РТС :: Eвробаскет 2015 https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/rss.html sr https://rts.rs/img/logo.png РТС :: Eвробаскет 2015 https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/rss.html Шпанска истрајност, француске бројке за понос https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/sa-lica-mesta-lil/2045398/spanska-istrajnost-francuske-brojke-za-ponos.html Завршен је још један Евробаскет. Тријумфовала је селекција Шпаније, најбољи тим на Старом континенту у овом миленијуму. Литванци приграбили сребро, Французи су морали да се задовоље бронзом и зарађеним новцем, док је Србија остварила само онај најмањи постављени циљ – пласман у олимпијске квалификације.

"Фурија" је једина селекција која је форму подизала уласком у завршницу шампионата и била најбоља када је било најпотребније - у мечевима за медаљу.

Нису блистали у Берлину – поразили су их "орлови" и "азури", а да је Денис Шрудер био сигурнији са линије слободних бацања, сада бисмо можда о Шпанцима писали као о разочарању првенства. Ипак није, па су Шпанци "преживели" и живели до последње битке, за њих тријумфалне.

Истина, имали су најбољег играча шампионата у свом најбољем издању. Јер оно што је Пау Гасол приказао у 16 дана такмичења на 39. шампионату Европе јесте, једном речју, феноменално.

Шпанци су тако наставили тренд који су покренули 1999. године – да на сваком Евробаскету стигну минимум до полуфинала и освоје минимум четврто место. Не треба пренебрегнути ни податак да су од освајања прве титуле у Пољској 2009. само једном завршили на нижем степенику од највишег.

Литванци су били тврди, спремни и константни, што им је овога пута било довољно за европско сребро и олимпијску визу. Дакле, и даље су у врху и оправдано о својој земљи говоре да је "земља кошарке".

Ми и даље можемо о нашој домовини да говоримо исто, само без медаље у џепу. Играли смо допадљиву, ефикасну и модерну кошарку у Берлину, али, евидентно, пали након селидбе у Лил.

Међутим, није време за још један наш национални спорт – "пљување". Наравно, треба критиковати оно што јесте за критику и што је потребно поправити, пре свега физичку и менталну снагу и њено темпирање за саму завршницу.

Уосталом, пад форме и недостатак свежине коштао нас је пораза од Литваније и главног циља – директног пласмана у Рио. Касније смо изгубили и медаљу, али је остварен бар онај најнижи постављени циљ – обезбеђено је место у олимпијским квалификацијама. Још када би се "ван терена" изборили да их одиграмо код куће...

Французи такође нису издржали притисак и остали су без толико жељеног злата. Ипак, медаљу су пред својом публиком у Лилу ипак освојили, чисто да могу и резултатски овај Евробаскет да окарактеришу као, колико-толико, успешан.

Финасијски су пак одлично прошли и зарадили озбиљан новац (помиње се сума од 17 милиона евра). Три пута су на Стадиону "Пјер Мороа" рушили дворански рекорд у посети на првенствима Европе и привукли двоструко више гледалаца него Словенија пре две године.

Кад је реч о изненађењу шампионата, ту треба пре свега издвојити Чехе, који су сјајним партијама Веселог и Саторнаског дошли до високог седмог места и квалификација за ОИ. Својим наступом на турниру могу бити задовољни и у Летонији, Грузији, Финској, а поготово на Исланду, чији су играчи и навијачи били право освежење Европског првенства.

Међу разочарањима свакако треба поменути Грке, који поново након одличне групне фазе стају на првој елиминационој препреци, и Турке, који ни поред силних улагања на многим пољима, опет нису успели да ураде нешто конкретно. Хрвати такође нису оправдали снагу састава "са папира". Разочарале су и неке играчке звезде, попут Батума, Спанулиса, Богдановића, па и Новицког.

Следеће првенство Стaрог континента биће одржано 2017. године и биће последње пре великих промена у ФИБА календару и систему такмичења.

Постоји велика могућност да поново буде организовано у више од једне државе домаћина, с обзиром на то да су се господа Демирел и Новак похвално изразили о овогодишњем експерименту. Оно што је сигурно – биће услишене молбе играча и тренера да буде више дана за одмор током турнира, који је овога пута био заиста пренапоран, не само за кошаркаше.

]]>
Tue, 22 Sep 2015 13:22:53 +0200 Са лица места, Лил https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/sa-lica-mesta-lil/2045398/spanska-istrajnost-francuske-brojke-za-ponos.html
Ђорђевић за РТС: Бреме морања и резултата утицало на играче https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2045387/djordjevic-za-rts-breme-moranja-i-rezultata-uticalo-na-igrace.html Селектор кошаркашке репрезентације Србије Александар Ђорђевић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је бреме фаворита омело његове изабранике у завршници првенства, али да је, без обзира на све, поносан на њих.

На питање како гледа на тек завршени Евробаскет, селектор је рекао:

"Може да се гледа и овако и онако. Ми смо највише разочарани, ми који смо такмичари и који смо се тамо борили. Отворено смо рекли да идемо на медаљу, да се за њу 'побијемо'. Играли смо јаку и озбиљну кошарку. Ипак, било је објективних разлога зашто смо слабо одиграли завршницу турнира, где смо наишли на озбиљне противнике, којима овом приликом честитам", рекао је Ђорђевић за РТС и посебно истакао јачину групе у којој је био наш тим.

Упитан да ли је бреме фаворита утицало на резултате, будући да су нас сада озбиљније схватали због резултата на прошлом Светском првенству, Сале Национале је одговорио:

"Ја бих волео да ми на сваком такмичењу играмо у полуфиналу. Ово је много теже такмичење и од Светског првенства и од Олимпијских игара, на које желимо да одемо. Ми смо изванредним односом према раду дошли до завршнице, али је то бреме ипак утицало на екипу. Без обзира на то, ја сам поносан на момке и све људе који су са нама радили. Али, треба нам још искуства", рекао је он и додао: "Мислим да ћемо после овог првенства бити зрелији. И да ће нам оно донети оно што је потребно за медаљу."

О пласману на Олимпијске игре у Рију и о евентуалном домаћинству квалификационог турнира, српски селектор мисли следеће: "Дајте нам да квалификације играмо у Србији. Ми волимо да играмо пред нашом публиком, имамо добар однос са њом. Мени је драго што се ово првенство гледало са великом пажњом и још једном се показало да је ово земља кошарке", закључио је Ђорђевић. 

]]>
Tue, 22 Sep 2015 09:42:19 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2045387/djordjevic-za-rts-breme-moranja-i-rezultata-uticalo-na-igrace.html
Koшаркаши Србије на пријему код премијера Вучића https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2045306/kosarkasi-srbije-na-prijemu-kod-premijera-vucica.html Председник Владе Србије Александар Вучић захвалио је кошаркашкој репрезентацији Србије, тренеру Александру Ђорђевићу, председнику Кошаркашког савеза Драгану Ђиласу и свим члановима националног тима и честитао на освајању четвртог места на Евробаскету.

"Ови играчи су показали велико срце, и ја сам задовољан што могу да им честитам на изванредном четвртом месту у Европи. Сигуран сам да они могу и боље, чему се ми надамо, а бесмислено би било да очекујемо – по мало чему смо у Европи четврти", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Он се нашалио рекавши да је председник КСС-а Ђилас "веома несрећан" због тога што није могао да из Француске виче премијеру да "спреми паре", додавши да ће Србија наћи довољно новца да испуни своје обавезе према кошаркашима и свим другим спортистима.

Вучић је оценио да су кошаркаши "осветлали образ" Србије и показали да се репрезентација "лавовски бори, изгара на терену", а то је "оно што људи највише цене".

Селектор државног тима Александар Ђорђевић истакао је да му је част што је друго лето заредом са овим момцима и најавио да ће се репрезентација за две године вратити са златном медаљом са европског првенства.

"Хвала вам на подршци, похвалама и критикама. На нама је да оправдамо очекивања, овог лета нисмо успели, али будите сигурни да ћемо се за две године вратити са златом", казао је Ђорђевић.

Капитен Милош Теодосић поклонио је премијеру Вучићу лопту са потписима репрезентативаца.

"Изостала је медаља, драго нам је што цените шта радимо за Србију. Ово нам даје енергију и додатни мотив да наставимо да радимо", рекао Теодосић.

Председник КСС-а Ђилас захвалио је Влади Србије на подршци, посебно због жеље да Београд буде домаћин квалификационог турнира за Олимпијске игре.

"Тешко је наћи средства, председник Владе је обећао да ће настојати да обезбеди новац како бисмо се кандидовали за домаћина квалификационог турнира. Учинићемо све да момцима омогућимо да се за Игре у Рију боре у својој земљи", закључио је Ђилас.

]]>
Mon, 21 Sep 2015 23:17:47 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2045306/kosarkasi-srbije-na-prijemu-kod-premijera-vucica.html
Теодосић: Прерано смо подигли форму https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2044946/teodosic-prerano-smo-podigli-formu.html Kапитен кошаркашке репрезентације Србије Милош Теодосић оценио је да је национални тим прерано подигао форму уочи Европског првенства и да је то један од разлога за лошу игру на последње две утакмице на шампионату.

"У принципу мислим да смо одиграли добро, можда и најбоље у Берлину, што се испоставило на крају да је било прерано... Некако је испало да смо темпирали форму за ту тешку групу, а онда као да смо по доласку у Лил мало изгубили енергију и тај неки ритам", оценио је Теодосић уочи доласка репрезентације у Београд.

Кошаркашка репрезентација Србије освојила је четврто место на Европском првенству. Изабраници Александра Ђорђевића су у полуфиналу шампионата поражени од Литваније са 67:64, док су у борби за треће место изгубили од домаћина Француске са 81:68.

"И поред не баш сјајне утакмице у полуфиналу, имали смо напад за победу или нерешен исход... Остаје жал. Требало је то полуфинале да одиграмо знатно боље", рекао је Теодосић.

На питање новинара да ли је освојено друго место на прошлогодишњем Светском првенству оптеретило репрезентацију, Теодосић је рекао да је створило притисак.

"Јесте то бреме фаворита био додатни притисак, али лоше полуфинале је главни узрок. Друге екипе су нас озбиљно схватиле, а ми нисмо урадили оно што је требало у полуфиналу", казао је Теодосић.

Репрезентацију Србије следеће године у јулу очекују квалификације за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру.

"Знамо шта нас чека. Спремни смо. Доста тога ће зависити од жреба. Имамо још годину дана дотад да се спремимо. Није нам прва сезона у којој ћемо имати много обавеза, већ смо навикли на то. Само се надам да нећемо улазити у 'кругове'", рекао је капитен репрезентације Србије.

Теодосић је рекао да га је селекција Шпаније, нови првак Европе, пријатно изненадила на Шампионату.

