"Мој Бразил бољи од Шпаније"

Један од најбољих фудбалера свих времена, Бразилац Пеле, један је од првих чији се глас чује када се расправља о најбољим фудбалерима или екипама у историји. Његов вербални рат са другим претендентом на ту титулу, Аргентинцем Марадоном, постао је легендаран. Сада, звање најбоље екипе свих времена, која незванично припада Бразилу из 1970. године, више је него уздрмана након још једног успеха Шпаније. Пеле је, брже боље, стао у одбрану тима у коме је играо.

Бразил, односно екипа ове земље која је освојила Светско првенство у Мексику 1970. године, је у свом саставу имао више даровитих фудбалера него садашњи тим Шпаније. Барем тако мисли један од најбољих фудбалера у историји фудбала и управо члан те генерације Пеле.

На питање ко би победио у мечу ове две екипе, Пеле се само карактеристично насмејао.

„Ако ја играм, ми бисмо победили, без сумње", рекао је том приликом.

„Докле год буду поредили тимове са Бразилом из 1970. године, то значи да је тај тим најбољи. Тај Бразил је стандард према коме се сви мере".

Шпанија је освојила Европско првенство по други пут у низу недавно у Пољској и Украјини, по чему су јединствени на Старом континенту. Између та два трофеја успели су да стигну и до титуле првака света у Јужној Африци пре две године, што је такође успех без преседана.

Начин на који је Шпанија стизала до ових трофеја, али и бројних рекорда успут, привлачи више пажње од свега другог. Доминантност на терену, и игра која се базира и искључиво ослања на размену кратких додавања и сјајну кретњу без лопте је нешто што је ову екипу довело до пантеона највећих, раме уз раме са Бекенбауеровом Немачком, Пелеовим Бразилом, Кројховом Холандијом или Пушкашевом Мађарском.

Пеле, који је зашао у осму деценију живота, сматра да је основна разлика између Шпаније и Бразила из 1970. године, у коме су играли још и Ривелињо, Карлос Алберто, Тостоао и Жаирзињо, индивидуални играчли квалитет. Бразил је, по њему, ту далеко супериорнији.

„Сви ће увек правити поређења ове врсте. Индивидуално гледано, ми смо имали далеко више сјајних фудбалера од Шпаније, која има можда двојицу или тројицу", истакао је Пеле.

И поред тога, чак ни Пеле не може да порекне да Шпанија игра фудбал који је право задовољство гледати.

„Без сумње, ова Шпанија је тим који гледам са највише уживања у протеклих неколико генерација", завршио је Пеле.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи