Извор: РТС

Аталанта је шампион Лиге Европе, Бајер више није "неверлузен"

Фудбалери Аталанте победили су у Даблину у финалу Лиге Европе тим Бајер Леверкузена са 3:0 и заслужено освојили титулу шампиона.

Екипа која никада није била шампион Италије направила је велики успех освојивши прву европску титулу и први трофеј после 61 утакмице.

Бајер коме су навијачи дали надимак "неверлузен" (непобедиви) поражен је први пут ове сезоне.

Гасперини је одлично припремио утакмицу, успоставио свој ритам игре, дозволио Леверкузену да држи лопту а онда казнио сваку грешку коју је шампион Немачке направио.

Аталанта је константно нападала последњи ред Леверкузена, Де Кетеларе и Запакоста нису дозволили Хинкапију и Паласиосу да започну нападе. А и када би изнели лопту ван последње линије, Леверкузен би одличном један на један игром Аталанте био заустављен сваки пут када би се приближио голу Мусоа.

Успаван улазак Бајера који није успео да се прилагоди игри тима из Бергама казнио је Лукман у 12. минуту. 

Копмајнерс је одиграо тачну лопту до Запакосте који је пробио по десној страни, послао лопту у петерац где се после гужве најбоље снашао Адемола Лукман.

Само 14 минута касније, у 26. Лукман је искористио грешку Гранита Џаке повукао лопту неколико метара, а потом са ивице шеснаестерца матирао Ковара.

До полувремена је Бајер покушао да дође до изједначења, али су створили само једну изгледну прилику коју је у 37. минуту пропустио Грималдо.

Други део меча Леверкузен је отворио нападачки. Опсели су гол Аталанте 10 минута, али су до 55 добили само три корнера и исто толико прекршаја на тридесетак метара од гола Аталанте.

Гаспаринијев тим се потом ослободио, умртвио игру и није дозволио тиму Ћабија Алонса да запрети. Тачку на меч ставио је хет-триком Лукман у 75. минуту после полуконтре коју је истрчао са Скамаком.

После трећег примљеног поготка стекао се утицај да је и последња нада била угашена међу играчима Леверкузена који су као и фудбалери Аталанте чекали да Ковач одсвира последњи звиждук.

Аталанта је шампион Лиге Европе

Гасперинијева екипа је савладала Леверкузен са убедљивих 3:0.

Фото: EPA-EFE

90+1' У игри Толои

Толои је ушао на терен за екипу Аталанте, из игре је изашао Ругери.

88' два минута и судијска надокнада деле Аталанту од титуле

Аталанта која никада није била шампион Италије освојиће титулу првака Лиге Европе.

80' Нова двострука измена за Бејер

Фримпонг и Вирц су напустили игру, на терену су Шик и Тела.

75' ГООООЛ, хет-трик Лукмана

Адемола Лукман готово извесно ставља тачку на меч. Скамака и Лукман су били два на четири у полуконтри, Италијан је додао Нигеријцу који је повукао дрибилинг улево, пробио до шеснаестерца и левом ногом лопту закуцао у мрежу Ковара.

EPA-EFE

73' Неспортско понашање Андриха

Ковач жутим картоном "наградио" играча Леверкузена.

69'Двострука измена у Леверкузену

Игру су напустили Паласиос и Грималдо, а мењају их Хлозет и Андрих.

66' Жути картон за Тапсобу

Адемола Лукман је поново избацио Тапсобу који је принуђен на старт после којег је добио заслужен жути картон.

60' Запакоста добија картон

Још један оштар старт фудбалера Аталанте који је кажњен жутим картоном. 

59' Фримпонг пропустио изгледну прилику

Фримпонг је из налета са десетак метара волеј ударцем левом ногом шутирао преко гола после интервенције Мусоа.

57' Гасперини изменио Де Кетелареа

Нејасна одлука тренера Аталанте да из игре извуче једног од најбољих играча из досадашњег дела меча, и то после 10 минута другог дела.

55' Леверкузен покушава, Аталанта сигурна

Опколио је леверкузен гол Аталанте у неколико наврата, али су два корнера све што је добио.

Почиње друго полувреме

Ђорђо Скалвини је на полувремену заменио Сеада Колашинца за Аталанту.

У екипи Леверкузена у игри је Виктор Бонифејс који је ушао уместо Станишића.

Полувреме, Аталанта води против Бајера 2:0

Леверкузен контролише посед, Аталанта резултат. Бајер је имао доста више лопте у својим ногама, остварио дупло више додавања, али и грешио доста више, па тим из Италије агресивном игром и добром одбраном заслужено води 2:0 погоцима Лукмана.

Аталанту 45 минута дели од титуле првака Лиге Европе, док Алонсо има 15 минута да спреми тим пред друго полувреме, јер овакав Бајер, без идеје нема шансу против расположеног италијанског представника.

42' Де Кетеларе прети, Ковар сигуран

Трећи ударац ка голу чешког голмана и први заустављен пре него што је лопта затресла мрежу.

40' Бајер покушава да успостави контролу

Леверкузен је покушао да преузме иницијативу, али њихове акције се завршавају пре него што лопта дође до завршне фазе захваљујући беспрекорној одбрани фудбалера Аталанте у игри један на један.

35' Вирц и Скамака уписани

Флоријан Вирц из Бајера кажњен је жутим картоном због приговора, а само пар тренутака раније, Скамака из Аталанте истом бојом кажњен је због закаснелог старта.

Де Кетеларе изузетно активан

Белгијски фудбалер уз Запакосту на десној страни прави велики притисак на Тапсобу, Паласиоса и Хинкапија, па Бајерн скоро да нема игру по својој левој страни.

26' ГООООЛ, Лукман поново кажњава Бајер - 2:0

Нови гол репрезентативца Нигерије. Нова изгубљена лопта Леверкузена дошла је до Лукмана који је направио неколико корака, а потом са ивице шеснаестерца упутио прецизан шут који је завршио између Ковара и његове леве стативе.

Фото: EPA-EFE

25' Леверкузен има већи посед и више успешних додавања

Немачки тим контролише посед лопте 60:40, има више од сто комплетираних додавања више, али је Аталанта та која је опаснија.

22' Ђимшити први добија картон

 Фудбалер Аталанте је јако грубо стартовао и за стандард који је поставио Ковач, па први добија жути картон.

18' Грималдо се обрукао

Први напад у којем је Леверкузен могао да запрети. Транзициони напад немачког тима завршен је покушајем Станишића којем је претходила ситуација у којој је Грималдо на ивици шеснаестерца промашио лопту.

Ковач пустио чвршћу игру

Румунски арбитар дозволио је игру са доста контакта. Обе екипе играју груб фудбал.

12' ГООООЛ, Аталанта води 1:0

Лукман кажњава успавани Леверкузен на почетку меча. Копмајнерс је одиграо тачну лопту до Запакосте који је пробио по десној страни, послао лопту у петерац где се после гужве најбоље снашао Адемола Лукман.

Екипа Ћабија Алонса бар у првих десетак минута не личи на ону која је играла прецизан фудбал и не зна за пораз ове сезоне.

Фото: EPA-EFE

8' Леверкузен нервозан, Аталанта прва прети

Немачки тим је стегнуто ушао у меч, од почетка утакмице направили су неколико грешака које су могле скупо да их коштају. Последњом, лошим додавањем Џаке, Аталанта је запретила полуконтром, а Скамака је главом после центаршута лоше захватио лопту.

Почео је дуел у Даблину...

Са центра креће екипа Аталанте.

Фото: EPA-EFE

Навијачи су спремни...

Прва постава Аталанте

Прва постава Бајера

Реприза осмине финала 2022.

Аталанта и Бајер Леверкузен су се претходно срели једино у осмини финала Лиге Европе 2022. године, када је италијански тим остварио две победе и са укупних 4:2 отишао у четвртфинале.

Фото: EPA-EFE

Искуство у европским финалима на страни Бајера

Тим из Леверкузена већ има у својим витринама трофеј Лиге Европе, тачније Купа Уефа. Освојио га је 1988. године у двомечу са Еспањолом. Оба меча су завршена тријумфима домаћина по 3:0, па су одлучили пенали.

Био је Бајер и надомак пехара Лиге Шампиона, али га је 2002. у финалу зауставио антологијски волеј Зинедина Зидана.

Аталанта никада није играла финале неког европског такмичења.

