Извор: РТС

Други тим Шпаније једва савладао Албанију

Фудбалери Шпаније савладали су репрезентацију Албаније 1:0 у мечу трећег кола групне фазе Европског првенства.

Шпанију је могао да кошта помало ноншалантан приступ мечу против аутсајдера у групи Б.

Луис де ла Фуенте се одлучио да за меч са Албанијом изабере комплетну другу поставу, очекивавши лаку победу у утакмици која није имала резултатски значај за његов тим који је у прва два кола обезбедио прво место у групи и пласман у наредно коло.

Албанија је добро кенула. У првих 10 минута успели су да наметну свој ритам имали су два продора по боковима у којима су послали лопту у средину шеснаестерца, али је одбрана добро одреаговала.

Шпанија је чекала Албанију која је наступила самоуверено и оставила небрањен простор између линија.

Дани Олмо је добио добру лопту из последње линије, приметио је Ферана Тореса који утрчава, одиграо му пас у простор, а нападач Барселоне је добро пласирао лопту која се од стативу одбила у мрежу Стракоше.

У наставку се догодило нешто неочекивано, Шпанија се повукла. Није размишљала о нападању албанског гола, већ је контролисала игру на средини терена, умртвила је, а утакмицу учинила изузетно досадном.

Једино узбуђење вредно помена виђено је још тек у последњем минуту првог дела. Аслани је упутио оштар шут са 20 метара, лопта је била снажна и ишла је у гол, али је Раја био сигуран и одбранио први покушај Албанаца.

Други део је почео са пар прилика Шпаније, али се то брзо променило. Од неког 55. минута отприлике фудбалери Албаније преузели су иницијативу и имали неколико добрих прилика.

Албанија је имала знатно више шутева ка голу, али је Шпанија и у овом делу контролисала посед лопте у својим ногама.

Последњу прилику за промену резултата имао је Армандо Броја који се добро снашао у шеснаестерцу, успео да упути шут у оквир гола, али је Раја одлично реаговао и зауставио његов покушај.

Крај меча, победа Шпаније против Албаније 1:0

Навијач Албаније истрчао на терен

EPA-EFE
CHRISTOPHER NEUNDORF

90+2' Броја замало казнио Шпанце - 0:1

Пронашао је Армандо Броја простор у казненом простору, успео је да сачека одбитак и упути шут ка голу, али је Раја одлично реаговао и зауставио његов покушај.

90' Картони за Беришу и Вивијана

Албанац је добио опомену због ударца лактом, док је Вивијан кажњен због повлачења за дрес са леђа.

90' Играће се четири минута надокнаде

84' Баена ушао уместо Данија Олма

82' Нова измена у редовима Албаније

Мучи је замеио Асанија на десном крилу.

78' Албанци пробали са дистанце - 0:1

Најпре је Аслани по трећи пут покушао да савлада Рају, а онда је пробао и Бериша.

Албанци конкретнији у другом полувремену иако Шпанци имају лопту у свом поседу скоро 70 одсто времена.

EPA-EFE
CHRISTOPHER NEUNDORF

73' Ламине Јамал заменио Тореса

Тинејџер у редовима Шпаније мења стрелца јединог поготка на мечу.

72' Мората ушао у игру

Алваро Мората улази уместо Хоселуа. Сад можда и падне још неки гол...

70' Двострука измена у селекцији Албаније

Хоџа мења Бајрамија, док је Бериша ушао уместо Лачија.

66' Недим Бајрами добио опомену

Стрелац Албаније у првом мечу против Италије, први је уписани фудбалер на мечу. Због симулирања и приговарања кажњен је жутим картоном.

65' Период добре игре Албаније

Силвињова екипа игра добар фудбал у последњих неколико минута. Албанија поново подсећа на селекцију која је ремизирала са Хрватском и која је намучила Италијане.

62' Измена у обе селекције

Броја је ушао уместо Манаја и појачао селекцију Албаније, док је у редовима Шпаније Ле Норманд заменио Лапорта.

Статистика која иде у прилог Шпанији

Шпанија је изгубила само један од 25 мечева на шампионатима Европе у којима је прва долазила до гола. Уписали су 20 победа уз четири ремија.

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

55' Без промене резултата и без узбуђења

Шпанија игра као да не жели да постигне ниједан гол више на мечу, док Албанија за то нема никакве могућности.

47' Хоселу покушао (0:1)

Атрактивно је покушао и даље актуелни члан Реал Мадрида. Хтео је да надмудри Стракошу па би ово био један од најлепших голова на турниру, али је лопта прошла поред стативе.

Настављен је меч у Диселдорфу

Шпанија води на полувремену против Албаније са 0:1

Шпанци воде после 45. минута у утакмици у којој се апсолутно ништа не дешава.

Албанци су кренули са великом жељом за игру. Првих неколико минута имали су два убацивања у шеснаестерац, али нису била довољно добра да би се упутили ударци ка голу резервног голмана Шпаније Раје.

"Фурија" је заиграла боље после тога, успоставила доминацију на терену и само су јој три минута била потребна да дође до вођства.

У 13. минуту изабраници Луиса де ла Фуентеа са три тачна паса створили су гол прилику коју је реализовао Феран Торес. Када се чинило да ће утакмица постајати све занимљивија, догодила се сушта супротност.

Шпанија је стала на лопту и контролисала игру махом додавањима последње линије на половини терена. Повремени соло продори подизали су навијаче који вероватно имају осећај да присуствују утакмици без икаквог резултатског значаја, што меч у неку руку и јесте јер је селекција са Пиринеја обезбедила пласман у другу рунду.

Албанија не личи на селекцију која је намучила Италијане и ремизирала са Хрватском. Упутили су само један шут ка голу - у последњем минуту и из ситуације у којој није било превише опција.

45' Први покушај Албаније (0:1)

Аслани је упутио оштар шут са 20 метара, лопта је била снажна и ишла је у гол, али је Раја био сигуран и одбранио први покушај Албанаца.

EPA-EFE GEORGI LICOVSKI

41' Торес поново покушао, али остало само на томе - 0:1

Центрирао је Грималдо после утрчавања са леве стране и пронашао усамљеног Тореса.

Феран је на другој стативи покушао главом из повољне позиције, али је могао много боље јер је лопта завршила изнад гола.

Резултати у групи Б иду на руку "орловима"

Албанија губи од Шпаније, а Италија и Хрватска нису стизаледо голова. То су резултати који одговарају "орловима".

Уколико овако остане на два меча групе Б и Енглези савладају Словенију, Србији би и бод против Данске био довољан уколико у групи Ф у последњем колу не тријумфују ни Грузија ни Чешка.

36' Шпанија запретила после дуго времена

Стиче се утисак да су обе екипе у фазама хибернације. После постигнутог гола, Шпанци не инсистирају на навали и контролишу лопту у својем поседу махом што се додају у последњим редовима.

Албанци тешко да су прешли половину терена. Шпанија има 60 одсто лопте у својем поседу и имају 100 додавања више од ривала.

28' Игра без интензитета (0:1)

Шпанци после постигнутог гола поново ушли у хибернацију са почетка меча. Праве велики број додавања у последњој линији и не инсистирају на нападању противничког гола.

AP/Tanjug/Andreea Alexandru

24' Албанија после дуго времена прешла половину терена (0:1)

Албански фудбалери су први пут после примљеног гола прешли на тридесетак метара од гола који чува Давид Раја.

20' Шпанија ушла опуштено, па одједном подигла темпо 0:1

Изабраници Луиса де ла Фуентеа нису ништа значајније урадили у првих 10 минута, а онда су подигли темпо игре и контролишу утакмицу у потпуности.

EPA-EFE

13' ГОООООЛ, ФЕРАН ТОРЕС МАТИРАО СТРАКОШУ

Брза акција фудбалера Шпаније. Дани Олмо је добио добар пас, гурнуо је лопту у простор на десну страну, а фудбалер Барселоне је прецизним шутем погодио унутрашњи део стативе после чега је лопта завршила у мрежи.

12' Мерино намучуио Стракошу

Покушао је главом фудбалер Реал Сосиједада, али је лопта погодила Стракошу који је био добро постављен.

7' Албанија добра на почетку меча 0:0

Фудбалери Албаније показалио су више од ривала у првих неколико уводних минута. Шпанци имају лопту у својим ногама, али су изабраници Силвиња били конкретнији.

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

2' Албанија кренула без страха

Албанци су за нешто мање од два минута већ имали два центаршута послата у шеснаестерац ривала. Лопта је константно била на половини Шпаније.

Почела је утакмица

Албанија је кренула са центра.

Шпанија дефинитивно прва

Екипа са Пиринејског полуострва има шест поена и бољи међусобни дуел са италијом, па чак и у случају победе "азура" против Хрватске и пораза од Албаније остају на првој позицији.

У току је интонирање химни две селекције

EPA-EFE FRIEDEMANN VOGEL

Фудалери изашли на терен

Албанија без Дакуа

Мирилинд Даку неће наступити за селекцију на овом дуелу јер је добио два меча суспензије због вређања Србије и Северне Македоније.

Де ла Фуенте заменио све карте

Селектор Шпаније дао је прилику играчима који обично не добијају велики број минута. Чак и са овим стањем на терену, "фурија" је велики фаворит, а прилика у стартној постави могла би бити мотив више за велики број играча, па није немогуће да силно мотивисани и у оваквом саставу упишу знатно убедљивију победу.

Албански навијачи пуне трибине

EPA-EFE
FRIEDEMANN VOGEL

Тореадори на трибинама "Диселдорф арене"

EPA-EFE
FRIEDEMANN VOGEL

Фудбалери Шпаније стигли на стадион

Прва постава Албаније

Прва постава Шпаније

Кључни играчи Албаније

Играч од ког се највише очекује свакако је Кристјан Аслани, дефанзивни везни Интера и тренутно највећи таленат албанског фудбала.

Некадашњи везиста Емполија успео је да се у веома квалитетној екипи избори за одређену минутажу и свакако ће представљати највећу узданицу, али и играча од ког ће умногоме зависити игра Албаније.

Одбрана је најбољи део тима у ком се налазе најискуснији и играчи са највећим реномеом. Берат Ђимшити и Елсеид Хисај чиниће осовину одбране која ће бити на великим мукама у групној фази, а последња препрека за противничке играче биће искусни Етрит Бериша.

За голове ће бити задужен Армандо Броја, који у Челзију није испунио потенцијал, али је у неколико наврата показао да поседује таленат довољан да се угрозе и најјаче европске селекције, нарочито након прекида и убацивања са стране.

Кључни играчи Шпаније

Кључни играчи Шпаније на овом дуелу могли би да буду Хоселу, Олмо и Феран Торес. 

Селектор Луис де ла Фуенте скоро да није оставио ниједног стартера из претходног меча.

Албанија под императивом победе

Да би прошла у нокаут фазу Албанија ће морати да победи Шпанију, пошто је након расплета у групи А све мања вероватноћа да ће било ко моћи у осмину финала са два освојена бода.

Шпанија велики фаворит

Албанија и Шпанија састајале су се до сада осам пута, а екипа са Пиринејског полуострва као победник изашла је из свих мечева.

Штавише, Албанци су успели да постигну свега три поготка и приме 31.

Ово је најбољи скор Шпаније у међусобним дуелима са неком репрезентацијом, поред Лихтенштајна и Малте, које је "фурија" такође надиграла осам пута у осам мечева.

Диселдорфска арена – после Евровизије и рукомета, време је за фудбал

Као и сви остали стадиони којима су имена позајмиле велике компаније, "Меркур шпил арена" у Диселдорфу зваће се током Европског првенства у Немачкој једноставно "Диселдорфска арена".

Изградња модерног дома фудбалера Фортуне почела је 2002. и трајала две године. Нови објекат је подигнут на месту некадашњег "Рајнстадиона", у близини реке Рајне.

Капацитет "Диселдорфске арене" је проширен у лето 2010, када су са појединих делова трибина скинуте столице.

Стадион има покретни кров и грејни систем, па је током целе године комфоран и мултифункционалан објекат који осим фудбалских утакмица може да буде домаћин многих других догађаја.

Репрезентација Немачке дебитовала је на новом терену поред Рајне 9. фебруара 2005, када је одиграла нерешено (2:2) у пријатељском мечу против Аргентине.

Капацитет "Диселдорфске арене" за мечеве Европског првенства ограничен је на 47.000 људи.

Диселдорф - мали Париз и у њему мали Токио

Диселдорф је живописан град на обали реке Рајне. Налази се у Рурској области и главни је град покрајине Северна Рајна-Вестфалија. Познат је по свом богатом културном наслеђу, зеленилу, али и бројним могућностима за разоноду.

По подацима Евростата у граду живи око 650.000 становника. У Диселдорфу је све близу и на дохват руке, као што се и можете очекивати од града који у имену има немачку реч за село - dorf.

Међутим, данашњи Диселдорф је далеко од села, он је европска метропола. Ова трансформација одговара отвореном и космополитском начину живота који се види на сваком углу.

У Диселдорфу се налази највећи број музеја и галерија у покрајини, а шетња обалом Рајне представља један од омиљених начина да се град истражи и упозна.

Диселдорф је модна престоница Немачке и отуда његов надимак "мали Париз". Чувен је по градском шеталишту са мноштвом луксузних модних бутика - Кенигсале односно Краљевска алеја.

Након Лондона и (правог) Париза, Диселдорф је град са најбројнијом јапанском заједницом у Европи. 

Пласман екипа у групи Б

Пласман обезедио Sofascore
Читај ми!