"Михајловић примитивац и расиста"

Уместо тактике и очекивања пред квалификациони меч између Шкотске и Србије, појединим медијима из ове земље далеко је занимљивији лик Синише Михајловића. Нажалост, акценат није стављен на импозантну спортску каријеру српског селектора, већ на интерпретације "бројних инцидената и контроверзи" у којима је учествовао.

Крив је за расистичко вређање, јавно и театрално оплакивање смрти ратног злочинца, а селекторску каријеру је почео тако што је отерао једног фудбалера зато што није певао химну. Овако свој текст о Синиши Михајловићу почиње шкотсли лист "Хералд Скотланд", као део најава пред дуел репрезентација Шкотске и Србије у квалификацијама за Светско првенство.

Хју Мекдоналд, иначе главни колумниста поменутог листа, најзанимљивијим у нашем табору сматра Синишу Михајловића, па је управо њега опсежно представио својим читаоцима.

Речи које највише парају уши су „човек због чије репутације нико не би могао замерити шкотском Савезу ако би га на Хемпден парку оградио решеткама". Наравно, има тога још.

Михајловићу се понајвише стављају на терет вербални инциденти на терену и ван њега, као и контроверзне изјаве и иста таква пријатељства.

„Иако се Михајловићу такво понашање не може опростити, може се објаснити", наводи даље Мекдоланд у опису „интригантне фигуре, изразито жестоких контраста и тренера који је одлучан учити из прошлости, у чијем кривотворењу је и сам имао битну улогу".

Говори се о Михајловићевим коренима, о недаћама које је преживео као Србин на територији ратом захваћене Славоније, али и огромним спортским успесима.

Посебна пажња је дата и односу који је Михајловић имао са Жељком Ражантовићем Арканом, „чије су паравојне снаге спасиле живот Михајловићевим родитељима".

Управо због тога, и великог пријатељства које се касније изродило, Михајловић је заједно са њему наклоњеним навијачима Лација 2000. године одао почаст погинулом Ражнатовићу, што је посебно засметало и Џонатану Вилсону, енглеском стручњаку за фудбалски „Дивљи исток".

Вилсон подсећа како је исте године Михајловић на утакмици Лиге шампиона између Лација и Арсенала Патрика Вијеру назвао „црним го...м". Михајловић је суспендован, а касније је потврђено да је Француз први назвао Михајловића „циганином".

„Михајловић је поново суспендован након што је пљунуо Адријана Мутуа, што му није први инцидент те врсте, а сад тражи од својих играча да уче на његовим грешкама", истиче Вилсон.

„Немогуће је судити о Михајловићу пре него што почну такмичарски мечеви. Утисак је, ипак, да у Београду влада уверење да Србија није велика екипа, због чега са прилично ниским очекивањима улазе у квалификације", закључује "Хералд".

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи