пихаљонок је поставио коначан резултат.

Утакмицу је са трибина Лублин Арене пратило око четири хиљаде навијача Динама. Реванш меч играће се у Београду, 31. јула од 20 часова, а главни судија биће Маријан Александру Барбу из Румуније.

Крај меча, пораз црно-белих од Динама 6:2

90+2' Динамо води у сетовима, украјински тим у предности 6:2

Поново је пукла одбрана Партизана. Три додавања украјинског представника била су довољна да екипа дође у гол шансу. Егзибициона додавања су створила шансу за Пихаљонока који је ставио тачку на утакмицу.

90' Четири минута надокнаде

Немачки судија је продужио дуел четири минута.

83' ГОЛ, Динамо води 5:2

Денис Попов тресе мрежу за три гола предности. Прво је Јовановић одбранио одличан шут са тридесетак метара из слободног ударца после чега се поново спетљала одбрана црно-белих.

Попов је после гужве у петерцу кроз ноге Светозара Марковића пребацио лопту преко гол линије.

80' Без промена на терену, Динамо води 4:2

Види се жеља играча Партизана да смање заостатак, али се то вероватно неће догодити.

74' Смирио се темпо утакмице

После гола црно-белих, мало је опао ритам игре. Ниједна екипа није направила озбиљнију прилику, а игра се већином на средини терена.

66' ГОООЛ, Салдања смањује заостатак - 4:2

Матеуш Салдања је успео да угура лопту у гол. Центрирао је са стране Зубаиру, а Салдању је у утрчавању у петерац лопта погодила у тело после чега је завршила у голу Бушчана.

60' Трострука измана у тиму Партизана

Изашли су Захид, Северина и Де Медина, а њих мењају Натхо, Зубариу и Филиповић.

56' ГОЛ, Динамо води 4:1

Транзициони напад Динама. Кабаев је вукао лопту двадесетак метара, дошао је до шеснаестерца, нико му није изашао у блок, па је шутирао у гол и матирао Јовановића.

54' Динамо доминира тереном (3:1)

Фудбалери украјинског представника преузели су потпуну иницијативу. Партизан се брани, али се стиче утисак да гол виси у ваздуху.

Полувреме, Динамо води против Партизана 3:1

Црно-бели су играли добро до 30. минута, а онда су почели да губе ритам што су фудбалери Динама искористили да постигну три поготка и у потпуности преокрену.

45+1' ГОЛ, има ли краја суноврату црно-белих, Динамо води 3:1

Антић је покушао да изблокира шут Караваева, лоше је проценио ударац, а лопта је услед контакта са фудбалером Партизана завршила у голу гостујућег тима.

43' ГОЛ, Бражко за преокрет - 2:1

Још једна лоша реакција одбране црно-белих. Четрдесет минута су се држали фудбалери Партизана, били су концентрисани, а онда су са две грешке дозволили потпуни преокрет играчима Динама.

Калулу и Мујакић су лоше реаговали испред гола. Володимир Бражко је дочекао лопту на ивици шеснаестерца, из прве је прецизно шутирао, а лопта је после ударца у стативу завршила у голу.

Јовановић је био немоћан.

40' ГОЛ, Шапаренко поравнава на 1:1

Лоша интервенција дефанзиве Партизана. Остао је репрезентативац Украјине сам на 16 метара, добио је повратну лопту, шутирао је прецизно, а Јовановић је успео да докачи лопту која је ипак затресла његову мрежу.

35' Поново Јовановић, 0:1

Голман Партизана одлично брани свој гол. Динамо је у последњих неколико минута прешао на половину црно-белих.

28' Динамо покушава да преузме иницијативу, Партизан сигуран

Не одустају фудбалери Партизана од плана замишљеног пре почетка меча. Црно-бели су још увек на половини ривала, притискају последњу линију Динама, а украјински представник упркос покушајима не може до прилике за гол.

22' Пањенка Салдање, Партизан води

Луцидни Салдања прелепим голом доноси предност српском представнику. Сачекао је да Бушчан падне после чега га је лако надмудрио.

21' Пенал за црно-беле

Дингер је после асистенције из ВАР собе показао на белу тачку. Салдања је узео лопту.

20' Чарка на терену

Каравајев је оборио Калулуа, фудбалери Партизана и Динама су ушли у конфликт.

18' Јовановић поново одлично интевренише

Још једна добра одбрана голмана црно-белих после транзиционог напада.

11' Дингер дели картоне

Још један играч Партизана је опоменут. Де Медина је уписан због ремпловања, и сада ће десни бек морати да се чува до краја меча. 

10' Партизан инсистира на пресингу

Фудбалери Партизана притискају задњу линију Динама. Салдања, Северина и Гох уз помоћ Калулуа отежавају домаћем тиму да изнесе лопту на противничку половину.

4' Прва прилика за Динамо

Украјински представник је већ у првој прилици могао да дође до поготка, али је Јовановић одбранио покушај Кабаева.

2' Салдања већ опоменут

Бразилски интернационалац грубо је стартовао над Бражком, а судија Кристијан Дингер је без оклевања показао жути картон.

Почео је меч у Лублину

Први напад имају фудбалери српског представника.

Рукују се рукују фудбалери Динама и Партизана

Упркос најавама тренера Шовковског да се фудбалери Динама неће поздравити са играчима Партизана, ипак су пружили руке пре почетка дуела.

Стартна постава Партизана

Стартна постава Динама

Партизан без победе против украјинског представника

Фудбалерои Партизана одиграли су четири међународна дуела, али нису успели да изборе ни бод.

Уписали су сва четири пораза и имају 3/12 негативне гол разлике.

Динамо у Лублину

Фудбалери Динама из Кијева уместо у свом граду, због ратног стања у Украјини своје мечеве играју у пољском Лублину.

"Арена Лублин" има капацитет од 16.000 места, a с обзиром да је овај град у близини границе, очекује се завидна подршка навијача плавих.

WOJTEK JARGILO

Станојевић се нада резултату који ће тим оставити у игри у реваншу

Тренер фудбалера Партизана Александар Станојевић рекао је уочи утакмице против Динама из Кијева у квалификацијама за Лигу шампиона да ће његови играчи са великом мотивацијом ући у меч против великог и доброг клуба.

"Чека нас тотално другачија утакмица од меча са Напретком на старту Суперлиге, не може се поредити. Причали смо око неких ствари, али смо се више фокусирали на Кијев. Ово су елиминационе утакмице и важно нам је да останемо у игри за реванш у Београду", истакао је Станојевић, уз констатацију да је сваки "активан" резултат добар.

Колико реконструисан тим може у међународним мечевима

"Рак рана" звана одбрана је захтевала реконструкцију. Доведен је штопер Нихад Мујакић из турског МКЕ Анкарагучнуа, Сарајлија ког Станојевић зна из кратког периода рада у Турској. На левом беку доведен је Словенац Марио Јурчевић,  Испред њих је фудбалер из Хондураса Кервин Аријага, момак који је са 26 година први пут у европском фудбалу.

Што се тиче напада, потписана су нова имена на позицијама крила и центарфора. Двадесетогодишњи играч из Гане Ибрахима Зубаируа долази из Јединства Уб. Јанко Јевремовић је дошао из Колубаре Лазаревац.

Да се не може без повратка "Партизанове деце" показује и аквизиција Ђорђа Јовановића из Базела на месту нападача, а у питању је позајмица од 1,5 милиона евра.

Ђорђе Јовановић на припремама
Starsport/Srdjan Stevanovic

Ренџерс, Фенер или Лугано

Победник из овог двомеча ће у наредном колу играти против екипе Ренџерса. Уколико не успе да прође прву препреку, београдски тим ће се за Лигу Европе борити против Лугана или Фенербахчеа.

После Напретка Динамо

Фудбалери Партизана после успешног старта у Суперлиги Србије крећу у поход ка пласману у групну фазу Лиге шампиона.

Сада их чека далеко квалитетнији ривал. Партизан квалификације за најквалитетније европско клупско такмичење започиње у другом колу, а Динамо из Кијева је фаворит у овом дуелу.

Црно-бели су у првом колу домаћег првенства савладали Напредак из Крушевца минималним резултатом. Они су у том дуелу одигралу одлично прво полувреме, али су у другом имали пад ритма.

Сусрет другопласираних у домаћим шампионатима

И Динамо и Партизан су претходну сезону завршили на другим позицијама у домаћим шампионатима. Од тима из главног града Украјине био је бољи Шахтјор из Доњецка, док је испред црно-белих била Звезда.

Читај ми!