ФИФА увела контролу трансфера

Међународна фудбалска федерација (ФИФА) саопштила је данас да 1. октобра званично почиње да се примењује нови електронски систем контроле трансфера.

То значи да ће сви клубови света имати обавезу да испуне формуларе са свим траженим подацима о трансферу. Формуларе ће попуњавати и клуб који продаје играча и онај који га купује, а у случају да се подаци клубова не поклапају, уследиће истрага и казна.

Да би могли да потпишу уговор о продаји, односно куповини фудбалера, оба клуба ће морати да наведу висину трансфера, износ плате фудбалера који се купује, име агента или правног заступника који евентуално посредује у послу и његову провизију, као и дужину трајања уговора.

Поред тога, трансфер неће моћи да се обави уколико клуб који купује играча не уплати новац са свог банковног рачуна на рачун клуба који продаје фудбалера.

На тај начин ФИФА жели да стане на пут плаћањима из црних фондова, односно прању новца. Поред тога, нови систем ће онемногућити досадашњу праксу, поготово на нашим просторима, да играчи буду "власници" агената или менаџера, а не клубова у којима играју.

Новим системом контроле трансфера онемогућиће се велики европски клубови да практично отимају децу из јужноамеричких и афричких клубова. За преласке малолетника аматера из куба у клуб предвиђена је посебна процедура и клуб који доводи таквог играча мораће да поштује веома строгу процедуру.

Уобичајени начин одвођења малолетника била је селидба породице. Клубови из Европе би наводо нашли запослење за родитеље, који би онда затражили да клуб пусти њиховог сина јер се селе у Европу.

Сада ће клубови који желе да на тај начин ангажују малолетника морати да докажу да су заиста запослили његове родитеље, а ови да докажу да су се стварно преселили у Европу.

Захваљујући томе у последњих годину дана, када се систем контроле трансфера примењивао експериментално, ФИФА је одбила 174 захтева за трансфер малолетника.

Клубови коју буду фалсификовали податке моћи ће да буду кажњени одузимањем бодова, пребацивањем у нижи ранг такмичења и забраном продаје и куповине играча на одређено време.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи