Извор: РТС

Румунија и Словачка поделиле бодове, резултат по вољи обе селекције

Фудбалери Словачке и Румуније ремизирали су 1:1 у утакмици последњег, трећег кола у групи Е.

Словачка и Румунија одиграле су без победника као и Белгија и Украјина где је резултат остао 0:0.

Сада у наредну фазу са прве позиције иде Румунија због гол разлике, друга је Белгија, док ће као трећепласирана проћи Словачка.

И једна и друга екипа одустале су од дефанзивне игре коју су користиле у претходним дуелима и карте су дале у напад. 

Први део полувремена припао је Словацима који су и повели тада. Стрелац за плаве био је Ондреј Дуда у 24. минуту на асистенцију Јураја Куцке.

Румунија је после овог тренутка изашла у напад јер их потенцијални пораз угрожава.

Успели су изабраници Едварда Јорданескуа да стану на лопту, преузму посед који је био на страни Словака и крену у напад на гол Дубравке.

Давид Ханцко оборио је Хаџија после једног продора по десној страни, а судија је после консултације са ВАР собом показао на белу тачку.

Казнени ударац капитализовао је Разван Марин поставивши коначни резултат после првих 45 минута.

Друго полувреме није било је са доста мање узбуђења него прво. Словачка је од 60. до 75. минута преузела иницијативу, имала је неколико добрих покушаја, али Ница није дозволио да му се мрежа затресе.

Игру је у том периоду отежавала и јака киша која је падала. После 75. минута и повољног резултата на другом мечу где није било голова, тимови су одлучили да се чувају и не ризикују.

Па је последњих неколико минута играно без превише ентузијазма на обе стране. После последњег звиждука немачког судије обе клупе су истрчале на терен да заједно прославе пласман у наредну рунду.

Крај меча, Словачка - Румунија 1:1

90' Четири минута надокнаде

83' Додају се последње линије - 1:1

Последње линије обе селекције све мање играју везним редом. Испуцава се са једне на другу страну.

76' Меч поново ушао у мирнију фазу - 1:1

Наставља се игра без голова у другом делу. Ни Румунија ни Словачка не успевају да запрете.

70' Мења и Калцона (1:1)

Суслов и Боженик у игри мењају Хараслина и Стрелеца.

67' Јако невреме у Франкфурту

После 30 степени колико је било на почетку меча, невероватно јак пљусак почео је да пада. Терен је све клизанији, очекује се да играчи почну да шутирају више са дистанце.

EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

66' Двострука измена у Румунији

Ман и Пушкап улазе у игру, са терена су изашли Драгуш и Хаџи.

65' Словаци преузели иницијативу 1:1

Словачка репрезентација све опаснија. Екипа коју са клупе предводи Франческо Калцона кренула је у поход на три бода, нижу се опасни напади. 

EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

56' Сореску изашао, Коман у игри

Прва измена на мечу.

56' Екипе играју сигурније (1:1)

Чини се да и једни и други играју опрезно и не желе да направе грешку која би могла да их кошта примања гола.

Првих 10 минута од велике паузе није припало ниједној селекцији, игра се без ритма.

55' Јорданеску зарадио картон

Селектор Румуније уписан је због приговарања.

50' Без конкретних прилика на почетку другог дела

Словачка је имала једну шансу на отварању, али је Ница сигурно одреаговао.

EPA-EFE/YOAN VALAT

Настављен је меч

Крај првог полувремена, Словачка - Румунија 1:1

Без победника после уводних 45. минута. И Румунија и Словачка одустале су од дефанзивне игре коју су користиле у претходним дуелима и карте су дали у напад. 

Први део полувремена припао је Словацима који су и повели тада. Стрелац за плаве био је Ондреј Дуда у 24. минуту на асистенцију Јураја Куцке.

Румунија је после овог тренутка изашла у напад јер их потенцијални пораз угрожава.

Успели су изабраници Едварда Јорданескуа да стану на лопту, преузму посед који је био на страни Словака и крену у напад на гол Дубравке.

Давид Ханцко оборио је Хаџија после једног продора по десној страни, а судија је после консултације са ВАР собом показао на белу тачку.

Казнени ударац капитализовао је Разван Марин поставивши коначни резултат после првих 45 минута.

На утакмици Белгије и Украјине такође нема голова, па по тренутном поредку у групи даље иду Румунија, Белгија и Словачка.

45+4' Уписан и Банку

Још један фудбалер Румуније добија жути картон.

45+1' Бурка уписан

Прву јавну опомену на мечу зарадио је Андреј Бурка. Жути картон му је додељен због оштрог старта.

45' Играће се три минута надокнаде

Главни судија меча, Немац Сиберт одлучио је да продужи први период још три минута.

43' Драгуш пропустио добру прилику 1:1

Куцка је изгубио лопту, нападач Румуније напао је гол ривала, али је остао мало себичан па је лопта прошла поред гола Дубравке.

37' ГООООЛ, МАРИН СИГУРАН 1:1

Разван Марин погађа мрежу Дубравке. Послао је голмана Словачке у његово лево, а лопту рутински у горњи десни део мреже коју чува.

34' Пенал за Румунију

Разван Марин намешта лопту.

30' Румунија преузима иницијативу

Изашли су мало више фудбалери Едварда Јорданескуа и покушавају да дођу до већег поседа лопте што није карактеристично за њихов стил игре..

24' ГООООЛ, ДУДА ДОНЕО ПРЕДНОСТ СЛОВАЧКОЈ

Ондреј Дуда доноси предност Словачкој.

Куцка је послао изузетан центаршут у казнени преостор, Дуда је сам остао на петерцу између три фудбалера у жутим дресовима и послао лопту у супротну страну. Ница је остао немоћан.

22' Опасно по гол Румуна, али без промене резултата

Хараслин је центрирао са бока из велике удаљености, а лопту су промашили сви играчи у шеснаестерцу. И поред свега тога било је опасно по гол Нице јер је лопта одскочила и прошла тик поред стативе.

Добра атмосфера на трибинама где су навијачи Румуније

EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

16' Већ трећи корнер Словачке која је конкретнија - 0:0

Словаци су за нијансу офанзивнији, полако преузимају посед против екипе која је трећа по држању најмање лопте у својим ногама на шампионату.

11' Румунија запретила (0:0)

Рацију је покушао са десног бока шеснаестерца. После дуплог паса са Команом успео је да пласира лопту ка голу Словака, али је Дубравка био сигуран и одбио лопту на коју је налетео Хаџи, али је био изузетно непрецизан и послао лопту на трибине.

EPA-EFE/YOAN VALAT

8' Први покушај Словачке 0:0

Имала је Словачка корнер, а Јурај Куцка је успео да се ослободи чувара и упути шут главом који није имао довољан интензитет, па је Ница био сигуран.

Стиче се утисак да има више румунских навијача на трибинама

EPA-EFE/YOAN VALAT

3' Без конкретне иницијативе и једних и других

И Словачка и Румунија на почетку утакмице изгледају хаотично. Доста грешака на обе стране. Ни једни ни други не успевају да стану на лопту и смире игру.

Почео је дуел у Франкфурту

Са старта је кренула Словачка.

У току је интонирање химни

Фудбалери Словачке на загревању

Све четири екипе по три бода

После победе Белгије над Румунијом 2:0 и Украјине против Словачке 2:1 ствари су се у потпуности закомпликовале у групи Е с обзиром да све четири екипе имају подједнак број бодова.

Све екипе из ове скупине имају по три бода, али је Румунија због најбоље гол разлике на првој позицији.

Стартна постава Словачке

Стартна постава Румуније

"Овце из Словачке дају бољи сир"

Кључни фудбалери Словачке

Најбољи фудбалер репрезентације у последњим годинама засигурно је био Марек Хамшик који је претходне године завршио каријеру. Словачка има неколико добрих играча, али их нема довољно за неки озбиљнији резултат, па би и треће место у групи био велики успех.

Екипу предводи капитен Милан Шкрињар, фудбалер ПСЖ-а. Један је од најпоузданијих штопера у Европи и са Давидом Ханком из Фејнорда стуб је одбране екипе.

Њима се придодаје и времешни, али искусни Мартин Дубравка, голман Тотенхема. Нажалост, као што је случај и са Србијом, Словачка не може да се похвали бековима који могу да направе разлику, па су на тим позицијама најслабији.

Станислав Лоботка, фудбалер Наполија, задужен је за организацију игре и повезивање одбране и напада. Иако у тиму најчешће игра дефанзивног везног, због мањка квалитетног играчког кадра, неретко је он тај који улази дубоко у противничку половину организујући напад.

Фудбалер који у овим намерама помаже Лоботки, колега је из Серије А и фудбалер Вероне Ондреј Дуда.

Лево крило, Лукаш Хараслин најопаснија је претња у нападу због своје брзине и контроле лопте. Фудбалер Спарте из Прага на пет мечева у квалификацијама уписао је три гола и асистенцију.

Присталица Румуније на трибинама

EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Кључни играчи Румуније

Попут Словачке, Румуни се ослањању на одбрану, будући да су на десет утакмица примили свега пет голова, а једини пораз уписали су од на овим просторима омражене селекције Швајцарске. 

У тиму Румуније тешко је издвојити неку звезду, али је један од бољих играча Јанис Хаџи, фудбалер Алавеса. Од њега се очекује креација у нападу, док би одбрану под контролом требало да држи Раду Драгушин, играч Тотенхема. 

Капитен екипе и њен плејмејкер је искусни Николаје Станчу који је напунио 31. годину и игра у лиги Саудијске Арабије.

Најопаснији офанзивни играч екипе је крило Парме Денис Ман.

Франкфуртска арена – Ајнтрахтов стадион у шуми

Франкфуртски "Валдстадион", односно "Стадион у шуми" изграђен је 1925. године и на њему као домаћин игра Ајнтрахт. Име је добио због крајолика у који смештен, на месту где је некада било поље за војну обуку.

Четири пута је реконструисан, а последњи пут 2005. године, када му је придодат придев "Нови". Мењао је имена у складу са спонзорским уговорима или Фифиним такмичењима. Тренутни званичан назив му је "Дојчебанк парк".

Репрезентација Југославије је на Светском првенству 1974. управо на овом стадиону одиграла три утакмице – реми са Бразилом 0:0 и Шкотском 1:1 у првој, па пораз од Пољске од 2:1 у другој групној фази.

Неколико утакмица у Франкфурту организовао је и Фудбалски савез Турске, пошто Турци чине значајну етничку мањину у Немачкој. Бешикташ је "у шуми" освојио турски Суперкуп победом над Галатасарајем, а турски национални тим је утакмице квалификација за Евро 2008. против Малте, Молдавије и Норвешке играо на "Валдстадиону".

Капацитет стадиона за утакмице Европског првенства биће 47.000 места. Домаћин Немачка ће последњи дуел групне фазе против Швајцарске одиграти баш на овом месту.

Франкфурт - раскрсница западне Европе и несуђена престоница Немачке

Франкфурт на Мајни са око 700.000 људи у ужем језгру града економски је центар покрајине Хесен и једна од финансијских и саобраћајних "жила куцавица" целе Европе.

Франкфурт је раскрница највећих и најбитнијих аутопутева Старог континента, а кроз чувени аеродром прође више од 65.000.000 путника годишње.

Чињеница да је у граду седиште Европске централне банке додатно поткрепљује важан статус.

Још од франачког владара Карла Великог Франкфурт има значајну улогу међу германским народима и племенима. О раном утицају Франака на град може се лако наслутити по самом имену.

Од уласка у уједињено Немачко царство 1871. почиње индустријски успон Франкфурта. До 1914. је број становника нарастао са 90.000 на 400.000, а тек изграђена железничка станица важила је за највећу у Европи.

Франкфурт је умало постао главни град Западне Немачке, али је због преференција канцелара Конрада Аденауера избор пао на Бон.

Најнеатрактивнија група дала одличан фудбал

Група од које се очекивао лак пролаз Белгије и Украјине донела је доста узбуђења, с обзиром да су и Словеци и Румуни у Немачку дошли без лажног поштовања и са жељом да играју добар фудбал.

Поредак у групи Е

Standings provided by Sofascore