Извор: РТС

Резултат по вољи Србије - Словенци и Данци поделили бодове

Фудбалери Словеније и Данске одиграли су нерешено 1:1 у утакмици првог кола групе Ц Европског првенства у Немачкој.

Прва утакмица у групи Ц Европског првенства завршена је резултатом којим су најзадовољнији фудбалери Србије и њихови навијачи, пошто су Данци и Словенци одиграли нерешено (1:1) и узели само по бод.

Неће ни репрезентативцима Словеније тешко пасти овај резултат, пошто су већи дао меча у Штутгарту били у потпуно подређеном положају, али исплатила им се храброст и тотална офанзива којој су били принуђени да прибегну у финишу утакмице.

Данци су од првог минута били офанзивни и одлучни, загосподарили су тереном и константно имали лопту у ногама, док су се Словенци одлучили за нешто дефанзивнију тактику - чекали су противнике ниско на својој половини терена и вребали грешку из које би могли да организују контранапад.

Ипак, прву праву шансу имали су "змајеви" на истеку 16. минута, када је Бењамин Шешко као из топа шутирао са преко 20 метара удаљености, али је лопта прохујала поред стативе Шмајхеловог гола.

Није прошао ни минут, а на семафору је писало 1:0 за Данску, пошто је Јонас Винд генијалним потезом насамарио дисциплиновану одбрану Словенаца. Након брзо изведеног аута са десне стране Винд је луцидно петом проиграо Ериксена, којем није било тешко да са петерца савлада немоћног Облака. 

Рано вођство Данске накратко је тргнуло Словенце који су нешто одлучније кренули ка противничком голу, пре свега дугим лоптама, али сваки покушај да запрете Шмајхелу завршен је неславно, често због почетничких техничких грешака. У финишу првог полувремена Данци су поново мирно и организовано "стали" на лопту коју су "змајеви" само погледом могли да прате.

Ни почетак другог полувремена није изгледао обећавајуће за многобројне навијаче Словеније у Штутгарту. Пожелели су пенал у 51. минуту, када је након центаршута и велике гужве пред Шмајхелом оборен Шпорар у казненом простору, али су судија из Швајцарске Шерер и колеге у ВАР соби проценили да није било интезитета за најстожу казну. Бунили су се Словенци и неколико минута раније, када је Вестергора лопта погодила у руку, али није било намере.

Могли су Данци у 65. минуту да капаришу три бода, али је славље на црвеном делу трибина спречио сјајни Јан Облак. Одлични Кристијансен је идеално центрирао по земљи са левог бока, Хејлунд правовремено утрчао и шутирао из непосредне близине гола, али је Облак био спреман и спретан.

Нису Словенци имали много избора, како се ближио 90. минут морали су све карте да баце у напад и храброст им се исплатила. Срећа их није погледала када је Шпорар у 74. минуту лоше захватио лопту након центаршута из слободног ударца и када је, већ у наредном нападу, још један пројектил Шешка затресао стативу, али брзо им се вратило за све промашаје.

Потрошили су Данци свој кредит, а офанзива "змајева" је награђена у 77. минуту - Јанжа је снажно шутирао са ивице шеснаестерца, а лопта је погодила Јулманда у блоку и преварила Шмајхела који је остао на погрешној нози.

Могли су Словенци и до сва три бода преко Шпорара, али сигурно неће дуго жалити. У четвртак их очекује дуел са Србијом у Минхену, док Данци истог дана играју против Енглеске у Франкфурту.

КРАЈ - поделили су бодове Данци и Словенци - 1:1

90+4' Штеди време Кек

Две измене у тиму Словеније - Куртић и Брекало су ушли у игру, Шпорар и Шешко ће украсти који секунд док напусте терен.

90' Играће се још четири минута у Штутгарту

90' Још једна промена код Данаца

Дилејни је на терену уместо Јулманда.

84' Целар је добио жути картон

83' Трострука измена у тиму Данске

Из игре су изашли Хојбјерг, Винд и Хејлунд, на терену су Поулсен, Долберг и Норгор.

82' Заслужила је Словенија гол (1:1)

Одлична игра екипе Матјажа Кека у другој половини другог полувремена. Играју Словенци веома директан фудбал, без много компликовања, са малим бројем додавања и ударцима из свих позиција.

Напали су Данце дугим лоптама и убацивањима са стране и на тај начин су направили неколико веома добрих прилика, али им је на крају мало среће било потребно за изједначење.

Превише се повукла Данска у другом делу и за то је кажњена.

Фото: ЕПА/ MOHAMED MESSARA

81' Шпорар погађа спољни део мреже

Желе Словенци сва три бода. Шпорар је шутирао са десне стране, али је погодио спољни део мреже.

78' Мењају оба селектора

Меле је заменио Кристијансена у екипи Данске. Нешто раније двоструку измену је направио Кек - Станковић и Целар су на терену, на клупу ће Млакар и Елшник.

77' ГОООЛ - Награђена је офанзива Словеније - 1:1

Потрошили су Данци своју срећу, награђена је офанзива Словеније. Јанжа је снажно шутирао, а лопта погодила Јулманда у блоку и преварила Шмајхела.

76' Тресе се статива Шмајхела (0:1)

Бомба Шешка је завршила на стативи, срећа је погледала Данце.

74' Невероватан промашај Шпорара (0:1)

Обрукао се Шпорар. Избегао је офсајд замку након центаршута из слободног ударца, али је јако лоше захватио лопту и послао је поред стативе.

67' Прва измена у тиму Словеније (0:1)

Словенија ће игрти нешто офанзивније. Уместо Стојановића у игри је Вербич.

65' Облак показао зашто је капитен (0:1)

Сјајна интервенција голмана Атлетико Мадрида, већ су Данци били спремни да прославе, али не овај пут. Кристијансен је идеално центрирао по земљи са левог бока, Хејлунд правовремено утрчао и шутирао из непосредне близине гола, али је Облак био спреман.

60' Висок темпо у другом делу (0:1)

Оба тима поприлично опасна после прекида, који су пажљиво планирани и увежбавани.

Словенија и даље доста ризикује у изградњи напада, не остављајући довољан број играча на својој половини који би могли да предупреде потенцијалне контре.

Данска са друге стране наставља по опробаном рецепту из првог дела и тражи прилику да другим голом осигура позитиван резултат. Такође, вреди напоменути и за сада савршено постављање последње линије Данске која је успешно направила велики број офсајд замки.

53' Стојановић добио жути картон (0:1)

Стојановић је први фудбалер Словеније са жутим картоном, мораће да буде опрезан.

51' Словенци траже пенал, Швајцарац их смирује (0:0)

Коначно су Словенци запретили након доброг центаршута. Велика гужва је била пред Шмајхелом, Шпорар је оборен у казненом простору, али су судија из Швајцарске Шерер и колеге у ВАР соби проценили да није било интезитета за пенал. Бунили су се Словенци и неколико минута раније, када је Вестергора лопта погодила у руку, али дефинитивно није било намере - у паду је био Данац

49' Хјулманд први пожутео (0:1)

Мортен Хјулманд је добио први жути картон на мечу. Изгубили су Данци лопту на средини терена, морао је да се жртвује и прекине контранапад Словеније.

46' Почело је друго полувреме (0:1)

Данци имају лопту. Није било измена, исте екипе су истрчале на терен.

Крај првог полувремена - 1:0 за Данску

Потпуно заслужено Данци одлазе на одмор са голом предности. Били су много бољи ривал у првом полувремену. Готово ништа Словенци нису показали. Рано су примили гол, што их је накратко тргнуло, али је сваки покушај да запрете Шмајхелу завршен неславно, често због почетничких техничких грешака. У финишу полувремена Данци су поново мирно и организовано "стали" на лопту коју су "змајеви" само погледом могли да прате.

Једину праву шансу Словенија је имала непосредно пре примљеног гола, када је Бењамин Шешко снажно шутирао из велике даљине.

Фото: ЕПА/RONALD WITTEK

43' Ериксен небу под облаке (0:1)

Заборављен је остао стрелац јединог гола у казненом простору Словеније, добио је тачан пас и шутирао из прве, али јако непрецизно. Завршила је лопта негде на трибинама.

40' Данска одлично припремљена за првенство (0:1)

Данци конципирају игру на пасовима са бочних позиција на нападаче, који лопту затим одлажу везњацима. Крила након тога углавном остају слободна и имају прилику да нападну директно или одмах центрирају услед скупљања противничке одбране.

Дефанзива Србије ће стога у трећем колу умногоме зависити од приступа крилних бекова, уколико се Стојковић одлучи на формацију са три штопера.

34' Данци поново "сакрили" лопту (0:1)

Након кратког периода у којем су Словенци покушали брзо да одговоре на вођство Данске и били нешто опаснији, Данци су поново "сакрили" лопту на средини терена. Неколико пута су запретили по десном боку, али без последица по Облака.

30' Словенија преузима иницијативу (0:1)

Словенија прети након примљеног гола. Веома занимљив приступ Матјажа Кека који екипу поставља веома широко, са само два играча у последњој линији, док се чак пет фудбалера налази у линији са последњом линијом Данаца.

Такође, два корнера која су Словенци извели до сада јасно показују да су велику пажњу посветили прекидима на припремама.

Са друге стране, Данци користе играча мање у средини ривала и праве највише проблема преко бокова.

Осим тога, највећи проблем Словенији правиле су лопте у дубину и повратни пасови који отварају простор и оптерећују везне играче Кековог тима.

Фото: ЕПА/ANNA SZILAGYI

28' Мало је фалило да Млакар савлада свог голмана (0:1)

Паника пред голом Облака. Бењамин Шешко је покушао да избије лопту из казненог простора након центаршута Ериксена са десног бока, али је погодио Млакара који је имао среће што је лопта завршила поред стативе.

17' ГОООЛ - 1:0 води Данска, прелепа асистенција Винда

Након брзо изведеног аута са десне стране Винд је луцидно петом проиграо Ериксена којем није било тешко да са петерца савлада немоћног Облака. Повели су Данци само минут након што је Бењамин Шешко на другој страни терена као из топа шутирао из велике даљине и умало шокирао Шмајхела.

16' Очекиван однос снага на терену (0:0)

Веома високо стоји последња линија Данске, што би приликом потенцијалних контри Словеније могао да буде проблем.

Словенци се бране у формацији 4-4-2 и за сада се прилично добро померају. Шпицеви су им позиционирани близу центра, где са времена на време покушавају да одузму лопту противничким дефанзивцима.

Имају међутим изабраници Матјажа Кека проблем да изнесу лопту кроз пас и за сада не успевају да изграде добар напад, али се приликом одузетих лопти веома брзо трансформишу.

15' Кристијансен у центру пажње (0:0)

Фудбалер Болоње и леви бек националног тима Данске прави највише проблема Словенцима. Често Данци нападају по левом боку, а Кристијансен показује да уме са лоптом.

10' Данци нападају, Словенија чека грешку (0:0)

Данци везу са лоптом на половини Словеније, много су бољи противник на почетку утакмице, али још увек нису упутили шут ка голу Облака. Словенија очигледно чека своју шансу из контранапада, делује да би "змајеви" били задовољни и бодом.

Фото: ЕПА/RONALD WITTEK

5' Данци се наметнули од првог минута (0:0)

Данци су од првог минута кренули врло офанзивно и одлучно. Загосподарили су тереном, лопта је константно у њиховим ногама. Делује да су се Словенци одлучили за нешто дефанзивнију тактику - чекају противнике ниско на својој половини терена.

1' Почела је утакмица у Штутгарту...

Лопту су са центра извели фудбалери Словеније, који данас играју у белој гарнитури дресова. Оба селектора су се одлучила за храбру формацију са два нападача, видећемо да ли само на папиру или и на терену...

Фото: ЕПА/MOHAMED MESSARA

Фудбалери обе репрезентације изашли на терен...

Све је спремно за почетак утакмице у Штутгарту - трибине су пуне, фудбалери су изашли на терен. Следи интонирање химни Словеније и Данске, па први звиждук судије Сандра Шерера, након којег ће се лопта закотрљати...

Фото: ЕПА/ANNA SZILAGYI

Део трибина на којем су Словенци нешто је разнобојнији...

Фото: EPA-EFE

Данци испоштовали "дрес код"...

Фото: EPA-EFE

Бењамин Шешко делује фокусирано...

Један-два, два-два, три-два... Данци се разгибавају пред меч

Фото: EPA-EFE

Прва постава Данске

Прва постава Словеније

Словенци призивају пехар...

Фото: EPA-EFE

Данци ће имати гласну подршку у Штутгарту...

Фото: EPA-EFE

"Ми Словенци" - навијачи Словеније загревају дланове...

Аутобус са фудбалерима Словеније стигао на стадион у Штутгарту...

Пиштаљка у рукама Сандра Шерера

Правду ће данас на терену са својим помоћницима делити Швајцарац Сандро Шерер.

Судија Сандро Шерер
Фото: EPA-EFE

Најпрепознатљивије име у репрезентацији Словеније свакако је дугогодишњи голман Атлетико Мадрида Јан Облак, који је за национални тим дебитовао 2012. године.

У тиму Словеније је и Јосип Иличић, фудбалер чија каријера би могла да осване на филмском платну. Иличић је после сјајних партија 2020. открио да се бори са депресијом, након чега га није било у медијима све до 2022. Раскинуо је уговор са Аталантом и заиграо за Марибор.

Један од лидера и најбољих играча Словеније у квалификацијама за Евро био је Бењамин Шешко, који је недавно потписао нови уговор са РБ Лајпцигом. Шешко је постигао пет голова на девет наступа, укључујући и погодак у одлучујућој утакмици на домаћем терену против Казахстана.

Матјаж Кек - селектор оспораваног квалитета и доказаног успеха

Селектор Словеније је некадашњи фудбалер и тренер Марибора Матјаж Кек. Други мандат на клупи националног тима започео је 2018. године, а на истој позицијије је био од 2007. до 2011, када је кроз квалификациону групу са Словачком, Чешком, Северном Ирском, Пољском и Сан Марином и бараж против Русије одвео Словенце на Светско првенство у Јужној Африци.

На просторима бивше Југославије, Кек је широј фудбалској јавности постао познат након освајања титуле првака Хрватске са Ријеком 2017. године, када је прекинуо низ од 11 узастопних титула загребачког Динама.

Матјаж Кек
Фото: EPA-EFE

Фудбалер Манчестер јунајтеда Кристијан Ериксен један је од симбола селекције Данске у новије време. Од његове километраже и прецизних додавања у највећој мери зависи игра националног тима.

Данска има екипу коју красе младост и искуство. Пјер-Емил Хојберг, играч Тотенхема, важна је карика у везном реду. На голу је искусни Каспер Шмајхел, одбраном командује дефанзивац Милана Симон Кјер, капитен и рекордер по броју наступа за репрезентацију Данске, док је најубојитије оружје у нападу Расмус Хејлунд, најбољи стрелац тима у квалификацијама за Евро.

 

Каспер Јулманд - са Данцима до полуфинала пре три године

Каспер Јулманд је постао селектор Данске 2020. године. Први велики турнир на којем је предводио национални тим било је првенство Европе 2021. године. Данци су у полуфиналу поражени од Енглеске резултатом 2:1 после продужетака. Јулманд је раније био тренер Лингбија, Мајнца и у два наврата Нордсјеланда.

Каспер Јулманд
Фото: EPA-EFE

Стари знанци из квалификација

Репрезентације Словеније и Данске дошле су у Немачку истим путем - кроз квалификациону групу Х, у којој су два пута одмериле снаге. У Љубљани је било нерешено (1:1), док је у Копенхагену Данска победила резултатом 2:1. Био је то, испоставиће се, тријумф вредан првог места у групи, пошто су и једни и други квалификације завршили са 22 освојена бода и изборили директан пласман на Евро.

Пре поменута два дуела из прошле године, Словенци и Данци нису одиграли такмичарску утакмицу (јесу неколико пријатељских) још од квалификација за Светско првенство 1998. Тада су Данци оба пута славили, без примљеног гола - 2:0 у гостима и 4:0 пред својим навијачима.

Детаљ са утакмице Словеније и Данске у квалификацијама
Фото: EPA-EFE

Словенци тек други пут на Евру, Данци сањају 1992.

Фудбалска репрезентација Словеније тек други пут наступа на првенству Европе - након 24 године чекања. Као млада држава, Словенија је играла само 2000. у Холандији и Белгији, где је са два ремија и једним поразом завршила такмичење на дну групе Ц, у којој су биле још Шпанија, Југославија и Норвешка.

Данци јубиларни десети пут играју на завршном турниру шампионата Европе. Највећи успех, али и једно од највећих чуда у историји фудбала, направили су 1992. у Шведској, када су у финалу победили Немачку (2:0) и потпуно неочекивано постали шампиони Европе, и то након што су на првенство дошли као замена за суспендовану Југославију. Пре и после тога, играли су два полуфинала и оба пута завршили као трећи - 1984. и 2021. године.

Стадион у Штутгарту често је мењао име и још чешће био поприште великих такмичења, како фудбалских тако и атлетских. Један је од најстаријих у Немачкој, а на њему је репрезентација те земље 1950. одиграла прву међународну утакмицу након завршетка Другог светског рата, али и прву после уједињења западне и источне стране, 40 година касније.

Капацитет "Штутгартске арене" за Европско првенство је 54.000 навијача, а ту ће бити одиграно пет мечева, укључујући дуел домаћина Немачке и Мађарске и једно четвртфинале.

Фото: Танјуг/ AP

Дуел Словеније и Данске биће одигран у Штутгарту, главном граду покрајине Баден-Виртемберг, познатом по брзим аутомобилима и добрим винима.

Штутгарт је смештен у такозваном "штутгартском казану" - долини између планине Шварцвалд и Швапске Јуре. Лежи на реци Некар и четврта је највећа метропола у Немачкој са 5.500.000 становника у широј области града.

Штутгарт важи за "колевку аутомобила" јер су у њему Готлиб Дајмлер и Карл Бенц развијали патенте за четвоточкаше из којих ће се изродити компанија "Мерцедес-бенц". "Казан" у којем је Штутгарт смештен, уз благу климу и реку Некар, погодан је и за производњу вина.

Фото: pixabay.com

Словенија и Данска подижу завесу у групи Ц

У првој утакмици дана, Холандија је у оквиру групе Д победила Пољску резултатом 2:1 и уписала прва три бода на Европском првенству. Дуелом Словеније и Данске од 18.00 часова почиње такмичење у групи Ц, док од 21.00, у оквиру исте групе, играју Србија и Енглеска.

Недеља:
ДПољска - Холандија 1:2
ЦСловенија - Данска (18.00, Штутгарт)
ЦСрбија - Енглеска (21.00, Гелзенкирхен)

Standings provided by Sofascore