Извор: РТС

Шпанија је у финалу Европског првенства

Репрезентација Шпаније савладала је Француску 2:1 у полуфиналу Европског првенства у фудбалу. Шпанци су први финалисти Евра 2024.

Народна пословица да "петао који први кукуриче заврши у лонцу", у преносном смислу у случају меча Шпаније и Француске има потпуни смисао, јер је напреднији тим са почетка утакмице завршио као поражени.

Шпанија је непоражена у досадашњем делу Евра и први је финалиста турнира. Ово је пето финале у историји за шпански тим на првенствима Европе, а имаће прилику да постану најтрофејнији тим Старог континента са четири трофеја.

Француска неће бити у прилици да се бори за трећи трофеј, понајвише због изостанка конкретне игре.

Шпанија до пре овог дуела никада није тријумфовала у Минхену, док Француска никада није била поражена у овом граду. За 90 и нешто више минута игре и то је промењено. И сигурно ће 9. јул бити датум за заборав у Француској. Французи су и 2006. године у финалу Мундијала у Немачкој поражени од Италије, баш на данашњи дан.

Игра Француза је на почетку меча обећавала, а рано вођство донело је велику радост, међутим гол Рандала Коло Муанија у деветом минуту више је био сплет неспретних околности у табору Шпаније, а мање плод изграђене акције Француза. Тај погодак донео је и занимљивију игру у Минехну. Шпанци су креирали акције и стварали прилике које су за Француску биле неодбрањиве.

Први погодак за Шпанију у 21. минуту дело је Ламин Јамала, најмлађег фудбалера и стрелца у историји европских првенства. Сјајан погодак са двадесетак метара удаљености од гола је постигао тинејџер из Шпаније, лопта је ударила у леву стативу. Неки навијачи иза гола нису могли да верују шта су видели.

Само четири минута касније уследио је још један гол, а генијалност је виђена у ногама Данија Олма, који је приредио сјајан пријем, а потом и луцидан шут којим је донео вођство Шпанији, тј. коначни тријумф.

Током већег дела меча игра је била интезивна, одвијала се испред шеснаестерца ривала, с тим што Шпанија није тражила гол, већ трошење времена, док су Французи били изван ритма и на половини својих замисли, никада доречени и увек на ивици поготка, али и примљеног гола.

Шпанија је захваљујући тимској, али и индивидуалној игри била бољи тим од Француске. 

Финале Европског првенства је заказано за 14. јул у Берлину, а ривал Шпанији биће бољи тим из дуела Холандија - Енглеска.

Крај меча, Шпанија - Француска 2:1

Шпанија је први финалиста Европског првенства у фудбалу.

90+4' Двострука промена у Шпанији - 2:1

Јамал и Вилијамс излазе из игре, а до краја меча играће Феран Торес Зубименди.

90+2' Све иде по плану, али за Шпанију - 2:1

Шпанија на сваки начин, а најчешће кроз пас игру покушава да троши време и то успешно ради. Француска није довољно организована, понајвише због лоше комуникације у везном реду.

90+1' Јамал је добио жути картон - 2:1

Јамал је добио жути картон због прекршаја над Ернандезом кога је зауставио у контри.

90' Још пет минута игре на мечу - 2:1

89' Жути картон за Камавингу - 2:1

Старт Камавинге над Кукурељом кажњен је жутим картоном.

Богдановић: Галски петлови ошурени

"Остаје 2:1, не видим ко може да постигне гол за Француску", рекао је Богдановић.

84' Лапорт је на земљи - 2:1

Репрезентативац Шпаније Лапорт је на земљи, после контакта са Жируом.

Фото: Танјуг/ AP Photo

Јанковић о изменама: Дешан покушава да оптерети леву страну Шпаније

"Дешан је убацио све нападаче и покушава да нападне преко леве стране на којој је Мбапе. Шпанци су изменама показали да желе да бране резултат", рекао је Јанковић.

Да ли сте знали?

Французи у свом саставу на Европском првенству у Немакој имају чак тројицу од четворице најбољих стрелаца у историји француског националног тима. Оливије Жиру је постигао највише голова у француском дресу - 57. Килијан Мбапе је трећи на вечној листи са 48, а Антоан Гризман четврти са 44 поготка. Други је легендарни Тјери Анри (51 гол).

82' Јамал је брз, експлозиван - 2:1

Ламин Јамал је сјајан приликом пријема, одличан први корак и краси га одличан шут са дисатанце. Поред адекватних техничких способности, Јамал има истанчан инстикт нападача који улази у празан простор и увек га користи.

79' Дембеле је завршио меч - 2:1

Уместо Дембелеа, играће Оливије Жиру.

Стручни консултанти РТС-а сагласни

"Шпанци су умртвили утакмицу и играју се са Французима", закључак је Богдановића, Вјетровића и Јанковића након скоро 80 минута игре.

76' Двострука промена у тиму Шпаније - 2:1

Олмо и Мората су напустили терен, а ушли су Мерино и Ојарзабал.

Фото: EPA-EFE

Главобоља за Дешана...

Фото: EPA-EFE

72' Све се брзо одвија и време клизи - 2:1

Интензивна игра се наставила и у другом полувремена, али време неумитно тече. Французи имају све мање прилика да изједначе. Шпанија има резултат који је води у финале Европског првенства.

Шпанци су сигурнији у односу на Французе, а игра има делује веома прецизно, поготово у примопредаји лопте.

Жеље, пусте жеље и помало реалности

Француска жели да се пласира у четврто финале Евра (1984, 2000. и 2016), али тек у друго које се не игра у њиховој земљи. (Евро 2000 у Холандији и Белгији). Шпанија жели да дође до петог финала, а само Немачка има више (шест). Шпанци су прошли у финале на четири од пет полуфинала, а изгубили су на пенале од каснијег првака Италије у овој фази Евра 2021.

Селфи у екстремним условима...

Поново је један навијач утрчао на терен у намери да се фотографише са Мбапеом. На слици је завршило више људи него што је планирао...

65' Одлична кретња Шпанаца - 2:1

Фудбалери Шпаније делују одлично у игри с лоптом, једноставно господаре тереном, али су Французи изузетно концентрисани у последњој трећини терена. Одлучиће детаљи, они у којима ће поред индивидуалног потеза бити неопходна и зрела тимска игра.

Вјетровић: Французи морају да промене начин игре

"Волео бих да Шпанија победи, али ако Французи желе да прођу даље морају да промене начин игре јер им овакво стање на терену не одговара", рекао је Вјетровић.

Гризман је таличан, видећемо може ли да преокрене резултат

Антоан Гризман је постигао два гола у победи против Немачке 2016. године у полуфиналу Евра у Марсеју.

62' Трострука измена у Француској - 2:1

Камавинга, Гризман и Баркола ће играти, а изашли су Канте, Рабио и Коло Муани.

Фото: EPA-EFE

60' Чуамени добио жути картон - 2:1

Аурелијен Чуамени је направио клизећи старт и том приликом ударио Алвара Морату, због чега је добио жути картон.

57' Прва промена у тиму Шпаније - 2:1

Хесус Навас не може да настави утакмицу, уместо њега играће Данијел Вивијан.

53' Француска опаснија - 2:1

Фудбалери Француске опасни у нападу, сјајно се трансформишу из дефанзиве у офанзиву. Углавном напади иду преко бочних играча, али се шансе завршавају шутевима поред гола.

48' Француска преузела иницијативу - 2:1

Екипа Француске преузела је иницијативу на утакмици, али им не иде баш добро пас игра. Шпанци су мирни, стабилни и директни у игри с лоптом, а краси их и сјајна оријентација и кретња по терену.

Фото: EPA-EFE

45' Почело је друго полувреме - 2:1

Фудбалери Шпаније извели су ударац са центра и почело је друго полувреме.

Коло Муани трећи Француз који је постигао гол у полуфиналу Евра и на Светском првенству

Коло Муани је постао трећи француски играч који је постигао гол у полуфиналу Евра и на Светском првенству, после Платинија 1982. и 1984. и Зинедина Зидана 2000. и 2006.

Весело у Женеви...

Швајцарци су испали у четвртфиналу, али много људи гледа вечерашњу утакмицу у "фан зони" у Женеви.

Фото: EPA-EFE

Крај првог полувремена, Шпанија - Француска 2:1

Интензивно прво полувреме, брза и лепа игра на обе стране. Тимови су углавном били испред противничког гола, лопта је била на средини терена само приликом преласка играча с једне на другу половину.

Француска је коначно постигла гол из отворене игре, Коло Муани је ударцем главом донео Француској рану предност, али игра није била довољно добра да задрже позитиван резултат. Шпанија је искористила предност у виду технички поткованијих играча, те је фудбалска чаролија Ламина Јамала и Данија Олма донела преокрет тиму у раној фази меча.

Утакмица високог нивоа, оправдала је очекивања и епитет фудбалског класика. Улог је финале Евра, а наредних 45 минута биће кључни за то достигнуће.

Јанковић: Очекујем да ће Француска пикирати Наваса у другом делу

Додао је да су Шпанци показали победнички менталитет.

"Врхунски менталитет је показала Шпанија да се врати у меч. Очекујем додуше јачи притисак на Наваса у другом делу. Шпанци су са друге стране мирни и имају самопоуздање. Мислим да ће Француска у другом полувремену више користити Мбапеа", рекао је Јанковић.

45' Још два минута игре у првом полувремену - 2:1

Винчић је доделио два минута игре у првом полувремену.

Још једна "фаца" из света политике у Минхену...

Утакмицу са трибина гледа и премијер Баварске Маркус Зедер.

42' Шпанци мирно иду правим путем - 2:1

Шпанци су изузетно смирени, концентрисани и фокусирани на крај првог полувремена. Сјајно играју у дефанзиви и не праве грешке у транзиционој игри.

39' Француска трага за голом, а Шпанци вребају контранапад - 2:1

Французи у финишу првог дела меча трагају за поготком и то углавном високим лоптама, тј. центаршутевима унутар шеснаестерца. Шпанци мирно учествују у одбрани и вребају контранапад.

Богдановић: Утакмица ће тек да се отвори

"Ово је утакмица у којој је све могуће. Мислим да ће тек да се отвори. Јесу Шпанци били пасивни на почетку, али када су дали први гол тотално су се вратили", каже Раде Богдановић.

Небо изнад Минхена...

Фото: EPA-EFE

Шест утакмица у шест градова широм Немачке

Свих шест утакмица на Евру Шпанија је одиграла на различитим локацијама.

31' Не знаш одакле прете Шпанци - 2:1

Шпанци су офанзивно дефинитивно најбоља екипа у офанзиви, не само по броју голова, већ и по опасним нападима. На овом мечу, сви нападају, са свих страна. Подједнако добро играју и на левој и на десној страни, а по средини је Дани Олмо који поред проигравања може и индивидуално да оконча акцију.

Шпанија је стабилна екипа, која је уљуљканост Француске после постигнутог гола, искористила за потпуни преокрет.

Јамал најмлађи стрелац у историји Евра

Голом у 21. минуту фудбалер Барселоне постао је најмлађи фудбалер у историји Европских првенстава.

Фото: EPA-EFE

Вјетровић: Гол Јамала докторска дисертација

Бивши фудбалер и аналитичар Мирослав Вјетровић одушевљен је голом који је постигао Јамал...

"Ето шта значи таленат једног играча какав је Јамал. Овај гол је докторска дисертација", каже Вјетровић.

Јанковић: Тешко да Навас може било шта у дуелу са Мбапеом

Фудбалски тренер Александар Јанковић каже да је Хесус Навас превише стар да би дуго играо и да је проблем то што Шпанија нема адекватну замену.

"Велики проблем је његов жути картон и то што селектор Шпаније нема адекватну замену јер Карвахал не игра. Навас тешко може било шта у дуелу са Мбапеом.

28' Узбуђење на сваком кораку терена - 2:1

Као да је прошло 90 минута игре, а тек је почетак меча. Велико узбуђење влада на терену стадиона у Минхену које креирају играчи Шпаније и Француске. Интензивна, брза игра одликује прво полуфинале Европског првенства.

25' ГОООООООООООЛ! Олмо за 2:1

Преокрет Шпаније. Олмо је после пријема и након одбијене лопте показао фудбалско мајсторство, дошао је до прилике да упути ударац ка голу ривала, а на том путу нашао се Жил Кунде, који је лопту спровео у своју мрежу. Погодак је званично приписан Олму, пошто би лопта без икакве сумње ушла у гол и да је Кунде није дотакао.

23' Одлична утакмица која оправдава епитет фудбалског класика - 1:1

Одлична утакмица са великим бројем сјајних индивидуалних потеза који између осталог чине фудбал допадљивом игром. Поред тога, оба табора краси сјајна и тимска игра, тј. синхронизовано кретање.

21' ГОООООООООООООООООООЛ! Ламин Јамал - 1:1

Најмлађи играч који је постигао гол на Европском првенству - Ламин Јалам. Сјајан погодак са двадесетак метара удаљености од гола, лопта је ударила у леву стативу. Неки навијачи иза гола нису могли да верују шта су видели.

Ту је и легенда немачког фудбала - Оливер Кан

Фото: EPA-EFE

Први гол из игре за Французе на првенству

Екипа Француске је до сада постигла три гола, од чега два аутогола Вебера и Вертонгена у мечу против Аустрије и Белгије. Мбапе је био једини стрелац на турниру за плаве, постигао је гол против Пољске и то из пенала. Ово је први гол за Француску из игре на турниру.

На стадиону је и немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер...

За кога ли навија?

Фото: EPA-EFE

15' Искуство Француза долази до изражаја - 0:1

Ретко ко је могао да претпостави да ће се искуство играча Француске показати у раној фази меча, али то је чињенично стање. Иако Шпанци имају квалитетне и искусне играче, утисак је да се лоше крећу и да греше у примопредаји лопте, док су Французи веома мирни и одлични у преносу лопте с једне на другу половину.

14' Жути картон за Наваса - 0:1

Андријен Рабио је финтирао Наваса, али га је Шпанац фаулирао и због тога добио жути картон.

Фото: EPA-EFE

Богдановић: Занимљиво је видети гол на почетку меча

Бивши фудбалер и аналитичар Раде Богдановић рекао је да су Французи одлично започели меч.

"Очигледна је велика грешка одбрамбеног играча приликом гола. Добро отварање утакмице за Француску која зна да подигне ручну када затреба. Занимљиво је видети погодак на старту, с обзиром на то да их до сада није било много", рекао је Богдановић.

9' ГОООООООООООООЛ! Француска води, Мбапе - Коло Муани- 0:1

Рандал Коло Муани је стрелац водећег гола за Французе. Лоша реакција Хесуса Наваса и Лапорта коштала је Шпанију гола. Килијан Мбапе је центрирао са леве стране, а притом је ушао унутар шеснаестерца Шпаније и искористио је лошу поставку Наваса приликом центаршута, а лопта је потом надлетела Лапорта, да би Коло Муани веома смирено затресао мрежу ривала.

6' Прва прилика за Шпанију - 0:0

Ламин Јамал је упутио центаршут са десне стране, близу шесанестерца, а близу гола био је Фабијан Руиз који је лоше реаговао у финиширању акције. Лопта је отишла изнад гола Француске.

Фото: EPA-EFE

4' Мирно одмеравање снага - 0:0

Нема тензија на терену на почетку меча, екипе одмеравају снаге на дистанци. Веома опрезно су отвориле дуел и фокусирано играју дефанзиву. Шпанија је почела с бољим поседом, али не успева да валоризује ту предност.

Шпанија на Евру псоледњи пут доживела пораз 2016. године

Шпанија је непоражена на 11 мечева на Евру, последњи пут их је савладала Италија 2:0 - 2016. године.

Фото: EPA-EFE

Градоначелница Париза Ана Идалго прати утакмицу у Минхену...

Фото: EPA-EFE

Француска непоражена на осам утакмица заредом

Дешанова екипа је непоражена на последњих осам утакмица, пре тога поразила их је Немачка у пријатељском сусрету 23. марта. То им је једини пораз у последњих 13 мечева.

Фото: EPA-EFE

1' Почео је меч - 0:0

Французи су извели први ударац са центра терена.

Интонирање химни...

Почело је интонирање химне Француске - "Марсељеза", а уследиће химна Шпаније, "Краљевски марш".

Фото: EPA-EFE

Фудбалери излазе на терен...

Фудбалери Шпаније и Француске предвођени капитенима Моратом и Мбапеом излазе на терен. Лопта је у рукама Славка Винчића.

Све је спремно за почетак меча

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Шпанци већ подигли пехар намењен прваку Европе

Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Славко Винчић главни судија меча

Словеначки арбитар Славко Винчић биће главни судија на мечу полуфинала Европског првенства између Шпаније и Француске. Његови помоћници на терену биће сународници Томаж Кланчник и Андраж Ковачич, док је Уефа за четвртог судију одредила Словака Ивана Кружљака. У ВАР соби ће седети Словенац Нејц Кајтазовиц и Италијани Паоло Валери и Масимилијано Ирати.

EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Хесус Навас најстарији играч у полуфиналу

Шпанац Хесус Навас ће постати најстарији фудбалер који ће играти полуфинале великог међународног турнира, са 38 година и 231 даном старости.

Јамал ће оборити Пелеов рекорд

Јамал ће постати најмлађи играч икада који је играо полуфинале на неком великом турниру. Обориће рекорд који је поставио легенда Бразила Пеле када је имао 17 година и 244 дана, против Француске на Светском првенству 1958.

Шпанац има 16 година и 362 дана. Дан пре финала, тачније 13. јула напуниће 17 година.

Поред овог рекорда, Јамал ће оборити и достигнуће саиграча Педрија као најмлађег играча који је играп полуфинале Евра 2021. године, а Педри је тада имао 18 година 223 дана против Италије.

Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar

Шпанија без тријумфа у Минхену, Француска не зна за пораз

Ово је прва утакмица Шпаније на Минхенској фудбалској арени. Играли су два пута у Минхену, поражени су са 2:0 од Немачке у реванш сусрету четвртфинала Европског првенства 1976. године. И у трећем мечу на Евру 1988. године, тада су поражени од домаћина турнира.

Француска је непоражена на Минхенској арени, победили су Португалију са 1:0 у полуфиналу Светског првенства 2006. голом са пенала Зинедина Зидана и Немачку истим резултатом у првом мечу на Евру 2021, захваљујући аутоголу Матса Хумелса. Одиграли су и реми у Лиги нација без голова против Немачке 6. септембра 2018.

Тим Шпаније за меч против Француске

Састав Француске за меч против Шпаније

18 година је прошло као трен

На данашњи дан, пре 18 година Француска је играла против Италије у финалу Светског првенства на Олимпијском стадиону у Берлину.

У финалу Француска је повела Зидановим голом из једанаестерца. Међутим, до краја регуларног дела Италија је изједначила на 1:1, а Зидан је у 110. минуту продужетака зарадио искључење након што је ударио главом Марка Матерација, који га је претходно увредио. Француска је финале изгубила након извођења једанаестераца, а Зидан је, упркос том инциденту добио Златну лопту за најбољег играча турнира.

EPA/THOMAS EISENHUTH

Ако неко буде гладан, ту су и багети

EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Ту су и Французи...

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Фудбалери Шпаније на терену

EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Мексиканац на трибинама

EPA-EFE/RONALD WITTEK

Нинџа корњаче навијају за Француску

Алузија навијача на Мбапеову сличност са јунацима цртаног филма
EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Титани у полуфиналу

Поред две титуле првака света, Француска је освојила и два Европска првенства – 1984. и 2000. године. Поред тога, Французи су тријумфовали и у другом издању Лиге нација – 2021. године.

Селекција Шпаније је три пута освајала трофеј намењен прваку Европе, једна је од најтрофејнијих екипа Старог континента. Пехар за најбољег у Европи подизали су два пута заредом 2008. и 2012. године, једном давне 1964. године као домаћини.

Шпанци су једном освојили Светско првенство - 2010. године у Јужноарочкој Републици, као и Лигу нација 2023. године.

Дешан, светски и европски првак

Дидије Дешан је селектор Француске већ 12 година. Поред одличне играчке каријере, има и сјајне резултате као тренер. На овом шампионату биће у прилици да постане први освајач Светског и Европског првенства и као играч и као тренер.

Некадашњи фудбалер Нанта, Марсеја, Бордоа, Јувентуса, Челсија и Валенсије представљао је своју земљу и као играч. Одиграо је 103 утакмице у дресу Француске и постигао четири гола.

Освојио је две Лиге шампиона, једну са Марсејом и једну са Јувентусом, док је са репрезентацијом своје земље подигао пехар намењен најбољем у Европи - 2000. године, али и најбољем на свету - 1998. године, што ће касније урадити и као селектор, па је само један од тројице људи у историји фудбала који је Светско првенство освојио и са терена и са клупе.

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Де ла Фуенте пред највећим изазовом у каријери

Селектор Шпаније је Луис де ла Фуенте, некадашњи леви бек Атлетик Билбаоа и тренер млађих категорија Шпаније, и нема сумње да му је ово највећи изазов у тренерском ангажману. И управо ће против Француске показати да ли је његов тим спреман за највиши пласман. Годинама је био задужен за развој младих играча у различитим репрезентативним селекцијама. Сада су ти играчи постали светска класа и наплаћују системски рад који је трајао годинама.

Након што је Луис Енрике поднео оставку после пораза од Марока и елиминације са Светског првенства, очекивало се да ће Фудбалски савез Шпаније морати добро да се намучи како би пронашао његову замену и селектора који би коначно донео са собом континуитет добрих игара.

Ипак, само четири дана од Енриковог неопозивог отказа, Луис де ла Фуенте, некадашњи леви бек Атлетик Билбаа и селектор млађих категорија Шпаније добио је унапређење, након што је претходно водио шпанску селекцију до 23 године.

Одмах по доласку, Де ла Фунете је показао да му период прилагођавања неће бити потребан. Осим рутинског пласмана на Евро, освојио је и треће издање Лиге нација у чијем финалу је Шпанија након пенала савладала Хрватску.

EPA-EFE/RONALD WITTEK

Век ривалитета Шпаније и Француске

Пре нешто више од једног века репрезентације Француске и Шпаније први пут су одиграле међусобни меч, тачније 1922. године. До данас укупно су имале 36 дуела у којима је Шпанија успешнија са 16 победа, Французи имају три тријумфа мање, а седам мечева окончано је ремијем.

Ово ће бити шести сусрет Шпаније и Француске на неком великом турниру. Француска је победила у три од прва четири – 2:0 у финалу Евра 1984, 2:1 у четвртфиналу Евра 2000, 3:1 у осмини финала Светског првенства 2006, док је Шпанија била боља у последњој утакмици – 2:0 у четвртфиналу Евра 2012. Једна утакмица окончана је нерешено 1:1 у групној фази Евра 1996. године.

Од укупног броја међусобних мечева, чак 26 одиграно је с префиксом пријатељски. Последња утакмица коју су ови тимови играли била је у финалу Лиге нација, 10. октобра 2021. године у Милану, а Француска је победила головима Карима Бенземе и Килијана Мбапеа, док је Микел Ојарзабал постигао погодак за Шпанију.

Одличан везни ред Шпаније

Везни ред Шпаније чине Роди, Фабијан Руиз, па и искусни Хоселу, а Дани Олмо игра конкретно, тимски.

У табору Шпаније, два младића, Ламин Јамал и Нико Вилијамс, нарочито су се истакла. Дефанзивац Марк Кукуреља био је посебно инспирисан, и могао би бити кључни шраф у кварењу игре Француза, поготово на средини терена.

Шпанци ће бити без суспендованог десног бека Данија Карвахала и централног бека Робина ле Нормана, док је везиста Педри повредио колено. Има ко да их замени, видећемо колико успешно.

Сјајна дефанзива Француске и лош напад на турниру

Главни кривци за не баш нарочиту ефикасност Француске су нападачи Килијан Мбапе и Антоан Гризман. Мбапе никако да дође себи од прелома носа на мечу против Аустријанаца. А Гризман понекад као да је изван ритма екипе.

Поређења ради, на Светском првенству у Катару, Мбапе је постигао осам од 16 голова Француске. Јесте сјајан, али где су били остали нападачи.

Без обзира на форму, несигурност у игри и само један гол у досадашњем делу турнира, Мбапе ће вероватно почети меч против Шпаније.

Одбрана Француске је нешто сасвим друго: примили су само један гол на турниру и то из пенала. Први бедем дефанзиве чине сјајни играчи са специјалним задацима: Нголо Канте, Аурелијен Чуаменије и Едуардо Камавинго. Крилни бекови, Тео Ернандез и Жил Кунде, одлично заустављали противничке играче на својој половини. Удвајали ривале па сигурно преносили лопту на други део терена. Централни бекови Дајо Упамекано и Вилијам Салиба били су неприкосновени у скок игри, али и у предвиђању кретње нападача.

Иако игра Француске није била убедљива до сада, ипак је реч о утакмици у финишу турнира. Нико није велики фаворит у оваквим окршајима.

Француска ће бити комплетна за меч против Шпаније, Адријен Рабио се вратио после суспензије због жутих картона. У табору плавих нема забринутости због повреда.

Пут Француске до полуфинала

Французи нису били толико убедљиви као Шпанци, и неће им бити лако да се домогну четвртог финала великог турнира у последњих осам година. Играли су у финалу Евра 2016. и финала на Мундијалима 2018. и 2022. Велики успеси доносе велико искуство и самопоуздање, што недостаје младим Шпанцима.

Француска је на пет утакмица успела четири пута да сачува свој гол, податак вредан пажње.

Француска је групну фазу играла у групи Д:

1:0 против Аустрије (Вебер аутогол 38.)
0:0 против Холандије
1:1 против Пољске (Мбапе 56, пенал; Левандовски 79, пенал)

Осмина финала:
1:0 против Белгије (Вертонген аутогол 85.)

Четвртфинале:
0:0, 5:3 пенали против Португала

Пут Шпаније до полуфинала

Шпанија је непоражена у досадашњем делу турнира, победила је у свих пет утакмица. На првом месту је по броју постигнутих голова (11) и најбољи је тим по укупном броју покушаја да постигне гол (102) и по одузетим лоптама (230). Ови су само неки од статистичких података који сведоче да су Шпанци подједнако добри и у нападу и у одбрани.

Шпанија је групну фазу играла у групи Б:

3:0 против Хрватске (Мората 29, Фабијан Руиз 32, Карвахал 45+2)
1:0 против Италије (Калафјори аутогол 55)
1:0 против Албаније (Феран Торес 13)

Осмина финала:
4:1 против Грузије (Родри 39, Фабијан Руиз 51, Вилијамс 75, Олмо 83; Ле Норман аутогол 18)

Четвртфинале:
2:1 против Немачке (Дани Олмо 51, Мерино 119; Вирц 89)

Последњи меч на Минхенској арени

Минхенска арена, познатија као Алијанц, један је од најграндиознијих и најмодернијих фудбалских стадиона на свету. Дом великог Бајерна било је стециште шест утакмица Европског првенства. Дуел Шпаније и Француске биће последњи који ће се одиграти на овом шампионату.

Грандиозни есктеријер са светлећим пластичним панелима својеврсно је чудо архитектуре и препознатљив украс који по потреби мења боје. Минхенска арена је први стадион на свету чија спољашњост у потпуности мења боје.

Одлука о изградњи новог стадиона у Минхену донесена је након референдума на којем је две трећине навијача и становника града гласало за ту опцију пре него за реновирање старог Олимпијског стадиона.

Деби на великим такмичењима "Минхенска арена" је имала на Светском првенству 2006. године. Велико отварање било је управо у Минхену, где је Немачка савладала Костарику.

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Престоница Баварске и трећи град по броју становника у Немачкој туристички је међу најатрактивнијим, а економски међу најзначајнијим метрополама, не само у својој земљи, већ и у Европи.

Најпознатији догађај у Минхену је свакако традиционални фестивал пива "Октобарфест", манифестација која је прва асоцијација на овај град и немачку народну културу.

Најважније знаменитости Минхена су Мариенплац, Музеј Немачке, Енглеска башта и Олимпијски парк.

У Минхену све "цвета" - економија, трговина, култура, образовање, наука... Један је од градова са најбољим квалитетом живота у западном свету, што потврђују признања и високи пласмани на топ-листама у тој категорији.

Нагли економски раст Минхена почиње после разорног бомбардовања у Другом светском рату и окупације САД. Награда за потпуно уздизање из пепела стигла је у виду организације Олимпијских игара 1972. године.

Фото: pixabay

Жреб првенства Европе

У борби за финале Европског првенства копља ће укрстити два титана европског фудбала, селекција Шпаније и Француске.

Полуфинале:
9. јул:
49: Шпанија - Француска (21.00, Минхен)

10. јул:
50: Холандија - Енглеска (21.00, Дортмунд)

Читај ми!