Извор: РТС

Олимпијски стадион – сведок бурне историје Берлина

Олимпијски стадион у Берлину има историју дугу преко 100 година током којих је био сведок бурних дешавања која су мењала Немачку и свет. На њему су падали светски рекорди, угостио је олимпијце, био домаћин финала Мундијала и финала Лиге шампиона, а ове године ће први пут бити поприште утакмице вредне титуле шампиона Европе у фудбалу.

Олимпијски стадион у Берлину изграђен је за Олимпијске игре 1916. које због Првог светског рата нису одржане. Тек 20 година касније главни град Немачке је угостио најбоље спортисте света, а стадион капацитета од преко 100.000 гледалаца оправдао је своју намену.

Игре у Берлину је отворио Адолф Хитлер и одржане су под сенком јачања нацизма и фирера који је свету желео да покаже супериорност Немачке и аријевске расе.

Ипак, уместо нациста, на Олимпијском стадиону се истакао тамнопути амерички атлетичар Џеси Овенс, који је освојио четири златне медаље, што је био подвиг ненадмашан наредних 48 година.

Током Другог светског рата стадион је претрпео малу штету, а после пада Берлина користила га је британска војска.

Овенс није једини атлетичар који је на стази берлинског стадиона исписао историју, пошто је у августу 2009. Јусеин Болт на истом месту, у размаку од свега четири дана, поставио и даље актуелне светске рекорде на 100 и 200 метара.

Данас је Олимпијски стадион дом фудбалера Херте, а на њему се још од 1985. игра свако финале Купа Немачке.

Стадион у Берлину је био један од десет домаћина Светског првенства у фудбалу 1974, а на њему је одиграно и финале Мундијала 2006, када је Зинедин Зидан добио чувени црвени картон, а Италија након пенала савладала Француску и освојила титулу шампиона света.

Девет година касније, Барселона је у финалу Лиге шампиона у Берлину надиграла Јувентус са 3:1.

Још једно велико финале биће одиграно 14. јула ове године пред 71.000 навијача, али пре тога још пет утакмица Европског првенства. Националне селекције Шпаније, Хрватске, Аустрије, Холандије и Пољске наћи ће се током групне фазе такмичења на Олимпијском стадиону у главном граду Немачке.

Распоред утакмица на "Олимпијском стадиону":
15. јун: Шпанија – Хрватска 18.00 (Група Б)
21. јун: Пољска – Аустрија 18.00 (Група Д)
25. јун: Холандија – Аустрија 18.00 (Група Д)
29. јун: 2А – 2Б 18.00 (осмина финала)
6. јул: П43 – П44 21.00 етвртфинале)
14. јул: П49 – П50 21.00 инале)

Читај ми!