Гатузо, одлучујућа битка великог ратника

Бескомпромисни Калабрезе, чији темперамент и врелу јужњачку крв није умирио ни монденски Милано, где је изградио фудбалско име, упркос сурово оскудним предиспозицијама, сада се спрема за најважнију битку до сада - да се одбрани од оптужби да је укаљао игру која му је толико пружила.

Вест са "чизме" да се спроводи истрага за намештање мечева нимало не изненађује. Било их је много у претходној деценији. Међутим, када је се појавило име Ђенара Гатуза, морам признати да сам био шокиран.

Ђенаро Гатузо, без икакве дилеме, није најбољи играч који је играо у Италији. За њега нема места ни у најбољих стотину. Али, он је својим радом прокрчио пут на сам врх листе најзахвалнијих и најкориснијих.

Његов задатак на терену био је један од најтежих - да прљаве послове обавља за тим, и био је један од ретких Италијана на тој позицији који су то беспрекорно радили.

Често се чинило да потпуно сам у дефанзивним задацима држи средину Милана. За њега није било изгубљене лопте, није било предаха, а сваки пораз би га прогањао ноћима.

Без трунке грациозности, без имало италијанске "намазаности", без икакве идеје шта радити са лоптом, осим додати је најближем играчу.

И сам је умео да, с времена на време, подсети на своје недостатке на терену: "Када видим шта Пирло ради са лоптом, размишљам да се пензионишем."

Са таквим предиспозицијама, нарочито на Апенинима, потпуно је јасно да је Гатузо од почетка имао знатан заостатак. Али и поред свега, изградио је име које се поштује.

Никада није био играч због којег би навијачи купили карту за утакмицу. Али, он је волео фудбал много више од осталих фудбалера, и због тога је и фудбал њему узвратио љубав. Баш због тога што је са занемарљивим талентом, са мрвом даровитости, само својим радом, упорношћу и темпераментом доказивао да му је стало до фудбала. Због тога му је и подарио фантастичну каријеру.

Данас, када на површину испливава нови скандал поводом намештања мечева, у којем се спомиње и његово име, Гатузов карактер, који га је обележио и красио током читаве каријере, доведен је у питање.

Мени се чини да баш то Гатуза највише боли. Не плаши га затвор, тамо би се већ првог дана потукао са најјачима! Боли га то што сада сви сумњају у његову приврженост игри.

"Ако се докаже да сам крив, убићу се насред градског трга! Никога не бих могао да погледам у очи. Желим да ме суд што пре позове, да скинем љагу са свог имена", рекао је, између осталог, Гатузо.

Свако је невин док се не докаже супротно, бар тако каже теорија. Ја желим да верујем да Гатузо никакве везе нема са оптужбама, јер ми је тешко да помислим да би упрљао игру за коју је крварио. Игру која му је толико пружила, а од које, сигурно, није толико очекивао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи