РТС :: Еуро 2008 https://rts.rs/sport/euro-2008/rss.html sr https://rts.rs/img/logo.png РТС :: Еуро 2008 https://rts.rs/sport/euro-2008/rss.html Распоред такмичења за понедељак, 18.август https://rts.rs/sport/euro-2008/zanimljivosti/11791/raspored-takmicenja-za-ponedeljak-18avgust.html Српски спорт ће у понедељак на Олимпијским играма у Пекингу представљати одбојкаши и ватерполисти.  Такмичење ће први почети ватерполисти, који ће од 3.30 играти са Италијом у петом, последњем колу групе Б.  Одбојкаши ће од 8.30 играти са Египтом, такође у петом и последњем колу групне фазе такмичења, а победа им је неопходна за пласман у четвртфинале.

]]>
Sun, 17 Aug 2008 22:39:10 +0200 Занимљивости https://rts.rs/sport/euro-2008/zanimljivosti/11791/raspored-takmicenja-za-ponedeljak-18avgust.html
Бенитес задовољан тријумфом Шпаније https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3419/benites-zadovoljan-trijumfom-spanije.html Тренер енглеског премијерлигаша Ливерпула Рафаел Бенитес изјавио је да је после тријумфа Шпаније на Европском првенству имао разлога за двоструко славље. Једини гол у финалу Европског првенства између Шпаније и Немачке постигао је фудбалер Ливерпула Фернандо Торес.

"Поносан сам на Тореса, поготово јер су га критиковали новинари у Шпанији. Сви се сећају Марселињовог гола пре 44 године, када је Шпанија у финалу Европског првенства победила Русију са 2:1. Сада људи причају о Торесу на исти начин", рекао је Бенитес.

Бенитес је финалну утакмицу гледао на телевизији, и спрема се за почетак припрема фудбалера Ливерпула. Он је рекао да ће репрезентативци Торес, Ћави Алонсо и Алваро Арбелоа добити три недеље одмора.

"Шпанија је играла добро. Првих десет минута Немачка је вршила притисак, али су након тога Шпанци контролисали игру. У репрезентацији Шпаније има три или четири одлична играча на средини терена, који играју квалитетан фудбал", рекао је Бенитес.

]]>
Mon, 30 Jun 2008 19:03:46 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3419/benites-zadovoljan-trijumfom-spanije.html
Аустрија и Швајцарска очекују фудбалски бум после ЕП https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3405/austrija-i-svajcarska-ocekuju-fudbalski-bum-posle-ep.html Фудбалски функционери Аустрије и Швајцарске убеђени су да ће Европско првенство 2008. донети дугорочан подстицај локалном интересовању за овај спорт, иако су њихове селекције рано елиминисане. Председници два национална фудбалска савеза рекли су да су слабе игре домаћина и нешто лошег времена једине лоше ствари на овом турниру.

"Нисмо задовољни игром репрезентације. Имали смо циљ да дођемо до четвртфинала и нисмо успели. Интересовање је, међутим, остало велико током турнира, а атомсфера међу навијачима није могла бити боља", рекао је председник ФС Швајцарске Ралф Цлокцовер.

Одлука да се ЕП 2008. додели Швајцарској и Аустрији изазвала је неке критике засноване на тврдњи да фудбал није баш популаран у тим земљама. Аустрија никад није успела да се квалификује за Европско првенство, све док није добила аутоматско место као организатор. Репрезентација те земље тренутно је 92. на ранг листи ФИФА.

Председник Фудбалског савеза Аустрије Фридрих Штиклер оценио је да је претерана репутација његове земље да је заинтересована само за алпско скијање.

"Аустријанци воле свој фудбал и волели су га и пре Европског првенства. Али, сада је очигледно да људи показују више ентузијазма и све више њих се интересује", рекао је он.

"Већ имамо 400.000 регистрованих фудбалера и спремамо клубове за чињеницу да ће још много дечака и девојчица долазити после турнира да играју фудбал", објаснио је Штиклер.

Цлокцвер је рекао да је швајцарски савез већ увидео прве знаке раста после ЕП-а. "Наш главни проблем и је што немамо довољно терена и инфраструктуре да се боримо са захтевима, али сам убеђен да ће и ту бити напретка", рекао је он.

Селектор Швајцарске Кеби Кун повукао се после елиминације са шампионата и наследиће га двоструки освајач Лиге шампиона Отмар Хицфелд.

Аустрија још није именовала замену за Јозефа Хикерсбергера, који је отишао после испадања његовог тима након прве фазе. Нови тренер биће познат до краја јула.

]]>
Mon, 30 Jun 2008 18:08:48 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3405/austrija-i-svajcarska-ocekuju-fudbalski-bum-posle-ep.html
Ћави Ернандес најбољи играч ЕП https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3341/cavi-ernandes-najbolji-igrac-ep.html Шпански фудбалер Ћави Ернандес проглашен је за најбољег играча Европског првенства у Аустрији и Швајцарској, саопштила је Европска фудбалска федерација (УЕФА).

Ћави, 28-годишњи играч средине терена играо је на пет од шест утакмица на Европском првенству и постигао гол у мечу са Русијом, у коме је Шпанија победила са 3:0.

У избору Ћавија учествовало је девет тренера, а рачунали су се и гласови навијача, који су хвалили његову способност да диктира темпо утакмице.

Ћави Ернандес игра за Барселону, а финале Европског првенства, у коме је Шпанија победила Немачку са 1:0, била је његова 63. утакмица за национални тим.

]]>
Mon, 30 Jun 2008 13:05:11 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3341/cavi-ernandes-najbolji-igrac-ep.html
Шпанији заслужено припала титула https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3327/spaniji-zasluzeno-pripala-titula.html Тријумфом против Немачке (1:0) фудбалска репрезентација Шпаније заслужено је освојила другу титулу првака Европе и на тај начин поновила свој успех након 44 године.

Шпанија је током првенства пружила највише добрих игара и осим меча против Италије на свим осталим утакмицама оставила убедљив утисак.

Репрезентација Немачке као најуспешнија нација у 50.годишњој историји европских првенстава показала је да зна и може и када није у групи најужих фаворита да буде опасан ривал. Њој је недостајао само завршни ударац да по четврти пут заседне на европски трон.

Овогодишње првенство у Аустрији и Швајцарској донео је одличан фудбал. Организација и посета били су на највишем нивоу, што указује да се фудбал у Европи развија у свим смеровима.

"Европске репрезентације су у Швајцарској и Аустрији демонстрирале врхунски фудбал. Поједине нације, као рецимо Шпанија, Русија, Холандија, су имале високе домете", рекао је бивши југословенски репрезентативац, некада играч и тренер у Немачкој, а сада први стручњак Чукаричког Драгослав Степановић.

Он је, коментаришући догађаје на лицу места, рекао да је центарфор Шпаније Фернандо Торес израстао у врхунског аса, способан да сам реши најтеже ситуације иако није био у голгетерској форми.

"Торес је сваким потезом показивао да се ради о врхунском играчу који је своју игру развио до највише рационалности", рекао је Степановић.

Некадашњи фудбалер ОФК Београда и Црвене звезде није био изненађен уласком Немачке у финале иако та селекција на почетку такмичења није деловала убедљиво. Уосталом, убедљива није била ни у синоћном финалу.

"Немачка нема играче средине терена као рецимо Шпанија. Немци поседују и посебну централну бековску линију али они све што раде то раде најбоље што могу и до краја упорно и систематично", објаснио је Степановић познату филозофију игре Немачке.

Занимљиво је да су на овогодишњем првенству, чак и репрезентације које нису имале много успеха - бивши шампион Грчка, домаћини Аустрија и Швајцарска, имали високе периоде добрих игара. На првенству се играло отворено, тактички беспрекорно и ефикасно. У такмичењу по групама, од 24 утакмице у првој фази само један меч је одигран без голова - Румунија-Француска. Такав резултат поновљен је још само у четвртфиналу између Шпаније и Италије.

На целом шампионату одиграна је 51 утакмица. Постигнуто је 77 голова или 2,48 по мечу. Просек је сасвим задовољавајући ако се узме у обзир тактичка зрелост селекција и филозофија тренера да је добра одбрана основа сваке озбиљне тактике.

Фудболофили Србије могли су се посредством тв апарата уверити и одредити виртуелни положај наше државне селекције. Порука коју је из Шпаније упутио бивши селектор "белих орлова" Баскијац Хавијер Клементе није без покрића. Он је, коментаришући развој првенства и сагледавајући игре појединих селекција, посебно Пољске и Португалије, изнео закључак да би Србија имала значајнију улогу од тих и још неких других селекција. Ако се такво мишљење прихвати "здраво за готово", наш навијач има још више разлога да жали што се "бели орлови" нису нашли у Аустрији и Швајцарској.

]]>
Mon, 30 Jun 2008 12:11:12 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3327/spaniji-zasluzeno-pripala-titula.html
Немачки навијачи разочарани, али и поносни https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3291/nemacki-navijaci-razocarani-ali-i-ponosni.html Навијачи фудбалске репрезентације Немачке шокирани су поразом свог тима од Шпаније у финалу Европског првенства, али су ипак признали да је титула шампиона припала најбољем тиму на турниру.

"Разочаран сам, али Шпанија је прави шампион. Добро су играли целим током турнира. Нису изгубили утакмицу", рекао је Патрик Терстиге, који је финалну утакмицу Европског првенства, играну у Бечу, гледао у Берлину.

"Ми смо, ипак, у последњој деценији направили довољно успеха да можемо да будемо поносни, а и на овом турниру смо одиграли неке заиста занимљиве утакмице", додао је Терстиге.

Шпанија је Немачку победила са 1:0, а једини гол на утакмици постигао је Фернандо Торес у 33. минуту. Торес је тако Шпанији донео другу титулу шампиона Европе, а Немце спречио да се оките рекордним четвртим трофејом.

Немачки нацијачи су на финалној утакмици у Бечу били много бројнији од присталица противничког тима. Интересовање, чини се, није било мање ни у Немачкој.

Широм земље са балкона и антена на аутомобилима висиле су немачке заставе. У центру главног града Берлина, дуел са Шпанијом на великим екранима пратило је око 400.000 навијаца.

]]>
Sun, 28 Dec 2014 13:02:32 +0100 Вести https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3291/nemacki-navijaci-razocarani-ali-i-ponosni.html
Торес: Испунили смо сан https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3287/tores-ispunili-smo-san.html Нападач фудбалске репрезентације Шпаније Фернандо Торес, чијим је голом у финалу против Немачке у Бечу селекција "црвене фурије" освојила другу титулу првака Европе (1:0), изјавио је после утакмице да је "неописиво срећан".

"Испунили смо сан. Приказали смо одличан фудбал током целог првенства и мислим да нам титула заслужено припада. Неизмерно се радујем, а верујем да је тако вечерас и у читавој Шпанији", рекао је Торес, истакавши да је тријумф на европском првенству "скоро као титула првака света".

Селектор Луис Арагонес је нагласио да је Шпанија потврдила да је најбоља, јер има "најбољу репрезентацију".

"Имамо заиста сјајан тим. Срећан сам због играча, себе и целе Шпаније. Рад нам се исплатио, добро смо играли и остварили зацртани циљ", изјавио је најстарији селектор на "ЕУРО 2008".

"Испунили смо план и сада одлазим. Сигурно више нећу бити селектор репрезентације", поручио је Арагонес.

Капитен и један од најбољих голмана света Икер Касиљас изјавио је да не може да пронађе речи којима би описао како се осећа.

"Толико сам срећан да не знам шта да кажем. Мислим, уствари, да нико од нас још није свестан овога што смо постигли. Бескрајно хвала навијачима на подршци", рекао је Касиљас.

Капитен репрезентације Немачке Михаел Балак је оценио да је његов тим направио једну или две грешке у финалној утакмици, али је признао да су Шпанци били бољи.

"Увек је разочаравајуће када се изгуби у финалу. Међутим, сматрам да смо, генерално, ипак играли добро на овом турниру", изјавио је Балак.

Селектор Јоаким Лев је навео да је финални меч потврдио велики квалитет шпанске селекције.

"Наравно да сам разочаран као и играчи, али одајем признање мом тиму за оно што приказао током шампионата. Рекао сам играчима да не смеју да буду утучени. Били смо актери финала и то је нешто посебно. Шпанци су имали више шанси, али смо ипак несмотрено примили гол, који је на крају одлучио утакмицу", оценио је немачки селектор.

]]>
Sun, 28 Dec 2014 13:03:55 +0100 Вести https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3287/tores-ispunili-smo-san.html
Досадашња финала првенства Европе https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3267/dosadasnja-finala-prvenstva-evrope.html Репрезентација Шпаније тријумфовала је на 13. фудбалском првенству Европе, одржаном од 7. до 29. јуна у Аустрији и Швајцарској, победивши у Бечу селекцију Немачке са 1:0 (1:0). Шпанци су заслужено дошли до титуле на "ЕУРО 2008" савладавши све ривале на том такмичењу. У Д групи су победили Русију са 4:1, Шведску са 2:1 и Грчку са 2:1, у четвртфиналу Италију са 4:2 пеналима, у полуфиналу поново Русију са 3:0 и у финалу Немачку са 1:0.

Досадашња финала првенства Европе:

1960. године: СССР - Југославија 2:1

1964: Шпанија - ШСР 2:1

1968: Италија - Југославија 2:0

1972: СР Немачка - СССР 3:0

1976: Чехословачка - СР Немачка 2:2, пеналима 4:2

1980: СР Немачка - Белгија 2:1

1984: Француска - Шпанија 2:0

1988: Холандија - СССР 2:0

1992: Данска - Немачка 2:0

1996: Немачка - Чешка 2:1

2000: Француска - Италија 2:1

2004: Грчка - Португалија 1:0

2008: Шпанија - Немачка 1:0

 

]]>
Mon, 30 Jun 2008 00:30:10 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3267/dosadasnja-finala-prvenstva-evrope.html
Давид Виља најбољи стрелац првенства Европе https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3265/david-vilja-najbolji-strelac-prvenstva-evrope.html Нападач фудбалске репрезентације Шпаније Давид Виља је са четири поготка најбољи стрелац 13. првенства Европе, које је од 7. до 29. јуна одржано у Аустрији и Швајцарској. После Виље, највише голова на сасмпионату, по три, постигли су Лукас Подолски (Немачка), Хакан Јакин (Швајцарска), Роман Пављученко (Русија) и Семих Сентурк (Турска).

Коначна листа стрелаца:

4 гола: Давид Виља (Шпанија)

3 гола: Лукас Подолски (Немачка), Хакан Јакин (Швајцарска), Роман Пављученко (Русија), Семих Сентурк (Турска).

2 гола: Бастијан Швајнштајгер (Немачка), Михаел Балак (Немачка), Мирослав Клосе (Немачка), Весли Снајдер (Холандија), Робин ван Перси (Холандија), Руд ван Нистелрој (Холандија), Андреј Аршавин (Русија), Златан Ибрахимовић (Шведска), Арда Туран (Турска), Нихат Кахвеџи (Турска), Иван Класнић (Хрватска), Данијел Гуиса (Шпанија), Фернандо Торес (Шпанија).

1 гол: Филип Лам (Немачка), Ангелос Харистеас (Грчка), Андреа Пирло (Италија), Данијеле Де Роси (Италија), Кристијан Панући (Италија), Тијери Анри (Француска), Даријо Срна (Хрватска), Ивица Олић (Хрватска), Лука Модрић (Хрватска), Арјен Робен (Холандија), Клас-Јан Хунтелар (Холандија), Дирк Кујт (Холандија), Ђовани ван Бронкхорст (Холандија), Ивица Вастић (Аустрија), Рожер Гвереиро (Пољска), Нуно Гомеш (Португалија), Хелдер Постига (Португалија), Кристијано Роналдо (Португалија), Пепе (Португалија), Раул Мејрелеш (Португалија), Деко (Португалија), Рикардо Кварешма (Португалија), Адријан Муту (Румунија), Константин Зирјанов (Русија), Дмитри Торбински (Русија), Петер Хансон (Шведска), Сеск Фабрегас (Шпанија), Рубен де ла Ред (Шпанија), Ћави Ернандес (Шпанија), Давид Силва (Шпанија), Јан Колер (Чешка), Јарослав Плашил (Чешка), Либор Сионко (Чешка), Вацлав Сверкош (Чешка), Угор Борал (Турска).

]]>
Sun, 28 Dec 2014 13:03:13 +0100 Вести https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3265/david-vilja-najbolji-strelac-prvenstva-evrope.html
Шпанија првак Европе https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3263/spanija-prvak-evrope.html Репрезентација Шпаније освојила је Европско првенство, пошто је у финалу у Бечу савладала селекцију Немачке са 1:0 (1:0). Стрелац одлучујућег гола био је Фернандо Торес у 33. минуту

Шпанци су, за разлику од претходних утакмица на Европском првенству у Аустрији и Швајцарској, теренску иницијативу препустили противнику, а своје шансе тражили из контранапада.

Стратегија селектора Луиса Арагонеса апсолутно се исплатила, пошто су Немци тешко долазили до правих прилика, док је "црвена фурија" била изузетно опасна, иако је играла без повређеног Давида Виље, са четири гола најбољег стрелца турнира.

Прву шансу Шпанци су имали у 14. минуту, када је Андрес Инијеста центрирао са леве стране, а лопта је погодила одбрамбеног фудбалера "панцера" Криштофа Мецелдера и променила смер, али је голман Немачке Јенс Леман рефлексно успео да спаси свој гол.

Близу гола шпански фудбалери били су и у 23. минуту, када је Серхијо Рамос центрирао са десне стране, а Торес надвисио Пера Мертезакера и погодио стативу.

Торес се, ипак, искупио у 33. минуту, када је после додавања Ћавија претрчао Филипа Лама, иако је немачки бек био ближи лопти, и лобовао Лемана за вођство Шпаније од 1:0.

Шпанци су само три минута касније могли да дуплирају вођство, али је Силва неометан са 12 метара лоше захватио лопту из волеја и тукао високо преко гола.

Доминација Шпанаца наставила се и у другом полувремену, а прву велику прилику фудбалери "црвене фурије" имали су у 54. минуту, када је Давид Силва шутирао са 15 метара, а Рамос није успео да лопту захвати петом, па је она прошла проед стативе.

Немци су најбољу, уједно и једину праву прилику имали у 60. минуту, када је капитен Михаел Балак, који је заиграо упркос повреди листа, са ивице казненог простора погодио спољни део мреже противничког гола.

Потом је уследила серија прилика за Шпанију. Прво је у 67. минуту, после центаршута Ћавија из слободног ударца са 35 метара, Рамос шутирао главом, али је Леман лопту спровео у корнер. Шпанци су кратко извели корнер, Инијеста је шутирао искоса, али је Торстен Фрингс на првој стативи лопту избио са гол линије. Убрзо потом, Леман је успео да заустави и нови покушај Инијесте.

Фудбалери Шпаније победу су могли да обезбеде и у 81. минуту, када је Санти Казорла центрирао са десне стране, Данијел Гуиза главом лопту спустио на другу стативу, али је Маркос Сена за мало закаснио и пропустио прилику да затресе празну мрежу противника.

То је уједно била и последња прилика на утакмици, па су Шпанци стигли до друге титуле шампиона Европе, прву после 1964. године када су победили пред својим навијачима.

Немци су, са друге стране, изгубили своје треће финале на континенталним шампионатима. Три пута "панцери" су успели и да стигну до титуле првака.

Репрезентацији Шпаније ово је друга титула првака Европе, а претходну је освојила као домаћин шампионата 1964. године.

Наредно Европско првенство играће се 2012. године у Пољској и Украјини.

]]>
Thu, 9 Mar 2023 11:30:14 +0100 Вести https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3263/spanija-prvak-evrope.html
Украдене лопте из финала ЕП 1988. и 1992. https://rts.rs/sport/euro-2008/zanimljivosti/3251/ukradene-lopte-iz-finala-ep-1988-i-1992.html Из посебног шатора Европске фудбалске уније у Бечу су украдене лопте којима су игране финалне утакмице фудбалског првенства Европе 1988. и 1992. године. Лопте су, између осталог, биле изложене у шатору УЕФА, а украдене су само неколико часова уочи финалног меча 13. континенталног шампионата.

У финалу првенства Европе 1988. у Немачкој Холандија је победила тадашњи Совјетски савез са 2:0 погоцима Руда Гулита и Марка ван Бастена, док је четири године касније у мечу за титулу Данска у Шведској победила Немачку такође са 2:0 головима Јенсена и Вилфорта.

Репрезентација Данске је на шампионат у Шведској уврштена накнадно уместо Југославије, којој је ускраћено право на такмичење због санкција Уједињених нација.

]]>
Sun, 29 Jun 2008 21:34:59 +0200 Занимљивости https://rts.rs/sport/euro-2008/zanimljivosti/3251/ukradene-lopte-iz-finala-ep-1988-i-1992.html
Журка у Бечу https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3239/zurka-u-becu.html Стотине немачких и шпанских навијача окупили су се у Бечу и песмом и слављем претворили стари центар града у журку пред финале Европског првенства у фудбалу.

Полиција је објавила да очекује око 40.000 немачких и 15.000 шпанских навијача у граду пред финале ова два тима.

"То је сада једна велика улична журка, радосна и гласна, али врло мирна", рекао је Кристијан Штела из бечке полиције.

Шпански навијачи од раног јутра су заузели главни трг око катедрале Светог Стефана и обојили га заставама у жуто и црвено, а у слављу им је помогао и сопствени дувачки оркестар.

"Шпанци су једноставно забавнији, много боље од Немаца знају да се забављају", рекла је Марија де ла Крус Априсио из Сиудад Реала, која нема карту за утакмицу, али је допутовала са породицом да би финале гледала на великом екрану у навијачкој зони.

"Шпанија ће победити, наравно, и вечерас ће бити апсолутно фантастично", рекла је она док је стајала око групе навијача који су скакали обучени у фламенко одећу. Немачки навијачи имали су, наравно, сасвим другачије мишљење.

"Можда нам је требало мало више времена да почнемо, али ускоро ће се видети да је ово велики дан за Немце и тужан дан за Шпанце", рекао је навијач Роланд Бројер.

Иако Беч има највећу навијачку зону, трг око катедрале Светог Стефана постао је главно место окупљања навијача пред утакмице.

"Желели смо, у ствари, да мало погледамо град и сиђемо до Дунава пре утакмице, али је атмосфера толико фантастична да не могу да се одвојим од навијача", рекла је Силвија из Берлина.

]]>
Sun, 29 Jun 2008 15:45:27 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3239/zurka-u-becu.html
За "Л'Екип" Модрић најбољи млади фудбалер ЕП https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3211/za-lekip-modric-najbolji-mladi-fudbaler-ep.html Француски спортски дневник "Л'Екип" прогласио је хрватског репрезентативца Луку Модрића за најбољег фудбалера до 25 година на Европском првенству у Аустрији и Швајцарској које се завршава финалном утакмицом Шпанија - Немачка.

Угледни француски спортски дневник међу пет најбољих младих играча ЕУРА 2008, уврстио је још Руса Јурија Жиркова, Ђорђа Кјелинија из Италије, голмана руске репрезентације Игора Акинфејева и Турчина Арда Турана.

У образложењу избора Модрића за најбољег младог фудбалера Европског првенства 2008, "Л'Екип" истиче да је Модрић потврдио да ће бити један од будућих асова Премијер Лиге и да Тотенхем није случајно издвојио 24 милиона евра за тај трансфер.

Француски дневник даље цитира изјаву селектора хрватске репрезентације Славена Билића који за Модрића каже да је најбољи везни играч на свету.

]]>
Sun, 29 Jun 2008 11:58:28 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3211/za-lekip-modric-najbolji-mladi-fudbaler-ep.html
Арагонес одлази после ЕП због људи из шпанског савеза https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3183/aragones-odlazi-posle-ep-zbog-ljudi-iz-spanskog-saveza.html Селектор шпанске репрезентације Луис Aрагонес (69) оценио је у да фудбалски савез његове државе није учинио довољно да он остане са националним тимом.

Арагонес је, уочи финала Европског првенства који ће његов тим играти са Немачком, изјавио да ће напустити репрезентацију после шампионата.

Он је објаснио да је турски Фенербахче већ успоставио контакт са њим, као и да одлази зато што Фудбалски савез Шпаније није учинио довољно да остане.

На питање да ли би успех Шпаније на шампионату оставио простора да још размисли о останку, одговорио је: "Одлазим, јер они нису учинили ништа да останем". "Одлазим, јер ништа више не може да се уради. Нико ми ништа није рекао од када смо квалификовали на Европско првенство. Одлучио сам да одем и сада нема назад", рекао је шпански селектор.

Критичари замерају Арагонесу на слабом старту у квалификацијама за ЕП, као и за контравезну одлуку да из тима избаци Раула Гонзалеса. Међутим, тим се опоравио, успешно наставио да игра на турниру и стигао без пораза до финала.

Шпански медији наговештавају да би Арагонес, ипак, могао да размисли о својој одлуци уколико репрезентација победи у првом великом финалу после 24 године.

"Желим само да освојим трофеј за моју државу, играче, за мене и тебе. Нико се неће сећати ко је био други", рекао је Арагонес.

]]>
Sun, 29 Jun 2008 09:23:38 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3183/aragones-odlazi-posle-ep-zbog-ljudi-iz-spanskog-saveza.html
На финалном мечу ЕУРО'08 велики број познатих личности https://rts.rs/sport/euro-2008/zanimljivosti/3181/na-finalnom-mecu-euro08-veliki-broj-poznatih-licnosti-.html Финалној утакмици Европског првенства у фудбалу, коју вечерас играју Шпанија и Немачка на бечком стадиону "Ернст Хапел", присуствоваће мноштво познатих личности, међу којима шпански краљевски пар, немачки канцелар Ангела Меркел, али и глумац Харисон Форд и бивши возач Формуле 1 Михаел Шумахер. Утакмицу ће са стадиона вечерас пратити шпански краљ Хуан Карлос са супругом Софијом, премијер Шпаније Хосе Луис Сапатеро и познати тенор Пласидо Доминго, саопштиле су аустријске власти и УЕФА.

За немачку репрезентацију на бечком стадиону ће, поред канцелара Меркел, навијати председник Немачке Хорст Келер, министар унутрашњих послова Немачке Волфганг Шојбле, шеф дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер, министар финансија Пеер Штајнбрик и председник парламента Норберт Ламерт.

Међу гостима биће и бивши шеф америчке дипломатије Хенри Кисинџер, кнез од Монака Алберт ИИ, катарски емир, председник Молдавије Владимир Вороњин, као и премијер Лихтенштајна Отмар Хаслер.

На бечки стадион очекује се и долазак аустријског државног врха и политичара из Швајцарске, који ће представљати две земље домаћине овогодишњег Европског првенства.

На бечком стадиону вечерас ће, између осталих, бити и председник Олимпијског комитета Жак Рог, председник ФИФА Јозеф Блатер и УЕФА Мишел Платини.

Пред почетак утакмице, како је планирано програмом, шпански певач Енрике Иглесиас извешће званичну песму ЕУРО 2008.

]]>
Sun, 29 Jun 2008 09:14:27 +0200 Занимљивости https://rts.rs/sport/euro-2008/zanimljivosti/3181/na-finalnom-mecu-euro08-veliki-broj-poznatih-licnosti-.html
Данас финале ЕП између Немачке и Шпаније https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3179/danas-finale-ep-izmedju-nemacke-i-spanije.html У Бечу данас у 20.45 игра се финале Европског првенства у фудбалу у коме се састају репрезентације Немачке и Шпаније.

У досадашњем такмичењу постигнуто је 76 голова, а најбољи стрелац шампионата је шпански фудбалер Давид Виља са четири гола.

Подељено је 118 жутих картона и три цвена, две утакамице су завршене извођењем пенала, а највише је постигнуто пет голова и то на пет утакмица.

Немачка репрезентација играће без капитена Михаела Балака, а шпанска без најбољег стрелца Давида Виље.

Шпанија је до финала дошла непоражена у пет претходних утакмицa на ЕП, док је Немачка у такмичењу по групама изгубила један меч.

Немачка је до сада освојила три титуле светског првака и три титуле европског шампиона, док је Шпанија имала успеха на ЕП само 1964. године, када је освојила једини велики трофеј.

]]>
Sun, 29 Jun 2008 12:51:32 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3179/danas-finale-ep-izmedju-nemacke-i-spanije.html
Аустријанци навијају за Шпанију https://rts.rs/sport/euro-2008/zanimljivosti/3167/austrijanci-navijaju-za-spaniju.html Навијачи су почели да стижу у Беч и према првим проценама Немачка ће имати већу подршку у финалу Европског првенства од Шпаније. Неколико стотина немачких навијача певало је предвиђајући сутрашњу победу, док се особе у шпанским дресовима тек назиру.

Ипак, долазак шпанских навијача очекује се сутра на дан утакмице, али очекује се да ће и они "неутрални" подржати шпанску репрезентацију.

"Ми ћемо навијати за Шпанију, јер никада не навијамо за Немачку. Такође, мислим да је Шпанија играла боље за време Европског првенства", рекао је аустријски студент Клер Дам.  Аустријски ватрогасац Франц Мидлер истакао је да ће навијати за Шпанију искључиво из спортских разлога.  "Навијаћу за Шпанце због начина на који играју. Мислим да су заслужили да освоје титулу", рекао је он.

Док многи Аустријанци кажу да ће подржавати Шпанију због њиховог начина игре, неколико Немаца у "фан зонама" сумња да то раде због "историјских разлога између њихове две државе".

За аустријско дугогодишње ривалство са својим великим северним суседом, чија је основа у политици, има много разлога, па и то што их је нацистичка Немачка припојила 1938. године.  За такав став има много разлога и у спортским поразима. Немачка је победила Аустрију на ЕП са 1:0 и тако срушила све наде да ће проћи такмичење по групама.

"Верујем да они нису толико за Шпанију, колико су против Немачке. Никада нису опростили Немачкој. Не желим да дискутујем о том проблему, али изгледа да нико неће бити срећан уколико Немачка победи", рекао је немачки студент Михаел Хекер.

Навијачи који долазе из других држава такође ће навијати за Шпанију, осим групе туриста из САД.  "Ја ћу навијати за своју домовину", објаснио је 35-годишњи Макс фон Цимерман из Сијетла, који је пореклом Немац.  "Ово је сјајно време за посету Европи, јер једино сада не мрзе Американце. Сви су заузети мржњом Немаца", рекао је Крис Вилер из Калифорније.

Неки кажу да ће навијати за Немачку из финансијских разлога.  "Лично, баш ме брига ко ће да победи, али Немци су добри купци и њихова победа свакако би била боља за посао", рекао је Никол Мала који ради на једном од штандова за освежење.

]]>
Sat, 28 Jun 2008 22:01:55 +0200 Занимљивости https://rts.rs/sport/euro-2008/zanimljivosti/3167/austrijanci-navijaju-za-spaniju.html
Арагонес мења тим за финале https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3161/aragones-menja-tim-za-finale.html Селектор шпанске фудбалске репрезентације Луис Арагонес, пошто је извео исти тим на четири од пет утакмица на Европском првенству мораће да изврши измену за финални меч са Немачком и да замени повређеног Давида Виљу.

Лекар шпанске репрезентације сматра да ће нападач Валенсије пропустити финале после повреде десне ноге коју је задобио у полуфиналу са Русијом.

Очекује се да ће Арагонес заменити Виљу са Сеском Фабрегасом, који би требало да допринесе успешној тактици на финалном мечу. 

"Виља није имао среће и неће моћи да игра. То је лоше за њега, али и за нас. Видећемо на последњем тренингу ко ће га заменити", рекао је Арагонес и додао да Фабрегас има велике шансе да га земени у финалу.

Са Фернандом Торесом у нападу и пет играча на средини, Шпанија је успела да контролише меча са Русијом и постигне три гола у другом полувремену. Фабрегас је асистирао код два гола.

Шпански играчи су погледали видео касете са играма противника пре него што су одрадили последњи тренинг уочи финала. Осим Виље нико више није повређен у екипи.

Шпанија није освојила титулу на неком великом такмичењу од Европског првенства 1964. године, а Арагонес је убеђен да ће се дуго чекање ускоро окончати.

"Мислим да ће Шпанија победити, јер је боља. Од почетка Европског првенства ми смо излазили на терен да победимо. Видећмо шта ће се догодити", рекао је Арагонес, који је изгубио само четири утакмице од како је преузео репрезентацију.

]]>
Sat, 28 Jun 2008 21:17:42 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3161/aragones-menja-tim-za-finale.html
Неизвестан наступ Балака у финалу https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3159/neizvestan-nastup-balaka-u-finalu.html Капитен фудбалске репрезентације Немачке Михаел Балак повредио је лист леве ноге и неизвестан је његов наступ на финалној утакмици Европског првенства против Шпаније, саопштено је из Фудбалског савеза Немачке.

Фудбалски савез Немачке саопштио је да је Балак у петак повредио лист на десној нози, и да  није тренирао, али да капитен "панцера" иде на терапије у хотелу у којем борави репрезентација.

Балак, који је био један од најважнијих играча Немачке на Европском првенству, пропустио је финалну утакмицу Светског првенства 2002. године због суспензије, као и прву утакмицу Светског првенства 2006. због повреде листа.

]]>
Sat, 28 Jun 2008 21:01:21 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3159/neizvestan-nastup-balaka-u-finalu.html
Судија Росети позвао играче да поштују противника https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3157/sudija-roseti-pozvao-igrace-da-postuju-protivnika.html Италијански судија који ће судити финале Европског првенства у недељу Роберто Росети позвао је учеснике финала, играче Шпаније и Немачке да се уздрже од лошег понашања и критиковања суђења. "Уверен сам да су фудбалери хероји и узор многим људима. Њихов став је важан, јер их милиони људи гледају. Важно је да играчи поштују противнике и судије", рекао је Росети новинарима.

Росети је судио премијерну утакмицу на Европском првенству, као и меч четвртфинала између Турске и Немачке. Он је саветовао представнике Уефа да буде пажљива са приказивањем поновљених снимака на стадиону не због судија, већ због навијача који присуствују утакмици.

Поједини видео снимци су направили много проблема на стадиону, поготово када је судија погрешно проценио ситуацију на терену.

"Није пријатно када видео снимак покаже грешку судија. Иако судије на терену остану концентрисане, 53.000 људи може да постане насилно. Такве ситуације су врло опасне", рекао је Росети.

Делегирање италијанског судије за финале Европског првенства је велика награда за италијански фудбал, још од када се Пјерлуиђи Колина повукао 2005. године. Колина је судио финале Светског првенства 2002. године и сматра се да је један од најбољих судија на свету.

"Колина је постао симбол фудбалских судија у свету. Италијански арбитри су увек уживали велико поштовање", додао је Росети.

Финална утакмица Европског првенства између Немачке и Шпаније игра се у недељу у 20.45. у Бечу.

]]>
Sat, 28 Jun 2008 23:28:38 +0200 Вести https://rts.rs/sport/euro-2008/vesti/3157/sudija-roseti-pozvao-igrace-da-postuju-protivnika.html