"Орлови" сломљених крила

Радомир Антић, у можда свом последњем мечу на клупи „орлова“, није добио оно што је хтео – победу. Грци победили голом Салпингидиса. Не рачунајући првих пола сата, Србија бољи ривал. На полувремену звиждуци, на крају аплауз. Чека се одговор на питање са којим селектором Србија улази у квалификације.

Репрезентативци Србије нису успели да обрадују око 10,000 навијача који су дошли да им пруже подршку после неуспеха у Јужној Африци и пред квалификације за Европско првенство. "Орлови" су угостили "нове" Грке, у јединој пријатељској утакмици пред квалификације.

Антић је одлучио да на овом мечу игра са само једним нападачем.

На голу је дебитовао  Анђелко Ђуричић. У формацији 4-5-1, у одбрани није било великих превртања. Видић и Суботић у центру, Бане Ивановић и Обрадовић на боковима.

Милијаш и Раћа Петровић су били на средини терена. Задатак им је био организација напада, али и кварење игре противника и одбрана гола.

Красић и Јовановић су, стандардно, били на крилима, Жигић сам у нападу, док је Здравко Кузмановић играо нешто офанзивније него обично. 

Међутим, у првих пола сата игре, "орлови" никако нису успевали да дођу до противничког гола, нити да се ослободе притиска гостију, који су се навикавали на нови систем игре, наметнут од стране новог селектора.

Ото Рехагел је смењен после очајних игара на Мундијалу, а на његово место дошао је Португалац Фернандо Сантош, који је обећао да ће форсирати нападачку игру, потпуно различиту оној која је красила ову екипу у последњој деценији.

Видело се да је нови селектор радио на томе, јер су његови изабраници од старта меча притисли "орлове", али никако нису успевали да "откључају" одбрану, којом је командовао Немања Видић, капитен на овом мечу.

Српски репрезентативци никако нису успевали да организују напад, а најјаче оружје Радомира Антића, пробоји Красића и Јовановића по боковима нисмо ни видели у првих двадесетак минута игре.

А онда, када су коначно повезали редове, стигли су и до шанси. јовановић је имао једну сасвим солидну, али је шутирао право у голмана Сифакиса.

Најбољу шансу имао је жигић, али је ужасно лоше шутирао главом са свега метар-два од гола.

А када се шансе промаше, по неписаном фудбалском правилу, стиже казна. У последњим секундама меча, Салпингидис се искрао одбрани "орлова", сјајно реаговао на убачену лопту Торосидиса и главом савладао Ђуричића.

Очигледно незадовољни, навијачи на стадиону партизана, своје љубимце су на одмор испратили звиждуцима, али су скандирали име Радомира Антића, у знак подршке селектору, чија судбина на клупи "орлова" још није позната.

Али, већ на старту другог дела игре, момци Радомира Антића решили су да поправе утисак и поврате поверење и симпатије бројних навијача у Хумској.

Антић је у ватру убацио Тошића, Коларова и Нинковића, који је играо мало офанзивније него Милијаш, кога је заменио.

Бамби Тошић је показао, још једном, да је фантастичан играч. Унео је живост у игру "орлова", а погодио је и пречку страховитим ударцем са дистанце. Публика је осетила да треба да пружи подршку репрезентативцима, јер су се заиста трудили на терену.

У игру су ушли и Качар, а нешто касније и Мрђа, што је променило стратегију. Сада је Мрђа био мало "испод" Жигића, док су Нинковић, Кузмановић и Качар играли доста офанзивније. Додавши томе да је и Коларов играо много више на половини противника, онда је јасно да су "орлови" по сваку цену желели победу.

Међутим, никако нису имали среће. Жигић је шутирао главом у Сифакиса, лопта се одбила Мрђи на главу, овај погодио пречку, а затим шутирао поред гола. Србија је играла све боље, али никако да Сифакис буде, коначно, савладан.

Неколико минута касније главни судија је оштетио Србију, јер је један грчки репрезентативац играо руком у казненом простору. Међутим, у пријатељској утакмици није најбитнији резултат, већ је много битније да се екипа уигра, испробају различите опције, па на крају крајева, није велика ствар што нам није досуђен пенал.

На крају, Грчка је победила са 1:0 голом Салпингидиса, али је Србија у другом делу показала квалитет, карактер, жељу и срце, што је публика свакако видела и осетила, па је, уместо звиждука као на полувремену, своје љубимце испратила аплаузом.

Дакле, игра је "ту негде". Мало фали да се све коцкице поклопе. Оно што смо видели никако није разочаравајуће (осим можда првих двадесетак минута). Једино питање, на које сви са нестрпљењем очекују одговор, јесте да ли ће Радомир Антић остати и у квалификацијама на клупи репрезентације.

Србија: Ђуричић, Видић, Ивановић, Суботић, Обрадовић, Милијаш, Петровић, Кузмановић, Красић, Јовановић, Жигић. Играли су и Качар, Тошић, Коларов, Мрђа, Пантелић, Нинковић.

Грчка: Сифакис, Винтра, Папастатопулос, Кирјакос, Спиропулос, карагунис, Кацуранис, Торосидис, Нинис, Самарас, Салпингидис. Прилику су добили и Аврам Пападопулос, Јоанес Пападопулос, Маринос, Манијотис, Гекас.

Број коментара 137

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи