Читај ми!

Нико као Здравко Мамић

Ни Мурињо, ни председник Тотенхема Данијел Леви, па чак ни сам Лука Модрић – највећи добитник у најскупљем трансферу у историји хрватског фудбала је Здравко Мамић. Контроверзни први човек Динама само на основу грађанског уговора до 2017. године добиће 4,5 милиона евра. А то је само врх леденог брега.

Доласку сада званично најскупљег играча кога је Хрватска икада имала радују се сви у тој земљи, али неки из прозаичнијих разлога од осталих. Највећи добитник трансфера Луке Модрића из Тотенхема у Реал Мадрид је, нико други, до Здравко Мамић.

Иако оспораван, у најмању руку, од стране најватренијих навијача загребачког Динама, Здравко Мамић остаје једини клупски челник на овим просторима који успева да конзистентно продаје своје фудбалере екипама из западане Европе за заиста велике суме.

Наравно, популарни Мамињо у свему томе не остаје кратких рукава. Напротив. Најбољи пример за то управо су околности у вези са трансфером Луке Модрића.

Преведено на језик математике, Динамо ће од овог трансфера, у коме није учествовао, добити око милион евра. Клубови у којима се Модрић калио, Зрињски и Интер из Запрешића, инкасираће по 150 хиљада евра, а матични Задар 100 хиљада више.

Они ће добити новац на основу правила Уефе о такозваним уплатама солидарности. Реч је о клубовима који су улагали у младог фудбалера, и сразмерно томе остварују право на поменути новац.

Ту су и бројне неизвесности, почевшу од висине обештећења, о којем спекулишу и шпански и острвски медији, ту је и удео менаџера о којима се веома мало зна. Оно што је још познато, сведочи о пословној умешности првог човека Динама.

На основу грађанског уговора који Здравко Мамић има са Модрићем, човеку који жари и пали хрватским фудбалом припада петина свих примања хрватског репрезентативца – до краја каријере.

Тако ће Мамић, примера ради, до 2017. године, Модрићевом заслугом, бити богатији за четири и по милиона евра.

Управо су о томе писали и медији у Шпанији, наклоњени Реалу, уз незаобилазну животну причу фудбалера који је у најранијем детињству стигао у Задар као избеглица.

Барселони наклоњен Ел мундо депортиво причи је пришао из другог угла. Лист је објавио слику Луке Модрића из 2006. године са дресом каталонског тима уз подсећање да је тада Модрић рекао да му је професионални и животни сан да заигра у Барселони.

Иначе, Модрићу је запао дрес са бројем 19, који су претходно носили, готово без икаквог успеха, и Антонио Касано, Хосе Антонио Рејес, Клас Јан Хунтелар, Николас Анелка, Валтер Самјуел и Естебан Камбијасо.

У „краљевском клубу" надају се да ће њихова најновија астрономска аквизиција ипак оправдати огромна очекивања.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи