Марадона на новчаници

Диего Марадона, вероватно најбољи фудбалер свих времена, увек изазива посебну врсту емоција. У родној Аргентини, где није мали број оних који га сматрају божанством, увек смишљају нове начине да му одају почаст.

Aргентинска легенда Диего Армандо Марадона изазива дозе фанатизма код својих поклоника коју многи описују као нездраву. Победник Светског првенства из 1986. године већ има своју цркву, Iglesia Maradonina (Марадонина црква), у којој се он поштује као божанство.

Сада, навијачи и његови поштоваоци, којих у Аргентини има готово незамисливо много, покренули су кампању да новчаница од десет песоса понесе његов лик.

„Диего" је реч која је одавно ушла у тамошњи сленг и која означава управо десет песоса, и из тог разлога више од 20 хиљада људи је подржало групу на Фејсбуку „Нека Диего буде Диего", која се залаже да се уместо лица Мануела Белграна, који је осмислио заставу Аргентине и који се сматра једном од најзнаменитијих личности у борби за независност Аргентина, нађе лице „Златног дечка".

Ништа не значи у срцима Аргентинаца као понижење које је Марадона приредио Енглезима на Светском првенству 1986. године, када је постигао можда и два најчувенија гола у историји овог спорта. Донети титулу првака света својој земљи је једно, али када то неко уради готово самостално, посебан статус му је загарантован.

Марадона се још увек није изјаснио поводом овога, можда из разлога што је презаузет проналажењем решења да отплати енормне суме новца које дугује италијанској држави на основу пореза. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи