Фифа у новој офанзиви против расизма

Светска фудбалска федерација поставиће посматраче да пазе на могуће инциденте на расној основи током утакмица у квалификацијама за Светско првенство 2018. године у Русији и Купу конфедерација у тој земљи годину дана раније.

То је један од последњих корака Фифе, која је у последње две године појачала борбу против расизма у светском фудбалу.

"Задовољан сам што видим да Фифа озбиљно схвата проблем расизма и предузима конкретне мере како би спречила понашање које се коси са спортским духом", рекао је фудбалер Манчестер ситија и Обале Слоноваче Јаја Туре на представљању система за праћење инцидената на расној основи.

Навијачи ЦСКА у Москви су током утакмице са Манчестер ситијем у Лиги шампиона 2013. године вређали Туреа на расној основи опонашајући мајмунске звуке. Он је прошле године упозорио да би тамнопути фудбалери могли да бојкотују Светско првенство у Русији ако се не реши проблем расизма. На основу процене ризика, Мрежа против дискриминације у фудбалу одлучиће на које утакмице ће бити постављени посматрачи.

"Постоји вероватноћа да ће бити расизма када своје утакмице играју репрезентације Енглеске, Француске или Немачке", наводи се.

Председник Фифе Сеп Блатер рекао је прошлог месеца у Москви да "има још много посла да се обави" у борби против расизма у Русији.

У недавном извештају Мреже против дискриминације у фудбалу и још једне организације наведено је да је у последње две сезоне било више од 200 случајева дискриминаторног понашања у руском фудбалу.

"Нови систем праћења је конкретна мера која ће осигурати да фудбал шаље јасну поруку различитости, а против сваког облика дискриминације", рекао је Блатер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи