Загреб, 48 сати после

Врх Фудбалског савеза Хрватске шокиран "медијском хајком" која се води против Јосипа Шимунића. На другој страни, Фифа покренула поступак против Шимунића, а, према неким проценама, дефанзивца загребачког Динама очекује казна од шест мечева суспензије. Шимунић још једном поновио да није желео да шири мржњу.

Након два дана без гласа, челници Фудбалског савеза Хрватске коначно су проговорили о „случају Шимунић".

Први човек фудбала у земљи наших западних суседа Давор Шукер назвао је коресподенцију дефанзивца загребачког Динама и публике на Максимиру „непримереном за спортске терене".

Речитији је био Дамир Врбановић, извршни председник Савеза.

"Сви знамо да је Џо поштен момак, који никада не би некога вређао... Био је врућ након утакмице, учинио је нешто што није смео, али исто тако шокирани смо хајком против њега. Све је то емотивно доживео, најавио је и правну битку да се заштити. ХНС ће се позабавити тим случајем, али нећемо прејудицирати у вези са казнама... Такођер, морамо да видимо шта ће Фифа да каже", рекао је Врбановић.

Светска фудбалска федерација потврдила је да је покренула дисциплински поступак против репрезентативца Хрватске Јосипа Шимунића, који је после утакмице с Исландом усташким поздравом прославаљао пласман на Мундијал.

"Потврђујемо да смо покренули дисциплински поступак против Шимунића", наводи се у саопштењу Фифе.

Шимунић је у уторак увече, после утакмице и победе против Исланда од 2:0, у баражу за Светско првенство 2014. године, на Максимиру са службеног разгласа повео навијање усташким покличем "За дом!", на шта су му навијачи хорски узвраћали "Спремни!".

Капитен Динама из Загреба јуче је рекао да није хтео да се меша у политку, већ да прослави успех репрезентације и да је то урадио јер воли свој народ и своју земљу.

Шимунић би могао да буде кажњен суспензијом од шест утакмица, а Фудбалски савез Хрватске новчано или играњем утакмица репрезентације без публике.

Хрватско јавно тужилаштво покренуло је поступак против Шимунића и изрекло му казну од 3.000 евра, јер је "распиривао расну мржњу и узнемиравао друге учеснике јавног окупљања".

Шимунић је пријављен и Етичком одбору Хрватског олимпијског одбора.

Јосип Џо Шимунић се и у петак обратио јавности сапштењем, у којом је изнова поновио да му намера није била да шири мржњу, већ да искаже "своју љубав према домовини и свом народу". Саопштење је објављено на сајту ХНС-а. 

У прошлости је било немали број сличних случајевана спортским борилиштима, а међу најпознатијима су инциденти Паола ди Канија и грчког фудбалера Јоргоса Катидиса.

Ди Канио је у децембру 2005. године, када је играо за Лацио, после победе против Ливорна салутирао с високо подигнутом руком, због чега је кажњен једном утакмицом суспензије и са 10.000 евра. Овај инцидент добија на значају када се зна да су навијачи Лација изразито десно оријентисани, а навијачи Ливорна изразито лево оријентисани. Ди Канио је у неколико наврата поновио да „он није расиста него фашиста".

У априлу ове године фудбалер АЕК-а из Атине Јоргос Катидис прославио је гол нацистичким поздравом, због чега га је Савез казнио с пет утакмица суспензије, 1.000 евра и доживотном забраном играња утакмица у репрезентацији Грчке.

У октобру 1996. године тадашњи голман Астон Виле Аустралијанац Марк Боснић салутирао је испред трибине на којој су били смештени навијачи Тотенхема. Он се одмах извинио, рекавши да је у питању "неслана шала".

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи