РТС :: Евро 2024 https://rts.rs/sport/euro2024/rss.html sr https://rts.rs/img/logo.png РТС :: Евро 2024 https://rts.rs/sport/euro2024/rss.html Спалети остаје селектор Италије: Нисам био онај прави, градим екипу са дна https://rts.rs/sport/euro2024/vesti/5476263/spaleti-ostaje-selektor-italije-nisam-bio-onaj-pravi-gradim-ekipu-sa-dna.html Селектор Италије Лучано Спалети је на конференцији за медије по повратку у домовину изјавио да је потребнo потпуно подмлађивање екипе. Италија је са епитетом браниоца титуле елиминисана у осмини финала Евра од Швајцарске са 2:0. Остављен је врло лош утисак и горак укус, те је и сам останак Спалетија био под знаком питања.

Председник Фудбалског савеза Габријеле Гравина је истакао на конференцији за медије по повратку у Италију да Спалети остаје селектор и да се ради о вишегодишњем пројекту.

"Жао нам је због резултата, али у спорту постоје и порази. Остаје разочарање што нисмо могли да покажемо оно што смо хтели свима који су нас пратили. Сви смо одговорни, али морамо да наставимо. Верујемо у пројекат са Спалетијем" изјавио је Гравина на конференцији за медије, преноси "Газета дело Спорт".

Цењени стручњак Спалети је критиковао своје одлуке везане за саму игру.

"Нисам био најбољи могући Спалети. Прочитао сам да су ме оптуживали да сам превише повисио тон и да сам користио празне митове. Али. имам примере које треба да пратим", кренуо је Спалети.

"Има још много ствари за побољшање, моја посвећеност ће бити потпуна. Морамо бити искрени у опису ових 14 мечева током мог путовања. Били смо добри до одређене тачке. Јуче смо направили неприхватљив корак уназад. Верујем да могу и да знам шта је потребно, желим да подмладим групу, створим је са дна, новом енергијом", истакао је Спалети.

]]>
Sun, 30 Jun 2024 14:12:13 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro2024/vesti/5476263/spaleti-ostaje-selektor-italije-nisam-bio-onaj-pravi-gradim-ekipu-sa-dna.html
Енглеска и Словачка у осмини финала Евра - Давид против успаваног Голијата https://rts.rs/sport/euro2024/utakmice/5475043/evropsko-prvenstvo-2024-nemacka-osmina-finala-engleska-slovacka-fudbal-najava.html Фудбалери Енглеске и Словачке играју вечерас од 18.00 часова у Гелзенкирхену утакмицу осмине финала Европског првенства у Немачкој. Директан пренос је на Првом програму РТС-а, а резултат и најважнија дешавања на терену можете пратити на нашем порталу. Вицешампион са Европског првенства пре три године словио је пред почетак шампионата у Немачкој можда и за највећег фаворита да коначно освоји титулу најбољег на Старом континенту.

Међутим, не први пут, Енглези су потпуно разочарали нимало убедљивом и поражавајуће неефикасном и јаловом игром у групној фази. Постигли су само два гола и били саучесници у неславном рекорду - на шест утакмица у групи Ц виђено је свега седам голова, што се десило само још једном на првенствима Европе откако је 1980. уведена групна фаза.

Ако се занемаре утисак и статистика, чињеница је да су фудбалери које је одабрао контроверзни и увек оспоравани Гарет Саутгејт посао завршили, тачније отаљали. Са четири освојена бода освојили су прво место у групи Ц и награђени су (макар на папиру) лакшим противником у осмини финала.

Гол Џуда Белингема за рано вођство био је довољан у првој рунди за победу над Србијом (1:0) - прву и још увек последњу у Немачкој. Против Данске (1:1) и Словеније (0:0) нису Енглези могли да извуку више од бода. На време су преко Харија Кејна повели и у дуелу са Данцима, али је Јулманд изједначио далекометним хицем у Пикфордом доњи десни угао. Са Словенијом су потписали пакт о ненападању и у леру се довукли до нокаут фазе.

Биће вечерас велики фаворити у Гелзенкирхену, али Словаци су већ показали и доказали да се неће сами победити, а утакмице на испадање не праштају грешке. Мораће Енглези да буду много конкретнији, нашпанованији и храбрији ако намеравају да сачувају оно мало истањених живаца и потрошеног ентузијазма својих навијача.

Није било досадно у кампу репрезентације Енглеске током паузе коју су фудбалери добили чекајући почетак нокаут фазе такмичења. Фил Фоден је накратко отпутовао у Британију због рођења детета, али се брзо вратио у Немачку, док је мање разлога да буде срећан имао Ентони Гордон који је успео да се повреди током вожње бицикла у природи. Срећом, зарадио је само посекотину на бради и неколико модрица и одеротина.

Словачка аутсајдер? Питајте Белгијанце...

Словаци су до осмине финала Европског првенства и сусрета са Енглезима у Гелзенкирхену стигли кроз изједначену и чудну групу Е у којој су све четири репрезентације освојиле по четири бода.

Три постигнута и исто толико примљених голова за неутралну гол-разлику (0) било је довољно да изабраници Франческа Калцоне на табели иза себе оставе Украјину и прођу у нокаут фазу такмичења као једна од четири најбоље трећепласиране репрезентације.

Словачки фудбалери су тако поновили до сада највећи успех, остварен у Француској 2016. године, када су на дебитантском учешћу на завршном турниру шампионата Европе групну фазу такође завршили као једна од најбољих трећепласираних екипа, пре него што су у осмини финала убедљиво изгубили од Немачке (0:3).

Словачка тек трећи пут као самостална држава учествује на Европском првенству. У Немачку је, за разлику од Енглеза, дошла као тотални аутсајдер од којег се није очекивало много, али је већ у првој утакмици показала да неће добро проћи онај ко је потцени. Изузетно пожртвованом и одважном партијом, Словаци су победили Белгију са 1:0, приредивши прво и још увек једно од највећих изненађење на Евру.

Наредне две утакмице нису биле тако славне - изгубили су од Украјине са 2:1 и одиграли без победника са Румунијом (1:1), што их није коштало пласмана у осмину финала.

Два гола за Словачку постигао је фудбалер Славије из Прага Иван Шранц, који са још четворицом играча након завршетка групне фазе дели друго место на листи најбољих стрелаца у Немачкој.

Словаци не знају за победу над Енглеском

Играће Словаци вечерас и против традиције, пошто никада нису победили Енглеску. У шест међусобних дуела извукли су тек један реми (0:0) - и то баш на Евру у Француској пре осам година, када их је жреб распоредио у исту групу.

Био је то први и последњи сусрет Енглеске и Словачке на великом такмичењу, након којег су се срели још два пута у квалификацијама за Светско првенство у Русији 2018.

Меч у Трнави, који је судио српски арбитар Милорад Мажић, решен је поготком Адама Лалане дубоко у надокнади времена, док је на "Вемблију" било 2:1 за домаћина.

Ко вечерас буде бољи, играће у четвртфиналу против Швајцарске, која је у суботу елиминисала Италију, браниоца титуле шампиона Европе.

Недеља, 30. јун:
Енглеска - Словачка (18.00, Гелзенкирхен)
Шпанија - Грузија (21.00, Келн)

]]>
Sun, 30 Jun 2024 11:47:21 +0200 Утакмице https://rts.rs/sport/euro2024/utakmice/5475043/evropsko-prvenstvo-2024-nemacka-osmina-finala-engleska-slovacka-fudbal-najava.html
Фуриозна Шпанија против борбене Грузије за четвртину финала Европског првенстав https://rts.rs/sport/euro2024/utakmice/5476126/furiozna-spanija-protiv-borbene-gruzije-za-cetvrtinu-finala-evropskog-prvenstav.html Фудбалери Шпаније и Грузије у Келну од 21. час играју утакмицу осмине финала Европског првенста. Директан пренос дуела је на Првом програму РТС-а, а ток меча из часа у час и најзанимљивије детаље можете пратити на нашем порталу. Две екипе су оставиле више него добар утисак у групној фази. Шпанија је једну од најјачих група са три бода завршила на првој позицији, док је Грузија у последњем колу великим пожртвовањем савладала Португал 2:0 и изборила нокаут фазу.

"Црвена фурија" има прилику да упише четврту победу у низу, док ће се Грузини потрудити да наставе писање своје бајке.

Шпанија више него фаворит

Екипа Луиса де ла Фуентеа после свега што је показала у групној фази слови за првог фаворита за освајање шампионата.

Већ после уводног меча, приказаног приступа и одговорности, видело се да Шпанија циља на саму завршницу првенства. Убедљива победа против Хрватске 3:0 унела им је сигурност у наставак такмичења и подстакла још бољу подршку навијача.

Други дуел и утакмица против Италије поново су оставили добар утисак, иако су три бода узета аутоголом Калафјорија. Шпанци су доминирали током читавог меча, стварали прилике, али је Донарума био на висини задатка.

Последњи дуел у групи са селекцијом Албаније завршен је минималним резултатом, пошто је Де ла Фуенте на терен извео другу поставу, чувајући најбоље играче за овај сусрет.

Ако је гледати имена у саставима обе екипе, нереално је и очекивати да Грузија може да дође до гола или да одбрани свој.

Епитет најискуснијег играча понети нападач Атлетко Мадрида Алваро Мората. Он је постигао убедљиво највише голова у дресу са државним грбом, када се у обзир узму сви играчи који су прошли квалификације.

Након Морате, највише ће се очекивати од Родрија који је својим играма у претходне две године доказао да је тренутно најбољи задњи везни фудбалер на свету. 

Једна екипа са Пиринеја се није прославила против Грузије

Грузини су на шампионат стигли као највећи аутсајдери, али су онда изненадили скоро све фудбалске фанове када су у последњем колу групног такмичења успели да савладају Португалију са 2:0 и пласирају се у нокаут фазу као трећепласирана екипа у својој скупини.

Сада их чекају комшије Кристијана Роналда и посао им неће бити лак, штавише, морају да покажу још више него што су у том дуелу.

У првом колу су поражени од Турске са 3:1, иако су пружили добар отпор, а трећи гол примили када су изашли да покушају да ухвате изједначење.

Друго коло донело им је прве бодове на континенталном шампионату икада. Микаутадзе је против Чешке постигао први гол, али је Чешка преко Шика успела да изједначи.

Португал је потценио Грузине и изашао са другом поставом, што је искористио сјајни Хвича Кварацхелија који је дириговао својом екипом у победи против великог фаворита са 2:0.

Грузија се овом победом на свом првом учешћу на Евру пласирала у нокаут фазу шампионата.

Грузини у меч улазе растерећени, а биће борбени и као и досадашњим дуелима неће робовати шаблонима.

У формацији 5-3-2, брза крила слободна су да се придруже нападу, а Хвича Кваречелија је поново покушати да и из себе и из својих саиграча извуче највише.

Поред њега су ту и голман Гиорги Мамардашвили који је више него задовољавајуће бранио своју мрежу. Значајни су и Зурико Давиташвили из Бордоа на средини, те Гиорги Микаутаџе, шпиц Ајакса на привременом раду у Мецу који је уједно и најбољи стрелац у досадашњем току првенства.

Шпанија и Грузија су се до сада састајале седам пута, а тим који тренутно води Де ла Фуенте уписала је шест победа, али је и 2016. године претрпела и пораз од 0:1. Последња два меча су лако припала Шпанији која је тријумфовала са 7:1, односно 3:1.

Ако се гледа гол Разлика ту су Грузини у доста подређеном положају пошто су примили 19 и постигли само четири. 

Победник овог дуела у четвртини финала играће против Немачке која је савладала Данску 2:0.

Недеља, 30. јун:
Енглеска - Словачка (18.00, Гелзенкирхен)
Шпанија - Грузија (21.00, Келн)

]]>
Sun, 30 Jun 2024 08:06:08 +0200 Утакмице https://rts.rs/sport/euro2024/utakmice/5476126/furiozna-spanija-protiv-borbene-gruzije-za-cetvrtinu-finala-evropskog-prvenstav.html
Раде Богдановић позвао Пиксија на разговор на РТС-у https://rts.rs/sport/euro2024/slobodnjak/5476144/rade-bogdanovic-pozvao-piksija-na-razgovor-na-rts-u.html Фудбалски аналитичар у емисији "Сви играју, фудбал побеђује" Раде Богдановић позвао је селектора Драгана Стојковића Пиксија на разговор на РТС-у. Богдановић је истакао после коментарисања меча Немачке и Данске да би било лепо да се договори разговор са Пиксијем у студију са водитељима и аналитичарима.

"Пошто се причао доста о фудбалу. волео бих да РТС са уредником преко ФСС-а нам договори долазак селектора у студио да причамо у људском, демократском, спортском тону, као што је наша земља и наши људи", рекао је Богдановић, па потом навео пример селектора Хрватске Златка Далића, који је имао гостовање на ХРТ-у после елиминације са Евра.

"Фудбалска тема, ми смо демократска земља, нема ништа лепше. А и да га упознам", додао је Богдановић.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 23:40:41 +0200 Слободњак https://rts.rs/sport/euro2024/slobodnjak/5476144/rade-bogdanovic-pozvao-piksija-na-razgovor-na-rts-u.html
Недић: Гол Данске поништен због минимално минималног офсајда https://rts.rs/sport/euro2024/varenje/5476138/dejan-nedic-evro-ponisten-gol-ofsajd.html Судијски аналитичар Дејан Недић рекао је да је гол Данске против Немачке оправдано поништен због недозвољене позиције, иако је офсајд био "минимално минималан". Немачка је победом над Данском успела да се пласира у четвртфинале Европског првенства.

"Гол Данске је оправдано поништен. Био је минимално минимални офсајд. Помоћник никако није могао да ухвати офсајд, нарочито не у гужви. ВАР соба је интервенисала и донела добру одлуку. Људско око то није могло да ухвати, али компјутер јесте", рекао је Недић.

Недић је додао да је без ВАР-а било јако тешко и готово немогуће донети увек исправне одлуке у сличним ситуацијима.

Осим тога, Недић се осврнуо и на технологију која судијама олакшава ситуације у којима лопта долази у контакт са рукама фудбалера, као што је то био случај код пенала за Немачку.

Комплетну анализу Дејана Недића можете погледати у видео-снимку.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 23:52:55 +0200 ВАРење https://rts.rs/sport/euro2024/varenje/5476138/dejan-nedic-evro-ponisten-gol-ofsajd.html
Јакин: Доминирали смо на целом терену https://rts.rs/sport/euro2024/vesti/5476132/jakin-dominirali-smo-na-celom-terenu.html Селектор фудбалске репрезентације Швајцарске Мурат Јакин изјавио је у Берлину да су његови играчи доминирали на мечу са Италијом у осмини финала Европског првенства, преносе швајцарски медији. Фудбалери Швајцарске су изборили пласман у четвртфинале ЕП, пошто су у осмини финала у Берлину савладали Италију 2:0. Стрелци за Швајцарску су били Ремо Фројлер у 37. и Рубен Варгас у 46. минуту. 

"Победили смо на великом мечу, само то је важно. Имамо довољно времена да мислимо на оно што нам следи. Знао сам да ћемо их 'разбити' ако изађу са четворицом де

фанзивних играча. Дан Ндоје је једноставно имао превише простора на десном крилу, а то је фантастично искористио", рекао је Јакин.

"Доминирали смо на целом терену. Постигли смо голове у правим моментима - у финишу првог и на почетку другог полувремена. Онда је све било лакше", додао је селектор Швајцарске.

Фудбалер Швајцарске Фабијен Шер могао је у 52. минуту да постигне аутогол, али је погодио стативу.

"Дотакао сам ту стативу после утакмице. Помогла нам је, а да бисте победили велике екипе мора и срећа да вас погледа", закључио је Јакин.

Швајцарска ће шестог јула у четвртфиналу ЕП играти против бољег из меча Енглеска -Словачка, који је на програму у недељу.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 22:56:45 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro2024/vesti/5476132/jakin-dominirali-smo-na-celom-terenu.html
Варгас о Италијанима: Знао сам да ћемо да их "уништимо" https://rts.rs/sport/euro2024/vesti/5476123/vargas-o-italijanima-znao-sam-da-cemo-da-ih-unistimo.html Фудбалски репрезентативац Швајцарске Рубен Варгас изјавио је у Берлину да је његова селекција заслужено победила Италију и изборила пласман у четвртфинале Европског првенства, преносе швајцарски медији. Фудбалери Швајцарске су изборили пласман у четвртфинале ЕП, пошто су у Берлину савладали Италију 2:0.

Стрелци за Швајцарску су били Ремо Фројлер у 37. и Рубен Варгас у 46. минуту.

"Знао сам да ћемо да 'уништимо' Италијане ако буду играли са четири фудбалера у одбрани. Када смо видели њихову формацију, све нам је било јасно", рекао је Варгас. 

Он је истакао да селекција Швајцарске мора да настави вредно да ради.

"Емоције? Да, јаке су. Ово је била невероватна игра целог тима. Добро смо се ускладили и показали какву атмосферу имамо у екипи. Међутим, не желимо да будемо превише еуфорични, морамо да наставимо вредно да радимо", рекао је Варгас, који је проглашен за играча утакмице.

Варгас је навео да су фудбалери Италије имали већи посед лопте у финишу меча.

"Нормално је да Италијани после 2:0 за нас имају већи посед лопте. Међутим, после неколико неспоразума, добро смо се бранили и онда смо им узвратили", додао је швајцарски фудбалер.

Швајцарска ће шестог јула у четвртфиналу ЕП играти против бољег из меча Енглеска -Словачка, који је на програму сутра.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 21:56:03 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro2024/vesti/5476123/vargas-o-italijanima-znao-sam-da-cemo-da-ih-unistimo.html
Спалети: Нисмо могли више, моја је одговорност https://rts.rs/sport/euro2024/vesti/5476101/spaleti-nismo-mogli-vise-moja-je-odgovornost.html Селектор Италије Лучано Спалети је после испадања на Европском првенству навео да је темпо игре пресудио на страну Швајцараца. Швајцарци су у Берлину славили са 2:0, елиминисавши браниоца титуле.

Селектор Италије Лучано Спалети је после меча истакао да су темпо и свежина пресудили.

"Гол у другом полувремену нас је потпуно одсекао. Остали смо на њиховој половини терена, али смо били превише неефикасни. Темпо је направио разлику, били смо превише спори у односу на њих од њих у првом полувремену. Тако да је чак и код појединачних играча. Ритам и свежина чине разлику. Последњи пут сам размишљао о томе да се још неколико играча опорави и зато сам одлучио да их променим. Ми не можемо више", рекао је Спалети.

Следе разговори са председником ФС Италије Габриелеом Гравином.

"Постоји могућност да се нешто изгради, али је потребно мало више времена. Нисам имао много тога, ако погледамо моје претходнике, скоро сви су имали више мечева од мене. Још неколико утакмица је могло да ми помогне. Што се тиче одговорности, то увек лежи на тренеру. Ја сам бирао. Гравина се одувек према мени понашао као озбиљан професионалац и видећемо шта има да каже“, додаје Спалети.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 20:48:23 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro2024/vesti/5476101/spaleti-nismo-mogli-vise-moja-je-odgovornost.html
Немци рутински против Данаца до четвртфинала Европског првенства https://rts.rs/sport/euro2024/utakmice/5475783/evropsko-prvenstvo-u-fudbalu-nemacka-danska-utakmica.html Фудбалери Немачке савладали су Данску 2:0 у осмини финала Европског првенства. Немци ће играти четврто четвртфинале на последњих пет наступа на континенталним шампионатима. Sat, 29 Jun 2024 23:21:16 +0200 Утакмице https://rts.rs/sport/euro2024/utakmice/5475783/evropsko-prvenstvo-u-fudbalu-nemacka-danska-utakmica.html Европа ће добити новог владара, Швајцарци елиминисали Италију https://rts.rs/sport/euro2024/utakmice/5475901/evropa-ce-dobiti-novog-vladara-svajcarci-eliminisali-italiju.html Фудбалери Швајцарске су се пласирали у четвртфинале Европског првенства победом над браниоцем титуле Италијом 2:0 у Берлину. Sat, 29 Jun 2024 19:53:45 +0200 Утакмице https://rts.rs/sport/euro2024/utakmice/5475901/evropa-ce-dobiti-novog-vladara-svajcarci-eliminisali-italiju.html Швеђанин Глен Ниберг суди меч осмине финала Француска-Белгија на Европском првенству https://rts.rs/sport/euro2024/vesti/5475882/svedjanin-glen-niberg-sudi-mec-osmine-finala-francuska-belgija-na-evropskom-prvenstvu.html Швеђанин Глен Ниберг одређен је за главног судију меча између фудбалске репрезентације Француске и Белгије у осмини финала на Европском првенству, саопштила је Европска фудбалска унија (Уефа). Његови помоћници биће сународници Махбод Беиги и Андреас Седерквист, док је Уефа за четвртог судију одредила Донатаса Румшаса из Литваније.

У ВАР соби седеће Холанђани Пол ван Букел и Роб Диперинк, као и Бартош Франковски из Пољске.

Утакмица осмине финала између Француске и Белгије биће одиграна у понедељак од 18 сати у Дизелдорфу.

Дуел између Португалије и Словеније судиће Италијан Данијеле Орсато. Помоћници ће му бити сународници Ћиро Карбоне и Алесандро Ђалатини, док је за четвртог судију одређен Еспен Ескас из Норвешке.

У ВАР соби биће Италијани Масимилијано Ирати и Паоло Валери, Марко Фриц из Немначке.

Меч осмине финала између Португалије и Словеније одиграће се у понедељак од 21 час у Франкфурту.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 11:18:23 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro2024/vesti/5475882/svedjanin-glen-niberg-sudi-mec-osmine-finala-francuska-belgija-na-evropskom-prvenstvu.html
Немачка и Данска у борби за четвртфинале Европског првенства https://rts.rs/sport/euro2024/utakmice/5475688/nemacka-danska-evropsko-prvenstvo-u-fudbalu-osmina-finala-najava.html Фудбалери Немачке и Данске играће у осмини финала Европског првенства. Директан пренос са "БВБ стадиона" у Дортмунду је на Првом програму од 21.00, а најважније детаље можете пратити на нашем порталу. Домаћин првенства Европе, селекција Немачка, одлично је изгледала у групној фази турнира. У групи А, са лакоћом је победила Шкотску и Мађарску, а потом је Никлас Фулкруг изједначио у надокнади времена против Швајцарске и потврдио пласман тима са првог места у елиминациону рунду.

Немачка ће у мечу против Данске тражити пласман у четврто четвртфинале на Евру у последњих пет издања.

Данска ће, међутим, тражити шансу да дође до победе како би показала да је ипак кадра за висок пласман и завршницу турнира. До сада, посматрајући групну фазу, Данци нису изгедали баш уверљиво. Уписали су три ремија у дуелима са Енглеском, Словенијом и Србијом, изборили су друго место у групи Ц и стигли до нокаут рунде.

Немачка и Данска су ремизирале три пута на последња четири међусобна сусрета, што би могао бити показатељ да ће утакмица бити неизвесна до самог краја.

Немачка има много разлога да буде задовољна оним што је до сада приказала, а тиме и одржава сан о подизању трофеја на домаћем терену. Континуитет стабилне игре од првог до последњег минута постоји у свим линијама на терену, што је, рекло би се, од виталног значаја за елиминациону фазу. 

Реми у последњем колу групне фазе против Швајцарске где су готово током целог меча јурили за изједначујућим поготком подигао је морал екипи. То је можда кључан фактор за нови замах с циљем да дођу до четвртфинала.

Данска за противника има једног од фаворита за титулу. Тим је остварио циљ пре почетка такмичења и евентуалним искораком у четвртфинале сигурно би био претња свим осталим селекцијама до краја турнира. Могућност за тријумфом против Немачке постоји, иако је она мала. Да би Данци дошли до победе, сви играчи морају бити на врхунском нивоу.

Немачка је победила у последњем такмичарском мечу, у групној фази Евра 2012, али Данска ће се осврнути на финале 1992. године и чувену победу од 2:0 у Шведској која им је донела титулу првака Старог континента.

Немачка за четврто узастопно четвртфинале

Ниједна екипа није чешће наступала на Европском првенству од Немачке - ово јој је 14. наступ. Били су присутни на сваком издању турнира од дебија 1972. године.

Немачка је поред Шпаније најуспешнија репрезентација на првенствима Старог континента - по три пута су поменуте селекције биле најбоље у Европи. Немачка је била шампиона 1972, 1980. и 1996. године. Поред ових успеха, играла је још три пута у финалу.

На прошлом Европском првенству Немачка је елиминисана у осмини финала, то је уједно био и најранији крај такмичења још од 2004. године када је надметање завршила у групној фази.

Репрезентацију Немачке предводи млади статег, тридесетшестогодишњи тренер Хофенхајма, Лајпцига и Бајерна из Минхена, Јулијан Нагелсман, који је заменио Хансија Флика 22. септембра 2023.

Немачка је изгубила три од шест мечева у јесен 2023, али је непоражена на седам утакмица 2024. године, победила је пет пута, укључујући три узастопна тријумфа и одиграла два ремија.

Немачка ће на челу са селектором Нагелсманом у мечу против Данске тражити пласман у четврто четвртфинале на Евру у последњих пет издања.

Када је реч о утакмици на стадиону у Дортмунуду, Немачка има одличну традицију - победила је на 15 од 19 утакмица на овој фудбалској арени. Последњи пут је тријумфовала над Француском са 2:1 у пријатељској утакмици 12. септембра 2023. захваљујући головима Томаса Милера и Лироја Санеа. Једини пораз на стадиону доживела је у полуфиналу Светског првенства 2006, од Италије - 2:0.

Данска, чврста екипа Каспера Јулманда

Данска игра десети пут на европским првенствима и други пут узастопно. Пропустили су само два од последњих 11 турнира.

Тим предводи селектор Каспер Јулманд. Селектор Данске постао је 2020. године. Први велики турнир на коме је предводио национални тим било је првенство Европе 2021. године. Искусна екипа Данске на претходном шампионату стигла је до полуфинала, односно трећег места, што је најбољи резултат после титуле 1992. године.

Данци су дошли на Евро 2024. као најбољи из Групе Х, завршили су са истим бројем бодова као и Словенија - 22. Изненађујуће су доживели пораз од Казахстана 3:2, а онда су победили на шест од седам утакмица. Победом против Словеније у претпоследњем колу на свом терену резервисали су место у Немачкој.

Данска је непоражена на седам утакмица у 2024. години, победила је три пута и ремизирала на четири дуела.

Јулмандова екипа је изгубила само два од 17 мечева од Светског првенства 2022. године - оба пораза дошла су у квалификацијама за Евро, поменути од Казахстана и од Северне Ирске 20. новембра 2:0.

Међусобни сусрети тимова

Вечерашњи ривали одиграли су 28 утакмица, Немачка је победила 15, а Данска осам пута. Пет мечева окончано је ремијем. Немачка има бољу гол разлику - постигла је 55 голова и примила 38.

Последњи такмичарски сусрет, као што је поменуто, тимови су одиграли на првенству Европе 2012. године. Гол Ларса Бендера у 80. минуту донео је Немцима под командом Јоакима Лева победу од 2:1, а самим тим и пласман у четвртфинале турнира.

Мануел Нојер, Томас Милер и Тони Крос били су срартери за Немачку у том дуелу, док су с друге стране Симон Кјер и Кристијан Ериксен наступали за Данску.

Играчи Данске одржали су Немцима фудбалски двочас у финалу Евра 1992. године. Тим селектора Ричарда Мелера Нилсена победио је екипу Бертија Фогста 2:0, чиме су дошли до трофеја првака Европе.

Први међусобни сусрет екипе су одиграле у Копенхагену 6. октобра 1912, Данска је победила са 3:1. Немачка је нанела Данској најтежи пораз у пријатељском мечу 16. маја 1937, победивши са 8:0 у пољском Вроцлаву - при чему је Ото Сифлинг постигао пет голова.

Директан пренос са "БВБ стадиона" у Дортмунду је на Првом програму од 21.00, а најважније детаље можете пратити на нашем порталу. Победник дуела играће четвртфинале са бољим из сусрета између Шпаније и Грузије.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 07:46:56 +0200 Утакмице https://rts.rs/sport/euro2024/utakmice/5475688/nemacka-danska-evropsko-prvenstvo-u-fudbalu-osmina-finala-najava.html
Први дуел нокаут фазе Евра 2024 - Италијани против Швајцарске избегавају судбину Француске https://rts.rs/sport/euro2024/utakmice/5474926/prvi-duel-nokaut-faze-evra-2024---italijani-protiv-svajcarske-izbegavaju-sudbinu-francuske.html Репрезентације Швајцарске и Италије играју први дуел осмине финала Европског првенства у Немачкој. Меч почиње од 18.00 у Берлину и можете га пратити путем директног преноса на РТС 1, односно из часа у час на нашем порталу. После три кола и укупно 36 утакмица следи нокаут фаза Европског првенства. Поведа или паковањае кофера. Без поправног испита и друге шансе.

Осмину финала отварају Италија и Швајцарска, екипе са богатом традицијом међусобних дуела и чести сусретима претходних година. Рачунајући пријатељске и званичне мечеве, Италија је уписала 29 победа, наспрам девет Швајцараца уз чак 24 ремија.

Први пут у пресудном сусрету

Италија је на почетку пута до европског трона савладала Швајцарску у групној фази са 3:0 на стадиону "Олимпико" у Риму. Мануел Локатели је био двоструки стрелац, а драму је отклонио Ћиро Имобиле. Током квалификација за Мундијал у Катару није било победника у оба сусрета обих екипа. У Базелу је било 0:0, а у Риму 1:1. Данашњи дуел им је први у нокаут фази великог такмичења.

Обе екипе су завшриле као другопласиране у својим групама, мада је разлика у конкренцији била значајна.

Актуелни првак преживео "групу смрти"

"Азури" у свом стилу. На око несигуран старт у групи Б уз остваривање одговарајућих исхода у дуелима у којима се то и очекивало. Са мање или више муке, негативно изненађење се избегло.

Рекордни гол Албанца Недима Бајрамија у 23. секунди јесте начео мрежу Донаруме, али није поколебао остатак екипе. Брзо су Италијани узвратили преокретом, "закључали" дуел и дошли до очекивана три бода.

Дерби групне фазе са Шпанијом није прошао добро. "Црвена фурија" је нон-стоп надирала, опседала и претила Донаруми, чији зид је срушен од стране саиграча Калафјорија. Ни после аутогола штопера, под притиском пораза, изабраници Лучана Спалетија нису успели да дођу до контроле и већег поседа лопте. Шпанија се показала надмоћнијом.

Уследио је један од најдраматичнијих дуела групне фазе. Хрватска се борила за опстанак на првенству и спаса генеерације у заласку. Лука Модрић је успео да постави 1:0 за "ватрене" и тај резултат на семафору је трајао све до последњег напада на утакмици: Тада на сцену ступа Матија Закањи са прелепом "кифлом" ван домашаја Доминика Ливаковића. Хрвати падају на колена у сузама, док Италијани славе као да су бар доспели у полуфинале.

У саставу са голманом као капитеном и највећом звездом морају да се пронађу расположени појединци који ће личном инспирацијом одлучити меч. Италија се узда у своју одбрану и стрпљење.

Швајцарска би да понови сензацију са прошлог првенства

Селекцији Мурата Јакина, пуној искусних и уиграних појединаца још из доба Владимира Петковића на клупи, није страно да оствари сензацију у осмини финала великог такмичења. Баш на прошло Европском првенству су елиминисали тадашње светске прваке Французе после пенала, што је било првокласно изненађење. Имају континуитет пласмана у нокаут фазе, са више или мање успеха, и знају како се играју овакви дуели.

Кренули су одлучно у групи А, тријумфом над директним конкурентном за другу позицију Мађарском од 3:1. Нарочито се истакао Ебишер са голом и асистенцијом. 

Следили су Шкоти, мотивисани да покажу више после девакла 5:1 на отварању првенства против Немаца. Мајсторија Ђердана Шаћирија донела им је врло вредан бод.

Против главног фаворита групе, домаћина Немачке, били су врло конкурентни до самог краја. Дисциплиновано су се бранили, а Ндој је довео екипу до вођства средином првог полувремена. Колико год да су одолели првој и стандардној постави Немаца, победу су им одузеле реверве Давид Раум и Никлас Фулруг у судијској надoкнади: Центарфор Борусије Дортмунд је главом претворио Раумов центаршут у погодак за коначних 1:1.

Очекује се дуел две врло чврсте и дисциплиноване екипе, без много опуштања. Не би зачудило ако дуел оде у продужетак и пенале. Пбедник се укршта са бољим из дуела Енглеска-Словачка.

Распоред данашњих мечева осмине финала Европског првенства:
Швајцарска - Италија (18.00, Берлин)
Немачка - Данска (21.00, Дортмунд)

]]>
Sat, 29 Jun 2024 12:43:29 +0200 Утакмице https://rts.rs/sport/euro2024/utakmice/5474926/prvi-duel-nokaut-faze-evra-2024---italijani-protiv-svajcarske-izbegavaju-sudbinu-francuske.html
Нова казна за Фудбалски савез Хрватске због испада навијача на Евру https://rts.rs/sport/euro2024/dvanaesti-igrac/5475675/kazna-fudbalski-savez-hrvatska-navijaci-evro.html Европска фудбалска унија казнила је Фудбалски савез Хрватске са 105.000 евра због понашања навијача на утакмици против Италије у трећем колу Европског првенства у Немачкој. Дисциплинска комисија Уефе казнила је Хрватску због бацања предмета (45.000), паљења бакљи (30.000) и непримереног понашања навијача (30.000) током утакмице која је одиграна 24. јуна у Лајпцигу, саопштио је Фудбалски савез Хрватске.

Хрватски савез је претходно кажњен због понашања навијача на утакмици против Шпаније са 87.875 евра, као и са 28.000 после меча са Албанијом.

Репрезентација Хрватске је завршила такмичење на Евру после групне фазе.

]]>
Fri, 28 Jun 2024 20:03:36 +0200 Дванаести играч https://rts.rs/sport/euro2024/dvanaesti-igrac/5475675/kazna-fudbalski-savez-hrvatska-navijaci-evro.html
Увод у трећу недељу Евра - шест ствари које могу одлучити победника https://rts.rs/sport/euro2024/slobodnjak/5475525/uvod-u-trecu-nedelju-evra---sest-stvari-koje-mogu-odluciti-pobednika.html Сви фаворити су, неки уз мање, неки уз више муке, успели да прођу у осмину финала Европског првенства. Простор за грешку ће у нокаут фази бити сведен на минимум, а најситнији детаљи могу одлучивати о победнику. Групна фаза Евра у Немачкој је завршена. Сада почиње онај занимљивији и квалитетнији део програма.

Након 36 утакмица, 87 голова и неколико изненађења, одређени су парови осмине финала, након које би нека од екипа којој се предвиђа учешће у завршници, могла да се пре времена врати кући.

Више нема калкулација, поправних и екипа против којих се флеке могу вадити. Свака утакмица је прича за себе и један лош дан може значити преурањено чекирање авионских карата.

Истакнутог фаворита за освајање такмичења још увек нема, а следећих шест ствари би потенцијално могле да утичу на даљи расплет на турниру.

Буона фортуна

Италија није оставила претерано добар утисак у групној фази. Додуше, не може им се претерано замерити, имајући у виду квалитет у групи Б.

Победа након преокрета и много стрепње против Албаније, незаслужено минималан пораз од Шпаније и Закањијев гол у последњој секунди против Хрватске били су довољни Италијанима за пролаз даље за другог места.

Недостатак квалитета у саставу у односу на претходне генерације био је очит и тешко који тренер, па макар то био и прекаљени Спалети, га може сакрити. Међутим, Италија је свој циљ испунила и даље је у игри.

Нису играли најдопадљиви фудбал ни на претходном првенству, али су успели да га освоје. Рецепт који су преписали више пута кроз историју. Лепота и допадљивост се гурају под травнати тепих, а мењају их дисциплина, велика борба, притисак на судије, учестало махање карактеристично скупљених прстију и провокације. И наравно, мало среће.

Иако играчки не могу да парирају осталим фаворитима, нико их не жели за противника, нарочито како се турнир ближи крају. Стога не би било превелико изненађење ако би 14. јула одбранили титулу, а нико у анализама које би уследиле након тога не би имао одговор на питање како су то урадили.

Француска реализација

Светски прваци из 2018. године дошли су у Немачку као други фаворит за освајање свог првог Евра након 2000. године. Очекивало се да као први прођу у нокаут фазу и од самог старта оправдају огроман квалитет који поседују.

Међутим, већ након прве фазе, Француска је својом неубедљивошћу истерала страх из очију потенцијалних противника. Очекивано су на сва три меча имали иницијативу, али су постигли само два поготка - аутогол и гол са пенала.

Одбрана и дефанзивни део везног реда су готово савршено функционисали и испоставили се као бољи део екипе у чијем нападу играју Мбапе, Дембеле, Гризман, Жиру...

Горући проблем за Французе представља реализација, с обзиром на то да имају најгори проценат реализованих удараца на турниру. До сада су упутили 49 удараца ка противничким голманима, а још увек се ниједан Француз није уписао у стрелце из игре.

Уколико Дешан жели да обједини титуле светског и европског шампиона на играчком и тренерском нивоу, његови израбаници ће морати да поправе реализацију у другој фази.

Роналдов его

Прошла је Португалија очекивано своју групу као првопласирана екипа, доминирала је у сва три одиграна сусрета и успела чак и да одмори најбитније играче пред другу фазу.

Међутим, нешто и даље не штима. Против Чеха је победа обезбеђена у дубокој надокнади, док је пораз од Грузије, иако резултатски безначајан, унео нервозу у португалске редове.

Јасно је то показало Роналдово шутирање флашица приликом измене у завршници трећег сусрета. Иако наизглед неважно, имајући у виду његов такмичарски дух, било је довољно да се покрену приче о његовом лошем утицају на талентом крцату репрезентацију, чији Роналдо једноставно више није најбољи играч.

Пречесто се његови саиграчи труде да га проиграју у ситуацијама у којима имају бољих решења, због чега се његово присуство на терену често показивало контрапродуктивним, а име и презиме превелеким баластом за тим.

Због тога би и успех Португала могао да зависи од Роналдовог константнијег подређивања екипи, као што је то био случај код трећег гола против Турске, када је несебично проиграо Фернандеша.

Саутгејтов кукавичлук

Одмах по окончању првог меча са Србијом, што се касније само погоршало, друштевене мреже у Енглеској биле су препуне критика на Саутгејтов већ подужи рачун.

Издвојиле су се оне у којима је селектор "гордог албиона" назван човеком који носи појас за спасавање приликом купања код куће и укључује режим за чување батерије на 99 одсто.

И заиста, превише су пута Саутегојтова бојажљивост и кукавичлук коштали Енглезе - водили су и у финалу Евра на домаћем терену, али и у полуфиналу Мундијала у Русији.

Наставио је некадашњи репрезентативац са таквим приступом и у Немачкој, с тим што за свог вакта није имао талентованији тим, те су и критике оштрије, а отказ никад ближи.

Ништа Енглеска није показала у првој фази такмичења, али је успела да прође у осмину финала као прва, уз опомену да ће квалитетнији тимови итекако знати да искористе њихову индолентност.

(Не)искуство Шпаније

Шпанија је у прва три меча показала више од свих осталих селекција на турниру. Чак је и у сусрету против Албаније, на ком је наступила друга постава, "црвена фурија" рутински одрадила посао.

Луис де ла Фуенте је склопио савршен систем који у потпуности одговара квалитетима играча које је повео у Немачку. Већину репрезентативаца је и раније предводио као селектор млађих категорија, због чега су играчи већ упознати са његовим стилом и захтевима.

Међутим, не би био први пут да екипа која игра најбољи фудбал, на крају остане без трофеја. Много фактора је у оптицају, а један би могло да буде неискуство шпнаских играча, макар када је реч о репрезентацији.

Само Хесус Навас, Родри и Алваро Мората имају више од 50 репрезентативних наступа, што Шпанију чини најнеискуснијим фаворитом на првенству.

Квалитет са друге стране не зна за године, али је веома добродошла ствар, нарочито ако се дође до завршнице у којој ће се по свему судећи наћи далеко искусније екипе.

Домаћи терен, плус Нојер на голу

Екипа Јулијана Нагелсмана била је запостављена пред почетак групне фазе када су улоге фаворита додељиване. Својим играма су показали да је то било неоправдано.

Спој младости и искуства, али и огроман квалитет, како на терену, тако и на клупи, били су довољни за пролаз даље са првог места - иако је Швајцарска запретила у последњем мечу на турниру.

Међутим, када год би нешто заказало у добро наштимованој Нагелсмановој машини, ту је био осигурач који је спречавао колапс читавог система.

Мануел Нојер је упркос позним играчким годинама, чак и за голмана, показао да је још увек један од најбољих чувара мреже у Европи и да екипа може да се узда у њега, када поприлично добра последња линија затаји.

Осим тога, Нојерова импресивна техника од велике је важности за Немце који инсиситирају на пас игри, али и приликом пресинга ривала.

На крају, не треба сметнути са ума да је Немачка домаћин Евра и да ће имати феноменалну подршку и већи број навијача од противника у сваком свом мечу до краја турнира - што би врло лако могло да буде и финале.

]]>
Sat, 29 Jun 2024 20:45:20 +0200 Слободњак https://rts.rs/sport/euro2024/slobodnjak/5475525/uvod-u-trecu-nedelju-evra---sest-stvari-koje-mogu-odluciti-pobednika.html
Умут Мелер суди дуел Енглеске и Словачке у осмини финала Евра https://rts.rs/sport/euro2024/vesti/5475406/umut-meler-sudi-duel-engleske-i-slovacke-u-osmini-finala-evra.html Турски арбитар Умут Мелер одређен је за главног судију меча осмине финал Европског првенства између Енглеске и Словачке. Дуел две селекције игра се у недељу од 18 часова у Гелзенкирхену.

Мелеру ће ово бити трећи меч на ЕП, делио је правду и у дуелима Белгија - Словачка (0:1) и Пољска - Аустрија (1:3).

Турчину ће на терену асистирати земљаци Емре Ејисој и Керем Ерсој.

Четврти судија ће бити Словенац Раде Обреновић, док ће у ВАР соби бити Немац Марко Фриц.

Дуел Шпаније и Грузије у осмини финала ЕП, који се игра у недељу од 21 час у Келну, судиће Француз Франсоа Летексије, који је био главни арбитар меча Данска - Србија (0:0) и Хрватска - Албанија (2:2).

Французу ће поред аут линија асистирати земљаци Сирил Муњије и Меди Рахмуни

]]>
Fri, 28 Jun 2024 13:30:23 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro2024/vesti/5475406/umut-meler-sudi-duel-engleske-i-slovacke-u-osmini-finala-evra.html
Фоден отпутовао у Британију због рођења детета, али брзо се враћа у Немачку https://rts.rs/sport/euro2024/vesti/5475115/foden-otputovao-u-britaniju-zbog-rodjenja-deteta-ali-brzo-se-vraca-u-nemacku.html Репрезентативац Енглеске Фил Фоден отпутовао је у Велику Британију због рођења детета, али ће се вратити у Немачку како би наставио надметање на првенству Европе. Фоден је напустио камп националног тима, али ће се вратити. Фудбалски савез Енглеске је саопштио да је везни играч репрезентације морао да напусти тим из породичних разлога.

Британски медији наводе да је енглески фудбалер отпутовао у Велику Британију како би присуствовао рођењу трећег детета.

Би-Би-Си преноси да ће се Фоден вратити у камп репрезентације Енглеске, а сутра би требало да одради тренинг. Фоден је био стартер на све три утакмице у групној фази на Европском првенству.

Фоден је за национални тим дебитовао 2020. године, а до сада је наступио на 37 мечева.

Фудбалска репрезентација Енглеске освојила је прво место у групи Ц са пет бодова. Енглези ће играти у осмини финала против Словачке. Дуел је на програму у недељу од 18.00 у Гелзенкирхену.

]]>
Fri, 28 Jun 2024 00:23:05 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro2024/vesti/5475115/foden-otputovao-u-britaniju-zbog-rodjenja-deteta-ali-brzo-se-vraca-u-nemacku.html
Уефа новчано казнила ФС Швајцарске због истицања заставе ОВК https://rts.rs/sport/euro2024/dvanaesti-igrac/5474988/uefa-novcano-kaznila-fs-svajcarske-zbog-isticanja-zastave-ovk.html Дисциплинска комисија Европске фудбалске уније казнила је Фудбалски савез Швајцарске (СФВ) са укупно 91.000 франака због понашања навијача, као и због истицања заставе терористичке тзв. ОВК на трибинама током мечева групне фазе Европског првенства у Немачкој, преноси швајцарски "Блик". Дисциплинска комисија Уeфа казнила је ФС Швајцарске са 40.000 франака због понашања навијача на мечу првог кола групе А против Мађарске (3:1), а са 24.000 франака због инцидената на дуелу са Шкотском (1:1).

"Блик" наводи да је УЕФА одлучила да казни ФС Швајцарске са 27.000 франака због инцидената навијача на дуелу трећег кола групе А са Немачком (1:1).

Навијачи Швајцарске су на овом мечу бацали пиротехничка средства на терен, а на трибинама су истакли заставу терористичке тзв. ОВК. Блик истиче да је Уефа првобитно казнила ФС Швајцарске са већим износом, али се додаје да је казна после жалбе смањена на 91.000 франака.

Швајцарска ће у осмини финала Евра играти против Италије.

]]>
Thu, 27 Jun 2024 19:11:23 +0200 Дванаести играч https://rts.rs/sport/euro2024/dvanaesti-igrac/5474988/uefa-novcano-kaznila-fs-svajcarske-zbog-isticanja-zastave-ovk.html
Незгода у кампу Енглеске - Гордон пао са бицикла и доживео повреду https://rts.rs/sport/euro2024/vesti/5474706/nezgoda-u-kampu-engleske---gordon-pao-sa-bicikla-i-doziveo-povredu.html Репрезентативац Енглеске Ентони Гордон је успео да се повреди током вожње бицикла по природи у близини кампа националне селекције. Енглези су искористили додатне слободне дане за рекреативне тимске активности у кампу.

У једном од њих је Ентони Гордон доживео повреду браде, пошто је пао приликом вожње бицикла, преносе енглески медији.

Саиграч Марк Геи је потврдио ту информацију.

"Пао је са бицикла. Момци су изашли на вожњу бициклом. Ја заправо нисам био тамо. Чуо сам за то. Заправо сам разговарао са Ентонијем и нисам баш обраћао пажњу... Окренуо се и онда сам видео велику рану на његовој бради, али он је у реду. Добро је", испричао је Геи.

Гордона су енглески лекари лечили од посекотина и модрица на рукама и шакама, које су болне. Добра ствар је што је имао кацигу на глави.

Енглеска је завршила групну фазу као првопласирана у групи Ц и ривал у осмини финала ће јој бити Словачка. Меч се игра 30. јуна од 18.00 у Гелзенкирхену.

 

]]>
Thu, 27 Jun 2024 15:58:17 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro2024/vesti/5474706/nezgoda-u-kampu-engleske---gordon-pao-sa-bicikla-i-doziveo-povredu.html
Грузијски милијардер "дреши кесу" - бивши премијер части фудбалере за историјски успех https://rts.rs/sport/euro2024/dvanaesti-igrac/5474589/gruzijski-milijarder-dresi-kesu---bivsi-premijer-casti-fudbalere-za-istorijski-uspeh.html Биџина Иванишвили, бивши премијер Грузије, обећао је да ће дати 30 милиона ларија (близу 10 милиона евра) националној фудбалској репрезентацији уколико савладају Шпанију после антологијског пласмана у осмину финала на Европском првенству Репрезентација Грузије, коју води бивши француски репрезентативац Вили Сањол, савладала је у среду у Гелзенкирхену Португал са 2:0 и пласирала се у осмину финала, где ће се састати са Шпанијом.

Биџина Иванишвили, оснивач владајуће политичке партије "Грузијски сан" и бивши премијер те земље од октобра 2012. до новембра 2013, рекао је да је победа против Португала била "историјски тријумф из снова".

Овај 68-годишњак је рекао да ће донирати додатних 30 милиона грузијских ларија (близу 10 милиона евра) екипи и стручном штабу ако такође победе Шпанију.

Ко је Биџина Иванишвили?

Иванишвили је рођен у Грузији, а своје богатство стекао је у Русији 1990-их улагањем у банкарство, рачунаре и метале. Његово богатство "Форбс" процењује на око 4,5 милијарди евра, а партија "Грузијски сан" каже да ће донације доћи од Иванишвилијеве добротворне фондације.

Иако се повукао са места премијера после само 12 месеци на том месту, Иванишвили и даље има утицај у владајућој странци као њен почасни председник. У априлу су многи играчи грузијске репрезентације говорили ротив партије Грузијски сан након најаве закона о "страним агентима“, пише "Би-Би-Си".

Грузија, која се први пут такмичи на Европском првенству, игра против Шпаније у Келну у недељу од 21.00.

]]>
Thu, 27 Jun 2024 14:52:59 +0200 Дванаести играч https://rts.rs/sport/euro2024/dvanaesti-igrac/5474589/gruzijski-milijarder-dresi-kesu---bivsi-premijer-casti-fudbalere-za-istorijski-uspeh.html