"Теже је Европско првенство од Светског првенства... Најпријатније изненађење су Шпанци, иако нису имали најјачи састав. Они никада групу не одиграју добро, али подижу форму до краја. Чеси су цело првенство одиграли добро и они су једно од пријатнијих изненађења. Од Француза сам очекивао да ће лагодно да се прошетају до финала, а они су подбацили", закључио је Теодосић.

]]>
Mon, 21 Sep 2015 15:46:56 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2044946/teodosic-prerano-smo-podigli-formu.html
Гасол: Срећан сам и поносан https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/vesti/2044235/gasol-srecan-sam-i-ponosan.html Најкориснији играч (МВП) управо завршеног Европског кошаркашког првенства, Пау Гасол казао је да је јако срећан и поносан што је са Шпанијом освојио титулу.

"Био је ово невероватан турнир. Јако сам срећан и поносан. Вредно смо радили да вечерас будемо овде. Мучили смо се у почетку, али је тим заиста добро реаговао на проблеме. Када смо били сатерани уза зид, тим је заиграо најбоље, разумео је да морамо да играмо одбрану добро да бисмо побеђивали", рекао је Гасол новинарима у Лилу.

"Поносан сам на саиграче и стручни штаб, био је невероватан турнир. Лично и професионално ћу га памтити цео живот", рекао је Гасол .

Селектор Шпаније Серђо Скариоло казао је да је тим растао из утакмице у утакмицу.

"Сви кажу да је ово посебан турнир. Сваки турнир је посебан. Ове године смо почели фокусирани од првог дана припрема. Расли смо током припрема и током турнира. Расли у самопоуздању, чврстини, концентрацији и поверењу, и из дана у дана. Као тренера, то ме чини јако поносни. Пау нам је био вођа, момак који решава ствари на терену и тренер на терену. Захвалан сам му, али сам стварно захвалан и осталим играчима што су се подредили тиму", рекао је Скариоло.

]]>
Sun, 20 Sep 2015 23:48:53 +0200 Вести https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/vesti/2044235/gasol-srecan-sam-i-ponosan.html
Сан Еметерио: Много смо пропатили за овај трофеј https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/vesti/2044184/san-emeterio-mnogo-smo-propatili-za-ovaj-trofej.html Шпански кошаркаш Фернандо Сан Еметерио рекао је да је његова екипа много "пропатила" да би освојила своју трећу титулу европског првака на последња четири континентална шампионата, али да је и због тога трофеј слађи.

Шпанија је у групи изгубила од Србије и Италије, а дуго се мучила против Немачке. Против Француске у полуфиналу је играла продужетак, али је без икаквих проблема победила Литванију са 80:63.

"Знали смо ако прођемо те почетне проблеме да ћемо имати све што нам треба да побеђујемо даље. Било је тешко, много смо пропатили, али је овако трофеј слађи", рекао је Сан Еметерио.

"Играли смо стварно јако од почетка турнира. Много смо пропатили да бисмо добијали утакмице, а у финалу смо играли изузетно у првој четвртини. Тада смо стекли 10 поена предности и знали смо како да победимо са толиким вођством. Вечерас смо добили лакше него друге утакмице", рекао је Сан Еметерио.

Шпанији је ово трећи трофеј у последњих шест година, односно четири Европска првенства.

"То је реалност и јако смо срећни због тога. Играли смо све са истом амбицијом. Пау (Гасол) је фантастичан, много нам је помогао. Тражили смо га да нам помогне и он је одговорио", рекао јеПогледали смо у њега и он нам је одговорио", рекао је он.

Најбољи играч Литваније и члан прве петорке шампионата Јонас Валанчијунас оценио је да је његову екипу поразила одбрана Шпаније.

"Играли су сјајно, имали су много енергије, трчали су по целом терену. Одиграли су сјајну одбрану, која нас је 'убила', а не напад. Нисам задовољан сребрном медаљом, јер после оваквог пораза не можеш бити задовољан, али чекају нас Олимпијске игре. Морамо да освежимо тим и ум и следеће године одемо у Рио", рекао је Валанчијунас.

 

]]>
Sun, 20 Sep 2015 22:10:14 +0200 Вести https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/vesti/2044184/san-emeterio-mnogo-smo-propatili-za-ovaj-trofej.html
Гасол МВП, без наших у првој петорци https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/vesti/2044164/gasol-mvp-bez-nasih-u-prvoj-petorci-.html Шпански кошаркаш Пау Гасол проглашен је за најкориснијег играча овогодишњег Европског првенства, на коме је његова репрезентација освојила трећу титулу у последња четири шампионата. Вез наших репрезентативаца у идалној петорци шампионата.

Гасол је као предводник своје екипе до шампионске титуле сасвим заслужено проглашен за најкориснијег играча првенства.

Проглашена је и прва петорка кола, у којој нема ниједног играча Србије, већ је чине Шпанци Гасол и Серхио Родригез, Литванци Јонас Валанчијунас и Јонас Мачијулис, као и Француз Нандо де Коло.

]]>
Mon, 21 Sep 2015 14:33:29 +0200 Вести https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/vesti/2044164/gasol-mvp-bez-nasih-u-prvoj-petorci-.html
Гасол одвео Шпанце до трона https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/vesti/2044040/gasol-odveo-spance-do-trona.html Шпанија – Литванија 80:63. Шпанци су нови шампиони Европе. Надиграли у финалу Литванце, којима је припала сребрна медаља и пласман у Рио. Бронзану медаљу освојила је Француска, која је у борби за треће место била боља од Србије. За МВП играча шампионата проглашен је, без конкуренције, По Гасол.  

Кошаркашка репрезентација Шпаније освојила је своју трећу титулу европског првака, пошто је у Лилу у финалу Европског првенства победила Литванију са 80:63 (19:8, 22:25, 19:10, 20:20). "Фурију" је поново предводио сјајни Пау Гасол, који је меч завршио са 25 поена и 12 скокова. Серхио Љуљ постигао је 12, а Руди Фернандес 11 поена.

 

Најефикаснији у тиму Литваније били су Ренадас Сеибутис и Мантас Калнијетис са по 13 поена. Јонас Валанчијунас завршио је утакмицу са 10 поена и девет скокова.

Шпанија је контролисала меч од самог почетка и већ после пет минута је стекла двоцифрену предност, коју је чувала до краја меча. Литванија је имала слаб проценат шута (35 одсто), а није успевала да успостави контролу над рекетима.

Шпанија је све три титуле освајала у последњих шест година, а серију јој је пре две године прекинула Француска. Брознану медаљу освојила је домаћин Француска, која је победила Србију са 81:68.

Литванији је ово било четврто финале у историји, а титулу је до сада освајала три пута.

Још се не зна ко ће бити домаћин шампионата за две године.

Ток меча:

 

20.44 -  Крај утакмице, Шпанија - Литванија 80:63. Литванци нису имали снаге да у последњем периоду направе чудо. Шпанци су рутински привели меч крају одршавајући велику предност, противник једноставно без даха.

20.18 - Крај треће четвртине, Шпанија - Литванија 60:43. Шпанци силовито кренули у наставку, након пет пинута игре повећавају предност на 17 поена 52:35. До краја периода Шпанци су задржали предност од 17 поена.

19.42 - Крај првог полувремена, Шпанија - Литванија 41:33. Шпанци настављају у истом ритму, константно расте њихова предност. Литванци покушавају да се врате у меч, али сваки њихов покушај је осујећен. Три и по минута пре краја полувремена предност Шпанаца износила је 16 поена. Неколико успешних напада Литванаца и предност је смањена на 11 - 34:23. Литванци улазе у ритам и смањују предност Шпанаца на 37:29. Сада Шпанци тајм-аутом секу серију противника. До краја полувремена Литванци успевају да задрже осам поена заостатка.

19.20 - Крај прве четвртине, Шпанија - Литванија 19:8. Шпанци много боље отворили меч, сјајном одбраном неутралисали су нападе Литванаца и после два и по минута игре дошли до предности 8:2, што је приморало селектора противника да затражи тајм-аут. Шпанци настављају са одличном одбраном и након пет минута игре имају двоцифрену предност 15:4. Литванци без идеје у нападу, немају решења за одбрану противника. До краја периода Шпнаји је задржала предност од 11 поена.

 19.03 - Почело је финале ...

]]>
Sun, 20 Sep 2015 23:43:03 +0200 Вести https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/vesti/2044040/gasol-odveo-spance-do-trona.html
Ђорђевић: Није било могуће победити Француску https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2044022/djordjevic-nije-bilo-moguce-pobediti-francusku.html Селектор репрезентације Србије Александар Ђорђевић рекао је да не може да буде незадовољан учинком екипе на Шампионату, али да је утакмица против Француске за бронзану медаљу "била немогућа да се победи из разних разлога". Ђорђевић је дао оцену и свега урађеног на Евробаскету, али је и нагласио да млади играчи морају још да раде. "Честитам Француској и организатору на доброј организацији утакмице за бронзу. Честитам играчима на изванредном понашању, односу према игри и тренингу током целог првенства и у неколико година што смо заједно. Дали смо све од себе у околностима које нису баш биле најидеалније да се одигра утакмица за бронзу против домаћина и таквих играчких легенди које су већ биле предодређене за злато", рекао је Ђорђевић.

Кошаркашка репрезентација Србије није успела да освоји бронзану медаљу на Европском првенству, пошто је у Лилу изгубила од Француске са 68:81.

"Из респекта према кошарци и играчима не бих рекао оно што ме у овом тренутку тишти и због тога сам то рекао само играчима у свлачионици. Не могу да будем незадовољан, показали смо много, борили се, дошли смо до утакмице за медаљу. Штета, ово је била немогућа утакмица да се победи из разних разлога. Када је будем погледао, то ће потврдити моје размишљање", рекао је Ђорђевић.

Кошаркаши Србије изборили су се за место у квалификацијама за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру 2016. године, а финалисти са Европског првенства, Шпанија и Литванија пласирали су се директно.

"Бићемо овде и следеће године, још јачи и одлучнији. Изборили смо квалификације, што је био један од примарних циљева, али наша највећа жеља и циљ, до кога смо могли да дођемо... Али кошарка је таква, игра се на једну лопту, а утакмица против Литваније нам је одузела много енергије и менталне снаге коју смо имали. Током шампионата смо показали добру менталну снагу, група је била изузетно тешка, много смо се потрошили", рекао је селектор.

Он је рекао да је његовој екипи много штете у данашњој утакмици нанела игра у скоку, пре свега скок у нападу Рудија Гобера.

"Снагом и агресивношћу су нас одвукли далеко од коша. Тражили смо шут, у трећој четвртини. Имали смо шест отворених шутева који не улазе, а обично уђе један. Све време смо понављали: 'Само једна, полако поен по поен', али тај поен никако да дође. Без обзира на то што смо у одбрани изгинули, доста штете нам је нанео Гоберов офанзивни скок, који нисмо успели да исконтролишемо", рекао је Ђорђевић.

"То је можда прва утакмица коју смо изгубили на скоку. Играчи треба да буду у контакту, тај сегмент нисмо добро радили, али треба много кошаркашког знања које можда фали неким играчима, начин на који се играју овакве утакмице", додао је он.

Селектор је навео да млади играчи морају да напредују.

"Они морају индивидуално да напредују и почну да схватају кошарку која се не игра само по видеима и друштвеним мрежама и твитерима, него она која доводи до резултата и медаља. Толико је тешко освојити медаљу. Овакве утакмице се добијају великим знањем и квалитетом, не само талентом. Треба да прође време. Видећемо следеће године када се окупимо како ће све то изгледати. Рано је да се о томе размишља", рекао је Ђорђевић.

Он је захвалио свим сарадницима и играчима рекавши да су сви дали све од себе да изгледају као екипа и да се нада да су "бар то успели".

]]>
Sun, 20 Sep 2015 19:52:39 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2044022/djordjevic-nije-bilo-moguce-pobediti-francusku.html
Богдановић: Све је ишло како треба, а онда та Литванија... https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2044009/bogdanovic-sve-je-islo-kako-treba-a-onda-ta-litvanija.html Богдан Богдановић рекао je да је национална селекција направила велики резултат освајањем четвртог места на Европском првенству, али да жали што није освојена медаља. "Препоносан сам на саиграче, никад није боља атмосфера у екипи. Десило се ово на крају, нисмо тако хтели, хтели смо да одемо са медаљом. Било је изузетно тешко играти против Француза на њиховом терену. Још једном бих честитао саиграчима на борби. Велики резултат смо направили, али остаје жал за медаљом", рекао је Богдановић.

Кошаркашка репрезентација Србије је до полуфинала шампионата Европе стигла без пораза, потом је изгубила од Литваније, а онда није успела да освоји бронзану медаљу. У утакмици за треће место славила је селекција Француске са 81:68.

"Све је ишло како треба, а онда та Литванија... Нисмо спавали две ноћи после тога. Стварно је тешко, не могу да вам опишем речима. Све је било супер до полуфинала, после те утакмице... И даље смо ми одлични пријатељи и даље је одлична атмосфера у свлачионици, али нисмо успели да остваримо тај главни циљ, пласман у Рио, а потом ни ту медаљу да узмемо, за нашу част", навео је Богдановић.

Са Европског првенства пласман у Рио су обезбедили само финалисти, репрезентације Шпаније и Литваније, док ће Србија своју визу за Олимпијске игре покушати да обезбеди преко квалификација.

"Ако се избори тај Рио и ако се тамо направи неки резултат, ово ће брзо заборавити и нама ће бити лакше", додао је Богдановић.

]]>
Sun, 20 Sep 2015 17:34:52 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2044009/bogdanovic-sve-je-islo-kako-treba-a-onda-ta-litvanija.html
Марковић: Боли, не може да се опише колико боли https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2044004/markovic-boli-ne-moze-da-se-opise-koliko-boli.html Репрезентативац Србије Стефан Марковић рекао је да је поносан на оно што је његова екипа показала на Европском првенству и истакао да га порази у полуфиналу и утакмици за бронзану медаљу "много боле". "После онаквог полуфинала и свих жеља и снова које смо имали, 24 сата није много времена да се опоравимо. Знали смо да играмо за бронзу, борили смо колико смо могли. Стварно сам поносан на све момке, како су се понашали цело лето, како су играли до сада", рекао је Марковић.

Кошаркашка репрезентација Србије је пре два дана изгубила у полуфиналу од селекције Литваније, а у недељу није успела да освоји бронзану медаљу. У утакмици за треће место славила је селекција Француске са 81:68.

"Боли, не може да се опише колико боли. Знамо шта је финале доносило тако да је психички била веома тешка ситуација. Покушали смо да то заборавимо, али изгледа да нисмо могли толико брзо да се опоравимо", навео је Марковић.

Србија је на Првенство Европе отишла као вицешампион света, па су је сви противници, према Марковићевом мишљењу, ове године много боље познавали.

"Овај посао доноси притисак, било би лако да нема притиска. Притисак је ту да би био бољи. Прошле године нас није нико ни у Србији, а камоли у свету познавао, ишли смо, борили смо се... Ове године је било другачије. Све екипе које смо добили прошле године су сада знале ко смо и шта смо, знали су одакле прети највећа опасност", рекао је Марковић.

"Били смо на правом путу, до полуфинала је све било добро, али тај и данашњи пораз су мало покварили утисак", додао је он.

Србија је освајањем четвртог места на Европском првенству изборила учешће у квалификацијама за пласман на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру.

"Остаје нам то као утешна награда. Спремићемо се, имамо целу сезону да се опоравимо од овога и да се боримо за то што сви сањамо", рекао је Марковић.

]]>
Sun, 20 Sep 2015 20:58:00 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2044004/markovic-boli-ne-moze-da-se-opise-koliko-boli.html
Французи освојили бронзу, “орлови“ без медаље https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2043845/francuzi-osvojili-bronzu-orlovi-bez-medalje.html У мечу за треће место на Европском првенству, Француска је савладала Србију са 81:68. „Орлови“ без одговора на разноврсну игру Француза и расположеног Рудија Гобера. Поразу је кумовао и лош шут за три поена – 31 покушај, осам убачених. Кошаркашка репрезентација Србије није успела да освоји бронзану медаљу на Европском првенству, пошто је у утакмици за треће место изгубила од Француске са 68:81 (16:16, 16:21, 12:21, 24:23).

Француска је од почетка меча била боља на терену, стално имала вођство, а највећа предност "триколора" износила је 16 поена.

Најефикаснији играч у победничкој екипи био је Нандо де Коло са 20 поена, Еван Фурније и Руди Гобер су убацили по 15 поена, док је Тони Паркер постигао 13.

У селекцији Србије најбољи је био Богдан Богдановић са 14 поена, Немања Бјелица је постигао 12, а Мирослав Радуљица 11 поена.

У борби за златну медаљу на Европском првенству од 19.00 састају се репрезентације Шпаније и Литваније.

И Србија и Француска су у данашњу утакмицу ушле нервозно, па су се у прва четири минута ређали промашаји на обе стране. Француска је за нијансу била боља и прецизнија, па је стигла до предности од пет поена, али је Симоновић тројком приближио Србију на 5:7.

Домаћини су се, после техничке грешке Александра Ђорђевића и поена Паркера, поново "одлепили" на пет разлике, али је у самом финишу четвртине прорадио Богановић. Кошаркаш Фенербахчеа је прво погодио за три, а потом и за два поена, тако да се на први одмор отишло нерешеним резултатом (16:16).

Серију с краја прве четвртине Богдановић је наставио и у другој. Уписао је још четири поена и донео Србији прву предност на мечу после скоро 12 минута утакмице.

Марковић је до половине друге четвртине погодио две тројке и тако одржавао Србију у игри, али су потом уследила четири "празна минута". На четири минута и 19 секунди до полувремена, после доброг контранапада, Ерцег је погодио за 27:26, али тада су изабраници Александра Ђорђевића стали.

Ређали су се поени Де Колоа, Батума и Гобера, па је Француска серијом 10:0 стигла до највеће предности од почетка – 28:37.

Серију Француске је на 33 секунди пре краја друге деонице прекинуо Бјелица тројком, а прво полувреме затворио је Калинић једним погођеним слободним бацањем (32:37).

Француска је много боље ушла у наставак утакмице и до половине четвртине одржавала предност од шест до девет поена. На другој страни, кошаркаши Србије имали су проблем са организацијом напада, који су се углавном завршавали шутевима, али и промашајима за три поена.

Средином треће четвртине, "триколори" су започели још једну серију, отворио је поенима Паркер, а наставили су Батум и Де Коло, па је Француска врло брзо стигла до прве двоцифрене предности на утакмици (39:50).

Нова четири минута Србије без поена прекинуо је тројком Богдановић, али је Француска одмах узвратила истом мером преко Фурнијеа. После изгубљене лопте и нових поена Де Колоа, "триколори" су стигли до највеће предности на утакмици – од 16 поена.

На последњи одмор отишло се резултатом 44:58 за Француску.

У последњој четвртини изабраници Александра Ђорђевића су донекле консолидовали редове, пришли су на девет поена разлике, али нису успели да направе велики прекокрет и стигну до бронзане медаље.

Крајем треће четвртине, "орлови" чак четири минута нису успели да пронађу пут до коша, што су Французи искористили, дошли до максималних 16 поена предности (58:42) и већ тада решили питање победника.

Финална утакмица између Шпаније и Литваније игра се вечерас од 19 сати.

Овако је протекао меч:

15.50 - Крај меча. Француска је освојила бронзу.

15.25 - Пред почетак последње деонице, Французи имају предност – 58:44. 

15.00 -  Меч се наставља. 

14.45 - Полувреме. Французи воде 37:32.

14.20 - После прве деонице, нерешено је – 16:16. 

14.00 - Почео је меч за бронзу. 

]]>
Sun, 20 Sep 2015 17:59:50 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2043845/francuzi-osvojili-bronzu-orlovi-bez-medalje.html
Белошевић дели правду у финалу https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/vesti/2043647/belosevic-deli-pravdu-u-finalu.html Српски кошаркашки судија Илија Белошевић делиће правду у финалу Европског првенства између Шпаније и Литваније. Уз Белошевића, за арбитре су још одређени Италијан Луиђи ла Моника и Украјинац Борис Рижик. ФИБА је указала велико признање нашем кошаркашком судији Илију Белошевићу одредивши ча за једног од судија који ће делити правду у финалу Европског првенства између Шпаније и Литваније.

У судијској тројци, уз Белошевића, су још одређени и Италијан Луиђи ла Моника и Украјинац Борис Рижик. Утакмица за злато и трофеј првака Европе игра се у Лилу у од 19 часова.

Судијска тројка финала има велико искуство а и добро се познају јер су ранијих година на неколико утакмица заједно делили правду, лак и у неколико финала. Илија Белошевић и Луићи Ламоника су 2003. у Стоколму судили финале Литванија - Шпанија а били су, заједно са Сретеном Радовићем, арбитри и финала Шпанија - Француска у Каунасу 2011.

]]>
Sun, 20 Sep 2015 09:21:15 +0200 Вести https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/vesti/2043647/belosevic-deli-pravdu-u-finalu.html
Србија против Француске, борба за бронзу https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2043511/srbija-protiv-francuske-borba-za-bronzu.html Тест воље и одлучности два тима која су многи "видели" у финалу Евробаскета. Домаћин спасава част, Србија доказује да је пораз од Литваније представљао само лош дан. Судар двојице најбољих плејмејкера Европе. Милоша Теодосића и Тонија Паркера. Меч за бронзану медаљу, Први програм РТС-а, од 13.50 часова.

После седам победа на Европском првенству, Србија је забележила први пораз - и то када смо најмање очекивали, од Литваније у полуфиналу. Слично је прошла и Француска, поразом од Шпаније, али времена за сузе нема, предстоји борба за бронзу.

Две екипе које су можда и највише показале у досадашњем делу такмичења ипак се неће борити за злато, већ за "утешну награду" - бронзану медаљу. Меч који мало ко воли да игра ипак доноси одличје, а самим тим и уписивање у кошаркашку исотирју.

Француска је домаћин турнира, до недеље увече и владајући шампион Европе. "Триколори" су имали дан више за одмор, па према већини параметара важе за фаворита у мечу против Србије.

"Орловима" је пораз од Литваније изузетно тешко пао. Селектор Ђорђевић каже да је било и суза, али ипак сви заједно морају да консолидују редове, како рад и труд целог лета, а нарочито на самом шампионату, не би пао у воду.

Није срамота бити трећи у Европи, то знају сви који су се икада активно бавили спортом. Желели су више, желели су сам врх, али евентуалним освајањем бронзе поново ће устоличити Србију као једну од најозбиљнијих кошаркашких нација данашњице.

Меч за треће место на Евробаскету игра се у Лилу са почетком од 14 часова, уз директан пренос на Првом програму Радио-телевизије Србије.

 

]]>
Sun, 20 Sep 2015 00:10:57 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2043511/srbija-protiv-francuske-borba-za-bronzu.html
Ђилас: Верујем да ћемо отићи у Рио! https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2043438/djilas-verujem-da-cemo-otici-u-rio.html Председник кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас рекао је да остаје "горак укус" после пораза од Литваније у полуфиналу Европског првенства и додаје да верује да ће екипа изборити пласман на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру наредне године.

"После оваквог пораза остаје горак укус у устима... Сви смо видели ове момке у финалу, ако не и да освоје злато. По игри су Француска и Србија показали највише на овом првенству, али ето играће у недељу за треће место. Поносан сам на 12 момака и на оне који су били део припремног периода. Сјајно су се борили за Србију", рекао је Ђилас новинарима у Лилу.

Србија је у полуфиналу Евробаскета поражена од Литваније са 64:67.

"Кошарка је игра у којој одлучује једна лопта, а то је мало бољи или мало лошији дан, који је нас овога пута спречио да се нађемо у финалу. Сигуран сам да ће ови момци сутра пружити свој максимум и да ће се вратити с медаљом. Без обзира на све, ова екипа је заслужила да се нађе на Играма у Рију и верујем да ће у томе успети", рекао је Ђилас.

На питање новинара да ли КСС размишља о организацији квалификационог турнира за Игре у Рију, Ђилас је рекао да много зависи од финансија.

"Стидљиво о томе размишљамо у овом тренутку. Организација тога је скоро два милиона евра... Морамо да видимо које ће се друге земље кандидовати и да погледамо све аспекте...", рекао је председник КСС-а.

]]>
Sat, 19 Sep 2015 19:18:23 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2043438/djilas-verujem-da-cemo-otici-u-rio.html
Дијао: Очекујем добар меч, идемо на бронзу! https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2043408/dijao-ocekujem-dobar-mec-idemo-na-bronzu.html Француски кошаркаш Борис Дијао рекао је да ће његова екипа учинити све да победи Србију и освоји бронзану медаљу на Европском првенству у Лилу.

"Биће веома тешко, обе екипе играју веома добро и чврсто. Мотивисани смо, бронзана медаља би била фантастичан резултат. Очекујем још једну добру утакмицу, састаће се две одличне екипе", рекао је Дијао новинарима у Лилу.

Актуелни шампион Европе, Француска, у недељу ће се борити са Србијом за треће место на континенталном шампонату, чији је домаћин.

Дијао је рекао да се његова екипа повратила после шока и елиминације у полуфиналу од Шпаније.

"Повратили смо се од шока и урадићемо све што можемо да освојимо медаљу. Србија је освојила много више медаља од Француске, што је мотив више за нас", истакао је Дијао.

Утакмица за треће место играће се у недељу од 14 часова.

У финалу ће играти Шпанија и Литванија.

]]>
Sat, 19 Sep 2015 18:51:22 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2043408/dijao-ocekujem-dobar-mec-idemo-na-bronzu.html
Ђорђевић: Било је суза, сада желимо медаљу https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2043362/djordjevic-bilo-je-suza-sada-zelimo-medalju.html Селектор кошаркашке репрезентације Србије Александар Ђорђевић рекао је да су играчи тешко поднели пораз од Литваније у полуфиналу Европског првенства, али да и поред тога имају велику жељу да се на крају шампионата оките медаљом.

"Било је свега, свакаквих реакција... И разочарења и суза од стране свих, али то је све саставни део спорта. Неке ствари јако тешко падну човеку, поготово играчима, који имају своје снове. Не смемо да престанемо да сањамо, не смемо да престанемо да живимо за те снове, да радимо... Јер само тако долазимо до остварења... До тога се стиже отвореним очима, а нама је потребни са великом дозом реалности да уђемо у даља такмичења, даље утакмице", рекао је Ђорђевић новинарима у Лилу.

Србија је синоћ у полуфиналу Евробаскета поражена од Литваније са 64:67, па ће у окршају за треће место у Европи играти са домаћином Француском.

"Ми смо овде и идемо на победу. Као што смо у сваку утакмицу ишли. Имамо снагу, како менталну, тако и физичку.... Имали смо разговоре. Момци су орни и жељни да дођу до медаље, мислим да би то било сјајно. Учинићемо све што је у нашој моћи да дођемо до те медаље. Неће бити ни мало лако. Ако је неко повређен, то су онда Французи, који су очекивали и спремили сву ову фешту за њих и за неко славље њихове генерације. Сигурно ће доћи са осветничком жељом, али ми немамо чега да се плашимо, имамо своје квалитете и тако ћемо играти", рекао је Ђорђевић.

Србија је последњи пут на Светском првенству 2010. године у Турској играла утакмицу за треће место, али су тада изабраници Душана Ивковића поражени од Литваније.

"Причали смо о томе данас... Ту смо дошли јер је била једна ситуација на нашу штету... То су ствари које сутра желимо да избегнемо. Да не доживимо ментални пад. Играчи, који су тада играли меч би се сада много боље спремили на менталном нивоу. Било би лепо да наредних 10 до 15 година стално будемо у четири најбоље екипе и да играмо на једну лопту... То су праве вредности које носи спорт. Част нам је што смо део овога", рекао је Ђорђевић.

"Желели смо да прођемо у финале, да дођемо до најсјајније медаље... Ипак, остала нам је још једна утакмица... Постоји озбиљна жеља да дођемо до медаље", додао је он.

Утакмица за треће место између Србије и Француске играће се у недељу од 14.00.

]]>
Sun, 20 Sep 2015 10:33:56 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2043362/djordjevic-bilo-je-suza-sada-zelimo-medalju.html
Удовичић: Кошаркаши су понос Србије https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2043271/udovicic-kosarkasi-su-ponos-srbije.html Министар омладине и спорта Вања Удовичић поручио је да је кошаркашка репрезентација понос Србије и да један пораз, у полуфиналу првенства Европе у Француској, то не може да промени.

"Наши кошаркаши и цео тим Србије су наш понос у сваком смислу и један пораз то не мења! Јуче је одлучило искуство и спортска срећа, а у спорту је то нешто кроз шта смо сви прошли. Ја верујем у наше момке и свим срцем сам уз њих овде сутра", рекао је Удовичић.

Он је додао да је сигуран да ће српски кошаркаши на челу са селектором Александром Ђорђевићем не само отићи на Олимпијске игре, "већ и на њима освојити медаљу'.

"Без обзира на епилог сутрашње утакмице, сигуран сам да је ово наша сјајна генерација, која ће на челу са великим шампионом као што је наш селектор Ђорђевић, не само отићи на Олимпијске игре, вец и на њима освојити медаљу“, наводи се у саопштењу министра Удовичића.

Кошаркашка репрезентација Србије изгубила је у петак у полуфиналу првенства Европе проитв Литваније са 67:64, а у недељу од 14 сати бориће се за бронзану медаљу против Француске.

]]>
Sat, 19 Sep 2015 15:57:58 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2043271/udovicic-kosarkasi-su-ponos-srbije.html
Тројка Теодосића, закуцавање Веселог https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/vesti/2043188/trojka-teodosica-zakucavanje-veselog.html Тројка Милоша Теодосића и закуцавање Јана Веселог најлепши су потези виђени на мечевима у петак. Погледајте најбоље потезе Европског првенства са утакмица које су одигране у петак. -->]]> Sat, 19 Sep 2015 14:31:52 +0200 Вести https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/vesti/2043188/trojka-teodosica-zakucavanje-veselog.html Шта "орлове" чека у квалификацијама за Рио https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2043007/sta-orlove-ceka-u-kvalifikacijama-za-rio.html Болним поразом од Литваније (67:64) у полуфиналу Европског првенства селекција Србије је остала без финала али и без директног пласмана на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру. Почетком јула наредне године нашу селекцију очекује дуг пут кроз квалификационе борбе које ће се играти на три турнира. На три квалификациона турнира, који ће се одржати наредне године од 5. до 11. јула, учествоваће по шест тимова који ће се борити за једно место. Систем је следећи – по три екипе биће смештене у две групе, у полуфинале иду првопласиране селекције, па следи коначна борба за Рио.

За сада је познато да ће европски такмичари бити још Француска, Италија, Грчка и Чешка, афрички Ангола и Тунис, амерички Канада, Мексико и Порторико, Океанију представља Нови Зеланд.

Азијиски представници биће вицешампиони и поражени полуфиналисти континенталног шампионата.

Учесници ће бити и по три селекције домаћина турнира којима Фиба укаже поверење, а очекује се да међу њима буде и Русија.

Репрезентације које су већ обезбедиле учешће на Олимпијским играма су тимови Шпаније, Литваније, САД, Венецуеле, Аргентине, Нигерије и Аустралије, уз домаћине Олимпијских игара Бразилце, а директан пласман обезбедиће још само прваци шампионата Азије, који ће почети за четири дана.

]]>
Sat, 19 Sep 2015 18:51:52 +0200 Орлови https://rts.rs/sport/eurobasket-2015/orlovi/2043007/sta-orlove-ceka-u-kvalifikacijama-za-rio.html