Извор: РТС

Звезда четврти пут заредом освојила дуплу круну

Фудбалери Црвене звезде савладали су новосадску Војводину 2:1 у финалу Купа Србије и освојили четврту узастопну дуплу круну.

Звезда је освојила Куп Србије, седми пут од самосталности државе, уједно 28. трофеј у националним куп такмичењима у историји клуба. Поред тога, Звезда је поставила нови рекорд - четврти пут узастопно је освојила дуплу круну - шампионат и куп такмичење.

Звезда је на стадиону Лагатор у Лозници саваладала Војводину 2:1. Одличан амбијент уприличен је сјајном фудбалском представом коју су крунисали играчи новосадских и београдских црвено-белих.

Војводина је током целог првог полувремена била равноправан противник шампиону Србије. Новосађани су се борили за плеј-оф Лиге Европе, будући да су у Суперлиги на петом месту. Након последњег кола у Суперлиги биће познат и коначан расплет на табели. Војводина се за четврту позицију бори са Радничким из Крагујевца.

Звезда ништа није препустила случају, офанзивном игром стигла је до дупле круне. Поред тога, овог је први трфеј Купа Србије за Владана Милојевића са црвено-белима и други у његовој каријери, са Чукаричким је претходно био најбољи у најмасовнијем фудбалском такмичењу у држави 2015. године. Ово је и прва дупла круна за Милојевића са Звездом.

Звезда је у раној фази меча успоставила иницијативу, одличном игром на средини терена. Дефанзивци су били добро позиционирани и диктирали су нападачки стил из задње линије. Нападачи су стварали вишак између дефанзивне и средње линије играча Војводине и често бивали иза њихових леђа. Милојевићева екипа је ређала прилике, најчешће преко крилних играча.

Вођство Звезди донео је Мирко Иванић у 37. минуту меча. Асистент је био Шериф Ендиај који му је после центаршута спустио лопту на петерац, а луцидни офанзивац је спровео у мрежу. Три минута касније Ендиај је био стрелац, а Милан Родић асистент. Међутим, ВАР је поништио гол због недозвољене позиције у којој се нашао Родић приликом додавања Иванића. 

На полувремену Звезда је имала предност од једног гола.

Војводина током целог меча није направила значајнију предност на терену, очекивала је грешку играча Звезде. Одсуство иницијативе коштало је екипу Божидара Бандовића повољног резултата.

Почетак другог полувремена обележен је прекидима. Прво због убацивања папира, а потом и због судара голмана Војводине Лазара Царевића и дефанзивца Звезде Уроша Спајића.

Звезда у другом делу финалног меча није одустајала од нападачког стила игре.

У 62. минуту поништен је и гол Османа Букарија после провере у ВАР соби, такође због офсајда.

Дилему око победника решио је Спајић који је после центаршута Хванга из корнера савладао голмана Војводине у 66. минуту, иако је у 54. минуту добио јак ударац у главу приликом поменутог судара. ВАР је Звезди поништио и трећи гол, у 85. минуту је Ендиај послао лопту у мрежу, али опет је била офсајд позиција.

Коначан резулта финала Купа Србије поставио је Алекса Вукановић. Дефанзивцима Звезде је некадашњи саиграч побегао из вида и потом одличним ударцем са 16 метара савладао Омрија Глазера.

Тријумфом Црвене звезде у Купу Србије, ТСЦ је обезбедио још једну европску јесен. Екипа из Бачке Тополе ће играти у плеј-оф за Лигу Европе. Свакако ће тим са севера Србије играти групну фазу неког европског такмичења. У случају победе другорангирано, а у случају пораза у плеј-офу Лиге Европе, групну фазу Лиге конференција.

Крај финала Купа Србије, Црвена звезда - Војводина 2:1

98' ГОЛ! Вукановић смањио предност Звезде - 2:1

Изненадни ударац Вукановића с ивице шеснаестерца завршио је у мрежи Глазера. Некадашњи нападач Звезде донео је Војводини наду да утакмица може бити окончана ремијем.

95' Трострука измена у Звезди - 2:0

Хванг, Ендиај и Иванић су напустили трен, уместо њих ће играти Мимовић, Шљивић и Кнежевић.

90' Девет минута игре до краја финала Купа Србије

88' Зукић ван терена, Николић у игри - 2:0

Бандовић је променио Дејана Зукића. Урош Николић ће играти уместо њега.

87' Жути картон Вукановићу - 2:0

Алекса Вукановић је зарадио жути картон због протеста. Сматрао је нападач Војводине да је фаулиран, али не и судија Илић.

ВАР још једном поништио гол Ендиају

ВАР проверава гол Ендиаја

82' ГОЛ! Ендиај је постигао гол, овога пута нема офсајда - 3:0

Шериф Ендиај је овога пута постигао гол који није поништен.

Акција Звезде је кренула са десне стране, настављена преко Катаија до Иванића и потом је Ендиај био егзекутор. Одличну кретњу је показао Сенегалац, варком је кренуо у леву страну, а онда се спустио право у срце шеснаестерца одакле је само ћушнуо лопту и спровео је иза леђа Царевића.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

78' Војводина заиграла офанзивније - 2:0

Играчи Војводине су заиграли офанзивније. Радуловић покушава индивидуалним акцијама да продре до шеснаестерца противника, али се његови соло продори завршавају без гол шанси.

77' Кембел уместо Лазаревића у Војводини - 2:0

Још једна промена у Војводини. Меч је завршио Милан Лазаревић и уместо њега играће Норман Кембел.

74' Промене у Звезди - 2:0

Игру је напустио Стаменић, а уместо њега играће Алексадар Катаи. Осман Букари је завршио финале, а Гејлор Канга ће наставити меч.

Извесно је да ће доћи до формацијске промене у игри Звезде, јер су Катаи и Канга офанзивнији у односу на Букарија и Стаменића. Канга ће бити плејмејекер у наставку.

70' Војводина без активне игре - 2:0

Фудбалери Војводине у другом полувремену потпуно индиспонирани и без правих прилика. За то су најзаслужнији противнички играчи у дефанзиви и на средини терена који им не дозвољавају да се добро позиционирају, те да изграде нападе.

Радуловић је пропустио зицер у 69. минуту. Упутио је лопту изнад пречке, иако је био усамљен на петерцу у Звездином шеснаестерцу.

То довољно говори о неприпремљености на активну игру.

66' ГОЛ! Храбри Спајић прецизан - 2:0

Одличан центаршут Хванга из корнера, а неухватљиви Урош Спајић је побегао чувару и добро реаговао. Ударцем главом савладао је голмана Војводине.

65' Прва промена у Војводини - 1:0

Вукан Савићевић је напустио терен, а уместо њега ће играти Андрија Радуловић.

63' Кораћ добио жути картон - 1:0

Сеид Кораћ је добио жути картон. Зауставио је Букарија повлачењем за дрес с леђа приликом налета Звездиног офанзивца.

62' Гол Букарија, али је судија подигао офсајд заставу - 1:0

Осман Букари је остао сам на ивици шеснаестерца, а репрезентативац Гане је успео да погоди мрежу Војводине.

Међутим, досуђен је офсајд. ВАР соба ће интервенисати.

Потврђен је офсајд од ВАР судија.

Букари помогао да се очисти терен

Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

57' Спајић напустио терен са лекарским тимом, а убрзо се вратио - 1:0

Дуел је настављен. Спајић је терен напустио са лекарским тимом, али се убрзо вратио.

54' Нови прекид, судар Царевића и Спајића

Судар голмана Војводине Царевића и дефанзивца Звезде Спајића.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

51' Настављен је меч - 1:0

Прекид је трајао пет минута, а након уклањања папира, меч је настављен.

46' Прекид због папира на терену - 1:0

Заустрављена је игра, јер су навијачи Црвене звезде убацили папире на терен. Голман Војводине се ухватио за лице. Нема поузданих информација да је погођен.

Почело је друго полувреме финала Купа Србије

Утакмица је настављена почетним ударцем играча Војводине са центра игралишта на стадиону Лагатор у Лозници.

Славље навијача Звезде после првог гола

РТС

Крај првог полувремена, Црвена звезда - Војводина 1:0

Судија Илић је означио крај првог дела игре у финалу Купа Србије.

Црвена звезда води голом Мирка Иванића од 37. минута. Прво полувреме обележено је атрактивним и офанзивним почетком оба тима. Алекса Вукановић из Војводине је имао прву прилику у трећем минуту, али је Омри Глазер одлично интервенисао.

Звезда је успоставила равнотежу, одличном игром на средини терена. Дефанзивци црвено-белих из Београда били су одлично позиционирани и диктирали су одличну игру. Звезда је стварала вишак између дефанзивне и средње линије играча Војводине. Београдска екипа је ређала прилике, најчешће преко крилних играча.

После првог гола на мечу, убрзо је виђен и други, стрелац је био Шериф Ендиај, али је ВАР поништио погодак, због офсајд позиције у којој се нашао Милан Родић приликом додавања Мирка Иванића.

Најбољу прилику на утакмици за Војводину имао је Михаило Ивановић у 35. минуту. Одличном кретњом нападач Новосађана се нашао у прилици да псотигне гол, али је Глазер још једном демонстрирао сјајно голманско умеће.

У првих 45 минута приказана је одлична, интензивна и нападачка игра тимова.

45' Још пет минута игре у првом полувремену - 1:0

ВАР поништио гол Звезде

Судије у ВАР соби су одлучиле да нема гола, будући да се Родић налазио у офсајд позицији приликом додавања Иванића.

ВАР провера гола

Судија Илић је зауставио игру, јер је у току ВАР провера. Проверава се ситуација у којој је Иванић додао Родићу.

41' Ендиај добио жути картон - 2:0

Највероватније због прославе гола, Ендиај је зарадио жути картон.

40' ГОЛ! Ендиај луцидним потезом доноси велику предност Звезди у финишу првог полувремена - 2:0

Променили су улоге Мирко Иванић и Шериф Ендиај. Овога пута Иванић је био иницијатор акције коју је наставио Милан Родић, а Сенегалац у дело спровео.

Ендиај је постигао 16. гол у сезони у свим такмичењима.

37' ГОЛ! Иванић казнио промашај Војводине - 1:0

Мирко Иванић је донео предност Звезди. 

Шериф Ендиај је спустио лопту до Иванића на петерцу, а лоша реакција и недостатак агресивности у одбрани Војводине кажњени су голом Звезде.

Иванић је од 2013. до 2016. године наступао за Војводину.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

35' Ивановић пропустио велику прилику - 0:0

Војводина је преко Михаила Ивановића имала најбољу прилику у досадашњем делу меча. Нападач Новосађана је одлично дошао иза леђа дефанзиваца Звезве и притом избегао офсајд, али није успео да савлада Глазера који је на време изашао на лопту.

34' Војводина позиционим нападима покушава да угрози гол Звезде - 0:0

Војводина је заиграла стабилније од 25. минута, позиционим нападима покушава да дође до противничког шеснаестерца. Звезда дисциплиновано прати лопту, али постоји реално опасност по гол црвено-белих.

29' Црномарковић зарадио жути картон - 0:0

Ђорђе Црномарковић је у жељи да заустави Шерифа Ендиаја на средини терена направио прекршај који је судија окарактерисао јавном опоменом у виду жутог картона.

25' Војводина упасивила Звзедину игру - 0:0

Фудбалери Војводине успели су да зауставе налет играча Звезде који је трајао практично од почетка утакмице. 

Атмосфера у финалу Купа Србије

20' Први жути картон на утакмици - 0:0

Марко Стаменић из Звезде је зарадио жути картон. Стартовао је с циљем да одузме лопту Алекси Вукановићу, али је интензитет био велики.

Верни навијачи Војводине

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

13' Звезда ређа прилике, али и промашаје - 0:0

Марстрално је Осман Букари направио соло продор дошашвши до противничког петерца, али је лоше упутио ударац са десне у супротну страну гола.

10' Звезда заиграла офанзивније - 0:0

Фудбалери Црвене звезде су у последњих три минута направили одличан притисак у нападу. Мирко Иванић је у некој акција демострирао сјајан први корак, а уз то је и примирио лопту, створивши гол прилику, али је лоше шутирао.

Јасна порука навијача Звезде

STARSPORT

Селектор Стојковић прати финале

Селектор репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси је на трибинама стадиона и прати финални дуел између Црвене звезде и Војводине.

Подсећања ради, Стојковић је бранио боје београдског тима од 1986. до 1990. године.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

5' Настављен је сусрет у Лозници

Дим се подигао, а арбитри су одлучили да меч може бити настављен.

3' Прекид због дима на терену

Присутни навијачи на трибинама направили су дим од бакљи који се доспео до терена, услед чега је смањена видљивост. Судија Илић је прекинуо дуел.

3' Динамична игра, спектакл на трибинама - 0:0

Финалисти су отворено започели меч, а добре потезе на почетку испратили су навијачи оба клуба. Створен је одличан амбијент. 

Војводина је имала прву прилику преко Алексе Вукановића да дође до гола, али је Омри Глазер правоременим изласком затворио угао некадашњем нападачу Звзеде и отклонио опасност.

Почео је финални сусрет Купа Србије

Први напад на мечу има Црвена звезда.

Интонирање химне Србије

Интонирањем химне Републике Србије "Боже правде" почиње финале државног купа.

Фудбалери излазе на терен

Фудбалери Црвене звезде и Војводине управо излазе на терен стадиона Лагатор у Лозници.

На Лагатору чекају само на актере

Добро попуњене трибине на стадиону Лагатор у Лозници обећавају узбудљиво финале Купа Србије.

Навијачи Звезде су на северној, а на супротној стани су љубитељи Војводине.

Навијачи Војводине попуњавају места

Састави тимова

Тренери фудбалера Црвене звезде и Војводине Владан Милојевић и Божидар Бандовић одредили су стартних 11 за финале Купа Србије у Лозници.

Црвена звезда: Глазер - Мијаиловић, Спајић, Драговић, Родић - Стаменић, Хванг, Иванић - Букари, Олајинка, Ендиај;

Војводина: Царевић - Лазаревић, Црномарковић, Кораћ, Ђорђевић - Савићевић, Петровић, Зади, Зукић - Ивановић, Вукановић.

РТС

Киша у Лозници

Милан Илић суди финале

Милан Илић биће главни судија у финалу Купа Србије. 

Илићеви помоћници биће Александар Марјановић и Марко Ђуричић, док је за четвртог судију одређен Марко Ивковић. Делегат на финалу Купа Србије биће Раденко Стевовић, посматрач Драган Радуловић, а у ВАР соби седеће Лазар Лукић и Павле Томић.

Историјски осврт на Куп Србије

Куп Србије је најмасновније фудбалско такмичење у Србији. Након самосталности 2006. године, први пут је заживело надметање које је освојила Црвена звезда.

Куп такмичење сеже од 1914. године када је Олимпијски комитет Србије организовао Српски олимпијски куп. Одиграна је само финална утакмица, а било је планирано да се такмичење одржи и у наредним годинама, међутим, Први светски рат је пореметио спортске планове.

Прву утакмицу у Купу Србије одиграли су: Велика Србија против Шумадије из Крагујевца, резултат је био 3:1 у корист екипе из Београда. Финале је одиграно 11. маја 1914. године на стадиону Спортског клуба Соко у Кошутњаку.

Највећи број трофеја освојио је Партизан, чак седам, а још четири пута је играо финале. Поред вечитих ривала, рачунајући од 2006. године, трофеј Купа Србије освајали су: Војводина, Чукарички и Јагодина.

Једини хет-трик у финалима такмичења постигао је фудбалер Партизана Ламин Дијара 2008. године против Земуна.

Звездина дупла круна или европска Војводина

Улог у финалу Купа Србије је велики, јер ће Звезда играти за такозвану дуплу круну - четврту заредом. Црвено-бели из Београда су, подсећања ради, претходно освојили Суперлигу.

Фудбалери Црвене звезде су победом против ТСЦ-а 2:1 у мечу трећег кола плеј-офа Суперлиге Србије (2. мај 2024.) математички обезбедили нову титулу националног шампиона.

Војводина ће пак тражити прилику да преко трофеја у купу дође до пласмана у плеј-оф Лиге Европе.

Звезда је рачунајући и Куп Југославије, односно Србије и Црне Горе, а потом и Србије - 27 пута освојила наслов првака националног купа.

Куп Југославије (12 пута): 1948, 1949, 1950, 1958, 1959, 1964, 1968, 1970, 1971, 1982, 1985, 1990;

Куп СРЈ/СЦГ (9 пута): 1993, 1995, 1996, 1997, 1999, 2000, 2002, 2004, 2006;

Куп Србије (6 пута): 2007, 2010, 2012, 2021, 2022, 2023.

Војводина је у Купу Југославије једном играла финале - 1951. године, а у финалу је два пута поражена од загребачког Динама са по 2:0.

1997. године црвено-бели из Новог Сада играли су у финалу Купа СРЈ против Звезде у Београду и поражени су 1:0.

Звездина стаза у Купу Србије

Звезда је до последње утакмице у најмасовнијем такмичењу стигла без примљеног гола и убедљивим победама против крушевачког Трајала 6:0, нишког Радничког 5:0, Вршца 3:0 и у полуфиналу тријумфом против Партизана 2:0.

Пут Војводине до финала

Војводина у првенству држи пету позицију, а у последњем колу је одиграла нерешено са крушевачким Напретком.

У Купу Србије почела је тријумфом против Новог Сада 2:0, потом је савладала Младост ГАТ 3:0. У четвртфиналну су Новосађани елиминисали Чукарички након бољег извођења једанаестераца. До финала, екипа Божидара Бандовића је стигла голом у надокнади против Радничког у Крагујевцу.

Београдски црвено-бели без пораза од доласка Владана Милојевића

Звезда од почетка године и под вођством тренера Владана Милојевића није доживела пораз. На 19 утакмица је забележила само два нерешена резултата, што показује одличан такмичарски ритам.

Милојевић ће се борити за први трофеј у Купу Србије са Звездом. Претходно је са Чукаричким 2015. године освојио најмасовније такмичење у држави.

Звезда боља од Војводине у међусобним дуелима

Црвено-бели из Београда и Новог Сада одиграли су укупно чак 212 међусобних дуела, а тим из престонице је био бољи на 122 утакмице. На 50 је било нерешено, док је екипа из "српске Атине" победила 40 пута.

Ове сезоне београдски црвено-бели немају пораз од новосадаског клуба, те ће Војводина имати мотив више у финалу Купа Србије. На почетку сезоне, Звезда је убедљиво тријумфовала 5:0, у другом делу првенства је у гостима такође славила тријумф од 2:1. У последњем одиграном дуелу у плеј-офу Суперлиге, екипе су поделиле бодове - 0:0.

Лагатор и Лозница дочекују финалисте

Стадион Лагатор у Лозници има капацитет од 8.030 седишта. На њему ће Звезда и Војводина играти финале Купа Србије.

Лагатор се налази у истоименом градском кварту одакле и потиче назив. 

Подсећања ради, Лагатор је била титула заповедника војног одреда у Османском цасрству. Ова војна терминологија још увек живи у турским презименима, а једном од тумачења на српском гласи - гласоноша.

Стадион је отворен 18. новембра 2023. утакмицом Српске лиге Запад између Лознице и Врела, а завршена је победом домаћина 3:2.

Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Улози су велики

Црвена звезда ће се борити за четврти узастопни трофеј у Купу Србије и укупно седми откако је Србија самостална држава. У случају тријумфа, Војводина би дошла до трећег пехара намењеног освајачу Купа Србије.

Дан одлуке у Купу Србије

Читај ми!