Детаљ којег се у Леверкузену нерадо сећају
Фото: EPA-EFE

Леверкузен на два корака од "триплете"

Још два дуела, два финала, и Ћаби Алонсо улази у историју фудбала са перфектном "триплетом". Бајеру је остало само да не забрља на крају. Узели су титулу у Бундеслиги први пут у историји и нису више "Неверкузен".

Групна фаза Лиге Европе са Карабагом, Молдеом и Хакеном изгледала је као јачи тренинг. Окончана је са свих шест победа и гол-разликом 19:3.

Kao што се Аталанта укрстила са Спортингом у осмини финала, тако се десило и Бајеру са Карабагом. Азербејџански састав је био на ивици сензације. Сусрет у Азербејџану завршен је 2:2, а у наредном су гости имали предност и пролаз даље до трећег минута судијске надокнаде. Алонсови изабраници су у наредних пет минута сместили два гола.

Уследио је двомеч са Вест хемом, прошлогодишњим освајачем Лиге конференција. Овога пута је први меч одигран у Леверкузену и домаћин је победио са 2:0. У реваншу је гол Фримпонга у 89. минуту за 1:1 угасио наде лондонског тима.

Полуфинални дуел са Ромом започет је са сигурних 2:0 у престоници Италије. Чудно, Бајер је на свом стадиону био надомак елиминације. Аутогол Роминог Ђанлуке Манћинија дошао је као сламка спаса на 0:2, а финале је оверио Станишић у седмом минуту судијске надокнаде.

Леверкузен - шампион Немачке
Фото: EPA-EFE

Гасперинијеве "Уједињене нације"

Искусни тренер Аталанте Ђан Пјерo Гасперини успео је да тим препун странаца, атипично за мањи италијански клуб, учини компактним. Пре свега су у Бергаму погодили са летњим појачањима и позајмицама, вративши нападача Ђанлуку Скамаку из Вест хема, затим потписавши Сеада Колашинца као слободног агента, Холанђанина Мичела Бакера управо из редова вечерашњег ривала, Ел Билала Туреа из Алмерије. На позајмицу су довели Шарла се Кетелера из Милана. Белгијанац је постао један од најбољих играча Аталанте.

О шаренишу националности које доприносе успесима Аталанте говори чињеница да преко 50 наступа у свим такмичењима ове сезоне имају Албанац Берат Ђимсити и Бразилас Едерсон. Испод њих су Холанђанин Теон Копмајнерс и Хрват Марио Пашалић са 48 утакмица, Шарл де Кетелер (47), Холанђанин Мартен де Рон (45), Нигеријац Адемола Лукман (42)...

Слична је ситуација и на листи стрелац, коју предводи Скамака са 18 погодака, па следе Копмајнерс, Де Кетелер, Лукман Пашалић,...Ту је и пар Колумбијаца, Аргентинаца, Швеђана, те Рус Алексеј Миранчук.

Ђан Пјерo Гасперини
Фото: EPA-EFE

Ни Ливерпул није могао да заустави Аталанту

Захваљујући петом месту у Серији А на крају претходне сезоне, тим из Бергама се директно пласирао у групну фазу Лиге Европе. У конкуренцији Спортинга из Лисабона, бечке Аустрије и пољског првака Ракова окончали су групну фазу без пораза, са четири победе и два ремија.

Игром случаја и вољом жреба у осмини финала су се опет сусрели са португалским великаном, победивши на страни и код куће са по 2:1.

Уследио је преломни дуел на путу ка финалу - долазак на "Енфилд". Не само да су Италијани победили Ливерпул мотивисан да Јиргену Клопу донесе још једну титулу пред опроштај, већ су славили са 3:0. На свом терену нису дозволили преокрет, завршивши безболним поразом 1:0.

Трећа рунда и опет повољан жреб и реванш на свом терену. Против Олипмика из Марсеја су га максимално искористили. На 1:1 у Француској одговорили су са 3:0 пред својим навијачима за праву фешту и пласман у финале.

"Авива" стадион домаћин финала

Финале Лиге Европе игра се на "Авива" стадиону у Даблину, главном граду Републике Ирске.

Стадион је грађен од 2007. до 2010. године. Може да прими скоро 52.000 навијача и дом је рагби репрезентације и фудбалске репрезентације Републике Ирске.

На овом месту је већ одиграно једно финале Лиге Европе - 2011. године, када је Порто победио Брагу са 1:0.

Фото: EPA-EFE

Пут до финала Лиге Европе у Даблину