Читај ми!

Србија - Данска, победа која доноси мир!

Фудбалска репрезентација Србије налази се на прекретници у квалификацијама за првенство Европе, против Данске неопходна јој је победа. Утакмица почиње у 20.45 пред празним трибинама стадиона Партизана, а можете је пратити у директном преносу на Првом програму РТС-а.

Нису потребне биране речи да би се најавила утакмица са Данском у квалификацијама за Евро 2016. Победа. Она доноси мир.

Мада се то код гостију није много приметило ипак они су такође под великим притиском и нетипично за њихов Савез и репрезентацију упали су у лошу причу и негативне вибрације, пре свега сопственом кривицом.

Меч је специфичан и јер се игра без публике. Али док је то новост за госте, многи српски фубалери су већ играли пред празним трибинама.

Због оних које је Матић назвао онако како је назвао, и због других који им то допуштају.

САСТАВ, СРБИЈА:

Селектор репрезентације Србије Дик Адвокат није много мењао у поређењу са претходном утакмицом али постоји бојазан да неће много мењати ни у стартних 11 за вечерашњи меч.

Ту пре свега мислим на Данка Лазовића за којег очекујем да ће бити најистуренији играч. Нема спора да је он лукав и спретан али због стила игре који имају противници, због тога што није физички најспремнији, њему више одговара да игра у поставци са два нападача, као у Партизану где му је партнер Петар Шкулетић.

Адвокат је мислио да нема потребе да позива најбољег стрелца лиге за овај меч а како игра у формацији 4-2-3-1 онда је јасно да би Лазовић требало да буде најближи голу противника без неке веће помоћи.

Невоља може да се појави на још два места. Место једног од два задња везна, где поре Немање Матића екипа има могућност да се ослони на неколико фудбалера. Немања Гудељ није толико брз на лопти као што се претпостављало и зато је у неколико утакмица виђено да преко њега акције спорије иду унапред.

Очекује се да ће на тој позицији бити Здравко Кузмановић. Самим тим, место Филипа Ђуричића, за кога претпостављам да ће играти на позицији „десетке" ће бити угрожено јер ако Куц не буде водио рачуна о одбрани Ђуричић ће морати да се троши трчећи за противницима.

Друга, ако тако могу да је назовем критична тачка, биће леви бек. Далеко од тога да Душко Тошић то не може добро да одигра. Али ако се нешто њему деси Адвокат нема право решење за ту позицију. Не само да више нема левих бекова, већ ни Душко Тошић у клубу не игра левог бека.

Очекује се да ће Милан Бишевац бити у екипи на позицији централног бека.

ПРОТИВНИК:

Данска је пропустила Светско првенство у Бразилу али је била и на ЕП 2012. и на СП 2010. Добар тим, солидан тим али вечерас без двојице јако битних: централног бека Даниела Агера и нападача Ласеа Шенеа.

Имају четири бода из три утакмице и бригу да ако вечерас изгубе могу да заостану превише. Осим тога, њихова бољка је и незадовољство и неких играча, и селектора и Савеза. И то је мање, више круг незадовољства. Савез је најавио могућност да Мортен Олсен после 14 година добије отказ ако вечерас изгуби. Олсен је узнемирен јавним критикама генералног секретара Савеза а незадовољан је и вероватно најталентованији играч екипе Кристијан Ерискен јер га је селектор - јавно критиковао за слабе игре.

Али то не значи да он неће бити један од штихова у данској репрезентацији вечерас. Поред њега то су још: Каспер Шмајхел, син некадашњег голмана Данске и Манчестер јунајтеда Питера Шмахела, Сајмон Кјар је један од талентованијих централних бекова у Европи, Пјер Хјоберг сјајни тинејджер минхенског Бајерна, фудбалер филмског имена и атлетских способности Михаел Крон Дели и скандал мајстор Ларс Бендтнер.

На три меча у квалификацијама до сада су добили Јерменију, играли нерешено у Албанији и поражени код куће од Португала.

Не дешава се често да одиграју утакмицу без примљеног гола, једнако је ретко да га не дају.

СТИЛ И ТАКТИКА:

Србија ће вероватно играти 4-2-3-1 али са Душаном Тадићем, најкреативнијим играчем на левој страни. Ђуричић ће покушати да направи сличан посао иза најистуренијег фудбалера.

Баланс екипи би могли да дају Матић и Кузмановић али само ако својевремено велико обећање српског фудбала а сада играч Интера успе да игра брже унапред и да који пут одапне ка голу противника онако како је то некада радио против Белгије и Румуније.

Биће интересантно ко ће имати већи посед лопте јер је Данска имала већи посед лопте од ривала у прошлих шест утакмица укључујући и мечеве на страни и сусрет са Португалом.

Прекид је јако битан. Не сме се дозволити Ериксену да шутира слободан ударац око казненог простора а Данска је једна од малобројних екипа која Србији може да парира по висини па ће центаршутеви бити врло опасни (поготово из прекида).

Препоставља се да ће Данска играти у истој формацији. Они воле да нападају преко крила али кључ је зауставити Ериксена и Хјоберга. Јер тада нема споне између остатка екипе и Крон Делија и Бендтнера.

На овој утакмици неће бити много голова.

ОЧЕКИВАНИ САСТАВИ:
Србија: Стојковић- Д. Тошић, С. Митровић, Бишевац, Ивановић-Матић, Кузмановић-Тадић, Ђуричић, З.Тошић-Лазовић
Данска: Шмајхел-Боилесен, Бјеланд, Кјар, Анкерсен- Хојбјерг, Квист- Ј. Поулсен, Ериксен, Крон Дели-Бендтнер.

ФОРМА:

Србија је без победе на четири (комплетне) утакмице а има само један пораз у десет мечева. Проблем је и то што се прима бар један гол на утакмици и не даје више од једног по мечу.

Данска је кренула победом у квалификацијама, ремизирала па изгубила.

БИЛАНС:

Србија и Данска нису играле утакмицу.

ПРОГНОЗА:

Србија- Данска 1:0

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи