Читај ми!

Шимунић новчано кажњен због распиривања мржње

Јосип Шимунић новчано кажњен за повике "За дом, спремни" после меча са Исландом. Платиће 25.000 куна или 3.250 евра због распиривања мржње.

Хрватско државно тужилаштво је новчано казнило Јосипа Шимунића, пошто је узвикивање "За дом, спремни" оцењено као распиривање мржње. Штопер "ватрених" ће платити 25.000 куна, односно 3.250 евра казне. 

Наводи се да је фудбалер био свестан да поменута парола представља службени поздрав за време тоталитарног режима Независне државе Хрватске и да значи презир према другим људима због њихове верске и етничке припадности.

"Окривљени је после утакмице одигране на максимирском стадиону, узео микрофон, изашао на средину терена, окренуо се ка публици и узвикнуо 'За дом', након чега је уздигнутом руком позвао публику на одговор, што је део њих и учинио одговарањем 'Спремни', а потом све то исто поновио још три пута", наводи се на сајту хрватског тужилаштва.

Усташки поздрав капитена Динама изазвала је негативне реакције министра спорта, образовања и науке у влади Хрватске Жељка Јовановића, Савеза антифашистичких бораца Хрватске, домаћих и страних медија.

Међународна фудбалска федерација најавила је да ће испитати све детаље инцидента на утакмици у Загребу и да ће након тога донети одлуку о евентуалном покретњу дисциплинског поступка.

 

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи